Συναγερμός στο Βερολίνο: Σε ετοιμότητα για πόλεμο μέχρι το 2029 – Σχεδιάζει «οικιακά καταφύγια»

0
4392

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, λέει οτι η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη για πόλεμο μέχρι το 2029. Το Βερολίνο σχεδιάζει «οικιακά καταφύγια», καθώς αυξήθηκε ο συναγερμός την επομένη της εισβολής στην Ουκρανία

Ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους είπε ότι η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο σχετικά με το φάσμα του πολέμου στην Ευρώπη. Είπε επίσης ότι η επιστροφή σε κάποια μορφή στράτευσης θα είναι πιθανότατα απαραίτητη.

Ο Πιστόριους δήλωσε ότι η Γερμανία πρέπει να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της, την Bundeswehr και να είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα πριν από το τέλος της δεκαετίας. Επανέλαβε επίσης την πεποίθησή του ότι κάποια μορφή στρατιωτικής θητείας θα ήταν απαραίτητη μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία προκάλεσε ανησυχίες για τη μελλοντική ασφάλεια της Ευρώπης.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο μέχρι το 2029», είπε ο υπουργός Άμυνας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στην κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, την Bundestag. «Πρέπει να λάβουμε μέτρα για να εμποδίσουμε να έρθουν τα χειρότερα», είπε, προσθέτοντας ότι τα οικονομικά, η υλικοτεχνική υποδομή και το προσωπικό είναι κεντρικά σε αυτόν τον στόχο.

«Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, χρειαζόμαστε δυνατές νέες γυναίκες και άνδρες που μπορούν να υπερασπιστούν αυτή τη χώρα». Ο Πιστόριους είπε επίσης ότι, για αυτόν τον λόγο, πίστευε ότι ήταν απαραίτητη μια «νέα μορφή στρατιωτικής θητείας», η οποία «δεν μπορεί να είναι εντελώς απαλλαγμένη από υποχρεώσεις».

Ο Πιστόριους, μέλος των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, έχει αναθέσει στο υπουργείο του να διερευνήσει πιθανά μοντέλα επιστράτευσης. Η Γερμανία ανέστειλε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία το 2011. Περίπου οι μισοί Γερμανοί πολίτες τάσσονται υπέρ της επανεισαγωγής της, σύμφωνα με έρευνα του ερευνητικού ινστιτούτου Forsa τον Μάρτιο.

Απειλές στον κυβερνοχώρο και υβριδικός πόλεμος

Τα σχόλια του Πιστόριους έγιναν καθώς το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ένα νέο πρωτότυπο έγγραφο για τη στρατιωτική και πολιτική άμυνα της Γερμανίας, το οποίο καθορίζει τις ευθύνες της Bundeswehr, των οργανώσεων βοήθειας και των αρχών πολιτικής άμυνας σε περίπτωση καταστροφών και πολέμων. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές αντικαθιστούν ένα έγγραφο του 1989 και τώρα αντιμετωπίζουν τις απειλές στον κυβερνοχώρο και τον υβριδικό πόλεμο.

Οι κάτοικοι της Γερμανίας φοβούνται όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο εξάπλωσης του πολέμου στην Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε σφυγμομέτρηση του περασμένου Απριλίου για λογαριασμό του ARD Deutschlandtrend το 67% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί ισχυρή ή πολύ ισχυρή την απειλή για την ασφάλεια και ειρήνη στην Ευρώπη.

Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 28% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2019. Κυρίως οι νέοι αισθάνονται αυτόν τον φόβο περισσότερο και από την κλιματική αλλαγή. Κι αυτό προκύπτει από μια τελευταία μελέτη με τίτλο «Νεολαία στη Γερμανία», που καταγράφει τάσεις. Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων ηλικίας από 14 έως 29 ετών φοβάται τον πόλεμο στην Ευρώπη. Για πρώτη φορά ο πόλεμος γίνεται πραγματική απειλή για τη νέα γενιά. Αυτό οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι η Ουκρανία είναι γεωγραφικά κοντά. Από τη Λειψία, για παράδειγμα, το Κίεβο απέχει ελάχιστα περισσότερο από ό,τι η Ρώμη, λίγο λιγότερο από 1.500 χιλιόμετρα.

«Οικιακά καταφύγια»

Όπως αποκαλύπτει το Spiegel, στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των κρατιδίων στα μέσα του μηνός στο Πότσνταμ θα συζητηθεί έκθεση εμπειρογνώμων του υπουργείου Εσωτερικών, της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας σε Καταστροφές και του Οργανισμού Ακινήτων. Σε αυτήν αναλύονται οι καλύτεροι τρόποι προστασίας των πολιτών σε περίπτωση πολέμου, υπό το πρίσμα μιας νέας αντίληψης πολιτικής προστασίας. Σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν αναμένονται βομβαρδισμοί που θα κατέστρεφαν ολόκληρες πόλεις.

