Ουκρανία: Ουρές έξω από κλειστά φαρμακεία – Ψάχνουν χάπια ιωδίου υπό το φόβο διαρροής ραδιενέργειας στη Ζαπορίζια που κατέλαβε η Ρωσία

0
757

Αγωνιούν οι Ουκρανοί που βρίσκονται στην Ελλάδα: «Έχω να μιλήσω τρεις μέρες με την οικογένειά μου»

Εικόνες από μεγάλες ουρές ανθρώπων να περιμένουν υπομονετικά έξω από κλειστά φαρμακεία μετέδωσε η ΕΡΤ από την καρδιά του Κιέβου. Τα φαρμακεία είναι κλειστά από την έναρξη της εισβολής και ανοίγουν κατά περίσταση όπως σήμερα όπου οι άνθρωποι συνέρρευσαν λόγω των εξελίξεων στη Ζαπορίζια με την κατάληψη και πυρκαγιά σε κτήριο του πυρηνικού σταθμού.

«Αναζητούν να πάρουν χάπια ιωδίου και ό,τι παράγωγο μπορούν να βρουν για να είναι προετοιμασμένοι για την περίπτωση του τρομακτικού ενδεχόμενου κάποιου πυρηνικού ατυχήματος» όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

«Περίμεναν υπομονετικά και ήσυχα στην ουρά. Είναι άνθρωποι με τις μνήμες από το Τσερνομπίλ οι Ουκρανοί. Συγκέντρωναν προμήθειες στα καταφύγια, τώρα προετοιμάζονται και για αυτό, αλλά δεν πέφτει η ψυχολογία τους. Έχουν πόλεμο και χαμογελούν».

«Υπάρχουν πολύ μεγάλες ελλείψεις παντού. Μόνο τα σουπερ μαρκετ είναι ανοιχτά. Φέρνουν μόνο ψωμί μια με δύο φορές τη μέρα και αυτό τελειώνει τα ράφια είναι άδεια».

Εισβολή στην Ουκρανία: Τρεις νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες από τις μάχες στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

ergostasio_zapo1

Τερατώδης προβοκάτσια από Ουκρανούς σαμποτέρ στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια, λέει το Κρεμλίνο – Ο Ζελένσκι καλεί τους Ρώσους να θυμηθούν τις συνέπειες του Τσερνόμπιλ και να βγουν στους δρόμους

Πέρα από την παγκόσμια ανησυχία που προκάλεσε η πυρκαγιά η οποιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Παρασκευής σε κτίριο του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, οι μάχες που σημειώθηκαν στην περιοχή, είχαν και ανθρώπινες απώλειες. Σύμφωνα με το Sky News, τρεις Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι δυο τραυματίστηκαν στις ανταλλαγές πυρών με τους Ρώσους, οι οποίες είχαν σαν συνέπεια η πόλη Ενεργκοντάρ και το εργοστάσιο, να τεθούν, τελικά, υπό ρωσική κατοχή.

Νωρίτερα, ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι επιβεβαίωσε πως δεν σημειώθηκε διαρροή ραδιενεργών στοιχείων μετά την αεροπορική επιδρομή στην περιοχή. Ακόμη, επέμεινε πως η επίθεση δεν επηρέασε κανέναν από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου, ωστόσο προκάλεσε προκάλεσε φωτιά σε «παρακείμενο» εκπαιδευτικό κέντρο. Ο κ. Γκρόσι είπε ότι η κατάσταση παραμένει «ασταθής» στη Ζαπορίζια, αν και το ουκρανικό προσωπικό του εργοστασίου παραμένει στην αίθουσα ελέγχου.

Η στιγμή της επίθεσης στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Τερατώδης προβοκάτσια από Ουκρανούς σαμποτέρ στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια, λέει το Κρεμλίνο

Σε Ουκρανούς σαμποτέρ απέδωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας τη φωτιά στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια.  Την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας αναπαρήγαγε και η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα.

Σε αυτήν, αναφέρεται πως «τη νύχτα το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου επιχείρησε μια τερατώδη προβοκάτσια δίπλα στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορόζιε, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. Γύρω στις 02:00 π.μ., ρωσική μονάδα περιπολίας εκεί δέχθηκε επίθεση από ουκρανική ομάδα σαμποτέρ.

