«Ψάχνουμε στα ερείπια με γυμνά χέρια»: Εκπέμπει SOS η Μιανμάρ μετά τα 7,7 Ρίχτερ, ζητά βοήθεια απ’ όλο τον κόσμο – Μπορεί και 50.000-100.000 νεκροί, λέει ο Λέκκας

0
7456

«Ψάχνουμε στα ερείπια με γυμνά χέρια»: Εκπέμπει SOS η Μιανμάρ μετά τα 7,7 Ρίχτερ, ζητά βοήθεια απ' όλο τον κόσμο - Μπορεί και 50.000-100.000 νεκροί, λέει ο Λέκκας
H σελίδα ανανεώνεται αυτόματα

«Η αίθουσα άρχισε να περιστρέφεται», περιγράφει δάσκαλος δημοτικού στη Μπανγκόκ – «Έπρεπε να μεταφέρουμε τα παιδιά σε ασφαλές μέρος»

«Ήταν πραγματικά λίγο τρελό… τα ρολά κουνιόντουσαν, δεν καταλάβαινα πραγματικά τι συνέβαινε», δήλωσε στο BBC ένας άνδρας δάσκαλος, με καταγωγή από τη Βόρεια Ιρλανδία, ο οποίος χρειάστηκε να απομακρύνει τα παιδιά από δημοτικό σχολείο στη Μπανγκόκ.

Ο Robb Falls, ο οποίος εργάζεται σε σχολείο, κατάφερε να γλιτώσει σώος και αβλαβής. Είπε ότι η αίθουσα διδασκαλίας «άρχισε να περιστρέφεται και να ταλαντεύεται» με το που ξεκίνησαν οι σεισμικές δονήσεις.

«Ήταν δύσκολο να μείνουμε σταθεροί και να μεταφέρουμε τα παιδιά σε ασφαλές μέρος. Μερικοί από τους μαθητές ήταν αρκετά αναστατωμένοι», λέει, τονίζοντας ότι οι δάσκαλοι έπρεπε να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

Σπάνια έκκληση από τη στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ για διεθνή βοήθεια

Ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, ο ηγέτης της στρατιωτικής χούντας που κυβερνά τη Μιανμάρ κάλεσε όλες τις χώρες να προσφέρουν βοήθεια στη χώρα, καθώς οι συνέπειες από την καταστροφική σεισμική δόνηση ολοένα και αυξάνονται.

Κατά τη διάρκεια του 4ετους εμφυλίου πολέμου της χώρας, ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ είχε πρακτικά «αποκλείσει» τη Μιανμάρ από τον υπόλοιπο κόσμο, ωστόσο, σήμερα απηύθυνε «ανοιχτή πρόσκληση σε οποιεσδήποτε οργανώσεις και έθνη επιθυμούν να έρθουν και να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη στη χώρα», προσθέτοντας, μάλιστα ότι ο απολογισμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που είχε μεταδώσει το κρατικό μέσο MRTV της Μιανμάρ τουλάχιστον 144 άτομα σκοτώθηκαν και 732 τραυματίστηκαν από τη μεγάλη σεισμική δόνηση.

Η συγκινητική στιγμή που γεννιέται μωρό σε δρόμο την Μπανγκόκ, μετά την εκκένωση νοσοκομείου λόγω του σεισμού – Δείτε βίντεο

Η γυναίκα έφερε στον κόσμο το παιδί της κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες

Η συγκινητική στιγμή που γεννιέται μωρό σε δρόμο την Μπανγκόκ, μετά την εκκένωση νοσοκομείου λόγω του σεισμού - Δείτε βίντεο

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στην Μπανγκόκ, όταν μια γυναίκα γέννησε το μωρό της σε δρόμο της πόλης, λίγο μετά την εκκένωση νοσοκομείου λόγω του ισχυρού σεισμού 7,7 Ρίχτερ στη γειτονική Μιανμάρ.

Η γυναίκα βρισκόταν ξαπλωμένη σε φορείο, περιστοιχισμένη από το ιατρικό προσωπικό, το οποίο της παρείχε τις απαραίτητη φροντίδα για να φέρει στον κόσμο το παιδί της κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, σύμφωνα με το BBC.

