Επίθεση Τραμπ σε Ζελένσκι: Είναι μέτριος κωμικός και δικτάτορας χωρίς εκλογές, του δώσαμε 350 δισ. και τα μισά αγνοούνται

0
3732

Αν δεν κινηθεί γρήγορα δεν θα του μείνει χώρα, γράφει σε ανάρτησή του – «Ο Ζελένσκι έπαιζε τον υπναρά Τζο Μπάιντεν σαν να ήταν βιολί»

Νέα σκληρή επίθεση στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αποκαλώντας τον μάλιστα «δικτάτορα χωρίς εκλογές».

Λίγες ώρες μετά την συνέντευξη Τύπου στην οποία τον κάλεσε να διενεργήσει εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ, με ανάρτησή του στο Truth Social αναφέρεται εκ νέου τόσο στην βοήθεια που έχουν δώσει οι ΗΠΑ στο Κίεβο όσο και στην στάση του Ζελένσκι απέναντι στις ΗΠΑ και το πού έχουν καταλήξει τα χρήματα των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ μάλιστα εξαπολύει και προσωπική επίθεση στον Ουκρανό πρόεδρο χαρακτηρίζοντας τον «μέτριο κωμικό».

Σε ανάρτησή του, ο Τραμπ υποστήριξε ότι ο Ζελένσκι «έπεισε» την Ουάσινγκτον να δαπανήσει 350 δισεκατομμύρια δολάρια σε έναν «πόλεμο που δεν μπορούσε να κερδηθεί» και κατηγόρησε τον Μπάιντεν για αποτυχία στην εξισορρόπηση της οικονομικής συνεισφοράς των συμμάχων. Παράλληλα, επανέλαβε τις αμφιβολίες του για τη διαχείριση των κονδυλίων από το Κίεβο, ισχυριζόμενος ότι ο Ζελένσκι «παραδέχθηκε πως τα μισά από τα χρήματα που έλαβε έχουν εξαφανιστεί».

Αναλυτικά η ανάρτηση Τραμπ:

Επίθεση Τραμπ σε Ζελένσκι: Είναι μέτριος κωμικός και δικτάτορας χωρίς εκλογές, του δώσαμε 350 δισ. και τα μισά αγνοούνται

«Σκεφτείτε το: ένας μέτρια επιτυχημένος κωμικός, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έπεισε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να ξοδέψουν 350 δισεκατομμύρια δολάρια για έναν πόλεμο που δεν μπορούσε να κερδηθεί, που δεν χρειαζόταν ποτέ να ξεκινήσει, αλλά έναν πόλεμο που, χωρίς τις ΗΠΑ και τον «Τραμπ», δεν θα μπορέσει ποτέ να διευθετήσει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξοδέψει 200 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από την Ευρώπη, ενώ τα χρήματα της Ευρώπης είναι εγγυημένα, την ώρα που οι ΗΠΑ δεν θα πάρουν τίποτα πίσω. Γιατί ο «Υπναράς» Τζο Μπάιντεν δεν απαίτησε εξίσωση, δεδομένου ότι αυτός ο πόλεμος είναι πολύ πιο σημαντικός για την Ευρώπη απ’ ό,τι για εμάς — έχουμε έναν μεγάλο, όμορφο ωκεανό ως διαχωριστικό;

Πέρα από αυτό, ο Ζελένσκι παραδέχεται ότι τα μισά από τα χρήματα που του στείλαμε «ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ». Αρνείται να προχωρήσει σε εκλογές, είναι πολύ χαμηλά στις ουκρανικές δημοσκοπήσεις, και το μόνο στο οποίο ήταν καλός ήταν να «παίζει» τον Μπάιντεν «σαν βιολί». Ένας δικτάτορας χωρίς εκλογές, ο Ζελένσκι πρέπει να κινηθεί γρήγορα, αλλιώς δεν θα του έχει μείνει χώρα.