Για να προκληθούν ανταποδοτικά πυρά, από τα παράθυρα του εκπαιδευτικού κτιρίου έξω από το πυρηνικό εργοστάσιο άνοιξαν σφοδρά πυρά κατά της Ρωσικής Φρουράς. Τα σημεία βολής των Ουκρανών σαμποτέρ στο κτίριο κατεστάλησαν. Βγαίνοντας από το κτίριο, η ουκρανική ομάδα το πυρπόλησε. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έσβησαν τη φωτιά.

Ο πυρηνικός σταθμός λειτουργεί κανονικά, τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι φυσιολογικά.

Οι δηλώσεις του Β. Ζελένσκι που ακολούθησαν αμέσως, για την υποτιθέμενη απειλή στον πυρηνικό σταθμό και οι συνομιλίες του με την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο δεν αφήνουν καμία αμφιβολία. Ο σκοπός της προβοκάτσιας του καθεστώτος του Κιέβου σε μια πυρηνική εγκατάσταση είναι μια προσπάθεια να κατηγορηθεί η Ρωσία για δημιουργία πηγής ραδιενεργής μόλυνσης».

Ζελένσκι σε Ρώσους πολίτες: Θυμηθείτε το Τσερνόμπιλ και βγείτε στους δρόμους

Στο μεταξύ, σε νέες δηλώσεις που έκανε σήμερα ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι για το εργοστάσιο της Ζαπορίζια, ζήτησε από τους Ρώσους πολίτες να θυμηθούν το Τσερνόμπιλ και να ξεσηκωθούν.

«Ρωσικέ λαέ, θέλω να απευθύνω έκκληση: πώς είναι αυτό δυνατόν; Επειτα από όλα αυτά για τα οποία πολεμήσαμε το 1987 εναντίον της καταστροφής του Τσερνόμπιλ», είπε ο Ζελένσκι ανακαλώντας μνήμες της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής παγκοσμίως.

«Πρέπει να βγείτε στους δρόμους και να πείτε ότι θέλετε να ζήσετε, θέλετε να ζήσετε σε μια Γη χωρίς ραδιενεργό μόλυνση. Η ραδιενέργεια δεν γνωρίζει πού βρίσκεται η Ρωσία, η ραδιενέργεια δεν γνωρίζει πού βρίσκονται τα σύνορα της χώρας σας. Πρέπει να θυμάστε τον φλεγόμενο γραφίτη που εκτοξεύτηκε μετά την έκρηξη, τα θύματα. Πρέπει να θυμάστε τη λάμψη πάνω από την κατεστραμμένη μονάδα ενέργειας, την επιχείρηση εκκένωσης. Πώς μπορείτε να τα ξεχνάτε αυτά; Και αν δεν τα έχετε ξεχάσει, δεν πρέπει να παραμένετε σιωπηλοί».

Αγωνιούν οι Ουκρανοί που βρίσκονται στην Ελλάδα: «Έχω να μιλήσω τρεις μέρες με την οικογένειά μου»

voitheia_oukrania_ellada2

«Η πόλη στην οποία μένει η οικογένειά μου είναι περικυκλωμενοι από τον ρωσικό στρατό και οι άνθρωποι φοβούνται να βγουν από τα σπίτια», λέει στο protothema.gr η Ναταλία Σαμλί που ζει στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 20 χρόνια

Ώρες μεγάλης αγωνίας περνούν οι Ουκρανοί που ζουν στην Ελλάδα και παρακολουθούν καθημερινά όσα συμβαίνουν στην πατρίδα τους. Με τη Ρωσία να κλιμακώνει κι άλλο την στρατιωτική εισβολή και τις εικόνες χάους να κάνουν τον γύρο του κόσμου, οι συγγενείς των Ουκρανών που ζουν στη χώρα μας, «λυγίζουν» μπροστά στις σκληρές εικόνες του πολέμου.

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες, ο φόβος μήπως έχει συμβεί κάτι κακό στους συγγενείς και τους φίλους τους που βρίσκονται στην πατρίδα τους έχει μεγαλώσει, καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο, έως και αδύνατον, να επικοινωνήσουν μαζί τους για να μάθουν αν είναι καλά.