Την ίδια ώρα, ασθενείς από το νοσοκομείο King Chulalongkorn Memorial και το BNH είχαν μεταφερθεί σε ένα κοντινό πάρκο, καθώς η εκκένωση των κτιρίων κρίθηκε αναγκαία. Ανάμεσά τους βρίσκονταν άτομα σε φορεία και αναπηρικά αμαξίδια, ενώ το ιατρικό προσωπικό συνέχιζε να τους φροντίζει σε εξωτερικούς χώρους.

Unicef: Ο σεισμός αναμένεται να φέρει «καταστροφικές» συνέπειες για τα παιδιά στη Μιανμάρ

Ο αντίκτυπος του σημερινού σεισμού θα είναι «καταστροφικός» για τα παιδιά που ζουν στη Μιανμάρ, ανέφερε εκπρόσωπος της Unicef στο BBC.

Ο Tρέβορ Κλαρκ, σύμβουλος έκτακτης ανάγκης της Unicef για την περιοχή, λέει ότι η Μιανμάρ είναι «ένα από τα πιο δύσκολα μέρη στον πλανήτη για τα παιδιά» και πως αυτή η καταστροφική σεισμική δόνηση «επιδεινώνει την ήδη κακή κατάστασή τους».

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η οργάνωση θα εκτιμήσει τις επόμενες ημέρες πόσο άσχημη είναι η κατάσταση στην περιοχή, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι η Unicef φέρνει προμήθειες στη Μιανμάρ από το εξωτερικό, προκειμένου να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες των ανθρώπων.

Εικόνες: Μητέρα γέννησε το παιδί της σε δρόμο της Μπανγκόκ, μετά την εκκένωση των νοσοκομείων

Μία γυναίκα έφερε στον κόσμο ένα μωρό σε δρόμο της Μπανγκόκ, αφού τα νοσοκομεία εκκενώθηκαν μετά τον σεισμό στη γειτονική Μιανμάρ.

Όπως μετέδωσε το BBC, η ασθενής ήταν ξαπλωμένη σε φορείο, καθώς το προσωπικό του νοσοκομείου βρισκόταν κοντά της, προκειμένου όλα να πάνε καλά με τον τοκετό.

myanmar_newborn
moro_bangkok

Την ίδια στιγμή, ασθενείς από τα νοσοκομεία King Chulalongkorn Memorial Hospital και BNH είχαν συγκεντρωθεί σε ένα πάρκο για να προφυλαχθούν, με ορισμένους μάλιστα να βρίσκονται σε φορεία και αναπηρικά καροτσάκια και να δέχονται φροντίδα από το προσωπικό.

Τα πάρκα της Μπανγκόκ προσφέρουν καταφύγιο στους εκτοπισμένους – «Ήταν σαν το τέλος του κόσμου»

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από πολυτελή ξενοδοχεία, γραφεία και εμπορικά κέντρα της Μπανγκόκ, ενώ πολλοί κατευθύνθηκαν προς το πάρκο Λουμπίνι για να βρουν καταφύγιο.

«Έτρεξα από τον 7ο όροφο ενός εμπορικού κέντρου, επικρατούσε χάος. Η σκηνή ήταν σαν το τέλος του κόσμου. Οι άνθρωποι ούρλιαζαν και έτρεχαν να βρουν κάπου να προφυλαχθούν», δήλωσε μία 34χρονη δασκάλα στο Reuters.

Ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ, Τσαντχάρτ Σιτιπούντ διέταξε τέσσερα από τα μεγαλύτερα πάρκα της πόλης να παραμείνουν ανοιχτά όλη τη νύχτα και να παρέχουν φαγητό, νερό και καταφύγιο σε χιλιάδες ανθρώπους που δεν κατάφεραν να πάνε στα σπίτια τους.

«Όταν έγινε ο σεισμός και η δόνηση ήταν πιο έντονη, δεν ήμουν απόλυτα σίγουρη αν θα επιβιώσω», δήλωσε γυναίκα, η οποία είπε στο ειδησεογραφικό μέσο ότι φοβόταν να επιστρέψει στο γραφείο της – που βρισκόταν στον 10ο όροφο ενός κτιρίου.

Μπανγκόκ: Μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σκύλοι ανιχνευτές και εκσκαφείς αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια

Οι Αρχές της Μπανγκόκ επιστρατεύουν όλα τα διαθέσιμα μέσα, προκειμένου να διασώσουν όσο περισσότερες ανθρώπινες ζωές μπορούν.