Γι’ αυτό ο πληθυσμός της Γερμανίας δεν θα πρέπει να βρίσκει προστασία σε μεγάλα δημόσια καταφύγια. Αυτό οφείλεται στο ότι «δεν προσφέρουν ασφάλεια έναντι σύγχρονων όπλων ακριβείας, που καταστρέφουν καλά επιλεγμένους στόχους με σημασία μόνο για τον πόλεμο, και σε περίπτωση επίθεσης έχουν χρόνο προειδοποίησης μόνο λίγων λεπτών». Αλλά τι ακριβώς συνιστούν οι εμπειρογνώμονες; «Δωμάτια κάτω από το επίπεδο του εδάφους ή μέσα σε κτίρια θα μπορούσαν να προστατεύσουν ήδη από ορισμένους από τους πιθανούς κινδύνους». Μια άλλη επιλογή θα ήταν τα λεγόμενα «οικιακά καταφύγια», δηλαδή κελάρια, δωμάτια ή χώροι κάτω από το επίπεδο του εδάφους ή στο εσωτερικό κτιρίων.

Μάλιστα για να βελτιωθεί ο βαθμός προστασίας, προτείνονται τρόποι όπως θωράκιση των τοίχων ή προσωρινή κάλυψη των παραθύρων και ανοιγμάτων του υπογείου … από ανθρώπους χωρίς τεχνική κατάρτιση και σε εθελοντική βάση. Οι εμπειρογνώμονες συστήνουν επίσης Shelter Sharing, την κοινή χρήση αυτών των καταφυγίων, αν και «η πλειονότητα του πληθυσμού θα μπορούσε να δημιουργήσει καταφύγια σε δικούς του χώρους».

Απώτερος στόχος «η δημιουργία του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού χώρων αυτοπροστασίας, οι οποίοι βέβαια προσφέρουν σημαντικά λιγότερη προστασία σε περίπτωση πυρηνικών, βιολογικών και χημικών επιθέσεων». Επιπλέον, σε αστικά κέντρα πρέπει να προσφέρονται επιλογές προστασίας για όσους «αιφνιδιάζονται από μια στρατιωτική επίθεση ενώ βρίσκονται εν κινήσει». Για αυτήν την περίπτωση κατάλληλα ως κτίρια θα ήταν δωμάτια σε δημόσια κτίρια, πολυκαταστήματα, υπόγειοι χώροι γκαράζ, υπόγειοι σταθμοί, σήραγγες.

Τις τελευταίες ημέρες, ο αρχιεπιθεωρητής του γερμανικού στρατού, Κάρστεν Μπρούερ, δήλωσε ότι θα χρειαστούν πέντε έως οκτώ χρόνια για να ανασυγκροτήσει η Ρωσία τις ένοπλες δυνάμεις της από τον εξοντωτικό πόλεμο στην Ουκρανία, θέτοντας ως προθεσμία το 2029 για τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να προετοιμαστεί για πιθανή μάχη. «Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, χρειαζόμαστε νεαρές γυναίκες και άνδρες που μπορούν να υπερασπιστούν αυτή τη χώρα» δήλωσε με τη σειρά του ο Πιστόριους.

Ο Σολτς παρήγγειλε 20 Eurofighters

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα υποστηρίξει την αμυντική βιομηχανία και προέτρεψε στενότερη συνεργασία στην Ευρώπη. «Σήμερα, βλέπουμε πιο καθαρά από ποτέ πόσο σημαντικό είναι να έχουμε μια ευρωπαϊκή και γερμανική αμυντική βιομηχανία που μπορεί να παράγει συνεχώς όλους τους κύριους τύπους όπλων και τα απαραίτητα πυρομαχικά», είπε στους εκπροσώπους στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Αεροδιαστημικής στο Βερολίνο.

Ο καγκελάριος είπε ότι η Γερμανία «είχε δώσει στον κλάδο πάρα πολύ μεγάλη θέση στο παρελθόν», αλλά αυτό είχε πλέον τελειώσει. «Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου έχει παρουσιάσει σε ολόκληρη τη Γερμανία μια νέα πραγματικότητα πολιτικής ασφάλειας».

Στην εκδήλωση, ο Σολτς ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα αγόραζε άλλα 20 αεροσκάφη Eurofighter από την Airbus για να ενισχύσει την άμυνά της. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει δύο πρόσθετες φρεγάτες πέρα ​​από τέσσερις που έχουν ήδη παραγγελθεί ως βασικό μέρος της αμυντικής πολιτικής του Βερολίνου «Zeitenwende» (αλλαγή στη θάλασσα). Ως μέρος της απάντησής της στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Γερμανία σταθμεύει ήδη στρατεύματα στη Λιθουανία στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ έως ότου εγκατασταθεί εκεί μια μόνιμη ταξιαρχία το 2027.

DW

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