Εν τω μεταξύ, εμείς διαπραγματευόμαστε με επιτυχία τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, κάτι που όλοι παραδέχονται ότι μόνο ο «Τραμπ» και η κυβέρνηση Τραμπ μπορούν να κάνουν. Ο Μπάιντεν δεν προσπάθησε ποτέ, η Ευρώπη απέτυχε να φέρει ειρήνη, και ο Ζελένσκι πιθανότατα θέλει να διατηρήσει τη «χρυσοφόρα ροή» χρημάτων. Αγαπώ την Ουκρανία, αλλά ο Ζελένσκι έχει κάνει φρικτή δουλειά, η χώρα του είναι κατεστραμμένη και ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ άνθρωποι έχουν πεθάνει άσκοπα — και όλα αυτά συνεχίζονται…»

Γιατί ο Τραμπ βάζει στο στόχαστρο τον Ζελένσκι

Όπως έγραφε νωρίτερα το protothema.gr, χθες για δεύτερη φορά ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε πως η Ουκρανία πρέπει να πάει σε εκλογές και να σταματήσει να αξιώνει να βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στο οποίο είχε «θέση τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια και δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει τον πόλεμο». Αυτή τη φορά ο Τραμπ δεν έμεινε σε μία απλή αναφορά στην αποδοχή που χαίρει ο Ουκρανός ομόλογός του αλλά είπε πως σήμερα μόλις το 4% τον εμπιστεύεται…

Είναι δεδομένο πως ο Τραμπ είναι «εθισμένος» στην υπερβολή και αρέσκεται στο να μιλά δημόσια για όσους βάζει στο στόχαστρο χρησιμοποιώντας τέτοιου τύπου υπερβολικά στοιχεία. Αλλά έχει βάση ο ισχυρισμός Τραμπ; Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών του Κιέβου σε δείγμα 2000 πολιτών για την περίοδο 15-31 Δεκεμβρίου ο Ουκρανός Πρόεδρος είναι αποδεκτός από 52% των Ουκρανών. Η έρευνα που είναι ετήσια δείχνει πως, για το ίδιο διάστημα του 2023, 77% των Ουκρανών δήλωνε πως στηρίζει τον Ζελένσκι. Η πτώση είναι δεδομένη και σημαντική αλλά από το 5 στους 10 που δηλώνουν πως τον εμπιστεύονται στο 4% η απόσταση είναι τεράστια.

Η τακτική του Τραμπ δεν είναι τυχαία ούτε νέα. Εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής που ακολουθεί στις διεθνείς σχέσεις, ακόμη δε και από την πρώτη του θητεία, κατά την οποία εντοπίζει μία αφορμή που σύμφωνα με τον ίδιο είναι σημαντική και στηρίζεται σε αυτήν για να «αδειάσει» τον στόχο του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δήλωσή του για τους Κούρδους, όταν έπαψε τη βοήθεια σε αυτούς, επειδή «δεν βοήθησαν τους Αμερικανούς στην Απόβαση της Νορμανδίας».

Ο Ζελένσκι που πιέζεται από την Ουάσιγκτον ασφυκτικά να πάει σε εκλογές, πήρε τη θέση του Προέδρου στις εκλογές του 2019 και το 2022 βρέθηκε να διαχειρίζεται έναν ολομέτωπο πόλεμο με τη Ρωσία. Η Ουκρανία τελεί υπό στρατιωτικό νόμο λόγω του πολέμου και όπως ρητώς αναφέρεται στο Σύνταγμα της χώρας υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες δεν είναι δυνατή η διεξαγωγή εκλογών. Για το θέμα είχε τοποθετηθεί μιλώντας σε ουκρανικά αλλά και διεθνή μέσα ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ουκρανίας το 2023 πολύ κοντά στο διάστημα που υπό συνθήκες Ειρήνης θα έληγε η θητεία του… Γιατί λοιπόν βάλλεται σήμερα από τον Λευκό Οίκο ο Ζελένσκι;

