Βιβλικές εικόνες με χιλιάδες Αφγανούς να εγκαταλείπουν την πατρίδα τους ακόμη και με τα πόδια για να γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν, μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης από τους Δυτικούς μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ – Στα προσφυγικά καραβάνια βρίσκονται ηλικιωμένοι, έγκυες και παιδιά
Συγκλονίζουν οι εικόνες από την έρημο του Αφγανιστάν που κάνουν το γύρο του Διαδικτύου απεικονίζοντας χιλιάδες Αφγανούς να εγκαταλείπουν την πολύπαθη χώρα στην οποία πλέον έχουν τα ηνία οι Ταλιμπάν.
Περπατώντας στην έρημο που βρίσκεται στα σύνορα Πακιστάν και Ιράν, Αφγανοί , κάθε ηλικίας, επιστρατεύουν την δύναμή τους – σωματική και ψυχική- και φεύγουν από την πατρίδα τους μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν.
Σκηνές χάους με ηλικιωμένους, έγκυες και βρέφη ανάμεσα σε αυτούς που κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι
Το επίμαχο άρθρο που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» απεικονίζει άνδρες, γυναίκες και παιδιά, να κατευθύνονται πιθανότατα στην Τουρκία, ενώ πολλοί από αυτούς ευελπιστούν να φθάσουν στη Βρετανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ένας από τους Αφγανούς που έκανε πρόσφατα το εξαντλητικό ταξίδι μίλησε για τις δυσκολίες που συνάντησε.
«Η διαδρομή διαρκεί τέσσερις ώρες και το έδαφος είναι ανώμαλο … Οι Αφγανοί φθάνουν στον πρώτο τους σταθμό, το Πακιστάν, και στη συνέχεια συνεχίζουν το ταξίδι τους μαζί με Ιρανούς λαθρέμπορους.
«Αυτοί είναι οι πιο φτωχοί άνθρωποι, γιατί υπάρχουν άλλοι τρόποι που περιλαμβάνουν λιγότερο περπάτημα, αλλά αυτές οι διαδρομές κοστίζουν περισσότερο», προσθέτει.
Το επικό ταξίδι των Αφγανών ξεκινά από την ερημική Νιμρούζ, την πιο αραιοκατοικημένη επαρχία του Αφγανιστάν, που καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από ερήμους και βουνά, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα.
«Μετά από τέσσερις ώρες περπάτημα, φτάσαμε σε μια κοιλάδα και περιμέναμε μέσα στο βαθύ σκοτάδι…. Λίγη ώρα αργότερα, μας προσέγγισαν Ιρανοί λαθρέμποροι και ζήτησαν απ΄όλους έναν κωδικό ή μια λέξη -κλειδί…».
«Στη συνέχεια, αφού όλοι βρήκαν τον λαθρέμπορο τους, χωριστήκαμε σε ομάδες, κάθε ομάδα με το δικό της λαθρέμπορο. Έπειτα κινηθήκαμε προς το Ιράν, κατά ομάδες»…
«Έχω κάνει αυτό το δρόμο αρκετές φορές στο παρελθόν. Τότε υπήρχαν περίπου 200 άτομα, αλλά αυτή τη φορά ήταν χάος».
«Χιλιάδες πολίτες ήταν εκεί. Είδα γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, μωρά, ηλικιωμένους άνδρες. Θυμάμαι τον ήχο των μωρών που έκλαιγαν να αντηχούν στα βουνά », εξηγεί ο Αφγανός υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Χθες, ο Φιλίπο Γκράντι από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προέβλεψε ότι οι εκκενώσεις από το αεροδρόμιο της Καμπούλ ήταν μόνο η αρχή μιας «πολύ μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης».
Η υπηρεσία του υπολόγισε ότι έως και 500.000 Αφγανοί θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και ζήτησε συνεχή υποστήριξη από τις χώρες με τις οποίες γειτνιάζει το Αφγανιστάν και την παγκόσμια κοινότητα.
