Τέσσερις Ιρανοί νεκροί από την επίθεση των Ισραηλινών – «Δεν υπάρχουν όρια στην αποφασιστικότητά μας» διαμηνύει η Τεχεράνη

0
23

Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι «συστήματα ραντάρ» υπέστησαν ζημιές από τα νυχτερινά ισραηλινά πλήγματα – Ελπίζω αυτό να είναι το τέλος της αντιπαράθεσης λέει ο Μπάιντεν

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν καθώς ο κίνδυνος κλιμάκωσης της συγκρούσης έρχεται όλο και πιο κοντά.

Το ερώτημα μετά την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν είναι αν θα ανταπαντήσει η Τεχεράνη. Αυτό το ερώτημα βρίσκεται στο επίκεντρο των αποφάσεων που λαμβάνουν ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και οι βασικοί σύμβουλοί του, σημειώνει σε ανάλυσή του ο δημοσιογράφος του BBC, Τζέρεμι Μπόουεν.

Όπως σημειώνει, ο Χαμενεΐ και οι βασικοί σύμβουλοί του πρέπει να αποφασίσουν για τη λιγότερο κακή από μια σειρά δύσκολων επιλογών. Στο ένα άκρο είναι να απαντήσει με ένα ακόμη κύμα βαλλιστικών πυραύλων. Ωστόσο, το Ισραήλ έχει ήδη απειλήσει ότι θα προβεί και πάλι σε αντίποινα αν συμβεί αυτό.

Στο άλλο άκρο είναι να αποφασίσουν να βάλουν τέλος στις καταστροφικές ανταλλαγές άμεσων χτυπημάτων. Αυτό όμως, σύμφωνα με το ΒΒC, θα κάνει το Ιράν να φανεί αδύναμο και εκφοβισμένο από την στρατιωτική ισχύ και την πολιτική αποφασιστικότητα του Ισραήλ, που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε κάθε περίπτωση, ο ανώτατος ηγέτης της Τεχεράνης και οι σύμβουλοί του είναι πιθανό να λάβουν την απόφαση που, κατά την άποψή τους, βλάπτει λιγότερο την επιβίωση του ισλαμικού καθεστώτος του Ιράν…

Δεν υπάρχουν όρια λέει ο Ιρανός ΥΠΕΞ

Το Ιράν δεν γνωρίζει όρια όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του, την εδαφική ακεραιότητα και τον λαό του, προειδοποίησε το απόγευμα του Σαββάτου ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, μετά τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Πιστεύω ότι έχουμε αποδείξει ότι δεν υπάρχουν όρια στην αποφασιστικότητά μας να αμυνθούμε», είπε συγκεκριμένα ο υπουργός, σύμφωνα με το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim.

Τέσσερις οι νεκροί στρατιώτες

Στους τέσσερις ανέρχονται οι νεκροί στρατιώτες από τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Irna, επικαλούμενο μια ανακοίνωση του στρατού.

«Άλλα δύο μέλη του στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν υπέκυψαν στα τραύματά τους» ανέφερε το πρακτορείο. Νωρίτερα, ο στρατός είχε ανακοινώσει τον θάνατο δύο στρατιωτών, χωρίς να διευκρινίσει το πού.

Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν επίσης ότι μόνο τα «συστήματα ραντάρ» υπέστησαν ζημιές από τα νυχτερινά ισραηλινά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων εντός του Ιράν.

«Χάρη στην προσπάθεια, την κατάλληλη στιγμή, της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας, οι επιθέσεις προκάλεσαν περιορισμένες ζημιές και μόνο ορισμένα συστήματα ραντάρ υπέστησαν ζημιά» σύμφωνα με την ανακοίνωση του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

«Σημαντικός αριθμός πυραύλων αναχαιτίστηκε και τα εχθρικά αεροσκάφη εμποδίστηκαν να περάσουν στον εναέριο χώρο», πρόσθεσε το γενικό επιτελείο. Τα ισραηλινά αεροσκάφη χρησιμοποίησαν τον εναέριο χώρο του Ιράκ, τον οποίο χρησιμοποιεί και ο αμερικανικός στρατός, «για να εξαπολύσουν από απόσταση έναν αριθμό πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, εφοδιασμένους με πολύ ελαφρές κεφαλές», πρόσθεσε.

«Το Ιράν, διατηρώντας το νόμιμο και θεμιτό δικαίωμα να αντιδράσει την κατάλληλη στιγμή, δίνει έμφαση στην εφαρμογή μιας βιώσιμης κατάπαυσης του πυρός τη Γάζα και τον Λίβανο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η διπλωματική αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «συνέργεια» στην ισραηλινή επίθεση επειδή τα ισραηλινά αεροπλάνα επιτέθηκαν από τον ιρακινό εναέριο χώρο.

«Ο εναέριος χώρος του Ιράκ είναι υπό την κατοχή, τη διοίκηση και τον έλεγχο του στρατού των ΗΠΑ. Συμπέρασμα: η συνέργεια των ΗΠΑ σε αυτό το έγκλημα είναι σίγουρη» ανέφερε σε μια ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.

Παρέμβαση Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα από τη Φιλαδέλφεια ότι φαίνεται πως το Ισραήλ έπληξε μόνο στρατιωτικούς στόχους στην επίθεσή του στο Ιράν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι ελπίζει αυτό να είναι «το τέλος» της αντιπαράθεσης.

Ο γγ του ΟΗΕ καταδικάζει την κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν,

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και ζήτησε να σταματήσει κάθε στρατιωτική δράση στην περιοχή, μετά τα ισραηλινά πλήγματα σε ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους, ανέφερε ένας εκπρόσωπός του.

Ο Γκουτέρες εξέφρασε «τη βαθιά ανησυχία του» για τη συνέχιση της κλιμάκωσης στη Μέση Αναταολή. Επανέλαβε επίσης την έκκλησή του προς όλες τις πλευρές να σταματήσουν κάθε στρατιωτική δράση, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας και του Λιβάνου, να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθεί ένας περιφερειακός πόλεμος και «να επανέλθουν στην οδό της διπλωματίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ λέει ότι τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν συνιστούν «επικίνδυνη κλιμάκωση»

Η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από την Τεχεράνη, χαρακτήρισε «επικίνδυνη κλιμάκωση» τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον φέρει «την πλήρη ευθύνη» για την επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ, ο σύμμαχός της.

«Η Χεζμπολάχ καταδικάζει σθεναρά τη δόλια σιωνιστική επίθεση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράκ και την θεωρεί επικίνδυνη κλιμάκωση για όλη την περιοχή» ανέφερε στην ανακοίνωσή της. Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, «φέρουν την πλήρη ευθύνη για τις σφαγές, τις τραγωδίες και την οδύνη» που προκαλεί το Ισραήλ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου καταδίκασε επίσης τα ισραηλινά πλήγματα, χαρακτηρίζοντάς τα «καταπάτηση της εθνικής κυριαρχίας του Ιράν και σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια». Παράλληλα, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «βάλει τέλος στη στρατιωτική κλιμάκωση του Ισραήλ» στην περιοχή.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