Εύκολες απαντήσεις, όταν αναφερόμαστε σε μία άκρως πολύπλοκη κατάσταση από κάθε άποψη όπως αυτή μίας συμφωνίας αρχικά για κατάπαυση του πυρός και στη συνέχεια για εκεχειρία, δεν υπάρχουν. Οι απαντήσει γίνονται ακόμη δυσκολότερες όταν στη μία καρέκλα του τραπεζιού κάθεται ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο επιχειρηματίας – πολιτικός όπως τον χαρακτήρισε ο ίδιος του ο υπουργός Άμυνας από τη Γερμανία είναι ξεκάθαρο πως κινείται με απόλυτο οδηγό το κέρδος. Για τον Τραμπ η κίνηση Ζελένσκι να υπογράψει τη συμφωνία εγγυήσεων για την ετήσια στήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία εκχωρώντας 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε σπάνιες γαίες ήταν ένα καλό «deal» οικονομικά και επικοινωνιακά. Η άρνηση όμως του Ουκρανού Προέδρου να υπογράψει για μακροχρόνια δέσμευση των πόρων της χώρας του σε ποσοστό μάλιστα 50% αλλά και την εκχώρηση σημαντικών μονάδων όπως τα λιμάνια και τα αεροδρόμια στις ΗΠΑ, φαίνεται πως έφεραν την «οργή» του Τραμπ.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την άρνησή του να δεσμεύσει την Ουκρανία για πολλά χρόνια με αυτόν τον τρόπο στο άρμα των ΗΠΑ που οικοδομεί ο Τραμπ και με όρους που είναι ασαφείς συνδυάστηκε και με μία αιχμηρή δήλωση: «η Ουκρανία δεν είναι χώρα που εξάγει σπάνιες γαίες και δεν θα γίνει» από τον Ουκρανό Πρόεδρο.

Ο Ζελένσκι που είχε άμεσες και το σημαντικότερο τακτικές συνομιλίες με τον προηγούμενο Πρόεδρο αποφάσισε να αντιδράσει και στο «μπλόκο» Τραμπ για την συμμετοχή του στην πρώτη συνάντηση Ρωσίας – ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία παρά το γεγονός πως και ο ίδιος βρισκόταν στη χώρα. Ο Ουκρανός Πρόεδρος και πάλι δεν έκρυψε την ενόχλησή του και, αφού πέταξε στην Άγκυρα, βάζοντας στους περιφερειακούς παίχτες που στέκονται στο πλάι του και τον Ταγίπ Ερντογάν, αποφάσισε να ανακοινώσει πως δεν θα επιστρέψει στο Ριάντ και θα ακυρώσει προς το παρόν τη συγκεκριμένη περιοδεία.

Οι κινήσεις σε προσκήνιο και παρασκήνιο είναι πάρα πολύ πυκνές και αυτό δείχνει πως όλοι οι άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενοι έχουν πάρει θέσεις υπεράσπισης όσων θεωρούν κεκτημένα ή άμυνας προς όσα αντίστοιχα θεωρούν δεδομένα. Σε τέτοιες κρίσιμες καμπές στην παγκόσμια ιστορία διαχρονικά εφαρμόζεται η σκληρή αλλά ρεαλιστική ρήση «παλεύουν τα βουβάλια και την πληρώνουν τα βατράχια». Η Ουκρανία όμως που επί τρία χρόνια έχει κατακτήσει με το αίμα των ανθρώπων της το δικαίωμα να λέει πως είναι ο λόγος που η Ρωσία δεν έχει εκπληρώσει τις βλέψεις της για σαρωτική πορεία στα εδάφη της ανατολικής Ευρώπης δεν θα έχει πρόβλημα να αντιταχθεί και στον Τραμπ. Η ήττα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη αλλά η υστεροφημία ίσως αυτή τη φορά να «ζυγίζει» περισσότερο. Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται επίσης ο Αμερικανός Πρόεδρος τον άνθρωπο που μετατράπηκε από κατ’ επάγγελμα ηθοποιός σε πολιτικό αντίβαρο του Πούτιν είναι εύκολο να μετατρέψει ακόμη και το ψευδές 4% που του δίνει ο Τραμπ στο 90% που ο Ζελένσκι είχε ως αποδοχή στο τέλος του 2022 και τον πρώτο χρόνο πολέμου.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσα δισ. έχουν δώσει στο Κίεβο οι ΗΠΑ και πόσα η Ευρώπη

Το Γερμανικό Ινστιτούτο του Κιέλου διαπιστώνει πως η Ευρώπη έχει δώσει περισσότερα χρήματα στο Κίεβο απ’ ότι οι ΗΠΑ – Δείτε πίνακα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσα δισ. έχουν δώσει στο Κίεβο οι ΗΠΑ και πόσα η Ευρώπη

Ο Ντόναλντ Τραμπ και το στενό του οικογενειακό περιβάλλον αναφέρονται όλο και πιο συχνά στα τεράστια ποσά που οι ΗΠΑ δαπανούν για την στήριξη προς την Ουκρανία.

