Οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών θα επιστρέψουν στις βάσεις τους, προκειμένου να λάβουν οδηγίες και να προχωρήσουν σε έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών «στο εγγύς μέλλον» – Πληροφορίες από την ουκρανική πλευρά κάνουν λόγο για σύγκλιση απόψεων σε ορισμένα ζητήματα, στα οποία θα μπορούσε να επέλθει συμφωνία
Ολοκληρώθηκαν, για την ώρα, οι συνομιλίες των διαπραγματευτών της Ουκρανίας και της Ρωσίας στην πόλη Γκόμελ της Λευκορωσίας
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, οι διαπραγματευτές της Μόσχας και του Κιέβου θα επιστρέψουν στις βάσεις τους, προκειμένου να ενημερώσουν τους πολιτικούς τους ηγέτες, να λάβουν περαιτέρω οδηγίες και να προχωρήσουν σε έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών «στο εγγύς μέλλον».
Σύμφωνα με τον σύμβουλο του επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, οι δύο πλευρές προσδιόρισαν μια σειρά από θέματα που έχουν προτεραιότητα, ενώ έχουν καταρτίσει και μια λίστα με πιθανές λύσεις. Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει πρόοδος σε μια σειρά από θέματα, επί των οποίων οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συμφωνήσουν.
Επικαλούμενο, δε, τη ρωσική αντιπροσωπεία, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας μετέδωσε ότι ο επόμενος γύρος των συνομιλιών θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες. Πιθανότατα, ο τόπος διεξαγωγής θα είναι στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία.
Οι συζητήσεις των αντιπροσωπειών των δύο χωρών διεξήχθησαν στο σημείο «Aleksandrovka-Vilcha» της πόλης Γκόμελ της Λευκορωσίας. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από το γραφείο του Ζελένσκι, η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με τη Ρωσία ζήτησε την αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος, περιλαμβανομένων της Κριμαίας και του Ντονμπάς.
H ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε εκεί με ελικόπτερα. Σε αυτή συμμετείχαν ο υπουργός Αμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τοτσίτσκιι, ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, οι βουλευτές Αρακάμια και Ουμέροφ και ο εκπρόσωπος της Τριμερούς Ομάδας Επαφής, Κόστιν.
Η Μόσχα εκπροσωπήθηκε από το δεξί χέρι του προέδρου Πούτιν, Βλαντιμίρ Μεντίνισκι, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν, τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής της Κρατικής Δούμας, Λεονίντ Σλούτσκι και τον Ρώσο πρεσβευτή στη Λευκορωσία Μπόρις Γκριζλόβ.
Πάντως, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επανέλαβε τους τέσσερις όρους που θέτει, προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος. Αυτοί είναι:
1. Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία
2. Αποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτους
3. Αποναζιστικοποίηση του ουκρανικού κράτους
4. Διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας
Άρχισαν οι συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ αντιπροσωπειών από τη Ρωσία και την Ουκρανία, με στόχο τον τερματισμό της εισβολής της Μόσχας. Η Μόσχα εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση πλήρους κλίμακας, την περασμένη εβδομάδα, και τα στρατεύματά της είναι τοποθετημένα στα περίχωρα της πρωτεύουσας Κιέβου.
Το γραφείο του προέδρου της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι στην αντιπροσωπεία του Κιέβου περιλαμβάνονται ο Υπουργός Άμυνας, Alexey Reznikov, ο επικεφαλής της κυβερνώσας παράταξης, David Arakhamia και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Nikolay Tochitskiy.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κύριος στόχος του Κιέβου στις κρίσιμες συνομιλίες με τη Μόσχα είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη χώρα.
Ο Γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν ανακοίνωσε τη θέση της πριν από τις συνομιλίες με τους εκπροσώπους του Κιέβου, επειδή οι συζητήσεις «θα πρέπει να συνεχιστούν στη σιωπή».
Εξέφρασε επίσης τη λύπη του που οι διαπραγματεύσεις υψηλού διακυβεύματος δεν ξεκίνησαν μια μέρα νωρίτερα, επιμένοντας ότι υπήρχε μια ευκαιρία.
Η ουκρανική πλευρά συμφώνησε να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τους Ρώσους την Κυριακή, αφού αρχικά αρνήθηκε να στείλει ομάδα εκπροσώπων για διαφωνίες σχετικά με την τοποθεσία και τους προκαταρκτικούς όρους. Το Κίεβο υποστήριξε ότι ήταν ακατάλληλο να διεξάγονται συζητήσεις για την κρίση στη Λευκορωσία, υποστηρίζοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Μόσχας χρησιμοποιούσαν το έδαφος για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις. Το Μινσκ, ωστόσο, επέμεινε ότι τα στρατεύματά του δεν διευκολύνουν τη στρατιωτική επιχείρηση.
Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε στο σημείο της συνάντησης με ελικόπτερα – Σε ένα μακρύ τραπέζι με περίπου δέκα θέσεις σε κάθε πλευρά θα διαπραγματευτούν οι αντιπροσωπείες της Μόσχας και του Κιέβου – Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν «χωρίς προαπαιτούμενα», σύμφωνα με την Ουκρανία, που δηλώνει ότι δεν σκοπεύει «να συνθηκολογήσει»
Η Ρωσία ενδιαφέρεται να επιτευχθεί συμφωνία που να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών στις συνομιλίες της με την Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι σήμερα, καθώς Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι ετοιμάζονται να συναντηθούν στα σύνορα Ουκρανίας- Λευκορωσίας. Ο Μεντίνσκι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις 12:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας).
