Ο τουρκικός λαός ευχαριστεί την Ελλάδα για τη βοήθεια: «Ο ανθρωπισμός θα κερδίσει – Σε ευχαριστούμε γείτονα» – Καταιγισμός στα social – Σπαρακτικές οι εικόνες των παιδιών μέσα από τα χαλάσματα

0
259

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που ανταποκρίθηκε και έστειλε ομάδα διασωστών στην χτυπημένη από τον Εγκέλαδο Τουρκία, με τους γείτονες μέσω των social media να ευχαριστούν τη χώρα μας και κυρίως του Έλληνες της ΕΜΑΚ που δίνουν μεγάλη μάχη για να σώσουν ανθρώπους από τα ερείπια.

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του Open και του ethnos.gr στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη: «όταν τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονταν στη διεθνή βοήθεια, πρώτα αναφέρουν τα ρεπορτάζ στην ελληνική και μου έκανε εντύπωση. Οι διασώστες πολεμούν και βγάζουν ανθρώπους μόνοι τους, χωρίς την συνεργασία των Τούρκων και τα ρεπορτάζ αναγνωρίζουν και οι εφημερίδες και η τηλεόραση ότι έχει έρθει η Ελλάδα, στην άλλη άκρη της Τουρκίας και βοηθάει και βγάζει και ανθρώπους».

 

Τα social media έχουν κατακλυστεί με ευχαριστίες, από δημοσιογράφους, πολιτικούς και απλούς ανθρώπους.

Κάποια από τα μηνύματα είναι:

«Σε ευχαριστώ γείτονα που είσαι μαζί μας, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

«Η ιστορία θα γράψει πως η Ελλάδα έσπευσε να βοηθήσει, όχι το Κατάρ».

«Ο ανθρωπισμός θα κερδίσει, όχι η απανθρωπιά. Σε ευχαριστούμε γείτονα».

«Σε ευχαριστώ γείτονα φίλε, ο πόνος θα είναι ξεκάθαρος την ημέρα».

«Σε ευχαριστώ που υπάρχεις».

«Πολλά ευχαριστώ στην Ελλάδα που είπε θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ για να μας φέρει βοήθεια ένα βράδυ».

Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: «Κοίτα είναι εδώ ο πατέρας σου» – Σπαρακτικές οι εικόνες των παιδιών μέσα από τα χαλάσματα

Εικόνες που σου σκίζουν την καρδιά έρχονται συνεχώς από τις πληγείσες από τους φονικούς σεισμούς περιοχές, καθώς για τρίτη συνεχόμενη ημέρα οι διασώστες επιχειρούν στα συντρίμμια των χιλιάδων καταστραμμένων πολυκατοικιών σε Τουρκία και Συρία. Κάτω από τα χαλάσματα χιλιάδες άνθρωποι, πολλές φορές μικρά παιδιά και βρέφη περιμένουν ώρες να σωθούν από κάποιον.

Οι εικόνες των εγκλωβισμένων παιδιών είναι πραγματικά συγκλονιστικές.

Η διάσωση ενός βρέφους και τα φιλιά των διασωστών

Ένα βρέφος δυο μηνών σώθηκε από τους διασώστες στην Αντιγιαμάν της Τουρκίας, με τους διασώστες να το φιλούν ένας- ένας από τη χαρά τους.

37 ώρες μέσα στα χαλάσματα

37 ώρες άντεξε ένα κοριτσάκι 5χρονών μέσα στα χαλάσματα μέχρι ο διασώστης να χωθεί κυριολεκτικά σε μια τρύπα και να το βγάλει έξω.

Το αγόρι που ζήτησε λίγο νερό

Τουρκική ομάδα έρευνας και διάσωσης προσπαθεί να βοηθήσει και να δώσει νερό σε ένα μικρό αγόρι από τη Συρία (Mohammad) που εγκλωβίστηκε κάτω από τα ερείπια στην Αντιόχεια της Τουρκίας.

Η οικογένεια που έζησε

Μια ολόκληρη οικογένεια διασώθηκε από τα ερείπια του σπιτιού της, στη βόρεια Συρία, 40 ώρες μετά τον φονικό σεισμό. Δεκάδες συγκεντρωμένοι ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς και συνθήματα καθώς αυτό τους έδωσε ελπίδες και για άλλες εγκλωβισμένες οικογένειες.

Το ξέθαψαν κυριολεκτικά από τα χαλάσματα

Ένα 3χρονο κοριτσάκι ξεθάφτηκε κυριολεκτικά από τα χαλάσματα από έναν διασώστη που με τα ιδια του τα χέρια απομάκρυνε το χώμα σιγά σιγά μιλώντας του και λέγοντας του: «Κοίτα είναι εδώ ο πατέρας σου».

Ο διασώστης που έδωσε το παλτό του

Χωρίς τα βασικά δουλεύουν μέρα νύχτα οι διασώστες σε Τουρκία και Συρία με σκοπό να διασώσουν όσους έχουν εγκλωβιστεί. Στο βίντεο ένα κοριτσάκι διασώζεται από τα χαλάσματα, και ένας από τους διασώστες βγάζει το ίδιο του το παλτό μιας και δεν υπάρχει κουβέρτα.

Πάνω από 9.500 οι νεκροί

Ο απολογισμός του σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία ξεπέρασε τους 9.500 θανάτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Στην Τουρκία, από τα χαλάσματα έχουν ανασυρθεί 6.957 νεκροί σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, και άλλοι 2.547 νεκροί έχουν ανασυρθεί στη Συρία, σύμφωνα με τις αρχές και μέλη των υγειονομικών υπηρεσιών.

Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, καθώς πολλοί άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια.

Όσο περνάει ο χρόνος, το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης γίνεται πιο ξεκάθαρο και οι υπηρεσίες αρωγής προειδοποιούν για τις δυσκολίες τόσο στην προσέγγιση των επιζώντων όσο και στην περίθαλψη των τραυματιών.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες σε 10 επαρχίες.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