Όπως αναφέρει το BBC, πάνω από τον υπό κατασκευή ουρανοξύστη που κατέρρευσε νωρίτερα, έχουν συγκεντρωθεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελέγχοντας για τυχόν επιζώντες.

Παράλληλα, μια ομάδα σκύλων ανιχνευτών βρίσκεται επίσης στο σημείο, ενώ στο εργοτάξιο υπάρχουν μεγάλα εκσκαφικά μηχανήματα και γεωτρύπανα.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που είχε μεταδώσει το κρατικό μέσο MRTV της Μιανμάρ  τουλάχιστον 144 άτομα σκοτώθηκαν και 732 τραυματίστηκαν από τη μεγάλη σεισμική δόνηση.

Μποτιλιάρισμα στη Μπανγκόκ – Εκτός λειτουργίας τα ΜΜΜ, ουρές έξω από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς

Η μετακίνηση των κατοίκων στην Μπανγκόκ γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς τα περισσότερα μεγάλα δημόσια MME, συμπεριλαμβανομένου του δημοφιλούς SkyTrain και του μετρό, έχουν κλείσει, αναφέρει το Reuters.

Μόνο τα λεωφορεία εξακολουθούν να λειτουργούν, γεγονός που δημιουργεί τεράστια κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους της Μπανγκόγκ.

bangkok

Παράλληλα, έξω από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς έχουν σχηματιστεί μεγάλες ουρές καθώς οι άνθρωποι περιμένουν να ξεκινήσουν και πάλι τα δρομολόγια.

Ν τω μεταξύ, όπως αναφέρει το BBC, η ενοικίαση αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας μέσω μιας εφαρμογής κοινής χρήσης διαδρομής – τύπου Uber – είναι σχεδόν αδύνατη και οι τιμές έχουν εκτοξευθεί έως και τέσσερις φορές πιο πάνω από το κανονικό.

Επιχείρηση διάσωσης στο Μανταλέι – «Ξεθάβουμε ανθρώπους με τα ίδια μας τα χέρια, φωνάζουν βοήθεια», δηλώνει διασώστης

«Χρειάζονται μηχανήματα για να φτάσουμε στους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια», δήλωσε ένας από τους διασώστες στο BBC, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή του Μανταλέι, στη Μιανμάρ.

«Ξεθάβουμε ανθρώπους με τα ίδια μας τα χέρια. Δεν είναι αρκετό για να βγάλουμε τα πτώματα και τους ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια», συμπληρώνει.

«Οι άνθρωποι ουρλιάζουν: “Βοηθήστε με, βοηθήστε με”. Νιώθω τόσο απελπισμένος», συνεχίζει.

Ο Ευθύμιος Λέκκας εξηγεί τους παράγοντες που προκάλεσαν την ισχυρή σεισμική δόνηση στη Μιανμάρ

«Είχαμε να κάνουμε με ένα μεγάλο σεισμό. Έναν σεισμό της τάξης των 7,7 βαθμών, σε μικρό εστιακό βάθος. Αυτοί είναι οι δύο κύριοι παράγοντες οι οποίοι συνετέλεσαν στο να έχουμε τόσο μεγάλες καταστροφές σε τόσο εκτεταμένη έκταση», είπε ο κ. Λέκκας στην ΕΡΤ.

«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που κάνουμε, ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ανέρχεται στους 50.000 με 100.000. Υπάρχει μια πιθανότητα 30% να έχουμε 50.000 μέχρι 100.000», συνεχίζει ο σεισμολόγος.

Λέκκας για τον φονικό σεισμό στη Μιανμάρ: «Οι νεκροί μπορεί να ανέρχονται στους 50.000 με 100.000»

Ο κ. Λέκκας ανέφερε επίσης, πως «ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι έχουμε σε 1.400 χιλιόμετρα ζημιές στην Μπανγκόκ»

Για τον φονικό σεισμό που σημειώθηκε σήμερα, Παρασκευή 28 Μαρτίου μίλησε στην κάμερα της ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Eυθύμης Λέκκας και τόνισε πως οι νεκροί ίσως φτάσουν τους 100.000.

«Είχαμε να κάνουμε με ένα μεγάλο σεισμό. Έναν σεισμό της τάξης των 7,7 βαθμών, σε μικρό εστιακό βάθος. Αυτοί είναι οι δύο κύριοι παράγοντες οι οποίοι συνετέλεσαν στο να έχουμε τόσο μεγάλες καταστροφές σε τόσο εκτεταμένη έκταση», είπε αρχικά ο κ. Λέκκας.