Ο γιος του Αμερικανού Προέδρου δεν δίστασε στην τελευταία επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον πριν από την ορκωμοσία του πατέρα του να κάνει ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία χαρακτήριζε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας «επαίτη». Πέρα από το οικογενειακό του περιβάλλον όμως ο Τραμπ έχει αναφερθεί ήδη περισσότερες από πέντε φορές στον πρώτο μήνα διακυβέρνησής του στα ποσά που οι ΗΠΑ ξοδεύουν για την στήριξη του Κιέβου.

Όντας περισσότερο επιχειρηματίας από πολιτικός ο Ντόναλντ Τραμπ φρόντισε να εξασφαλίσει μάλιστα πως 500 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία θα λάβει η Ουκρανία το τρέχον έτος, θα έχουν διασφάλιση. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν είχε αντίρρηση να υπογράψει μία δεσμευτική συμφωνία για παροχή πολύτιμων γαιών αντίστοιχης αξίας προς τις ΗΠΑ αλλά αρνήθηκε να βάλει την υπογραφή του σε μία δεύτερη συμφωνία που θα δέσμευε την χώρα του μακροπρόθεσμα…

Ο Τραμπ έχει κάνει αναφορά δίνοντας και αμιγώς αριθμητικά δεδομένα στα χρήματα που έχει λάβει η Ουκρανία και σύμφωνα με τον ίδιο αυτά ξεπερνούν τα 350 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Τραμπ δεν έχει αποσαφηνίσει εάν τα συγκεκριμένα ποσά αφορούν προμήθεια οπλικών συστημάτων, ανθρωπιστική βοήθεια ή οικονομική στήριξη της εμπόλεμης χώρας.

Στην σημερινή του ανάρτηση ο Αμερικανός Πρόεδρος εμβαθύνει ακόμη περισσότερο επιμένοντας στην συνολική δαπάνη των 350 δισ. λέγοντας πως η χώρα του έχει δώσει μάλιστα 200 δισ. περισσότερα από όσα έχει συνολικά διαθέσει η Ευρώπη…

Ολόκληρη η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ:

 

trump-zelensky-anartisi-1

 

«Σκεφτείτε το: ένας μέτρια επιτυχημένος κωμικός, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έπεισε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να ξοδέψουν 350 δισεκατομμύρια δολάρια για έναν πόλεμο που δεν μπορούσε να κερδηθεί, που δεν χρειαζόταν ποτέ να ξεκινήσει, αλλά έναν πόλεμο που, χωρίς τις ΗΠΑ και τον «Τραμπ», δεν θα μπορέσει ποτέ να διευθετήσει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξοδέψει 200 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από την Ευρώπη, ενώ τα χρήματα της Ευρώπης είναι εγγυημένα, την ώρα που οι ΗΠΑ δεν θα πάρουν τίποτα πίσω. Γιατί ο «Υπναράς» Τζο Μπάιντεν δεν απαίτησε εξίσωση, δεδομένου ότι αυτός ο πόλεμος είναι πολύ πιο σημαντικός για την Ευρώπη απ’ ό,τι για εμάς — έχουμε έναν μεγάλο, όμορφο ωκεανό ως διαχωριστικό;

Πέρα από αυτό, ο Ζελένσκι παραδέχεται ότι τα μισά από τα χρήματα που του στείλαμε «ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ». Αρνείται να προχωρήσει σε εκλογές, είναι πολύ χαμηλά στις ουκρανικές δημοσκοπήσεις, και το μόνο στο οποίο ήταν καλός ήταν να «παίζει» τον Μπάιντεν «σαν βιολί». Ένας δικτάτορας χωρίς εκλογές, ο Ζελένσκι πρέπει να κινηθεί γρήγορα, αλλιώς δεν θα του έχει μείνει χώρα.

