Άγρια κόντρα ΗΠΑ – Κίνας – Ισραήλ για τα «εγκλήματα πολέμου» στην Μπούτσα

1
735

Η υπόθεση της Μπούτσα μοιάζει να ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη απομόνωση της Ρωσίας.

Οι ανατριχιαστικές εικόνες από την Μπούτσα εξακολουθούν να τοποθετούνται στο επίκεντρο των δυτικών διαβουλεύσεων, με τις κυρώσεις κατά τις Ρωσίας να πληθαίνουν και την Κίνα να εκφράζει τις επιφυλάξεις της όσον αφορά στην αυθεντικότητα του υλικού που έχει έλθει στο φως της δημοσιότητας.

Το Ισραήλ μοιάζει από την άλλη να τάσσεται -εν πολλοίς κεκαλυμμένα- ενάντια στη Μόσχα στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ έκπληξη προκάλεσε η δήλωση του Πενταγώνου των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο δεν έσπευσε να ισχυριστεί ότι οι εν λόγω ουκρανικές αναφορές είναι διασταυρωμένες (εδώ).

Οι New York Time δημοσίευσαν πάντως δορυφορικές φωτογραφίες (εδώ) που, σύμφωνα με τον αμερικανικό ενημερωτικό κολοσσό, αποδεικνύουν ότι οι ουκρανικές αναφορές περί δολοφονιών είναι αληθείς. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, υποστήριξε από την πλευρά της ότι οι επίμαχες εικόνες «παραγγέλθηκαν» από τον Λευκό Οίκο (εδώ).

Η υπόθεση μοιάζει προς το παρόν ν’ αποτελεί σημείο καμπής, διότι οι αντιστάσεις εκείνων των δυτικών που τελευταία δίσταζαν να πλήξουν περαιτέρω τη Ρωσία, δείχνουν πλέον να κάμπτονται υπό την πίεση της διεθνούς κατακραυγής. Η υπόθεση μοιάζει, με άλλα λόγια, ν’ ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη απομόνωση της Ρωσίας.

Ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη, Ζανγκ Τζουν, είπε λοιπόν πως οι αναφορές και οι εικόνες που δείχνουν τους θανάτους αμάχων στην Μπούτσα είναι «πολύ ανησυχητικές», προσέθεσε όμως ότι οι συνθήκες πρέπει να επαληθευτούν και οποιεσδήποτε κατηγορίες πρέπει να βασίζονται σε γεγονότα.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου ότι οι κυρώσεις δεν είναι αποτελεσματικές για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, παρά πλήττουν βαθιά τις οικονομίες. Κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ να ξεκινήσουν διάλογο με τη Ρωσία, αναφέρει το Reuters.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ καταδίκασε, στον αντίποδα, τις δολοφονίες αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα. Δεν κατηγόρησε, ωστόσο, τις ρωσικές δυνάμεις ως υπεύθυνες.

«Είμαστε σοκαρισμένοι από τις φρικτές εικόνες -τις φρικιαστικές σκηνές- και τις καταδικάζουμε. Τα δεινά των Ουκρανών αμάχων είναι τεράστια, και κάνουμε ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε», τόνισε ο Μπένετ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Το Ισραήλ τηρεί αποστάσεις από την έναρξη της ρωσικής εισβολής της στην Ουκρανία, δίχως να επικρίνει την Ρωσία. Αντ’ αυτού ο πρωθυπουργός Μπένετ επιχειρεί να μεσολαβήσει για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Το εβραϊκό κράτος επίσης επιθυμεί να αφήσει ανοιχτούς τους διαύλους με τον ρωσικό στρατό στη Συρία, όπου τακτικά ισραηλινές δυνάμεις εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές.

Λαβρόφ: Τεχνητή η υστερία για την Μπούτσα

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την ίδια στιγμή τη Δύση ότι επιχειρεί να «εκτροχιάσει» τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, τροφοδοτώντας την «υστερία» -όπως είπε- για την Μπούτσα, όπου το Κίεβο και η Δύση λένε πως υπάρχουν αποδείξεις ότι ο ρωσικός στρατός διέπραξε εγκλήματα πολέμου.

