ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Καθηλωτική η Αφήγηση Παραμυθιού «Φον Κουραμπιές εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη» στην Καρδάμαινα

1
807
 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ
Ο χρήστης Αργώ Πολιτιστικός Σύλλογος Καρδάμαινας πρόσθεσε 40 νέες φωτογραφίες στο άλμπουμ: Αφήγηση παραμυθιού 19-12-2018 — με το χρήστη Giannis Kouvelos και 7 ακόμη στην τοποθεσία Αργώ Πολιτιστικός Σύλλογος Καρδάμαινας.

Τι είναι το παραμύθι;

Το παραμύθι είναι μια φανταστική λαϊκή διήγηση, ευχάριστη και ελκυστική, ιδιαίτερα στα παιδιά. Δεν αναφέρεται ποτέ σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, αλλά μεταφέρει αόριστα τον ακροατή στο παρελθόν με την τυπική εισαγωγή: «Μια φορά κι έναν καιρό…».

Τα παραμύθια αναφέρονται σ’ έναν κόσμο εξωπραγματικό και το περιεχόμενό τους είναι φανταστικό. Τ’ άψυχα ζωντανεύουν, πολλά ζώα παίρνουν ανθρώπινη μορφή και άλλα έχουν μαγικές ιδιότητες.

Δεν πρέπει όμως να μπερδεύουμε τα παραμύθια με τους μύθους. Οι μύθοι έχουν σκοπό να διδάξουν τον ακροατή, ενώ τα παραμύθια είναι καθαρά ψυχαγωγικά.

Συνήθως η αφήγηση του παραμυθιού ξεκινά με τη χαρούμενη εισαγωγή:

Κόκκινη κλωστή δεμένη
στην ανέμη τυλιγμένη
δώσ’ της κλότσο να γυρίσει
παραμύθι ν΄ αρχινίσει.

Το τέλος των παραμυθιών είναι κι αυτό ευχάριστο. Οι ήρωες ανταμείβονται για τους κόπους τους και τις ταλαιπωρίες τους. «Κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα», ή «ζούσαν και βασίλευαν και τον κόσμο φίλευαν».

Όταν οι παραμυθάδες ήθελαν να συντομεύσουν το παραμύθι τους, είτε γιατί κουράστηκαν, είτε γιατί νύσταξαν τα παιδιά, χρησιμοποιούσαν την έκφραση « και για να μην τα πολυλογούμε…», και συνέχιζαν παρακάτω.

Τα παραμύθια έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα. Οι άνθρωποι τότε έλεγαν διάφορες ιστορίες για ευχάριστα ή τρομακτικά πράγματα, προσπαθώντας να διασκεδάσουν και τους εαυτούς τους αλλά και τους άλλους. Λέγεται ότι το παραμύθι καλλιεργήθηκε περισσότερο στις Ινδίες. Μα οι Έλληνες και άλλοι λαοί όπως οι Κινέζοι, οι Αιγύπτιοι, οι Σλάβοι, έχουν μεγάλη παράδοση στα παραμύθια.

Αφήγηση παραμυθιού 19-12-2018
40 φωτογραφίες
Η εικόνα ίσως περιέχει: 9 άτομα, εσωτερικός χώρος
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χαμογελάει, κάθεται
Η εικόνα ίσως περιέχει: 10 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται και εσωτερικός χώρος
Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται και εσωτερικός χώρος
ΒΙΝΤΕΟ από Δημοτική Τηλεόραση Κω

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Εν τέλει τα ξαναβρισκουν επειδή οι μανάδες τους τις λένε και τις 2 Μαρθα, και απόκαλύπτεται ότι τους ειχε βάλει λόγια να μαλωσουν ο Δούκας Δίπλας….

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