«Οι σκηνές στο αεροδρόμιο της Καμπούλ τις τελευταίες ημέρες έχουν πυροδοτήσει μία έκρηξη συμπόνιας σε όλο τον κόσμο για την τύχη χιλιάδων Αφγανών», πρόσθεσε ο Φιλίπο Γκράντι.
Την ώρα που ορδές Αφγανών εγκαταλείπουν τη χώρα τους πεζή για ένα καλύτερο αύριο, Βρετανοί πολιτικοί εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την εισροή μεταναστών στην Ευρώπη.
Και, αυτές οι εικόνες, έρχονται να επιβεβαιώσουν τους χειρότερους φόβους τους.
Αφγανιστάν: «Απαλλοτρίωσαν» αμερικανικά όπλα και πλέον οι Ταλιμπάν έχουν πολεμική αεροπορία ισχυρότερη από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ!
Σλοβενία, Αλβανία, Βοσνία, Λιθουανία έχουν λιγότερα μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα από τους Ταλιμπάν που χρησιμοποιούν υπερσύγχρονα αμερικανικά μαχητικά αξίας δισεκατομμυρίων – Τι άφησαν πίσω τους οι Αμερικανοί στην αποχώρηση – Πώς οι Ταλιμπάν υποχρεώνουν σε στρατολόγηση όσους πιλότους εκπαίδευσαν οι ΗΠΑ
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η Daily Μail οι Ταλιμπάν πλέον κατέχουν ελικόπτερα και αεροσκάφη που θα ζήλευαν πολλές χώρες και ορισμένα από αυτά ήδη τα αξιοποιούν προκειμένου να αποδεκατίσουν κάθε θύλακα αντίστασης στο Αφγανιστάν. Χαρακτηριστικό είναι ότι τους τελευταίους μήνες, οι τζιχαντιστές κατέλαβαν 10 μεγάλα αεροδρόμια από το Μπαγκράμ έως το Μαζάρ-ι-Σαρίφ και χρησιμοποίησαν ένα ελικόπτερο Black Hawk αξίας 6 εκατομμυρίων δολαρίων στον αγώνα τους ενάντια στην αντίσταση στην κοιλάδα Παντζσίρ.
Οι ηγέτες των Ταλιμπάν φέρονται μάλιστα να διέταξαν τα στρατεύματά τους να κυνηγήσουν πιλότους από τη διαλυμένη πλέον Αφγανική Πολεμική Αεροπορία, προκειμένου να τους αξιοποιήσουν στο να πιλοτάρουν τα ελικόπτερα και τα μαχητικά τα οποία είναι τελευταίας τεχνολογίας, καθώς αυτοί έχουν συμμετάσχει σε δαπανηρά προγράμματα εκπαίδευσης πτήσεων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους.
Από τα 167 αεροσκάφη που εκμεταλλευόταν συνολικά η Αφγανική Πολεμική Αεροπορία , συμπεριλαμβανομένων 108 ελικοπτέρων και 59 αεροπλάνων, σύμφωνα με επίσημη επιθεώρηση της αμερικανικής κυβέρνησης στις 30 Ιουνίου οι Ταλιμπάν έχουν στα χέρια τους πλέον 48. Ο αριθμός αυτός προκύπτει από την μία, από την εναπόθεση 46 αεροσκαφών (συμπεριλαμβανομένων 24 ελικοπτέρων) στο Ουζμπεκιστάν και από τα 73 αεροσκάφη από την άλλη, τα οποία οι Αμερικανοί κατέστησαν αδρανή για να μην πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν.
Παρ ‘όλα αυτά, οι Ταλιμπάν διαθέτουν περισσότερη αεροπορική δύναμη από το ένα τρίτο των μελών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων της Αλβανίας, της Βοσνίας, της Εσθονίας, της Ισλανδίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργο, του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σλοβενίας.