Η Μόσχα αρνείται την κατηγορία και χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς «τερατώδη πλαστογραφία». Το πρακτορείο Reuters αναμετέδωσε τις δηλώσεις Λαβρόφ, επικαλούμενο το RIA Novosti.

«Στα όπλα» η Δύση με αφορμή την Μπούτσα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδειξε εν τω μεταξύ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα βίντεο με πολύ σκληρά πλάνα ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της προεδρεύουσας του οργάνου αυτού.

Το βίντεο εδώ (Προσοχή, πολύ σκληρές εικόνες).

Αυτές οι εικόνες είναι «φοβερές», είπε η πρέσβειρα της Βρετανίας Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, δηλώνοντας «σκανδαλισμένη» από τα πλάνα που έδειχναν πτώματα ή μέλη των θυμάτων.

Στο σύντομο βίντεο εικονίζονταν απανθρακωμένα και ακρωτηριασμένα πτώματα, ακόμη και παιδιών, από το Ιρπίν, την Ντιμέρκα, τη Μαριούπολη και την Μπούτσα.

Στην ομιλία του ο Ζελένσκι ζήτησε από τον ΟΗΕ να αναλάβει «αμέσως» δράση για αυτά τα «εγκλήματα πολέμου» που, όπως είπε, διέπραξαν οι Ρώσοι στη χώρα του. Διαφορετικά τα Ηνωμένα Έθνη θα έπρεπε «απλώς να κλείσουν», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης να αποπεμφθεί η Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας, του οποίου είναι ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη, καθώς και να μεταρρυθμιστεί το σύστημα του Οργανισμού ώστε «το δικαίωμα στο βέτο να μην σημαίνει δικαίωμα στον θάνατο».

ΡΩΣΙΑ

«Έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος που μετατρέπει το βέτο του στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε δικαίωμα να (προκαλεί) τον θάνατο (…) Η Ρωσία θέλει να μετατρέψει την Ουκρανία σε σιωπηλούς σκλάβους», τόνισε.

«Τώρα χρειαζόμαστε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ειρήνη στην Ουκρανία. Αν δεν ξέρετε πώς να πάρετε αυτήν την απόφαση, μπορείτε να κάνετε δύο πράγματα: είτε να αποπέμψετε τη Ρωσία, ως επιτιθέμενη, ώστε να μην μπλοκάρει αποφάσεις που αφορούν τη δική της επίθεση. Κατόπιν, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκαταστήσουμε την ειρήνη», είπε στην ομιλία του, παρουσία του γενικού γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Είτε, η άλλη επιλογή είναι να δείξετε, σας παρακαλώ, ότι μπορούμε να μεταρρυθμιστούμε ή να αλλάξουμε», συνέχισε. «Αν δεν υπάρχει εναλλακτική, η επόμενη επιλογή θα ήταν να διαλυθείτε».

Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι περίπου 11 εκατομμύρια Ουκρανοί (πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού) έχουν εκτοπιστεί. Περισσότερα από 4 εκατομμύρια έφυγαν από τη χώρα. Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, είπε νωρίτερα ότι τουλάχιστον 1.430 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων και 121 παιδιά. Σημείωσε όμως ότι κατά πάσα πιθανότητα οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ χαμηλότεροι από τους πραγματικούς.

