Ισραήλ: Μετά το χάος στη χώρα «Πάγωσε» τη δικαστική μεταρρύθμιση ο Νετανιάχου

0
1236

Σε έκτατο τηλεοπτικό μήνυμα προχώρησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, ενώ μαίνονται οι αναταραχές στη χώρα του για τη μεταρρύθμιση που προωθεί για το δικαστικό σύστημα και με την οποία η κυβέρνηση θα μπορεί, μεταξύ άλλων, να αναθεωρεί νόμους του Ανωτάτου Δικαστηρίου με απλή πλειοψηφία στην Κνεσέτ και να έχει τον κύριο λόγο στην επιλογή δικαστών.

Διχασμένος εμφανίζεται ο πολιτικός κόσμος του Ισραήλ για το νομοσχέδιο, που έχει πυροδοτήσει τις αντιδράσεις χιλιάδων πολιτών, με τις διαδηλώσεις να συνεχίζονται επί σειρά εβδομάδων.

Στο τηλεοπτικό του μήνυμα, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε αυτό που είχε κάνει γνωστό νωρίτερα ο ακροδεξιός κυβερνητικός του εταίρος και επικεφαλής του κόμματος «Θρησκευτικός Σιωνισμός», Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ότι δηλαδή θα ανασταλεί η προώθηση της μεταρρύθμισης για έναν μήνα. Ωστόσο, τυχόν απόσυρση του νομοσχεδίου μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, όπως έχει ο ίδος άλλωστε προαναγγείλει, από το κυβερνητικό σχήμα -κάτι που μπορεί να επιφέρει μέχρι και πτώση του Νετανιάχου.

israel-diadilwseis-mesa

Στις δηλώσεις του, πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουγός μίλησε για δύο στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα του και για μια κλιμακούμενη ένταση «που δεν πρεπει να συνεχιστεί».

Πρόσθεσε, δε , ότι ορισμένοι δεν αναγνωρίζουν την αξία των στρατιωτικών υπηρεσιών, κάτι που χαρακτήρισε «σοβαρό έγκλημα», ενώ τόνισε ότι το κράτος του Ισραήλ δεν μπορεί να μείνει χωρίς στρατό, προαναγγέλοντας – σε αυτό το σημείο – αλλαγές και στην εθνική ασφάλεια χωρίς ωστόσο να δίνει λεπτομέρειες.

Υπογράμμσε ότι δεν θα αποδεχθεί ποτέ έναν εμφύλιο πόλεμο, ενώ παραδέχθηκε ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει μια πραγματική κρίση που μπορεί να διαταράξει την εθνική ενότητα.

Επανέλαβε, δε, ότι στην επόμενη συνδερίαση της Κνεσέτ θα γίνουν οι εργασίες επί του νομοσχεδίου, ωστέ να υπάρξει ευρεία αποδοχή.

«Βρισκόμαστε σε επικίνδυνα μονοπάτια» είπε συγκεκριμένα, ενώ συμπλήρωσε ότι «μια ομάδα εξτρεμιστών ετοιμαζόταν να διχάσει το έθνος».

Κάλεσε, δε, όλους τους πολίτες να λειτουργήσουν με υπευθυνότητα.Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι παρά τις ανακοινώσεις Νετανιάχου για αναβολή ενός μήνα στην προώθηση του νομοσχεδίου, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται.

Όπως σχολιάζει, με τη σειρά του, το BBC η τελευταία κίνηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ είναι απίθανο να αποσοβήσει την εστία έντασης που έχει προκληθεί.

Επισημαίνεται, δε, ότι λόγω της ταχύτητας με την οποία εισήχη το νομοσχέδιο, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ξαφνιάστηκαν δυσάρεστα από τις κινήσεις της κυβέρνησης.

Τι προβλέπει η δικαστική μεταρρύθμιση Νετανιάχου 

Σε μία χώρα που δεν έχει Σύνταγμα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ είναι ο βασικός πόλος ελέγχου τόσο της κυβέρνησης όσο και των νόμων που αυτή κάθε φορά προσπαθεί να περάσει.

Η ισραηλινή κυβέρνηση επιθυμεί να έχει τον πρώτο ρόλο στην εννιαμελή σύνθεσή του προκειμένου το Ανώτατο Δικαστήριο να σταματήσει να αποτελεί εμπόδιο στα νομοσχέδια που προωθεί.

Μέχρι τώρα, το Ανώτατο Δικαστήριο έχει τον τελευταίο και σημαντικότερο λόγο στα νομοσχέδια και στον ορισμό του τι είναι νόμιμο και τι όχι, όπως σχολιάζει το CNN.

Υπάρχει επίσης νομοσχέδιο με το οποίο το Ανώτατο Δικαστήριο δεν θα είναι πλέον το όργανο ελέγχου ενός νόμου και η συγκεκριμένη αρμοδιότητα θα περάσει στα χέρια της Βουλής η οποία, όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός της χώρας Βενιαμίν Νετανιάχου, είναι και το μοναδικό εκλεγμένο σώμα από τον λαό.