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ουκρανική αντιπροσωπεία έχει ήδη φτάσει στα σύνορα και αναμένει να ξεκινήσει η συνάντηση. Σε αυτή συμμετέχουν ο υπουργός Αμυνας Ρέζνικοφ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τοτσίτσκιι, ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Παντόλιακ, οι βουλευτές Αρακάμια και Ουμέροφ και ο εκπρόσωπος της Τριμερούς Ομάδας Επαφής, Κόστιν.
Οι λευκορωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι είναι έτοιμες να υποδεχθούν τις συνομιλίες που προβλέπεται να διεξαχθούν ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, πέμπτη ημέρα σήμερα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Ο τόπος των συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία στη Λευκορωσία είναι έτοιμος και εμείς αναμένουμε τις αντιπροσωπείες», ανακοίνωσε το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών στο Facebook.
Αυτό δημοσίευσε φωτογραφία της αίθουσας όπου θα διεξαχθούν οι συνομιλίες, στην οποία υπάρχει ένα μακρύ τραπέζι με περίπου δέκα θέσεις σε κάθε πλευρά και τις σημαίες των τριών χωρών στο βάθος. Η Ουκρανία αποδέχθηκε χθες, Κυριακή, την ιδέα διεξαγωγής διαπραγματεύσεων μολονότι όπως είπε «δεν το πιστεύει πάρα πολύ» ότι αυτές θα μπορούσαν να δώσουν τέλος στη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε την Πέμπτη το πρωί.
Οι συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας προβλέπεται να διεξαχθούν στα σύνορα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία, παρά το γεγονός ότι η τελευταία χρησιμεύει ως βάση οπισθοφυλακής για τις δυνάμεις της Μόσχας στην επίθεσή τους στο Κίεβο. Οι συνομιλίες αυτές θα διεξαχθούν «χωρίς προαπαιτούμενα», σύμφωνα με την Ουκρανία, η οποία δηλώνει ότι δεν σκοπεύει «να συνθηκολογήσει». Σύμφωνα με το Κίεβο, ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δεσμεύτηκε ότι τα ρωσικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και πύραυλοι που έχουν αναπτυχθεί στο έδαφός της χώρας του θα παραμείνουν εκεί κατά τη διάρκεια της άφιξης, των διαπραγματεύσεων και της αποχώρησης της ουκρανικής αντιπροσωπείας.
Οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσικής και της Ουκρανικής αντιπροσωπείας θα διεξαχθούν στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία, κοντά στον ποταμό Πρίπιατ και ήρθαν μετά από τελεσίγραφο που απέστειλε η Μόσχα στο Κίεβο, το μεσημέρι της Κυριακής. Πριν τη σημερινή συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε σε διάγγελμά του ότι «μέχρι να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχη. Δεν θα υποκύψουμε, δεν θα δώσουμε ούτε μέτρο από το έδαφός μας». Υποστήριξε δε ότι η κίνηση του Πούτιν να θέσει σε συναγερμό τις δυνάμεις για τα πυρηνικά, ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση για τις συνομιλίες των δύο πλευρών, προκειμένου να πιέσει, αλλά ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα υποχωρήσει.
Ενισχύεται η στήριξη στην Ουκρανία
Με την Ουκρανία να αμύνεται ηρωικά, η δύση κινείται πλέον το τελευταίο τριήμερο δυναμικά, κλιμακώνοντας τον οικονομικό στραγγαλισμό και τη διεθνή απομόνωση της Μόσχας, ενώ βοηθά σημαντικά με στρατιωτική συνδρομή τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι να οργανώσει την άμυνα της χώρας του έναντι της ρωσικής επίθεσης. Σε μία αποφασιστική κίνηση χθες βράδυ και απαντώντας στην πυρηνική απειλή, που απηύθυνε νωρίτερα ο Πούτιν, η Ευρωπαϊκή Ένωση κλείνει τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη.
Οι υπουργοί Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνέρχονται με τηλεδιάσκεψη για να συντονίσουν την στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, αφού η Ενωση αποφάσισε για πρώτη φορά κοινή χρηματοδότηση για την προμήθεια και αποστολή όπλων στο Κίεβο, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
«Θα συζητήσουμε περαιτέρω επείγουσες ανάγκες και θα συντονίσουμε την υποστήριξή μας, με την βοήθεια του συστήματος προμηθειών υπό την διαχείριση του στρατιωτικού στελεχικού δυναμικού της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο Μπορέλ.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε χθες την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, την απαγόρευση της λειτουργίας του ρωσικού δικτύου Russia Today και του πρακτορείου Sputnik και την χρηματοδότηση της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία για την υπεράσπισή της απέναντι στην ρωσική εισβολή.
Νεκροί 102 άμαχοι και 304 τραυματίες σύμφωνα με τον ΟΗΕ
Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ
Σε μια πρώτη αποτίμηση των ανθρώπινων απωλειών μεταξύ των αμάχων προχώρησε ο ΟΗΕ.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ τουλάχιστον 102 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την Πέμπτη όταν ξεκίνησε η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στη χώρα, ενώ άλλοι 304 έχουν τραυματιστεί, αν και οι πραγματικοί αριθμοί εκτιμάται ότι είναι «σημαντικά υψηλότεροι».
Μιλώντας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη η Μπατσελέτ επεσήμανε: «Οι περισσότεροι από αυτούς τους αμάχους σκοτώθηκαν από πυροβόλα όπλα μεγάλης ακτίνας δράσης, περιλαμβανομένων βλημάτων βαρέος πυροβολικού και συστημάτων εκτόξευσης ρουκετών αλλά και αεροπορικές επιδρομές. Οι πραγματικοί αριθμοί φοβάμαι ότι είναι σημαντικά μεγαλύτεροι».
Εξάλλου περίπου 422.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους, ενώ πολλές χιλιάδες είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι, τόνισε η Μπατσελέτ.