Όπως περιγράφει στο protothema.gr, η Ναταλία Σαμλί που ζει στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 20 χρόνια, έχει να επικοινωνήσει τρεις ημέρες με την οικογένειά της και τους συγγενείς της που είναι στην Μαριούπολη. «Η πόλη στην οποία μένει η οικογένειά μου είναι περικυκλωμένη από τον ρωσικό στρατό και οι άνθρωποι φοβούνται να βγουν από τα σπίτια, φοβούνται να πάνε έως γραμμές των τρένων που έχει ανοίξει η ουκρανική κυβέρνηση για να μεταφερθούν σε άλλες πόλεις που θα είναι πιο ασφαλείς. Η πόλη δεν έχει ρεύμα, νερό, τρόφιμα και είναι σε κατάσταση καταστροφής», αναφέρει.

Η Ναταλία προσπαθεί να επικοινωνήσει με τους δικούς της ανθρώπους μέσω τηλεφώνου ή διαδικτυακών εφαρμογών, ωστόσο είναι αδύνατον. Επίσης, δεν μπορεί να μιλήσει με κανέναν που μπορεί να γνωρίζει αν οι δικοί της άνθρωποι είναι καλά. «Τρεις ημέρες είμαστε σε ‘αναμμένα κάρβουνα’ και ελπίζουμε ότι είναι καλά, ζωντανοί και ας είναι στα υπόγεια ή κάπου αλλού. Αρκεί να είναι ζωντανοί», τονίζει.

Την τελευταία φορά που επικοινώνησε με την οικογένειά της, όπως λέει, ήταν σε υπόγεια που υπάρχουν κάτω από τα σπίτια μαζί με πολλούς ακόμα ανθρώπους. «Το κράτος τους προσφέρει βοήθεια με τρόφιμα και νερά αλλά αυτό δεν φτάνει. Οι δυνάμεις είναι περιορισμένες και δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Η ομάδα που προστατεύει την Μαριούπολη από τον ρωσικό στρατό είναι περιορισμένη και η προτεραιότητά τους δεν είναι να φέρνουν τρόφιμα στους ανθρώπους που βρίσκονται στα καταφύγια. Η κατάσταση είναι τραγική», επισημαίνει.

Στη Μαριούπολη βρίσκονται 500.000 άνθρωποι και η Γιάννα ζητάει να γίνουν άμεσα ενέργειες έτσι ώστε να μπορέσουν να μετακινηθούν σε ασφαλές μέρος οι γυναίκες και τα παιδιά. Όπως λέει στο protothema.gr, οι δικοί της άνθρωποι δεν θα καταφέρουν να φύγουν για να φτάσουν στην Ελλάδα, καθώς «θα πρέπει να περάσουν πολλά εμπόδια για να έρθουν».

Η ίδια θέλησε να ευχαριστήσει την ελληνική κυβέρνηση που αφήνει τους ανθρώπους να περάσουν τα σύνορα για να φτάσουν στην χώρα μας, αλλά και όσους προσφέρουν την βοήθειά τους στον Ουκρανικό λαό.

Τι λέει η Ναταλία Σαμλί που ζει στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 20 χρόνια:

"Έχω να μιλήσω τρεις ημέρες με την οικογένειά μου" περιγράφει Ουκρανή που μένει στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται στην Μονή Βλατάδων και σε άλλα σημεία της Θεσσαλονίκης η ανθρωπιστική βοήθεια για τον λαό της Ουκρανίας.

Όπως μπορείτε να δείτε στις εικόνες που κατέγραψε το protothema.gr δεκάδες άνθρωποι, Ουκρανοί και μη – βρίσκονται καθημερινά από το πρωί στην Μονή Βλατάδων, προκειμένου να συλλέξουν και να συσκευάσουν τα είδη πρώτης ανάγκης που φέρνουν οι πολίτες.

Ρούχα, κονσέρβες, φάρμακα, κράνη είναι μερικά από αυτά που έχουν ανάγκη και θα φορτωθούν σε λεωφορεία με προορισμό την Ουκρανία, όπως είπαν στο protothema.gr εθελοντές, τονίζοντας ότι η ανταπόκριση είναι συγκινητική.

Βίντεο και φωτογραφίες από Μόνη Βλατάδων:

 

Θεσσαλονίκη ανθρωπιστική βοήθεια για τον λαό της Ουκρανίας
voitheia_oukrania_ellada_art
voitheia_oukrania_ellada
voitheia_oukrania_ellada2
voitheia_oukrania_ellada3

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