Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ και τα μέλη της οικογένειάς του εγκατέλειψαν τη Συρία και βρίσκονται στην ρωσική πρωτεύουσα
Άσυλο στον Μπασάρ αλ Άσαντ και τα μέλη της οικογένειάς του έδωσαν οι Ρώσοι. Το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti μετέδωσε ότι ο Άσαντ και η οικογένεια του βρίσκονται ήδη στη Ρωσία.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο η Μόσχα έδωσε άσυλο στον πρώην πρόεδρο της Συρίας που εγκατέλειψε νωρίτερα σήμερα τη χώρα του. «Ο Άσαντ και τα μέλη της οικογένειάς του έφτασαν στη Μόσχα. Η Ρωσία, βάσει ανθρωπιστικών λόγων, τους χορήγησε άσυλο», δήλωσε συγκεκριμένα πηγή του Κρεμλίνου στα δημόσια ειδησεογραφικά πρακτορεία TASS και Ria Novosti.
#عاجل صورة اولى لبشار الأسد وأسرته لحظة وصولهم إلى العاصمة الروسية #موسكو#بشار #سوريا pic.twitter.com/7JrtZV8vTx
— التاج الإخباري (@altajnews2) December 8, 2024 «}» data-type=»ProtoThema.Addon.Features.ContentComponents.HtmlEditor.Components.HtmlSnippets.Twitter» data-area=»Default»>
Το θρίλερ με την τύχη του Μπασάρ Αλ Άσαντ
Το θρίλερ για την τύχη του Μπασάρ αλ άσαντ ξεκίνησε από τη στιγμή που οι αντάρτες έμπαιναν μέσα στην πρωτευουσα της Συρίας.
Ένα αεροπλάνο της Syrian Air απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Δαμασκού περίπου την ώρα που η πρωτεύουσα καταλαμβανόταν από τους αντάρτες, σύμφωνα με στοιχεία από τον ιστότοπο FlightRadar.
Το αεροπλάνο πέταξε αρχικά προς τα παράλια της Συρίας, προπύργιο των Αλαουιτών του Άσαντ, αλλά στη συνέχεια έκανε μια απότομη στροφή 180 μοιρών και πέταξε για λίγα λεπτά προς την αντίθετη κατεύθυνση πριν εξαφανιστεί από το χάρτη.
Πώς ο καταζητούμενος από το FBI αλ Τζολανί έριξε τον Άσαντ και είναι πλέον ο άνθρωπος «κλειδί» στη Μέση Ανατολή
Το 2017 επικηρύχθηκε με $10.000.000 από τους Αμερικανούς – Η οργάνωσή του παραμένει στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων αλλά ο ίδιος επιχειρεί να εξωραΐσει την εικόνα του και να εξελιχθεί σε ισχυρό συνομιλητή όλων των διεθνών δυνάμεων
Ο Άμπου Μοχάμεντ αλ-Τζολανί, σταλμένος από τον χαλίφη του ισλαμικού κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι για να δημιουργήσει τον συριακό κλάδο της Αλ Κάιντα, εξελίχθηκε στον σημαντικότερο ηγέτη της συριακής επανάστασης.
Έγινε τζιχαντιστής στο Ιράκ το 2003 και καθώς κατάγονταν από τη Συρία, επέστρεψε στη χώρα το 2011. Η πρώτη δημόσια εμφάνισή του έγινε το 2016, όταν ανακοίνωσε τον διαχωρισμό από την Αλ Κάιντα για να σχηματίσει το Τζαμπάτ Φατέχ αλ-Σαμ, το οποίο μετονομάστηκε αργότερα σε Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS).
Με αυτή την κίνηση, θέλησε να διαφοροποιηθεί από το ριζοσπαστικό ισλαμιστικό παρελθόν ώστε να αποφύγει την στοχοποίηση από τη διεθνή κοινότητα.
Έτσι, με το πέρασμα των χρόνων, επιχειρεί να παρουσιάσει ένα πιο μετριοπαθές προφίλ, φορώντας ακόμη και δυτικού στυλ στρατιωτικά τζάκετ αντί της παραδοσιακής στολής των τζιχαντιστών του ISIS έχοντας μάλιστα οργανώσει μια σχεδόν κοσμική διοίκηση στην Ιντλίμπ όσο ήταν υπό τον ελεγχό του.
Πριν από επτά χρόνια, οι ΗΠΑ προσέφεραν αμοιβή δέκα εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για τον πρώην εξτρεμιστή του ISIS.
