Αρχική Ειδήσεις Μαχαιρώματα Οι πιο κρίσιμες ημέρες του πολέμου: Γιατί η Ουκρανία είναι «υποχρεωμένη» να...

Οι πιο κρίσιμες ημέρες του πολέμου: Γιατί η Ουκρανία είναι «υποχρεωμένη» να χτυπήσει με όπλα μεγάλου βεληνεκούς τη Ρωσία

0
3678

Η έγκριση της Δύσης για χρήση όπλων μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς από τις ουκρανικές δυνάμεις στα ρωσικά εδάφη φέρνει εκ νέου την πολεμική ένταση στο κόκκινο

Η απόφαση των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας -σε δεύτερο χρόνο- να δώσουν έγκριση στο ουκρανικό αίτημα για χτυπήματα με όπλα μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς εντός των ρωσικών εδαφών, με βεβαιότητα αλλάζει τα δεδομένα τόσο στα πεδία των μαχών όσο και στη διπλωματία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, πιέζει προκειμένου να του δοθεί η συγκεκριμένη δυνατότητα, χρησιμοποιώντας πάντοτε το ίδιο επιχείρημα: «εάν χτυπήσουμε τις ρωσικές θέσεις σε βάθος, θα δώσουμε πεδίο δράσης στις χερσαίες μας δυνάμεις στα εντός Ουκρανίας πεδία».

Σήμερα, με τα όπλα τα οποία μπορεί να μάχεται η Ουκρανία, το μέγιστο βεληνεκές που μπορούν να χτυπηθούν στόχοι είναι τα 77 χιλιόμετρα. Με βάση τα ATACMS που έχουν στη διάθεσή τους οι Ουκρανοί, αυτό το βεληνεκές σχεδόν τετραπλασιάζεται. Οι στόχοι γίνονται άμεσα πολύ πιο κοντινοί και ουσιαστικοί για τον στρατό του Κιέβου και η Ρωσία βρίσκεται με ένα πραγματικά «μεγάλο» πονοκέφαλο, καθώς εδώ και σχεδόν τρία χρόνια μόνο τα drones των Ουκρανών είχαν δυνατότητα να χτυπήσουν τις κομβικές ρωσικές θέσεις στα δυτικά της χώρας.

Η Ουκρανία σήμερα είναι ουσιαστικά όμως υποχρεωμένη να χρησιμοποιήσει το σύνολο των πυραύλων μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς που έχει στην κατοχή της και μάλιστα στοχεύοντας υποδομές και θέσεις των Ρώσων, οι οποίες είναι χωρίς αμφιβολία κρίσιμες για την εξέλιξη των μαχών.

Σε αυτόν τον χάρτη εμφανίζονται οι πιθανοί στόχοι που ο στρατός της Ουκρανίας μπορεί ή έχει ήδη βάλει στο στόχαστρό του, από την στιγμή που το Οβάλ γραφείο άναψε το πράσινο φως.

Οι πιο κρίσιμες ημέρες του πολέμου: Γιατί η Ουκρανία είναι «υποχρεωμένη» να χτυπήσει με όπλα μεγάλου βεληνεκούς τη Ρωσία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα επί της ουσίας έχει μόνο τον δρόμο της μαζικής αντεπίθεσης, τουλάχιστον για όσο ακόμη διάστημα απομένει μέχρι την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου. Το τηλεφώνημα του Όλαφ Σολτς στα τέλη της περασμένης εβδομάδας είναι ακόμη ένας λόγος που δείχνει στο Κίεβο πως ο μόνος τρόπος να αλλάξουν τα δεδομένα είναι η επίθεση. Η κίνηση της Γερμανίας η οποία ερμηνεύτηκε από τον Ζελένσκι ως «το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας» ίσως να ήταν και η κίνηση που χρειαζόταν ο Λευκός Οίκος και συγκεκριμένα ο Τζο Μπάιντεν, για να δώσει τη συγκατάθεσή του σε κάτι που δεδομένα θα ανεβάσει και πάλι κατακόρυφα την πολεμική ένταση στην περιοχή.

Η πραγματική αφορμή για τον Μπάιντεν όμως φαίνεται πως δεν ήταν η θέση της Γερμανίας, αλλά η ενεργός συμμετοχή της Βορείου Κορέας στα πεδία. Οι περισσότεροι από 30.000 βορειοκορετάτες που μάχονται μαζί με τους Ρώσους στην επαρχία του Κουρσκ δεν είναι μία απλή ενισχυτική κίνηση αλλά κανονική εμπλοκή τρίτης χώρας στον πόλεμο. Ο Πούτιν που απειλεί εδώ και μήνες την Δύση με πυρηνικό ολοκάυτωμα εάν δυτικοί στρατιώτες συνταχθούν με τους Ουκρανούς απέναντι στα ρωσικά όπλα φαίνεται πως τελικά λαμβάνει ως απάντηση κάτι το οποίο αν και φοβόταν -βασικά απευχόταν να συμβεί.