Γκουτέρες: Τουλάχιστον 1 δισ. άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο

Ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία, «κατά παράβαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», έχει συνέπειες σε 74 αναπτυσσόμενες χώρες, επηρεάζοντας 1,2 δισ. ανθρώπους, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την έναρξη μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Η ανάλυσή μας δείχνει πως 74 αναπτυσσόμενες χώρες, με έναν συνολικό πληθυσμό 1,2 δισ. ανθρώπων, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην εκτίναξη των τιμών των τροφίμων, της ενέργειας και των λιπασμάτων», είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναμένεται να απευθυνθεί αργότερα στη συνεδρίαση μέσω βιντεοσύνδεσης. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είναι η πρώτη φορά που ένας αρχηγός κράτους που υφίσταται πόλεμο θα εκφωνήσει λόγο με αυτό τον τρόπο ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει – τώρα. Χρειαζόμαστε σοβαρές διαπραγματεύσεις για την ειρήνη, στη βάση των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Όπως είπε, είναι «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουν γίνει ποτέ στη διεθνή τάξη και στην αρχιτεκτονική της παγκόσμιας ειρήνης, που βασίζεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Λόγω της φύσης, της έντασης και των συνεπειών του».

«Έχουμε να κάνουμε με μια ολοκληρωτική εισβολή, σε πολλά μέτωπα, ενός κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών, της Ουκρανίας, από ένα άλλο, τη Ρωσική Ομοσπονδία -μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας- κατά παράβαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», είπε για μία ακόμη φορά.

Η οποία έχει, για τη Μόσχα «πολλούς σκοπούς μεταξύ των οποίων η επαναχάραξη διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων μεταξύ δύο χωρών», επέμεινε, αναφερόμενος στο Κρεμλίνο.

«Η ρωσική επίθεση οδήγησε επίσης στον εκτοπισμό τουλάχιστον δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων σε ένα μήνα μόνο – η πιο ραγδαία αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμού από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε ο Γκουτέρες.

Ο ΟΗΕ ερευνά καταγγελίες για χρήση βομβών διασποράς και σεξουαλικά εγκλήματα

Την «έντονη ανησυχία» του ΟΗΕ για τη χρήση βομβών διασποράς σε κατοικημένες ζώνες της Ουκρανίας εξέφρασε κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας η αναπληρώτρια γενική γραμματέας, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο.

Ο ΟΗΕ «έχει λάβει αξιόπιστες καταγγελίες» σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τέτοια πυρομαχικά σε κατοικημένες ζώνες «τουλάχιστον 24 φορές» μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. «Οι ισχυρισμοί με βάση τους οποίους οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τέτοια όπλα αποτελούν επίσης αντικείμενο έρευνας», πρόσθεσε η ΝτιΚάρλο.

Ερευνώνται εξάλλου καταγγελίες για σεξουαλικά εγκλήματα που διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις, συνέχισε. Μεταξύ άλλων έχουν αναφερθεί ομαδικοί βιασμοί ή βιασμοί μπροστά στα μάτια παιδιών. «Υπάρχουν επίσης ισχυρισμοί για σεξουαλική βία εκ μέρους των ουκρανικών δυνάμεων και παραστρατιωτικών πολιτοφυλάκων», είπε.

Η ΝτιΚάρλο είπε ότι η Αποστολή Επιτήρησης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ουκρανία προσπαθεί να επαληθεύσει όλους τους ισχυρισμούς.

Άλλες 3 έρευνες ξεκινά η Γαλλία

Η αντιτρομοκρατική εισαγγελία της Γαλλίας ανακοίνωσε την έναρξη τριών νέων ερευνών για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, σε σχέση με ενέργειες που διαπράχθηκαν κατά γάλλων πολιτών στην χώρα, που βρίσκεται αντιμέτωπη με την εισβολή των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας από τις 24 Φεβρουαρίου.

Σε ανακοίνωσή του ο εισαγγελέας γνωστοποιεί ότι ερευνά πιθανά εγκλήματα πολέμου στις πόλεις Μαριούπολη, Γκοστομέλ και Τσερνίχιβ ανάμεσα στις 24 Φεβρουαρίου και τις 16 Μαρτίου.

«Εγκλήματα πολέμου δύνανται να χαρακτηρισθούν σκόπιμες επιθέσεις κατά τις φυσικής ακεραιότητας, σκόπιμες επιθέσεις κατά πολιτών που δεν ελάμβαναν μέρος στις εχθροπραξίες, σκόπιμες στερήσεις αναγκαίων για την επιβίωση αμάχων αγαθών και/ή σκόπιμες επιθέσεις κατά αγαθών μη στρατιωτικού χαρακτήρα, κλοπές, καταστροφές και φθορές αγαθών», εξηγεί η αντιτρομοκρατική εισαγγελία της Γαλλίας.