Παράλληλα, τόνισε πως, «η αισθητότητα του σεισμού είναι πολύ μεγάλη, δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε και με κατευθυντικότητα των σεισμικών κυμάτων. Δηλαδή έχουμε ένα ρήγμα το οποίο έχει μια διεύθυνση περίπου Βορράς – Νότος και τα σεισμικά κύματα – επειδή το ρήγμα αυτό είναι οριζόντιας ολίσθησης – κατευθύνονται είτε προς τον Βορρά, δηλαδή στη Κίνα είτε προς τον Νότο, δηλαδή στην Ταϊλάνδη».

Υπουργείο Εξωτερικών: Με το προξενικό γραφείο της Ελλάδας στην Μπανγκόγκ μπορούν να επικοινωνούν Έλληνες πολίτες

Επικοινωνία με το Προξενικό Γραφείο της Ελλάδας στην Μπανγκόκ μπορούν να έχουν οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές της Μιανμάρ και της Ταϋλάνδης.

Σε ανάρτησή του στο Χ, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:

«Μετά τον ισχυρό σεισμό σε #Μυανμάρ & #Ταϋλάνδη, Έλληνες πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές δύνανται να επικοινωνούν με το Προξενικό Γραφείο της Ελλάδας στη Μπανγκόκ, μέσω:

☎ Έκτακτης Ανάγκης: +66 (0) 840105060
📧 [email protected]»

Το σύστημα διαχείρισης έκτακτης ανάγκης ενεργοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ενεργοποίησε το σύστημα διαχείρισης έκτακτης ανάγκης του ως απάντηση στον «τεράστιο» σεισμό της Παρασκευής στη Μιανμάρ και κινητοποίησε τον κόμβο εφοδιαστικής αλυσίδας που διαθέτει στο Ντουμπάι για την προετοιμασία προμηθειών τραυματισμών.

Ο ΠΟΥ συντονίζει την επιχείρηση από τη Γενεύη, με την εκπρόσωπό του να κάνει λόγο για ένα τεράστιο γεγονός με μεγάλη απειλή για τη ζωή και την υγεία.

«Ενεργοποιήσαμε τον κόμβο υλικοτεχνικής υποδομής μας για να αναζητήσουμε ιδιαίτερα προμήθειες τραυμάτων και πράγματα όπως εξωτερικούς σταθεροποιητές, επειδή αναμένουμε ότι θα υπάρξουν πολλοί, πολλοί τραυματισμοί που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν», δήλωσε η Μάργκαρετ Χάρις.

Ο ΠΟΥ θα επικεντρωθεί στην αποστολή βασικών φαρμάκων, ενώ αναμένει πληροφορίες από το σημείο, που θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες αυτή τη στιγμή.

70 οικοδόμοι αγνοούνται στο σημείο που κατέρρευσε ο ουρανοξύστης στην Μπανγκόκ

Στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ, 70 οικοδόμοι αγνοούνται πλέον στο σημείο ενός κτιρίου που κατέρρευσε, αναφέρει το Εθνικό Ινστιτούτο Ιατρικής Έκτακτης Ανάγκης της Ταϊλάνδης. Νωρίτερα, είχε γίνει λόγος για 43 αγνοούμενους.

Το Ινστιτούτο αναφέρει ότι υπήρχαν περίπου 320 εργάτες στο εργοτάξιο τη στιγμή της κατάρρευσης, ενώ 20 έχουν παγιδευτεί στα φρεάτια των ανελκυστήρων.

Ασαφής είναι ο αριθμός των νεκρών. Στο σημείο έχει στηθεί νοσοκομείο, ενώ ωοι διασώστες συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ εκτιμά ότι οι νεκροί ενδεχομένως να φτάσουν τις δεκάδες χιλιάδες

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν χάσει τη ζωή τους από τους σημερινούς σεισμούς, εκτιμούν οι εμπειρογνώμονες του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ. Αρχικά, το Ινστιτούτο έκανε λόγο για ενδεχόμενο χιλιάδων νεκρών, ωστόσο αναθεώρησε επί τα χείρω την εκτίμησή του.

Σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία «ο πληθυσμός στην περιοχή αυτή (που εκδηλώθηκε ο σεισμός) διαμένει σε δομές που είναι ευάλωτες σε σεισμικές δονήσεις, αν και υπάρχουν ανθεκτικές δομές».

Επιχειρήσεις διάσωσης σχεδιάζει η Μιανμάρ, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης

Θολή παραμένει η κατάσταση στη Μιανμάρ, όπου οι πληροφορίες είναι ελεγχόμενες και ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, απευθύνουν εκκλήσεις για να υπάρξει πρόσβαση.

Κι ενώ η Μιανμάρ έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε έξι περιοχές, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι σχεδιάζονται επιχειρήσεις διάσωσης το συντομότερο δυνατόν.

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει άμεσα έρευνες για τις ζημιές και σχεδιάζει να διεξάγει επιχειρήσεις διάσωσης το συντομότερο δυνατό.

Κατέρρευσε στη Μιανμάρ η παλιά γέφυρα του Σιτζάιν

ဖျက်အားပြင်းငလျင်ကြောင့် စစ်ကိုင်းတံတားဟောင်း ကျိုးကျ

Καθησυχαστική η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης

Η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Πεατονγκτάρν Σιναουάτρα επέστρεψε εσπευσμένα από το Πουκέτ στην Μπανγκόκ, όπου είχε επείγουσα σύσκεψη με όλους τους συναρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του σεισμού.

Η πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι η περιοχή που επλήγη είναι περιορισμένη. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 17 μετασεισμοί, οι οποίοι αναμένεται ότι θα μειωθούν σταδιακά. Σύμφωνα με την Σιναουάτρα, δεν υπάρχει κίνδυνος τσουνάμι.

Οι κάτοικοι των πολυκατοικιών μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ωστόσο, ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ παρέτεινε το κλείσιμο δημοσίων πάρκων.  Τα μέσα σταθερής τροχιάς έχουν διακόψει τη λειτουργία τους για λόγους ασφαλείας, ωστόσο θα υπάρξουν πρόσθετα δρομολόγια με λεωφορείο.

Βίντεο: Δείτε πώς αδειάζει η πισίνα από οροφή ξενοδοχείου στην Μπανγκόκ μετά τα 7,7 Ρίχτερ

Ισχυρός σεισμός στη Νοτιοανατολική Ασία – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έξι επαρχίες της Μιανμάρ, έξι νεκροί

 Βίντεο: Δείτε πώς αδειάζει η πισίνα από οροφή ξενοδοχείου στην Μπανγκόκ μετά τα 7,7 Ρίχτερ

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε σήμερα το κεντρικό τμήμα της Μιανμάρ, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), με τη δόνηση να γίνεται αισθητή ως την Ταϊλάνδη και την Κίνα.

Μάλιστα  η αστυνομία ανακοίνωσε ότι στην Μπανγκόκ κατέρρευσε ένας υπό κατασκευή ουρανοξύστης 30 ορόφων, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 43 εργάτες να έχουν παγιδευτεί.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Reuters άνθρωποι έτρεχαν πανικόβλητοι στους δρόμους, πολλοί από τους οποίους ήταν πελάτες ξενοδοχείων με μπουρνούζια και μαγιό, καθώς το νερό έπεφτε καταιγιστικά από μια υπερυψωμένη πισίνα σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο, όπως δήλωσαν μάρτυρες.

Δείτε το βίντεο από τη στιγμή που μια πισίνα γίνεται καταρράκτης στην Μπανγκόκ

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και σημειώθηκε περίπου στις 14:20 (τοπική ώρα, 08:20 ώρα Ελλάδας) σε απόσταση περίπου 17 χιλιομέτρων από την πόλη Μάνταλεϊ με περίπου 1,2 εκατομμύριο κατοίκους και 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Σαγκάινγκ, σύμφωνα με το USGS.

