Περίπου 200 άνθρωποι παραμένουν στα χέρια της τρομοκρατικής οργάνωσης
Οι δύο γυναίκες που απελευθέρωσε την Παρασκευή η Χαμάς «για ανθρωπιστικούς λόγους» είναι η 18χρονη Νάταλι Ραανάν και η μητέρα της Τζούντιθ, η οποία έχει προβλήματα υγείας.
Είχαν επισκεφτεί το Ισραήλ για τις γιορτές του εβραϊκού έτους τον Σεπτέμβριο και είχαν απαχθεί από τρομοκράτες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κατά την εισβολή τους στο νότιο Ισραήλ.
Τα στοιχεία τους επιβεβαίωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.
Από τη Χαμάς παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό που θα τις μεταφέρει στην Αίγυπτο και από εκεί στο Ισραήλ. Δεν ήταν εξαρχής σαφές αν ήταν σε καλή κατάσταση.
Υπολογίζεται ότι περίπου 200 άνθρωποι παραμένουν στα χέρια της τορμοκρατικής οργάνωσης.
Νωρίτερα την Παρασκευή είχε γίνει γνωστό ότι μια Αμερικανίδα και η κόρη της, που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς, απελευθερώθηκαν «για ανθρωπιστικούς λόγους».
Η Χαμάς ανταποκρίθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε το Κατάρ για την απελευθέρωση των ομήρων, ανέφερε η οργάνωση. Τόνισε ακόμη ότι ακολουθεί τις προσπάθειες του Κατάρ «να αποδείξει στον αμερικανικό λαό και τον κόσμο ότι οι ισχυρισμοί του Μπάιντεν και της φασιστικής κυβέρνησής του είναι ψευδείς και αβάσιμοι».
Εν τω μεταξύ, μέσα ενημέρωσης (το τηλεοπτικό κανάλι Channel 13 News και η δημόσια τηλεόραση Kan) μεταφέρουν δηλώσεις αξιωματούχων της ισραηλινής πλευράς που τονίζουν ότι η απελευθέρωση έγινε μονομερώς από τη Χαμάς και ότι δεν ήταν μέρος συμφωνίας με το Ισραήλ. Δεν είναι σαφές ποια ήταν η πηγή των δύο μέσων.
Την Πέμπτη ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έχει επικοινωνήσει με τις οικογένειες 203 ατόμων (σε αυτά πρέπει να περιλαμβάνονται και οι δύο γυναίκες) που πιστεύεται ότι κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας. Στην πλειονότητά τους είναι Ισραηλινοί.
Οι ισραηλινές αρχές τόνιζαν πάντως ότι ακόμη και αυτός ο αριθμός δεν είναι οριστικός γιατί ακόμη διερευνώνται πληροφορίες για πρόσωπα των οποίων η τύχη αγνοείται από μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Ποιες είναι οι δύο γυναίκες
Η Νάταλι Ραανάν και η μητέρα της Τζούντιτ Ραανάν, 59 ετών, από το Έβανστον του Ιλινόι, έφτασαν στο Ισραήλ στις αρχές Σεπτεμβρίου για να επισκεφθούν συγγενείς και να γιορτάσουν για το εβραϊκό νέο έτος που άρχισε πριν από λίγες ημέρες.
Η κοπέλα είχε αποφοιτήσει την άνοιξη από το λύκειο.
Τα ίχνη τους έχουν χαθεί από το μεσημέρι του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου. Είναι πολύ πιθανό να έχουν πέσει θύματα απαγωγής.
Οι δύο γυναίκες βρίσκονταν στο κιμπούτζ Ναχάλ Οζ, που βρίσκεται μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε η οικογένειά τους σε εφημερίδα του Σικάγου.
Η Τζούντιτ ήταν μέλος της εβραϊκής κοινότητας στο Έβανστον εδώ και περίπου μια δεκαετία.
Το ναρκωτικό του τζιχαντιστή Captagon είχαν πάρει οι τρομοκράτες της Χαμάς
Το φτηνό διεγερτικό τους κρατούσε για ώρα σε διέγερση, αλλά και μείωνε τις αναστολές, πριν διαπράξουν τα εγκλήματά τους
Υπό την επήρεια του ισχυρού διεγερτικού ναρκωτκό Captagon ήταν οι τρομοκράτες της Χαμάς που εισέβαλαν στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, σπέρνοντας τον θάνατο και την καταστροφή.
Στις τσέπες των τρομοκρατών που σκοτώθηκαν στις μάχες με τους Ισραηλινούς βρέθηκαν χάπια του συνθετικού ναρκωτικού, που είναι παρόμοιο με την αμφεταμίνη, αναφέρει η Jerusalem Post επικαλούμενη ρεπορτάζ του ισραηλινού Channel 12.
Το ναρκωτικό παράγεται στη νότια Ευρώπη και διακινείται μέσω Τουρκίας στις αραβικές χώρες.
Είναι η «κοκαΐνη των φτωχών» που κρατά τους τρομοκράτες σε διέγερση για πολύ ώρα, κόβει την όρεξη και τον ύπνο αλλά τους «επιτρέπει» να διαπράττουν τα εγκλήματά τους με απάθεια και αδιαφορία.
Αν και αρχικά το Captagon δινόταν για τις διαταραχές της προσοχής, τη ναρκοληψία και τη κατάθλιψη, γρήγορα άρχισε να κυκλοφορεί σαν ναρκωτικό γιατί είναι εθιστικό, εύκολο στην παρασκευή και φτηνό. Κοστίζει μόλις ένα με δύο δολάρια το χάπι στις φτωχές χώρες.
Έγινε ευρύτερα γνωστό το 2015 όταν βρέθηκε να το χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες του ISIS για να μετριάζει τον φόβο τους πριν τις τρομοκρατικές πράξεις. Μπορεί η ISIS να έχει υποχωρήσει, αλλά το χάπι εξακολουθεί να κυκλοφορεί, κυρίως ανάμεσα στα φτωχότερα στρώματα. Η Γάζα είναι μάλιστα μια από τις μεγάλες αγορές, καθώς το Captagon είναι δημοφιλές ανάμεσα στους νέους. Κυκλοφορεί, όμως, και μεταξύ των αμάχων στις εμπόλεμες ζώνες.
Επικερδής «βιομηχανία» για τη Συρία
Πίσω από την μαζική πλέον παραγωγή του, προσθέτει η Jerusalem Post, εμπλέκεται η Χεζμπολάχ, αλλά και ο αδελφός του ηγέτη της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, η οικογένεια του οποίου κατευθύνει την παρασκευή χαπιών.
Αποδεικνύεται δε τεράστια πηγή εσόδων για την οικονομία της Συρίας. Το 2020 τα παράνομα έσοδα από την πώληση του χαπιού έφταναν τα 3,5 δισ. δολάρια έναντι των 700 εκατ. δολαρίων από τις νόμιμες εξαγωγές.
Αλλά ακόμη και αυτοί οι αριθμοί είναι κατά προσέγγιση, καθώς μόνο στη Σαουδική Αραβία καταναλώνονται πάνω από 600 εκατ. χάπια τον χρόνο, δημιουργώντας μια αγορά 9-12 δισ. δολαρίων τον χρόνο.
Μπροστά σε αυτόν τον ποταμό χαπιών, οι επιτυχίες των διωκτικών αρχών –και στην Ελλάδα– στον εντοπισμό φορτίων μοιάζουν μικρές. Πέρυσι εντοπίστηκαν 250 εκατ. χάπια, 18 φορές περισσότερα από πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ φέτος μια ποσότητα 1,5 τόνου χαπιών εντοπίστηκε στο Ντουμπάι.
Βίντεο της Χαμάς με Ισραηλινή αιχμάλωτη – «Πάρτε με από εδώ» εκλιπαρεί με σπασμένο χέρι