Όπως αναφέρει το BBC, η επίμαχη νομοθεσία θα δώσει στον κυβερνώντα συνασπισμό τη δυνατότητα να ελέγχει και τη δικαστική εξουσία δίνοντας στην κυβέρνηση αυτόματη πλειοψηφία στην Επιτροπή Διορισμών Δικαιοσύνης.

Αυτό σημαίνει ότι μόνο με την ψήφο 61 εκ των 120 βουλευτών, η κυβέρνηση θα μπορεί να παρακάμπτει τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Συγκεκριμένα:

1. Η κυβέρνηση θα μπορεί να αναθεωρεί νόμους του Ανωτάτου Δικαστηρίου με απλή πλειοψηφία στην Κνεσέτ (κοινοβούλιο) γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορεί να ακυρώνει δικαστικές αποφάσεις.

2. Η κυβέρνηση θα έχει αποφασιστικό λόγο για το ποιος θα γίνει δικαστής, μεταξύ άλλων, και στο Ανώτατο Δικαστήριο, αυξάνοντας την εκπροσώπησή της στην επιτροπή που τους διορίζει

3.Οι υπουργοί δεν θα υποχρεούνται να υπακούουν στις συμβουλή των νομικών συμβούλων τους -καθοδηγούμενες από τον γενικό εισαγγελέα- που σήμερα οφείλουν βάσει νόμου.

Όπως καταγγέλλεται, η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση αυξάνει τον πολιτικό έλεγχο στους διορισμούς δικαστών και δίνει τη δυνατότητα στην Κνεσέτ να περνάει νόμους ακόμη κι αν το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει πως είναι αντισυνταγματικοί, απειλώντας έτσι την ίδια τη δημοκρατία.

Την ίδια ώρα, οι ένθερμοι υποστηρικτές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι αυτό θα βάλει «χαλινάρι» στις υπερβολές του Ανωτάτου Δικαστηρίου και θα αποκαταστήσει την ισορροπία.

Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου

Ο εθνικιστικός-θρησκευτικός κυβερνητικός συνασπισμός του Νετανιάχου επέζησε, νωρίτερα, της πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης στην Κνεσέτ, η οποία κατατέθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την δικαστική μεταρρύθμιση.

Η πρόταση μομφής καταψηφίσθηκε από 59 βουλευτές, ενώ 53 ψήφισαν υπέρ.

Ωστόσο μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού, φαίνεται ότι πιέζουν τον πρωθυπουργό να μην υποχωρήσει στις πιέσεις και να προχωρήσει με τη μεταρρύθμιση.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση να «σταματήσει αμέσως» τη νομοθετική εργασία πάνω στο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που διχάζει τη χώρα, έπειτα από μια νύκτα που σηματοδοτήθηκε από συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς στο Τελ-Αβίβ.

«Την περασμένη νύκτα υπήρξαμε μάρτυρες πολύ δύσκολων σκηνών», δήλωσε στο Twitter ο Χέρτσογκ, για τον οποίο «ολόκληρο το έθνος διακατέχεται από βαθιά ανησυχία».

«Η ασφάλειά μας, η οικονομία μας και η κοινωνία μας απειλούνται», πρόσθεσε ο πρόεδρος, ο οποίος καλεί επισήμως «τον πρωθυπουργό, τα μέλη της κυβέρνησης και αυτά της πλειοψηφίας» να «σταματήσουν αμέσως» την εξέταση του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο «στο όνομα της ενότητας του λαού του Ισραήλ».

Ο Χέρτσογκ έχει ρόλο κυρίως τελετουργικό και οι επανειλημμένες εκκλήσεις του να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στη μεταρρύθμιση δεν είχαν μέχρι τώρα αποτέλεσμα και δεν εμπόδισαν τη χώρα να διολισθήσει λίγο-λίγο στην κρίση. Πρόσφατα είχε εκφράσει την ανησυχία του για τον κίνδυνο «εμφυλίου πολέμου».

Την ώρα που τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε απειλή του υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση – γεγονός που ενδεχομένως θα οδηγούσε σε απώλεια της πλειοψηφίας του Νετανιάχου- σε περίπτωση απόσυρσης της δικαστικής μεταρρύθμισης, ο υπουργός Οικονομίας Νιρ Μπαρκάτ, άλλο κορυφαίο στέλεχος του Λικούντ, κάλεσε μέσω του Twitter τους συναδέλφους του «να υποστηρίξουν τον πρωθυπουργό για μία παύση στην νομοθετική μεταρρύθμιση».

«Καλώ τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει την απομάκρυνση του Γιοάβ Γκαλάντ. Το Κράτος του Ισραήλ δεν μπορεί αυτήν την στιγμή, απέναντι στις απειλές που προέρχονται από όλα τα μέτωπα, να επιτρέψει αλλαγή του υπουργού Αμυνας», δήλωσε από την πλευρά του ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Γιούλι Εντελστάιν, κορυφαίο στέλεχος του Λικούντ, του κόμματος του Νετανιάχου.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