Οι έρευνες ανατέθηκαν στην Κεντρική Υπηρεσία για Εγκλήματα Κατά της Ανθρωπότητας, Γενοκτονίες και Εγκλήματα Πολέμου (OCLCH).

Η γαλλική δικαιοσύνη δεν δύναται να ανοίξει έρευνες για εγκλήματα που διαπράχθηκαν εκτός του γαλλικού εδάφους, παρά μόνο σε περίπτωση που ένα από τα θύματα έχει γαλλική υπηκοότητα, αν ο αυτουργός είναι Γάλλος ή η μόνιμη κατοικία του βρίσκεται σε γαλλικό έδαφος.

Η εισαγγελία έχει ήδη ανοίξει έρευνα για τον θάνατο του Πιερ Ζακρεφσκί, του γαλλοϊρλανδού δημοσιογράφου, στις 14 Μαρτίου στα περίχωρα του Κιέβου.

Από την πλευρά του, ο Ολέξιι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως η σφαγή στην πόλη Μπούτσα, θα πρέπει να εκδικασθούν σε ειδικό ποινικό δικαστήριο που θα συγκροτηθεί στα πρότυπα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που εκδίκασε τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Σουηδία: Προκαταρκτική για εγκλήματα πολέμου

Σουηδοί εισαγγελείς ξεκίνησαν προκαταρκτική έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και προέτρεψαν τυχόν μάρτυρες να εμφανιστούν και να καταθέσουν, ανακοίνωσε η Σουηδική Εισαγγελική Αρχή σήμερα.

Η Αρχή ανέφερε ότι σκοπός της έρευνας είναι να εξασφαλιστούν το συντομότερο δυνατόν στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στα σουηδικά ή τα διεθνή δικαστήρια. Κάλεσε τα θύματα και όποιον υπήρξε μάρτυρας βιαιοπραγιών σε βάρος πολιτών στην Ουκρανία να επικοινωνήσουν με τις αρχές.

«Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες για την κατάσταση στην Ουκρανία, έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι έχουν διαπραχθεί σοβαρά εγκλήματα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Αρχή διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ύποπτοι.

Την Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για εγκλήματα πολέμου και ζήτησε τη διεξαγωγή δίκης, προσθέτοντας τη φωνή του στην παγκόσμια κατακραυγή για τους φόνους αμάχους στην ουκρανική πόλη Μπούτσα. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί της Δύσης για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην περιοχή αυτήν είναι μια «τερατώδης παραχάραξη».

Ρώσος πρεσβευτής: Απομακρύναμε 600.000 ανθρώπους, δεν έφυγαν «καταναγκαστικά» ούτε «απήχθησαν»

Η Ρωσία απομάκρυνε «600.000 ανθρώπους» από την Ουκρανία, οι οποίοι δεν έφυγαν «καταναγκαστικά ούτε απήχθησαν» όπως ισχυρίζεται η Δύση, δήλωσε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια.

«Δεν ήρθαμε στην Ουκρανία για να κατακτήσουμε εδάφη», είπε επίσης, αμφισβητώντας και πάλι τις κατηγορίες για φρικαλεότητες του ρωσικού στρατού.

«Ακούσαμε για άλλη μια φορά ένα τεράστιο αριθμό ψεμάτων για Ρώσους στρατιώτες και στρατιωτικούς», πρόσθεσε.

ieidiseis.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η προσωποποίηση της ανθρώπινης αγριότητας είναι ο πόλεμος. Ούτε ο πολιτισμός ούτε οι επιστημονική ανάπτυξη δεν κατάφεραν να τον βγάλουν από τη ζωή και την συμβίωση των ανθρώπων αιώνες τώρα. Άπιαστη η ειρήνη σαν ουτοπία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