Εν τω μεταξύ, εμείς διαπραγματευόμαστε με επιτυχία τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, κάτι που όλοι παραδέχονται ότι μόνο ο «Τραμπ» και η κυβέρνηση Τραμπ μπορούν να κάνουν. Ο Μπάιντεν δεν προσπάθησε ποτέ, η Ευρώπη απέτυχε να φέρει ειρήνη, και ο Ζελένσκι πιθανότατα θέλει να διατηρήσει τη «χρυσοφόρα ροή» χρημάτων. Αγαπώ την Ουκρανία, αλλά ο Ζελένσκι έχει κάνει φρικτή δουλειά, η χώρα του είναι κατεστραμμένη και ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ άνθρωποι έχουν πεθάνει άσκοπα — και όλα αυτά συνεχίζονται…»

Στον αντίποδα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης διοχετεύσει σημαντικά κεφάλαια προς την Ουκρανία με κάθε μορφή: ανθρωπιστική βοήθεια, οπλικά συστήματα και κεφάλαια στήριξης της τοπικής οικονομίας.

Το Γερμανικό Ινστιτούτο στο Κίελο σε σχετική έρευνά του αναλύει τα οικονομικά δεδομένα που αφορούν την ενίσχυση της Ουκρανίας από την αρχή του πολέμου και σημειώνει πως το Κίεβο μέσα σε τρία χρόνια έχει συνολικά λάβει 267 δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου 80 δισεκατομμύρια ανά έτος από όλους τους συμμάχους του. Αναλυτικά από τα 267 δισεκατομμύρια, 139 δόθηκαν ως στρατιωτική βοήθεια (το 49%), 118 δισεκατομμύρια (το 44%) ως οικονομική ενίσχυση και 19 δισεκατομμύρια (7%) είναι κεφάλαια που διοχετεύθηκαν ως ανθρωπιστική βοήθεια.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Γερμανικού Ινστιτούτου η Ευρώπη έχει συνολικά εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο ξεπεράσει τις ΗΠΑ στο κομμάτι των δαπανών που αφορούν την Ουκρανία. Η Ευρώπη σύμφωνα με τα στοιχεία του Γερμανικού Ινστιτούτου έχει διαθέσει 70 δισεκατομμύρια ευρώ ως οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια και 62 δισεκατομμύρια σε στρατιωτική ενίσχυση. Οι ΗΠΑ έχουν δώσει 65 δισεκατομμύρια στρατιωτικής βοήθειας και 50 δισεκατομμύρια σε οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια.

Δείτε τον σχετικό πίνακα της έρευνας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσα δισ. έχουν δώσει στο Κίεβο οι ΗΠΑ και πόσα η Ευρώπη

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας η πτώση στις δαπάνες των ΗΠΑ ξεκίνησε στα μέσα του 2023 κυρίως γιατί το Κογκρέσο «πάγωσε» το συγκεκριμένο διάστημα τις εγκρίσεις σε οποιαδήποτε δαπάνη προς το Κίεβο.

Οι στρατιωτικές δαπάνες αφορούν διμερείς συμφωνίες Κιέβου – πολεμικής βιομηχανίας. Εάν εξαιρέσει κάποιος τους πρώτους μήνες του πολέμου στους οποίους οι σύμμαχοι του Κιέβου διοχέτευσαν προς την Ουκρανία σημαντικό μέρος των οπλικών τους αποθεμάτων, κάποιες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία έδωσαν μέχρι και το 90% του συνολικού τους αποθέματος ειδικά σε όλμους και RPG, όλο το υπόλοιπο διάστημα το Κίεβο έρχεται σε διμερείς συμφωνίες και έχει συνάψει πολλά και διαφορετικά συμβόλαια με τις σημαντικότερες πολεμικές βιομηχανίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Οι συγκεκριμένες δαπάνες καλύπτονται σύμφωνα με την έρευνα από την οικονομική ενίσχυση που κυρίως η Ευρώπη εξακολουθεί να στέλνει στην Ουκρανία γεγονός το οποίο μειώνει σημαντικά την έκθεση της Αμερικανικής οικονομίας σε επισφάλειες μεταφέροντάς τες στην πλευρά της Ευρώπης…

Ο τελικός λογαριασμός

Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία οι ΗΠΑ δεν έχουν σε καμία περίπτωση δώσει περισσότερα από 350 δισεκατομμύρια δολάρια όπως αναφέρει ο Αμερικανός Πρόεδρος και δεδομένα δεν έχουν διαθέσει 200 δισεκατομμύρια περισσότερα από την Ευρώπη.

