Μήπως το παιδί σας πληγώνεται περισσότερο απ’ όσο φαντάζεστε όταν του λέτε ψέματα;

0
177

Πολλές φορές οι γονείς επιλέγουν να πουν μικρά και αθώα ψεματάκια στα παιδιά τους για διάφορους λόγους.

 

Έχετε σκεφτεί, όμως, πως ακόμη και αυτά τα μικρά και αθώα ψεματάκια φτάνουν για να το πληγώσουν όταν τα …ανακαλύψει; Έχετε σκεφτεί επίσης πώς νιώθει το παιδί σας όταν γνωρίζει ποια είναι η αλήθεια, αλλά για δικούς σας λόγους προσπαθείτε να την κρύψετε, κάνοντάς το να αμφιβάλλει για τον ίδιο του τον εαυτό;

Δυστυχώς, είναι αρκετοί οι γονείς που πιστεύουν πως «μικρό είναι, σιγά τι θα πάθει;». Και όμως, το κάθε παιδί μαθαίνει να εμπιστεύεται τη δική του εσωτερική αίσθηση του σωστού και του λάθους και αυτή η ιδιότητα είναι δοσμένη από τη φύση για την επιβίωσή του, αναφέρει η Μαρίνα Μόσχα, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας. Αυτή η αίσθηση μάλιστα ενισχύεται όσο οι γονείς τους την ενθαρρύνουν. Όταν η αίσθηση αυτή γκρεμίζεται και το παιδί ακούει πως «η αλήθεια του» είναι τελικά ένα ψέμα, η αυτοπεποίθησή του μετατρέπεται σε δυσπιστία προς τον έξω κόσμο.

«Για να μεγαλώσει ένα ψυχικά υγιές παιδί, χρειάζεται να αναπτύξει αυτήν την αίσθηση της αλήθειας του» λέει η κ. Μόσχα και προσθέτει: «Πρόκειται για ένα ζωτικής σημασίας δομικό στοιχείο για την ανάπτυξη μιας υγιούς προσωπικότητας».

Όταν, λοιπόν, οι γονείς λένε σε ένα παιδί ότι αυτό που γνωρίζει ως αλήθεια, τελικά δεν είναι αληθινό στην πραγματικότητα, τότε προκαλούν το παιδί τους να επιλέξει ανάμεσα στην εμπιστοσύνη στη δική του εσωτερική αίσθηση και στην εμπιστοσύνη στους γονείς του. Μία δύσκολη επιλογή που θα το επηρεάσει ψυχικά και θα κλονίσει την αίσθηση του εαυτού του και της ψυχικής υγείας του.

Οι γονείς ξεχνούν πολλές φορές πως το παιδί τους γνωρίζει και μπορεί να αισθανθεί ή να καταλάβει πότε του λένε ψέματα ή πότε του κρύβουν την αλήθεια, ακόμα και για να το προστατέψουν.

Το παιδί δυστυχώς αρχίζει, σύμφωνα με την κ. Μόσχα, να νιώθει την υποτίμηση μέσα από το γονεϊκό ψέμα, καθώς μπορεί να σκέφτεται ότι «για να μη μου λένε τι συμβαίνει, εφόσον καταλαβαίνω – ξέρω πως κάτι συμβαίνει, μάλλον δεν με θεωρούν άξιο!» ή «δεν είναι εκείνοι άξιοι να το καταλάβουν!». Έτσι αφήνουν το παιδί να αναρωτιέται γιατί δεν το εμπιστεύονται…

«Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να μαθαίνετε στο παιδί σας να λέει και εκείνο ψέματα, εφόσον είστε το παράδειγμα προς μίμηση του παιδιού σας!», καταλήγει η κ. Μόσχα.

 

Πηγή: mothersblog.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