Παραμένει ακόμη άγνωστος ο ακριβής αριθμός δυτικός ATACMS που έχουν στο οπλοστάσιό τους οι Ουκρανοί αλλά που δείχνει πιθανό είναι πως ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των όπλων να στοχεύσει σύντομα -και χωρίς προειδοποίηση, όπως είπε σήμερα τα ξημερώματα ο πρόεδρος της χώρας- την περιφέρεια του Κουρσκ. Είναι αυτό το μικρό κομμάτι της δυτικής επαρχίας της Ρωσίας που ελέγχουν από το περασμένο καλοκαίρι οι Ουκρανοί που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Ρώσο πρόεδρο, αλλά και το σημαντικότερο, όπως μέχρι τώρα φαίνεται, διαπραγματευτικό χαρτί ακόμη και του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ.

Το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ, αρκετές ώρες μετά τις διαρροές από τον Λευκό Οίκο αλλά και την επίσημη έγκριση της άδειας προς το Κίεβο, δεν έχει σχολιάσει το παραμικρό. Μπορεί ακόμη να είναι νωρίς ή μπορεί Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν να συζήτησαν πίσω από κλειστές πόρτες το συγκεκριμένο θέμα στις 13 Νοεμβρίου, όταν και συναντήθηκαν στον Λευκό Οίκο. Δεδομένα ο Τζο Μπάιντεν θέλει να δώσει στον Ζελένσκι και την Ουκρανία ό,τι περισσότερο γίνεται δύο μήνες πριν την αποχώρησή του από το Οβάλ γραφείο και αυτό είτε γίνεται εν γνώση του Ντόναλντ Τραμπ, οπότε και αποτελεί στοιχείο για τα επόμενα βήματα των ΗΠΑ στο Ουκρανικό, είτε όχι -και θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την υλοποίηση της δέσμευσης πως «ο πόλεμος θα τελειώσει σε 24 ώρες», όταν αναλάβει.

Όποιο από τα δύο κι αν είναι το σενάριο, οι ΗΠΑ έχουν κάνει μία κίνηση που στο τέλος της διαδρομής θα δυσκολέψει πολύ περισσότερο το έργο των Ρώσων και θα τους στερήσει τη δυνατότητα να προωθηθούν μαζικά στις θέσεις που εδώ και δύο χρόνια έχουν τον έλεγχο. Το σημερινό ρωσικό χτύπημα στην Οδησσό είναι το μήνυμα της Μόσχας, η οποία επίσης θα αυξήσει κατακόρυφα την επιθετικότητά της. Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες 60 ημέρες θα είναι και πάλι ημέρες θανάτου τόσο για τους Ουκρανούς όσο και τους Ρώσους.


Ειδήσεις σήμερα:


Sky News: Αγωνία στη Δύση μετά το «πράσινο φως» των ΗΠΑ στο Κίεβο για τους πυραύλους – Πώς μπορεί να απαντήσει η Ρωσία

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΡΑΧ: ΤΡΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ ΚΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΡΙΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ – ΑΝΑΜΕΙΝΑΤΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ

Είναι ξεκάθαρο ότι έρχεται σοβαρή κλιμάκωση σε πολλαπλά μέτωπα: δεν είναι ακόμα σαφές πώς μπορεί να υπάρξει αποκλιμάκωση ξανά, λέει η Rabobank

Μια νέα, παγκόσμια πραγματικότητα αναμένεται να διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια, στον απόηχο των σημαντικότερων ανοιχτών πολεμικών μετώπων, που μας οδηγούν πρόσω ολοταχώς προς τον Τρίτο Παγκόσμιο… σημειώνει σε έκθεσή της η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Εν αρχή, λέει ο οίκος, στη γεωπολιτική, ο κόσμος μόλις παρακολούθησε μια άνευ ουσίας αγκαλιά στη Σύνοδο Κορυφής του APEC, όπου ο Xi Jinping πήρε κεντρική θέση στη φωτογραφία (λόγω αλφαβητικής σειράς). Ωστόσο, υπήρξαν δύο σημαντικές εξελίξεις.

Πρώτον, οι ΗΠΑ και η Κίνα συμφώνησαν ότι δεν θα επιτρέψουν στην τεχνητή νοημοσύνη να ελέγχει πυρηνικά όπλα, μόνο οι άνθρωποι.