Η επικήρυξη των Αμερικανών το 2017 για τον αλ Τζολανί με $10.000.000
We remain committed to bringing leading AQS figures in HTS to justice. #Syria pic.twitter.com/R8evqffWum
— U.S. Embassy Syria (@USEmbassySyria) May 15, 2017
Η οργάνωση HTS παραμένει στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων από τις ΗΠΑ. Με το πλεονέκτημα που του δίνει η ηγεσία των δυνάμεων που κατέλυσαν το καθεστώς Άσαντ, θα επιχειρήσει να νομιμοποιηθεί ως ο ισχυρός συνομιλητής όλων των διεθνών δυνάμεων για τη διαδικασία διαμόρφωσης της επόμενης ημέρας στη Συρία.
Ο ίδιος και η οργάνωσή του έχουν αντιταχθεί τα τελευταία χρόνια στον ISIS, ο οποίος μετά την ισχυρή παρέμβαση τόσο των Ρώσων όσο και των Ιρανών αλλά και των Αμερικανών, έχει περιοριστεί σε μικρούς θύλακες στην ενδοχώρα της Συρίας αλλά παραμένει ζωντανός.
ΜΕ ΚΟΜΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ – ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ – ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΘΑ ΞΗΜΕΡΩΣΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΙΣΤΕΣ
Στιγμές απόλυτου χάους εκτυλίσσονται τις τελευταίες ώρες στη Συρία, καθώς αντάρτες και τζιχαντιστές έχουν καταλάβει την Δαμασκό, την ώρα που ο πρόεδρος Άσαντ εξακολουθεί να αγνοείται.
Οι μάχες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ενώ ο φόβος και η αβεβαιότητα κυριαρχούν, με την μικρή ελληνική κοινότητα της Συρίας να βρίσκεται στη δίνη του πολέμου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόνο στο Χαλέπι μέχρι πριν από λίγες μέρες ζούσαν 50 οικογένειες (περίπου 150 άτομα) και 15 στη Δαμασκό.
Πολλοί Έλληνες, που εδώ και δεκαετίες ζουν στη χώρα, έχουν απομονωθεί στα σπίτια τους, ακολουθώντας τις οδηγίες του Πατριαρχείου Αντιοχείας και της Ελληνικής Πρεσβείας. Οι αρχές τους έχουν συστήσει να αποφύγουν κάθε μετακίνηση και να παραμείνουν σε ασφαλή σημεία, καθώς η κατάσταση στους δρόμους είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.
Ο Δ.Κ., Ελληνοσύριος που ζει στην Ελλάδα και έχει συγγενείς στο Χαλέπι, περιγράφει την κατάσταση με τα πιο μελανά χρώματα. «Όλοι οι συγγενείς μου και οι υπόλοιποι Έλληνες στο Χαλέπι βρίσκονται κλεισμένοι στα σπίτια τους. Δεν επικοινωνούν με κανέναν, ούτε καν μεταξύ τους. Ζουν σε κατάσταση απόλυτου φόβου, περιμένοντας τις εξελίξεις. Η κατάσταση είναι δραματική και δεν ξέρουμε τι θα ξημερώσει», αναφέρει χαρακτηριστικά, μαρτυρώντας τα όσα δραματικά εκτυλίσσονται στην ελληνική κοινότητα, που παρακολουθεί με τρόμο την εξέλιξη της κατάστασης.
Οι τζιχαντιστές έχουν ιστορικό βίαιων εκτοπίσεων και εκτελέσεων των «αλλόθρησκων», όπως θεωρούν τους Χριστιανούς, και ως εκ τούτου, η ασφάλεια ολόκληρων πληθυσμών βρίσκεται σε κίνδυνο.
Τρεις ορόφους υπόγεια, υπάρχει μια φυλακή γνωστή ως τα «κόκκινα κελιά» – Βίντεο δείχνουν αντάρτες να σπάζουν τις πόρτες και να λένε στους κρατούμενους ότι είναι ελεύθεροι
Οι επιδρομές της CENTCOM έγιναν για να αποτραπεί η διεξαγωγή επιχειρήσεων από την τρομοκρατική ομάδα ανακοίνωσαν οι Αμερικανοί – «Ιστορική ευκαιρία» για τους Σύρους η ανατροπή του Άσαντ λέει ο Μπάιντεν
Η αιφνιδιαστική κίνηση των ισλαμιστών που έριξαν μέσα σε μία εβδομάδα το καθεστώς Άσαντ έχει πολύπλευρες συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή
Στην ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ τονίζει πως πρέπει «άμεσα να διασφαλιστεί η ειρήνη στη χώρα και η ομαλή μετάβαση εξουσίας σε μια δημοκρατικά