Σάλος στις ΗΠΑ: Συνοριοφύλακες κυνηγούν μετανάστες με λάσο και μαστίγια – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

0
92

Έρευνα για το περιστατικό ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν – Χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από την Αϊτή διαμένουν σε αυτοσχέδιο καταυλισμό στον ποταμό Ρίο Γκράντε ελπίζοντας ότι θα περάσουν στις ΗΠΑ

Σάλο και αποτροπιασμό έχουν προκαλέσει οι εικόνες από τις ΗΠΑ, όπου έφιπποι συνοριοφύλακες με μαστίγια κυνηγούν μετανάστες από την Αϊτή, κοντά στον άτυπο καταυλισμό που έχουν στήσει στον ποταμό Ρίο Γκράντε, δίπλα στην μεθοριακή περιοχή του Τέξας, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να περάσουν στις ΗΠΑ.

Το περιστατικό έφτασε στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου, που επέκρινε τις πρακτικές των συνοριοφυλάκων και δεσμεύτηκε ότι θα ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό. «Δεν νομίζω ότι όποιος δει αυτά τα στιγμιότυπα θα θεωρήσει ότι πρόκειται για κάτι αποδεκτό ή κατάλληλο» τόνισε η εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν Τζεν Ψάκι, διευκρινίζοντας ότι αν και δεν έχει πλήρη εικόνα, δεν μπορεί να φανταστεί ποιο πλαίσιο θα μπορούσε να καταστήσει μια τέτοια συμπεριφορά αποδεκτή.

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν έφιππους αξιωματικούς να φορούν καπέλα καουμπόι και να κλείνουν τις διόδους των μεταναστών. Ένας αξιωματικός, έβγαλε ένα χαλινάρι, το οποίο έστρεψε στο πρόσωπο ενός μετανάστη, σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

haiti__1_

Έρευνα για το περιστατικό

Ο επικεφαλής της αμερικανικής συνοριακής δύναμης Ραούλ Ορτίζ υποστήριξε ότι το περιστατικό βρίσκεται υπό έρευνα, για να διαπιστωθεί ότι δεν υπήρξε «μη αποδεκτή απάντηση από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου». Πάντως προσπάθησε να καλυφθεί, λέγοντας ότι οι αξιωματικοί επιχειρούν σε δύσκολο περιβάλλον, προσπαθώντας να διασφαλίσουν την ασφάλεια των μεταναστών, ενώ παράλληλα, αναζητούν πιθανούς διακινητές.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας υποστήριξε ότι οι ιμάντες χρησιμοποιούνται από έφιππους αξιωματικούς για «να εξασφαλίσουν τον έλεγχο του αλόγου», προσθέτοντας ότι «θα διερευνήσουμε τα γεγονότα».

Πάνω από 12.000 μετανάστες στον άτυπο καταυλισμό

Ο άτυπος καταυλισμός έχει στηθεί κάτω από μία γέφυρα στον ποταμό Ρίο Γκράντε. Οι αρχές επιχειρούν να ανακόψουν τη ροή των μεταναστών που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη βία των συμμοριών, την ακραία φτώχεια και τις φυσικές καταστροφές στις χώρες καταγωγής τους Μέχρι στιγμής, ο άτυπος καταυλισμός αποτελεί προσωρινή κατοικία για πάνω από 12.000 μετανάστες, αν και ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ υποστήριξε ότι το Σάββατο είχαν συγκεντρωθεί άνω από 16.000. Πολλοί ταξίδεψαν από τη Χιλή, προσπαθώντας να υποβάλουν αίτημα ασύλου στις ΗΠΑ.

Τη Δευτέρα, κι ενώ ο υδράργυρος είχε αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου, οι μετανάστες διαμαρτυρήθηκαν για τις συνεχείς ελλείψεις τροφής και νερού στον καταυλισμό. Ορισμένοι απ’ όσους επέστρεψαν στις ΗΠΑ φαίνονται να έχουν τοποθετήσει στο κεφάλι τους σακούλες πάγου, ενώ διέσχιζαν τον ποταμό

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες μετανάστες επέστρεψαν στο Μεξικό. Ανάμεσά τους οικογένειες με νεαρά παιδιά, κουβαλώντας σακίδια, βαλίτσες και πλαστικές σακούλες με αντικείμενα πάνω από το κεφάλι τους.

«Η μεταχείρισή τους συνιστά ρατσισμό, λόγω του χρώματος στο δέρμα μας» δήλωσε στο Reuters μετανάστης από την Αϊτή στις όχθες του Ρίο Γκράντε στο Μεξικό. ενώ αρκετοί μιλούν για κακομεταχείριση.

haiti__2_

Έλλειψη φαγητού και νερού και φόβοι για απέλαση

Μετανάστες δήλωσαν ότι επέστρεψαν στο Μεξικό αναζητώντας φαγητό και νερό, ενώ άλλοι γύρισαν πίσω λόγω φόβων ότι θα απελαθούν στην Αϊτή, με πτήσεις που στέλνουν οι ΗΠΑ.

Οι πρώτες πτήσεις που μετέφεραν μετανάστες από τον άτυπο καταυλισμό έφτασαν στην Αϊτή την Κυριακή. Τουλάχιστον τρεις πραγματοποίησαν το ταξίδι τη Δευτέρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα παρακολούθησης πτήσεων Flightaware.

Τη Δευτέρα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Αϊτής Άριελ Χένρι, για τον επαναπατρισμό μεταναστών. Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν τους κινδύνους της παράτυπης μετανάστευσης, που έχει κινδύνους για τους μετανάστες Παράλληλα, ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε το Twitter ότι συνομίλησε με τον Μεξικανό ομόλογό του Μαρτσέλο Έμπραρντ για το ζήτημα.

haiti__3_

Πάντως οι Αϊτινοί μετανάστες που αντιμετωπίζουν με φόβο ενδεχόμενο επαναπατρισμό τους, υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να τους στείλουν πίσω στη χώρα τους, καθώς «όλοι ξέρουν πώς είναι η Αϊτή αυτή τη στιγμή».

Άλλος μετανάστης κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ για έλλειψη συνείδηση, ενώ σκέφτεται να υποβάλλει αίτημα διαμονής στο μεξικό.

Ωστόσο η αμερικανική πλευρά, διαμηνύει ότι όποιος μπει παράνομα στις ΗΠΑ, σε αντίθεση με τις ψευδείς πληροφορίες που κυκλοφορούν, θα επαναπατριστεί και ότι το ταξίδι δεν θα έχει αίσιο τέλος.

Haitian migrants expelled from US-Mexico border | DW News

Πηγή φωτογραφιών: AFP

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