Αντίθετα η Ευρώπη φαίνεται μέσα σε τρία χρόνια να έχει συνολικά διαθέσει 17 δισεκατομμύρια και μάλιστα ευρώ και όχι δολάρια περισσότερα από την Ουάσιγκτον.

Ειδήσεις σήμερα:

Ανάλυση CNN: Το 48ωρο που άλλαξε το ουκρανικό – Τι κρύβεται πίσω από τις προσβολές του Τραμπ στον Ζελένσκι

Η επιλογή του Ζελένσκι που εξόργισε τον Αμερικανό πρόεδρο – Έγραψε την ανάρτηση που τον χαρακτηρίζει «μέτριο κωμικό» καθ’ οδόν για το Μαρ α Λάγκο – Υπάρχει μια μέθοδος στην τρέλα, λέει στο CNN συνεργάτης του Τραμπ

Ανάλυση CNN: Το 48ωρο που άλλαξε το ουκρανικό - Τι κρύβεται πίσω από τις προσβολές του Τραμπ στον Ζελένσκι
Παγκόσμιο προβληματισμό έχει προκαλέσει η ανταλλαγή επιθέσεων ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και τον Βολοντίμιρ Ζελένενσκι, με το CNN να υποστηρίζει σε ανάλυσή του ότι «μοναδικός νικητής είναι η Ρωσία».

Το ερώτημα που παραμένει ανοιχτό είναι αν η κόντρα μεταξύ των δύο αντρών θα εξανεμίσει τις ελπίδες για ειρήνη στην Ουκρανία μέσω της μεσολάβησης των ΗΠΑ ή αν, αντίθετα, θα τη διευκολύνει.

Οι χαρακτηρισμοί του Τραμπ για τον Ζελένσκι ήταν ιδιαίτερα σκληροί: Τον αποκάλεσε «δικτάτορα χωρίς εκλογές», του ζήτησε να πάει σε εκλογές αν θέλει να λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις, ενώ άφησε υπονοούμενα ακόμα και για εξαφάνιση των μισών από τα 350 δισ. δολαρίων που έδωσαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Όπως σημειώνει το CNN, τα όσα είπε και έγραψε στα social media o Τραμπ για τον Ζελένσκι, δεν αποτελούν μεμονωμένες επιθέσεις. «Για χρόνια, ο Τραμπ αντιμετώπιζε τον Ζελένσκι με σκεπτικισμό, αμφισβητώντας τις αποφάσεις του ενώ επέκρινε και τους στενούς δεσμούς του με την κυβέρνηση Μπάιντεν».

Η πλευρά Τραμπ

Επιπλέον «λάδι στη φωτιά» φαίνεται ότι έριξαν οι δημόσιες τοποθετήσεις του Ουκρανού προέδρου, ειδικά μετά την κριτική που άσκησε για την απουσία του Κιέβου από τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας στο Ριάντ.

Συνεργάτες του Τραμπ ήταν από καιρό απογοητευμένοι, με την ενόχλησή τους να «ξεχειλίζει» όταν άκουσαν τον Ζελένσκι να λέει για τον Αμερικανό πρόεδρό ότι «ζει σε μια φούσκα παραπληροφόρησης».

Πηγές που επικαλείται το CNN, μεταφέρουν ότι η κατηγορία αυτή ενόχλησε και τον ίδιο τον Τραμπ, ο οποίος είπε σε συνεργάτες του με τους οποίους ήταν στη Φλόριντα, ότι ήθελε να απαντήσει άμεσα, απόφαση που οδήγησε στην επιθετική ανάρτηση στο Truth Social, καθώς κατευθυνόταν στο γκολφ κλαμπ που έχει στο Μαϊάμι.

Ανάλυση CNN: Το 48ωρο που άλλαξε το ουκρανικό - Τι κρύβεται πίσω από τις προσβολές του Τραμπ στον Ζελένσκι

Σε δεύτερο χρόνο, δε, ο Τραμπ επανέλαβε τους ίδιους και σκληρότερους ισχυρισμούς, μιλώντας σε εκατοντάδες άτομα που συμμετείχαν σε επενδυτικό συνέδριο στο Μαϊάμι που χρηματοδοτήθηκε από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας.

