Εκλογές στην Τουρκία: Και επίσημα σε δεύτερο γύρο ο Ερντογάν με τον Κιλιτσντάρογλου | Ρυθμιστής ο Σινάν Ογάν με 5,17%

0
4833

Σύμφωνα με το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο της Τουρκίας θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος εκλογών στις 28 Μαΐου καθώς κανένας από τους υποψηφίους δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 50%.

Με καταμετρημένο το 99,87% της ενσωμάτωσης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωσε 49,50%, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 44,89%, ο Σινάν Ογάν 5,17% και ο Μουχαρέμ Ιντζέ 0,44%. Την ίδια στιγμή η  συμμετοχή στη χθεσινή εκλογική διαδικασία ήταν στο 84,92%. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί την Κυριακή 28 Μαΐου 2023.

Χωρις_τιτλο

Μήνυμα Κιλιτσντάρογλου στους ψηφοφόρους του – «Μην απελπίζεστε, θα κερδίσουμε»

Μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας για τον επόμενο γύρο των εκλογών στην Τουρκία στέλνει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τονίζοντας πως «θα σταθώ όρθιος και θα κερδίσουμε μαζί αυτές τις εκλογές».

«Αγαπητοί μου άνθρωποι, δουλεύουμε ασταμάτητα από χθες. Μην απελπίζεστε. Θα σταθώ όρθιος, θα σας πω τις σαφείς παρατηρήσεις μου για το τι συμβαίνει και μετά θα σταθούμε όρθιοι και θα κερδίσουμε μαζί αυτές τις εκλογές. Στο τέλος των πάντων, μόνο το έθνος μας θα έχει τον λόγο του» γράφει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο Twitter, λίγες ώρες μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη χθες Κυριακή, στην Τουρκία.

Ρυθμιστής των εκλογών στην Τουρκία ο εθνικιστής Ογκάν με 5%, λέει το Politico

Με μία μακροσκελή ανάλυση το περιοδικό Politico επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία όπου Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, δεν πέρασαν το 50% και θα αναμετρηθούν ξανά, οι δυο τους αυτή τη φορά στον δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου.

Με την καταμέτρηση να πλησιάζει σχεδόν στο 100%, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο Ερντογάν κέρδισε το 49,4% των ψήφων ενώ ο Κιλιτσντάρογλου είχε εξασφαλίσει το 44,96%, απογοητεύοντας με το ποσοστό του μιας και οι δημοσκοπήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα του έδιναν προβάδισμα.

Με την προοπτική ενός δεύτερου γύρου η προσοχή πέφτει πλέον στο πού θα δώσει την ψήφο του το 5% που ψήφισε τον Σινάν Ογάν – έναν εθνικιστή πρώην βουλευτή-. Ο ίδιος στυλιζάρει τον εαυτό του ως δυνητικό παράγοντα – και το εθνικιστικό κίνημα είχε μια δυνατή βραδιά σε όλους τους τόνους. Ωστόσο, ο Ογάν τηρεί σκληρή στάση απέναντι στα κουρδικά κόμματα, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διαμόρφωση μιας συμφωνίας με τον Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος βασίζεται στην υποστήριξη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, το οποίο είναι πολύ ισχυρό στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας.

Ακραιφνής εθνικιστής, ο Σινάν Ογκάν κατήλθε στις εκλογές ως επικεφαλής της εθνικιστικής Προγονικής Συμμαχίας (ΑΤΑ), παρόλο που στο παρελθόν υπήρξε μέλος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) του Μπαχτσελί, χωρίς να αποστεί ποτέ τις ξενοφοβικές και ακροδεξιές του θέσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, εκτιμάται ότι ο Σινάν Ογκάν βρίσκεται εγγύτερα ιδεολογικά στην «Λαϊκή Συμμαχία» υπό τον Ερντογάν, πολύ περισσότερο όταν ο τελευταίος αναδείχθηκε σε νικητή του πρώτου γύρου, διαθέτοντας στο εξής την πρωτοβουλία των κινήσεων. Κρατώντας προσώρας κλειστά τα χαρτιά του, ο Ογκάν σχολίασε με «χρησμούς» το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, ζητώντας -σε κάθε περίπτωση- να εξελιχθεί ομαλά η διαδικασία της καταμέτρησης, ιδίως των ψήφων των αποδήμων, από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

Μήνυμα Ογκάν ενόψει β’ γύρου: Κανένα παζάρι

Εν τω μεταξύ δημοσίευμα που τον ήθελε να στηρίζει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία αν σπάσει τους δεσμούς του με το HDP (κόμμα που υποστηρίζεται από τους Κούρδους και την Αριστερά) διέψευσε με δηλώσεις του ο Σινάν Ογκάν, ο οποίος έθεσε παράλληλα τις προϋποθέσεις εκείνες που θα του επιτρέψουν να αποφασίσει ποιον θα υποστηρίξει τελικά.

