Μακελειό στο Μπάφαλο: «Ζήσαμε τον απόλυτο εφιάλτη» – Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν σκηνές φρίκης

0
707

Σκηνές τρόμου και απόλυτου πανικού περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες που βίωσαν το μακελειό που σημειώθηκε στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης. Ένας 18χρονος λευκός Αμερικανός άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 10 ανθρώπους και τραυματίζοντας ακόμα τρεις σε σούπερ μάρκετ.

Αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης με ρατσιστικά κίνητρα σε σούπερ μάρκετ της πολιτείας της Νέας Υόρκης περιγράφουν τη φρικτή στιγμή που ένας 18χρονος λευκός έβγαλε ένα όπλο και άνοιξε πυρ, αφήνοντας πίσω του 10 νεκρούς.

Ο δράστης, ντυμένος με στρατιωτικά ρούχα, οδήγησε στο πάρκινγκ του Tops Friendly Market στο Μπάφαλο περίπου στις 2.30 μ.μ. και άρχισε να μεταδίδει ζωντανά το μακελειό, με τη βοήθεια μιας κάμερας στο κράνος του μέσω της πλατφόρμας Twitch.

«Όταν τον είδα για πρώτη φορά, πυροβόλησε μια γυναίκα, πυροβόλησε έναν διάκονο, μια ακόμη γυναίκα… και μετά πήγε στο κατάστημα και άρχισε να πυροβολεί ξανά», είπε στους δημοσιογράφους ένας μεσήλικας. Η Kάθριν Κρόφτον, συνταξιούχος πυροσβέστης και γιατρός, είπε στην τοπική εφημερίδα ότι έπαιζε με τον σκύλο της και κάπνιζε όταν άκουσε έναν πυροβολισμό από την μπροστινή βεράντα της.

Θρήνος στο Μπάφαλο της Νέας ΥόρκηςΑ.Ρ

«Δεν τον είδα στην αρχή, γύρισα και τον είδα να πυροβολεί αυτή τη γυναίκα», είπε. «Μόλις έμπαινε στο κατάστημα. Και μετά πυροβόλησε μια άλλη γυναίκα. Έβαζε τα ψώνια στο αυτοκίνητό της. Κατέβηκα γιατί δεν ήξερα αν επρόκειτο να με πυροβολήσει

Ο ύποπτος έχει αναγνωριστεί στα δικαστικά έγγραφα ως Payton Gendron, από το Conklin της Νέας Υόρκης. Από τα 13 θύματα που δέχθηκαν πυρά η αστυνομία είπε ότι τα έντεκα από αυτά ήταν Αφροαμερικανοί. Οι αρχές λένε ότι ήταν μια επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα σε μια γειτονιά κυρίως μαύρων.

Μέσα στο «γεμάτο» σούπερ μάρκετ, η διευθύντρια επιχειρήσεων Σονέλ Χάρις είπε στο Buffalo News ότι έβγαζε ψώνια όταν συνέβη ο πυροβολισμός. «Άκουσα έναν θόρυβο, και μετά έγινε όλο και πιο δυνατός και όλοι άρχισαν να τρέχουν», είπε.

«Ζήσαμε τον εφιάλτη»

Ο ένοπλος συνελήφθη μετά τους πυροβολισμούς έξω από το κατάστημα. Ακούγοντας τους πυροβολισμούς, η Χάρις είπε ότι έτρεξε στο μπροστινό μέρος του καταστήματος για να ψάξει την κόρη της, η οποία επίσης δούλευε μέσα στο σούπερ μάρκετ.

Στο μπροστινό μέρος του καταστήματος, είπε ότι είδε τον ένοπλο «σαν να ήταν ντυμένος για το στρατό», να πυροβολεί έναν άνθρωπο. Στη συνέχεια έτρεξε στην πίσω έξοδο, όπου βρήκε την κόρη της. «Μόλις την άρπαξα, την αγκάλιασα», είπε.

10 killed in Buffalo mass shooting

«Είναι σαν εφιάλτης... το βλέπεις αυτό στην τηλεόραση, το ακούς στην τηλεόραση… αλλά ποτέ δεν πίστευα ότι θα ήμουν ένας από αυτούς». Τέσσερις υπάλληλοι του σούπερ μάρκετ Tops ήταν μεταξύ των νεκρών, είπε η αστυνομία.

Μέσα στο κατάστημα, ένας φύλακας – ένας συνταξιούχος αστυνομικός – πυροβόλησε πολλές φορές, αλλά το αλεξίσφαιρο γιλέκο του ένοπλου τον προστάτευσε.Στη συνέχεια, ο ένοπλος σκότωσε τον φρουρό και συνέχισε το φονικό του έργο, πυροβολώντας κι άλλους ανθρώπους.

Ο Ken Stephens, μέλος μιας τοπικής ομάδας κατά της βίας, που βρισκόταν στο σημείο, είπε στους New York Times: «Τα σώματα ήταν παντού». Η μάρτυρας Katherine Crofton είπε ότι μετά τους πυροβολισμούς μέσα στο σούπερ μάρκετ, ο ένοπλος βγήκε έξω. «Ο τύπος βγήκε από το κατάστημα, οι αστυνομικοί απλώς του ούρλιαζαν, και απλώς στεκόταν εκεί», είπε. «Ήταν σαν να ήθελε να τον πυροβολήσουν».

Ο δράστης συνελήφθη από την αστυνομία και έχει κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία πρώτου βαθμού. Στη συνέχεια, κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν στο σημείο. Ανάμεσά τους ήταν η Μέριλιν Χάνσον, 60 ετών, η οποία είπε στους New York Times ότι είχε τρέξει μέχρι το κατάστημα αφού άκουσε τα νέα για να βεβαιωθεί ότι η κόρη της, που έμενε κοντά, δεν τραυματίστηκε.

Ένα μέλος του τοπικού συμβουλίου, ο Ulysees Wingo Sr., είπε ότι οι περισσότεροι από τους αγοραστές στο σούπερ μάρκετ ήταν μαύροι και ότι γνώριζε μερικά από τα θύματα.«Πρόκειται για τον μεγαλύτερο μαζικό πυροβολισμό μέχρι σήμερα στην πόλη Μπάφαλο», είπε στους δημοσιογράφους. «Δεν νομίζω ότι κανείς εδώ στην πόλη πίστευε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε ποτέ να συμβεί».

Διαβάστε επίσης:

Μακελειό στις ΗΠΑ: 10 νεκροί από την επίθεση ενόπλου στο Μπάφαλο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