«Είναι μια απογοήτευση. Υπάρχει το αίσθημα ότι αυτός ο άγριος πόλεμος πρέπει να σταματήσει και αυτή η πορεία μειώνεται μέσω των δημόσιων δηλώσεων του Ζελένσκι», δήλωσε στο CNN αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η πλευρά Ζελένσκι

Κατά την άποψη του Ζελένσκι, ωστόσο, το τέλος του πολέμου που οραματίζεται ο Τραμπ μοιάζει πολύ με αυτό που ζητούσε η Ρωσία, καθώς στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν ήδη ταχθεί κατά της ένταξης του Κιέβου στο ΝΑΤΟ δηλώνοντας ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα βοηθήσουν να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ουκρανίας όταν τελειώσει ο πόλεμος. Όπως μεταφέρει ο πρόεδρος της Ουκρανίας είναι γι’ αυτούς τους λόγους που δεν μπορεί να μην μιλήσει.

Είχαν προηγηθεί μήνες προσπαθειών εκ μέρους του Ζελένσκι ώστε να αποφύγει μια ανοιχτή ρήξη με τον Τραμπ. Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε μαζί του πριν τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, με στόχο να διασκεδάσει τον σκεπτικισμό του τότε υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων σχετικά με την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο.

Στη συνάντηση στον Πύργο Τραμπ στο Μανχάταν ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ είχε πει πως «έχω πολύ καλή σχέση» με τον Ουκρανό ηγέτη αλλά και με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Ελπίζω να έχουμε περισσότερες καλές σχέσεις», είχε προσθέσει ο Ζελένσκι με τον Τραμπ να απαντά «αλλά, ξέρετε, χρειάζονται δύο για να χορέψεις τανγκό».

Former President Trump Meets with Ukrainian President Zelensky

Η στρατηγική πίσω από τις επιθέσεις

Πολλοί από τους συμμάχους του Τραμπ είπαν ότι ο Ζελένσκι θα έπρεπε να είχε προβλέψει την οργή του Τραμπ.

«Η ιδέα ότι ο Ζελένσκι θα αλλάξει γνώμη στον πρόεδρο με το να τον κακολογεί στα δημόσια μέσα ενημέρωσης, όλοι όσοι γνωρίζουν τον πρόεδρο θα σας πουν ότι αυτός είναι ένας φρικτός τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς αυτή τη διοίκηση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, στη Daily Mail.

Αξιωματούχοι στον Λευκό Οίκο επιμένουν ότι ο πρωταρχικός – ίσως και ο μοναδικός – στόχος του Τραμπ είναι να τερματίσει την τριετή σύγκρουση στην Ουκρανία, την οποία θεωρεί ότι διαχειρίστηκε οικτρά η προηγούμενη κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστική η φράση που έχει πει ότι «δεν με ενδιαφέρει τόσο πολύ τίποτα άλλο εκτός από το ότι θέλω να σταματήσουν να σκοτώνονται εκατομμύρια άνθρωποι». Ωστόσο, δεν είναι σαφές, κατά το CNN, πώς πετυχαίνει αυτόν τον στόχο, ενώ ταυτόχρονα κακολογεί τον Ζελένσκι και ευθυγραμμίζεται με τις ρωσικές θέσεις.

Ορισμένοι σύμβουλοι του Τραμπ υποστηρίζουν πώς ένας λόγος πίσω από το ξέσπασμα του Τραμπ είναι να τρομάξει την Ευρώπη ώστε να δώσει περισσότερα χρήματα για την υπεράσπιση της Ουκρανίας.

«Βλέπετε, υπάρχει μια μέθοδος στην τρέλα», είπε πηγή που επικαλείται το CNN, επικαλούμενο την είδηση ότι η Δανία δεσμεύτηκε να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες. «Εάν άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανταποκριθούν κατά το ήμισυ όσο η Δανία, τότε αυτό είναι μια τεράστια νίκη» πρόσθεσε στο ίδιο κλίμα σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ.

Όπως καταλήγει το CNN «πράγματι, οι διασκέψεις των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα που φιλοξένησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έδειξαν ότι τα λόγια του Τραμπ λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη».

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