Τη θέση του Ογκάν (συγκέντρωσε ποσοστό 5,20%) περί στήριξης στον Κιλιτσντάρογλου, αν τηρηθεί μια συγκεκριμένη οδηγία, είχε αποκαλύψει το περιοδικό «Der Spiegel», ωστόσο ο επικεφαλής της εθνικιστικής Προγονικής Συμμαχίας (ΑΤΑ) ξεκαθάρισε με ανάρτησή του στο Twitter: «Όχι, Der Spiegel, στη συνέντευξη που σας έδωσα δεν είπαμε κάτι διαφορετικό από τους γενικούς όρους που δώσαμε στον τουρκικό Τύπο. Πού το βρήκατε αυτό;».

Αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει στον β’ γύρο, ο Ογκάν είπε πως «θα διαβουλευτούμε με τα πολιτικά κόμματα που απαρτίζουν τη Συμμαχία ΑΤΑ, τους εκπροσώπους τους που μας ψήφισαν και όσους υπέγραψαν και τελικά θα πάρουμε μια απόφαση».

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εάν οι εκλογές φτάσουν στον δεύτερο γύρο, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε ένα ευεργετικό αποτέλεσμα για το έθνος και τη χώρα μας» συνέχισε.

«Η στάση μας από την αρχή ήταν συγκεκριμένη, αυτές τις τελευταίες ημέρες, όμως, μας εμφάνισαν σαν να πρόκειται να μπούμε σε παζάρι. Αυτό που είπαμε ήταν ξεκάθαρο, έχουμε όρους όπως οι επιστροφές των αιτούντων άσυλο, η απαλλαγή από τις ανοησίες των επιτοκίων και του πληθωρισμού που είναι μια από τις αιτίες της οικονομικής κρίσης. Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις δεν μπορούμε να περάσουμε το δεύτερο στάδιο. Επιπλέον, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ιδίως της FETO, του PKK και της Χεζμπολάχ, είναι μια από τις προτεραιότητές μας» πρόσθεσε ο Ογκάν.

Ο βετεράνος Ερντογάν και η κουζίνα του Κιλιτσντάρογλου

Όπως σημειώνει το Politico, βετεράνος στην προεκλογική εκστρατεία, «ο μεγαλοπρεπής Ερντογάν εμφανίστηκε στο μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων του κόμματός του AKΡ στην Άγκυρα τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας με ένα μικρόφωνο τραγουδώντας στο πλήθος «Σας αγαπάμε τόσο πολύ» μιλώντας για «γιορτή της δημοκρατίας»».

Κοροϊδεύοντας τον Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είχε γυρίσει τις διαφημίσεις της προεκλογικής του εκστρατείας στην ταπεινή του κουζίνα, είπε: «Κάποιοι είναι στην κουζίνα, εμείς είμαστε στο μπαλκόνι».

Οι πανηγυρισμοί του Τούρκου προέδρου:

Ένας εμφανώς θυμωμένος Κιλιτσντάρογλου, το κόμμα του οποίου κατηγόρησε το στρατόπεδο του Ερντογάν για εκτεταμένες εκλογικές ατασθαλίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, αντεπιτέθηκε: «Παρά τις συκοφαντίες και τις προσβολές του, ο Ερντογάν δεν μπόρεσε να πάρει το αποτέλεσμα που περίμενε. Οι εκλογές δεν μπορούν να κερδηθούν στο μπαλκόνι». «Θα κερδίσουμε σίγουρα τις εκλογές στον δεύτερο γύρο… Ο Ερντογάν δεν κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης που περίμενε… Τις επόμενες 15 ημέρες θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματα, τους νόμους και τη δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα», είπε ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος.