Ειδήσεις σήμερα:

Έλληνας κάτοικος Ταϊλάνδης: Βιβλική η καταστροφή από τον σεισμό, πολλοί οι νεκροί

«Πισίνες που είναι στο 40ο και 50ο όροφο έχουν ραγίσει, με συνέπεια όλα τα νερά τρέχουν κάτω στο δρόμο» λέει επίσης Βασίλης Στεργίου

Έλληνας κάτοικος Ταϊλάνδης: Βιβλική η καταστροφή από τον σεισμό, πολλοί οι νεκροί

Με αφορμή τις ισχυρότατες δονήσεις 7,7 και 7,3 Ρίχτερ που καταγράφηκαν σε Μιανμάρ και Ταϊλάνδη, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να ξεχύνονται πανικόβλητοι από τα κτίρια της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης μετά τις δονήσεις, παραχώρησε συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Βασίλης Στεργίου, Έλληνας επιχειρηματίας και κάτοικος Ταϊλάνδης, περιγράφοντας από την δική του ματιά την κατάσταση που συνέβη εκεί.

«Πρόκειται για μια βιβλική καταστροφή, κατέρρευσαν ουρανοξύστες και γέφυρες, είναι πολλοί οι νεκροί», επισήμανε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως η Ταϊλάνδη δεν είναι μια σεισμογενής χώρα, δεν υπάρχει ιστορικό σεισμού, οπότε ο κόσμος δεν είναι εκπαιδευμένος και δεν γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει ένα σεισμό.

Παράλληλα, δήλωσε στην ΕΡΤ λέγοντας «Στην Μπανγκόκ υπάρχει αυτή τη στιγμή πάρα πολύ μεγάλη αναταραχή, έχει γίνει σχεδόν θα το έλεγα κάπως σαν βιβλική καταστροφή. Ίσως ακούγεται τραβηγμένο, αλλά οι ακροατές ίσως δεν γνωρίζουν ότι η Ταϊλάνδη δεν είναι σεισμογενής χώρα. Δεν υπάρχει ιστορικό σεισμού, οπότε ο κόσμος δεν είναι εκπαιδευμένος, δεν γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει ένα σεισμό. Επίσης, οι κατασκευές δεν τηρούν πολύ αυστηρές προδιαγραφές σε θέμα σεισμογενής χώρας και έχουν υπάρξει απίστευτες ζημιές. Υπάρχουν πολλοί νεκροί ήδη από κτίρια που κατέρρευσαν και αυτό που δε γνωρίζει κανένας είναι το αύριο, διότι, όπως σας είπα δεν υπάρχει εκπαίδευση στο θέμα του σεισμού. Οι πολιτικοί μηχανικοί, όπως καταλαβαίνετε πρέπει να βγουν στο δρόμο, να ελέγξουν όλους τους ουρανοξύστες και τους πύργους. Και υπάρχουν δεκάδες εκατοντάδες ουρανοξύστες στη Μπανγκόκ για όποιον έχει επισκεφθεί και έχει δει, οι οποίοι όπως καταλαβαίνετε θα πρέπει να ελεγχθούν τα θεμέλια, οι κολώνες και όλα αυτά και ο κόσμος λόγω ότι δεν έχει εκπαιδευτεί και δεν γνωρίζει, έχει βγει στους δρόμους και περιμένει να δει αν μπορεί να μπει στο σπίτι του».

Ενώ μεταξύ άλλων ο κ. Στεργίου δεν παρέλειψε επίσης, να τονίσει «Πισίνες επίσης, που είναι στο 40ο και 50ο όροφο έχουν ραγίσει, με συνέπεια όλα τα νερά τρέχουν κάτω στο δρόμο. Φύγανε γερανοί από αυτούς τους ορόφους, κατεδαφίστηκαν και σκοτώσανε κόσμο που ήταν πεζός από κάτω. Γι’ αυτό το χαρακτήρισα βιβλική καταστροφή. Διότι, δεν υπάρχει εκπαίδευση και γνώση του πώς να αντιμετωπίσουμε αυτό εδώ τοπικά».

Σε ερώτηση τέλος, για το αν γνωρίζει για το πόσοι Έλληνες κάτοικοι βρίσκονται στην περιοχή, σημείωσε «Τρεις, με τέσσερις γνωστούς που έχω, εγώ προσωπικά επικοινώνησα μαζί τους και μου είπαν ότι όλα είναι εντάξει αυτή τη στιγμή, στη δικιά τους περιοχή, στο δικό τους κτίριο. Κάτι περαιτέρω, δεν γνωρίζω να σας πω».

Ειδήσεις σήμερα:

Ισχυρός σεισμός 7,7 Ρίχτερ συγκλόνισε την Μιανμάρ, κατέρρευσαν κτίρια – Δείτε βίντεο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