Δεύτερον, η Κίνα προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι εξακολουθεί να έχει τέσσερις μη διαπραγματεύσιμες κόκκινες γραμμές: την Ταϊβάν, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα της Κίνας στην ανάπτυξη.
Αν οι ΗΠΑ εξοπλίσουν περισσότερο την Ταϊβάν, αναμείνατε κλιμάκωση• αν οι ΗΠΑ προσπαθήσουν να πιέσουν το κομμουνιστικό κόμμα, αναμείνατε κλιμάκωση• και αν οι ΗΠΑ προσπαθήσουν να περιορίσουν την άνοδο της Κίνας –π.χ. μέσω δασμών– αναμείνατε κλιμάκωση.

Η Κίνα δήλωσε ήδη ότι από την 1η Δεκεμβρίου θα ενισχύσει τους ελέγχους εξαγωγών σε “υλικά διπλής χρήσης,” όπως το βολφράμιο, ο γραφίτης, το μαγνήσιο και τα κράματα αλουμινίου που χρησιμοποιούνται ευρέως στις τεχνολογικές εφοδιαστικές αλυσίδες.
(Θυμηθείτε το “στρατηγικό αγαθό” που σημειώνεται σε έκθεση της Rabobank για την οικονομική διπλωματία: «τα πάντα μπορούν να θεωρηθούν στρατηγικά».)
Όπως και με τις πρόσφατες κυρώσεις της Κίνας σε αγαθά που παρέχονται σε Αμερικανό κατασκευαστή drones, οι φυσικές εφοδιαστικές αλυσίδες γίνονται όπλο.
Τώρα σκεφτείτε να υπάρξει αύξηση της ζήτησης για αμερικανικά αγαθά γύρω από/πριν την επιβολή δασμών, και μείωση της κινεζικής προσφοράς.

Παράλληλα, η Ρωσία ανακοίνωσε απαγόρευση εξαγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου, τη στιγμή που οι ΗΠΑ και ο κόσμος συνειδητοποιούν ότι πρέπει να στραφούν ξανά γρήγορα στην πυρηνική ενέργεια: τώρα πλέον θα παρέχεται μόνο σε «φιλικές χώρες» όπως η Ινδία, το Ιράν και η Κίνα.
Η Ρωσία επίσης σταμάτησε την πώληση φυσικού αερίου μέσω αγωγών στην Αυστρία.
Η Ευρώπη παλεύει με «αποδεικτικά στοιχεία» ότι πολεμικά drones που προορίζονται για τη Ρωσία κατασκευάζονται στην Κίνα – μια δηλωμένη κόκκινη γραμμή για την ΕΕ• ή μια ευκαιρία να δείξει ότι υποχωρεί υπό πίεση.
Θα προσποιηθεί ότι το Πεκίνο δεν γνωρίζει τίποτα για αυτά τα drones ή θα πάρει σκληρά εμπορικά μέτρα μπροστά από την επικείμενη «στιγμή επιτάχυνσης» (που, όπως είπε ο Draghi, «Με έναν [αμερικανικό] δασμολογικό τοίχο… αν είσαι φίλος, είσαι μέσα. Αν δεν είσαι φίλος, είσαι έξω. Και θα σε κρίνω για το αν θέλεις να είσαι φίλος»

Παράλληλα, αναφορές δείχνουν ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να στείλει έως και 100.000 στρατιώτες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, κάτι που θα αποτελούσε τεράστια βοήθεια για τη Ρωσία, ανεξάρτητα από το τι μπορεί να βλέπουν στα κινητά τους όταν φτάσουν εκεί.
Σε απάντηση, ο Πρόεδρος Biden ήρε την απαγόρευση χρήσης αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων μακράς εμβέλειας στην Ουκρανία εναντίον στόχων βαθιά μέσα στη ρωσική επικράτεια.
Σημειωτέον, ο Πρόεδρος Putin έχει δηλώσει ότι θα θεωρούσε αυτή την κίνηση ως πόλεμο των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας.
Εάν η πολιτική των ΗΠΑ αποκλιμακώσει επιτυχώς τον πόλεμο, θα αποδείξει ότι η απόφαση του Λευκού Οίκου να μην το κάνει χρόνια πριν -με κόστος εκατοντάδες χιλιάδες ζωές- ήταν εντελώς λανθασμένη.
Επιπλέον, θα αυξήσει την πιθανότητα κλιμάκωσης από τις ΗΠΑ σε πολλά άλλα μέρη για να επαναφέρει την κυριαρχία τους.
Αν όμως αυτή η πολιτική κλιμακώσει τον πόλεμο εδώ ή αλλού αργότερα, τα πάντα προφανώς θα χειροτερέψουν: απλά δεν ξέρουμε πόσο και πώς.
Δεδομένου ότι η πρώτη ουκρανική επίθεση με πυραύλους μακράς εμβέλειας στη Ρωσία αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες, δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ: Όπως επαναλαμβάνει η Rabobank, η απάντηση της Ρωσίας μπορεί να είναι πολυεπίπεδη, όχι μόνο στο πεδίο αυτού του φρικτού πολέμου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