Ειδικά η ΕΕ θα στερούνταν το καταριανό LNG το οποίο της είναι απαραίτητο για να μη αντιμετωπίσει κοινωνική καταστροφή
Αμερικανοί και Βρετανοί πραγματοποίησαν εκτεταμένες αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις κατά των Χούθι, αλλά το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στο Ιράν και στη στάση που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.
Το Ιράν πάντοτε έχει τη δυνατότητα να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ και να προκαλέσει μία απότομη αύξηση της τιμής του πετρελαίου ακόμα και στα… 200 δολάρια το βαρέλι κάτι που θα προκαλούσε οικονομική κατάρρευση στο σύνολο των δυτικών χωρών.
Ειδικά η ΕΕ θα στερούνταν το καταριανό LNG το οποίο της είναι απαραίτητο για να μην αντιμετωπίσει κοινωνική καταστροφή.
Τα Στενά του Ορμούζ θεωρούνται η πιο σημαντική πετρελαϊκή «αρτηρία» στον πλανήτη και οριοθετούνται ανάμεσα στο Ομάν και το Ιράν, ενώ ενώνουν τον Περσικό Κόλπο με τον Κόλπο του Ομάν προς τα νότια και την Αραβική Θάλασσα!
Το πλάτος τους είναι 33 χιλιομέτρων στο στενότερο σημείο του.
Η λωρίδα πλεύσης είναι 3 χλμ προς κάθε κατεύθυνση.
Περίπου το ένα πέμπτο του όγκου της παγκόσμιας συνολικής κατανάλωσης πετρελαίου διέρχεται από τα Στενά κάθε μέρα
Τα μέλη του ΟΠΕΚ εξάγουν το μεγαλύτερο μέρος του αργού πετρελαίου τους μέσω των Στενών του Ορμούζ!
Το Κατάρ, το οποίο συνιστά τον μεγαλύτερο εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, στέλνει σχεδόν όλο το LNG μέσω των εν λόγω Στενών.
Το 20% των παγκόσμιων ροών LNG περνούν από τα Στενά!
Αν κλείσουν τα Στενά από το Ιράν εκτός από του πετρελαίου και οι τιμές του φυσικού αερίου θα πάνε κι αυτές στα ύψη, ειδικά σε μία εποχή κατά την οποία απουσιάζει το ρωσικό φθηνό αέριο από τις ευρωπαϊκές αγορές.
Παράλληλα υπάρχει το στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ, που βρίσκεται μεταξύ Τζιμπουτί και Υεμένης, επίκεντρο των επιθέσεων των Χούτι σε πλοία.
Εκεί είναι η νότια είσοδος της Ερυθράς Θάλασσας, μια κρίσιμη πλωτή οδός μεταξύ Ευρώπης και Ασίας που συνδέεται με τη Διώρυγα του Σουέζ.
Από εκεί περνά το 12% – 15% του παγκόσμιου εμπορίου, άρα ένα σημαντικό ποσοστό των εμπορευματοκιβωτίων.
Ήδη οι περισσότερες εταιρείες επιλέγουν πλέον να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής αυξάνοντας έτσι το μεταφορικό κόστος κατά τουλάχιστον 40%.
Αν λοιπόν κλείσουν, η καταστροφή για την Δύση θα είναι κολοσσιαίων διαστάσεων και δεν θα έχει άλλη επιλογή από το α επέμβει στρατιωτικά με οποιοδήποτε διαθέσιμο μέσο, ενάντια στο Ιράν, το οποίο με την σειρά του είναι μια πολύ ισχυρή χώρα για να καμφθεί εύκολα (κι αν καμφθεί), ενώ θεωρείται βέβαιο πως θα λάβει υποστήριξη από Ρωσία και Κίνα.
Άλλωστε είναι σύμμαχοι και συμμετέχοντες στο ίδιο «μπλοκ», των BRICS.
Το «καλό σενάριο» για να υπάρξει εκτόνωση θεωρείται ότι είναι να είναι αποτελεσματικά τα πλήγματα και να αποκατασταθεί η ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς θα έχει εξουδετερωθεί η δυνατότητα των Χούθι να εξαπολύουν επιθέσεις, πριν να επέμβει το Ιράν.
Είναι όμως πολύ δύσκολο να γίνει αυτό. Βλέπουμε στην Ουκρανία χιλιάδες πυραυλικές επιθέσεις εδώ και δύο χρόνια αλλά αποτέλεσμα -ακόμα- σχεδόν πολύ σχετικό, σε ότι αφορά την δυνατότητα της Ουκρανίας να διεξάγει πόλεμο.
Η απορροφητικότητα των πληγμάτων είναι το κρίσιμο σε μία τέτοια περίπτωση. Και οι Χούθι έχουν αποδείξει ότι έχουν τεράστια απορροφητικότητα αν σκεφθεί κανείς ότι αντιμετώπισαν χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα από τρία χρόνια τις Αεροπορίες της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ.
Ο ρόλος της βρετανικής βάσης του Ακρωτηρίου στην Κύπρο στον σημερινό βομβαρδισμό της Υεμένης – Που βρίσκεται η ελληνική φρεγάτα
Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!
«Βροχή» από πυραύλους cruise BGM-109 Tomahawk εξαπέλυσε το αμερικανικό Ναυτικό
Oι ΗΠΑ σε συνεργασία με την Βρετανία πραγματοποίησαν σήμερα κοινές αεροπορικές επιδρομές σε στόχους κατά των σιιτών Χούθι στην Υεμένη.
Στις επιθέσεις αυτές πρωτεύοντα ρόλο έπαιξε η βάση των Βρετανών στο Ακρωτήρι της Κύπρου και το γεγονός αυτό από μόνο του δείχνει γιατί οι Βρετανοί δεν θα σταματήσουν ποτέ να ανακατεύονται στο Κυπριακό ζήτημα.
Τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων Typhoon FGR4 της βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, που στάθμευαν σε βάση της RAF στο Ακρωτήρι της Κύπρου, συμμετείχαν στις αεροπορικές επιδρομές κατά των Χούθι, ενώ ένα Voyager KC2 με αύξοντα αριθμό ZZ333 ανεφοδίασε με καύσιμα και τα τέσσερα μαχητικά κατά τη διάρκεια της αποστολής.
Στην επιχείρηση συμμετείχε επίσης το υποβρύχιο USS Florida (SSGN 728) κλάσης Οχάιο, του αμερικανικού Ναυτικού, εκτοξεύοντας πυραύλους cruise BGM-109 Tomahawk.
F/A-18E/F Super Hornets αμερικανικού Ναυτικού έπληξαν τη βάση των Χούτι στο λιμάνι Αλ Χουντάιντα.
Τα μαχητικά στο σύνολό τους επιτέθηκαν σε δέκα διαφορετικούς στόχους από την Χουντάιντα, την Ταϊζ, το Ντάμαρ, τη Σαάντα μέχρι και την πρωτεύουσα της χώρας Σαναά.
Επιπλέον, το αεροπλανοφόρο USS Dwight D Eisenhower, μαζί με τα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh-Burke εκτόξευσαν αρκετούς πυραύλους cruise BGM-109 Tomahawk εναντίον στόχων των Χούθι στην Υεμένη.
Στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας βρίσκεται και η φρεγάτα «Ύδρα» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία όμως έχει τοποθετηθεί στα μετόπισθεν λόγω έλλειψης αισθητήρων εντοπισμού των εισερχόμενων απειλών είτε υπό τη μορφή μικρών UAV καμικάζι (μικρών επιθετικών droneς ή αιωρουμένων πυρομαχικών) είτε αντιπλοϊκών πυραύλων.
Η αυτογνωσία σε ό,τι αφορά την έλλειψη αισθητήρων οδήγησε και την Αυστραλία μέλος του σκληρού αγγλοσαξονικού μπλοκ μαζί με την Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά, να μην στείλουν πλοία με επίκληση ακριβώς αυτού του γεγονότος, ότι δεν έχουν κατάλληλους αισθητήρες για αυτού του είδους την αποστολή!
#BREAKING: In total four Typhoon FGR4 multirole fighter jets of #RoyalAirForce on deployment at #RAFAkrotiri, #Cyprus, participated in the airstrike at #Houthi rebels of #Iran in #Yemen. It is not yet known if they had refuelling support provided by the #USAF or #RAF‘s Voyager… pic.twitter.com/Mcc1jhGa7o
— Babak Taghvaee – The Crisis Watch (@BabakTaghvaee1) January 12, 2024
pronews.gr