Ειδήσεις σήμερα:

– Στο 44,48% ο Κιλιτσντάρογλου με σχεδόν τρία εκατομμύρια ψήφους λιγότερες από τον Ερντογάν – Φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ: Η Ακσενέρ έπαθε νευρικό κλονισμό μετά το αποτέλεσμα

84-32-tourkia_

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 49,76% με καταμετρημένο το 92% των ψήφων, στον σημερινό Α΄γύρο των εκλογών για την εκλογή προέδρου στην Τουρκία. Με τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Τουρκία έξι ώρες αφού έκλεισαν οι κάλπες, ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι είναι ο νικητής της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης για την ανάδειξη προέδρου της Τουρκίας. Το ποσοστό του Ταγίπ Ερντογάν που ξεκίνησε από περίπου 65% στις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής, με την ενσωμάτωση του 90% των ψήφων στις 23:00 το βράδυ έπεσε κάτω από το 50%.

Η εκλογική βραδιά στην Τουρκία προβλέπεται μακρά, μέχρι να αποσαφηνιστεί αν ο Ταγίπ Ερντογάν θα επανεκλεγεί από σήμερα ή θα περιμένει τον Β’ γύρο στις 28 Μαϊου για να αναδειχθεί πρόεδρος της Τουρκίας απέναντι στον αντίπαλό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που συγκεντρώνει το 44,48% των ψήφων αν και οι δημοσκοπήσεις τον έφερναν «σίγουρο» στην πρώτη θέση έναντι του Ερντογάν. Ο Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιος έξι κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης λαμβάνει ποσοστό 44,48%, πεντέμιση μονάδες πίσω από τον επί 20 χρόνια ηγέτη της 7ης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Το γεγονός ότι η δυναμική δείχνει ότι το ποσοστό του Ταγίπ Ερντογάν φθίνει και μειώνεται σταδιακά με αργό ρυθμό κάτω από το 50%, μετατρέπει σε πραγματικό μυστήριο αν ο πρόεδρος της Τουρκίας θα καταφέρει να επανεκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, παρά το γεγονός ότι τα γκάλοπ έδειχναν καθαρό προβάδισμα του υποψηφίου της ενωμένης αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου.

Το εκλογικό θρίλερ αποτυπώνεται πρωτ’ απ’ όλα στην Κωνσταντινούπολη, που όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο Ταγίπ Ερντογάν είναι η πόλη όπου ο υποψήφιος που επικρατεί εκλέγεται και πρόεδρος. Στις 23:42, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ήταν μπροστά από τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη με 48,02%, έναντι 47,10%. Η «προφητεία» Ερντογάν για την Κωνσταντινούπολη, ότι όποιος κερδίζει την μάχη στην μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας εκλέγεται και πρόεδρος, δεν φαίνεται να επαληθεύεται. Εφ’ όσον δεν εκλεγεί πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας από την πρώτη Κυριακή και χρειαστεί επαναληπτική ψηφοφορία στις 28 Μαϊου μεταξύ Κιλιτσντάρογλου και Ερντογάν, με τα σημερινά δεδομένα, ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας έχει προβάδισμα.

Κι αυτό διότι σε όλη την τουρκική επικράτεια, ο υποψήφιος πρόεδρος Σινάν Ογάν συγκεντρώνει ποσοστό-έκπληξη 5,30% και θεωρείται πολύ πιθανό να στηρίξει τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο τέταρτος υποψήφιος πρόεδρος Μουχαρέμ Ιντζέ συγκεντρώνει μόλις το 0,46% των ψήφων και δεν φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα αναλόγως της στάσης που θα κρατήσει έναντι των δύο μονομάχων.

Στο καταμετρημένο 92% των ψήφων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί πλήρως η ενσωμάτωση των ψήφων από την Κωνσταντινούπολη και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της Τουρκίας. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από το κρατικά ελεγχόμενο πρακτορείο «Ανατολή» (anadolu agency) που προφανώς δημοσιεύει ροή αποτελεσμάτων σύμφωνα με τις επιθυμίες του υπουργείου Εσωτερικών που ελέγχεται από τον Ταγίπ Ερντογάν.

84-32-tourkia_

Ο χάρτης της Τουρκίας δείχνει την προέλευση των ψηφόφορων κάθε υποψηφίου. Ο Κιλιτσντάρογλου αντλεί τις μεγαλύτερες δυνάμεις του από τα μικρασιατικά παράλια και τις σεισμοπαθείς περιοχές ενώ ο Ερντογάν έχει μεγάλη ισχύ στην ενδοχώρα της Τουρκίας και την Ανατολία.

Με κόκκινο χρώμα είναι οι περιοχές όπου προηγείται ο Κιλιτσντάρογλου ενώ με πορτοκαλί απεικονίζονται οι περιοχές της τουρκικής επικράτειας όπου έχει προβάδισμα ο Ερντογάν.

Η ενσωμάτωση του 92% των ψήφων έχει ολοκληρωθεί έξι ώρες και 45 λεπτά αφού έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία (ώρα 17:00).

Ο «ρυθμιστής» Σινάν Ογάν δεν παίρνει θέση – θα εξετάσω τις επιλογές λέει στο twitter

Με ποσοστό 5,3% προαναγγέλει νέα τοποθέτησή του στο instagram

ogan_mak

Μέσα από το λογαριασμό του στο Instagram αναμένεται να τοποθετηθεί για τα έως τώρα αποτελέσματα ο Σινάν Ογκάν, ο οποίος έχει έρθει τρίτος στην σημερινή κούρσα, διατηρώντας μέχρι αυτήν την ώρα ένα ποσοστό 5,3%.

«Θα εξετάσω τις επιλογές» τόνισε ο υποψήφιος Πρόεδρος, ο οποίος αναμένεται τις επόμενες ώρες να ανοίξει τα χαρτιά του, ενόψει του δεύτερου γύρου.

Νωρίτερα, «βλέπουμε μεγάλη πιθανότητα οι εκλογές να περάσουν στον δεύτερο γύρο. Οι Τούρκοι εθνικιστές και οι κεμαλιστές είναι το κλειδί σε αυτές τις εκλογές. Όσοι μας επιτέθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες μετά την αποχώρηση του Μουχαρέμ Ιντζέ από τις εκλογές με διάφορες πιέσεις, μας κατηγόρησαν άδικα και προσπάθησαν να μας λιντσάρουν, πρέπει να πάρουν πολλά μαθήματα από αυτή την πολιτική εικόνα!

Κάθε αποτέλεσμα θα είναι καλό για το έθνος μας!», κατέληξε ο Σινάν Ογάν, ο πολιτικός που με το ποσοστό 5,3% που κατέλαβε η υποψηφιότητά του αποκτά ρυθμιστικό ρόλο στον αναμενόμενο για τις 28 Μαϊου δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. 

Φωτογραφίες με τον Ερντογάν έξω από τα γραφεία του AKP

Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που επισκέφθηκε τα γραφεία του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος πρόεδρος χαιρετά τους συγκεντρωμένους που τον χειροκροτούν.

erdogan_akp
erdogan_akp1

Αλαλούμ με τα αποτελέσματα μεταξύ Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου και Anadolu

Εντύπωση προκαλούν τα διαφορετικά ποσοστά που δίνει το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με το Open, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο υποστηρίζει ότι το ποσοστό ενσωμάτωσης είναι 69,12%.

Στην Κωνσταντινούπολη και όχι στην Άγκυρα ο Ερντογάν

Εντύπωση προκάλεσε η εικόνα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, στα γραφεία του κόμματός του. Κι αυτό επειδή με βάση τις πληροφορίες που διέρρεε το κόμμα του, ο Ερντογάν θα βρισκόταν στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο Ραγκίπ Σοϊλού, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έφυγε ποτέ από την Κωνσταντινούπολη, όπως αναμενόταν, ενώ για να δοθεί η εντύπωση ότι βρίσκεται στην Άγκυρα, στάλθηκε στο αεροδρόμιο της τουρκικής πρωτεύουσας αυτοκινητοπομπή με το προεδρικό όχημα. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Τουρκίας παρέμενε όλη την ώρα στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Σινάν Ογάν που έλαβε 5,3% αποκαλύπτει το κλειδί για τον νικητή

«Θα εξετάσω τις επιλογές» τόνισε ο υποψήφιος Πρόεδρος, ο οποίος αναμένεται τις επόμενες ώρες να ανοίξει τα χαρτιά του, ενόψει του δεύτερου γύρου.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

Στο 49,86% ο Ερντογάν με καταμετρημένο το 91% των ψήφων

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 49,76% με καταμετρημένο το 92% των ψήφων.

Το εκλογικό θρίλερ αποτυπώνεται πρωτ’ απ’ όλα στην Κωνσταντινούπολη, που όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο Ταγίπ Ερντογάν είναι η πόλη όπου ο υποψήφιος που επικρατεί εκλέγεται και πρόεδρος. Στις 23:42, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ήταν μπροστά από τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη με 48,02%, έναντι 47,10%.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

tourkia_apotelesmata7

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