Μιμή Ντενίση: “Ο Αντώνης Τρίτσης έλεγε πάντα την αλήθεια, θα μπορούσε να ήταν πρωθυπουργός”

0
198

Η κορυφαία Ελληνίδα  πρωταγωνίστρια του θεάτρου, με παραστάσεις που έχουν παρακολουθήσει εκατομμύρια θεατές, συγγραφέας, μεταφράστρια και σκηνοθέτις, Μιμή Ντενίση, που έχει τιμηθεί από τη γαλλική κυβέρνηση για τη συνολική προσφορά της με μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές διακρίσεις, τον τίτλο του «Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής», και από το Ιδρυμα Οικουμενικού Ελληνισμού με τον τίτλο της Υπατης Προέδρου μίλησε στα «Παραπολιτικά» και τη Σάσα Σταμάτη.

Η ίδια εκμυστηρεύτηκε άγνωστες πτυχές της  ζωής της με τον Αντώνη Τρίτση, υποστηρίζοντας πως αν εκείνος βρισκόταν στη ζωή θα μπορούσε να γίνει  πρωθυπουργός καθώς είχε και την προσωπικότητα, αλλά τις γνώσεις και την ικανότητα για να αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο.

Πώς τα πήγε η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του κορονοϊού;

Στην πρώτη φάση άριστα. Η δεύτερη, που είναι και πιο δύσκολη, δεν εξαρτάται μόνο από την κυβέρνηση. Το εύκολο είναι να επιβάλει ένα lockdown. Το δύσκολο είναι να σου αφήσει την ελευθερία να αποφασίσεις τι θέλεις για τη ζωή σου. Είναι θέμα κυβέρνησης και λαού. Τι να κάνει η έρμη η κυβέρνηση όταν μαζεύονται στις πλατείες ή όταν πάνε στα μπαρ ή κάνουν πάρτι με χίλια άτομα; Είμαστε εμείς στερημένοι; Ολοι οι Ελληνες έχουμε ξενυχτήσει, έχουμε πάει σε μπαρ και σε κλαμπ. Δεν υπάρχει άλλος λαός στον κόσμο που να διασκεδάζει τόσο. Ε, δεν μπορούμε τώρα να αυτοπεριοριστούμε λίγο;

Σας έχει ζητήσει κάποια κυβέρνηση ή κάποιος πρωθυπουργός να αναλάβετε υπουργική θέση και έχετε αρνηθεί; Αν σας το πρότειναν, θα δεχόσασταν;

Μου έχουν προτείνει στο παρελθόν να πάρω μέρος σε ψηφοδέλτια και έχω αρνηθεί, γιατί θεωρώ ότι μέσα από το θέατρο μπορείς να επηρεάσεις πολύ κόσμο, ανεξαρτήτως κομμάτων. Τα έργα που κάνω τα τελευταία χρόνια στην ουσία είναι ένα πολιτικό statement. Λέω κάποια πράγματα που είναι αμιγώς πολιτικά με ένα ωραίο, συναισθηματικό περιτύλιγμα. Ολο αυτό για το μικρασιατικό που ξεκίνησε από την παράσταση της «Σμύρνης» είχε πολύ μεγάλο αντίκτυπο. Ακολούθησαν συναυλίες, αφιερώματα, μαγειρικές, αλλά και θεατρικά. Οπως και το «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη», είναι έργα με πολιτική θέση. Τώρα, όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σου, αν μου πρότειναν κάτι στο οποίο πίστευα ότι θα μπορούσα να είμαι πολύ χρήσιμη για τη χώρα, θα το έκανα τώρα πια.

Αν ζούσε ο Αντώνης Τρίτσης, ποιο θα ήταν το πρώτο έργο που θα φρόντιζε για την Αθήνα;

Ο Αντώνης την Αθήνα τη λάτρευε. Νομίζω ότι θα φρόντιζε την καθαριότητα και θέλω να πω ότι αυτό είναι και το δυνατό σημείο του Μπακογιάννη. Θα έβγαζε όλες τις βλακείες που είναι γραμμένες στα κτίρια. Θα φρόντιζε να είχε πολύ περισσότερο πράσινο, θα συνέχιζε την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων. Δεν θα ήθελε επίσης να έχει καθόλου αυτοκίνητα στο κέντρο της Αθήνας.

Πείτε μας μια εκμυστήρευση του Αντ. Τρίτση σε εσάς για την πολιτική ή τους πολιτικούς εκείνης της εποχής.

Ο Αντώνης έλεγε πάντα την αλήθεια για όλους και για όλα, ανεξαρτήτως κομματικών συμφερόντων. Οι «μεγάλοι» άνθρωποι δεν έχουν τέτοιες φοβίες.

Θα μπορούσε να είχε γίνει πρωθυπουργός αν ζούσε;

Ποιος ξέρει. Ισως. Είχε πάντως την προσωπικότητα, τις γνώσεις και την ικανότητα. Ηταν και ένας άνθρωπος που είχε τόσο υψηλό ήθος, ώστε θα περιστοιχιζόταν και από αντίστοιχους ανθρώπους. Ο Αντώνης δεν ήταν καθόλου του ρουσφετιού και της χάρης.

Πιστεύετε ότι τελικά πρέπει να ανοίξουν τα θέατρα εν μέσω της πανδημίας και με αυτή τη μικρή πληρότητα;

Ναι. Πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξουν, αν μας δώσουν επιδότηση κενών θέσεων. Φυσικά, ο καθένας έχει άλλες ανάγκες στο θέατρο. Δεν μπορούμε να γενικεύουμε. Ας πούμε, η δικιά μου παράσταση έχει 30 ηθοποιούς στη σκηνή. Επειδή έχει μεγάλες απαιτήσεις, έχουμε και δεκαπέντε τεχνικούς. Εχει και ένα τεράστιο προσωπικό το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, σχεδόν εκατό άτομα. Δεν έχω καμία αμφιβολία για την ασφάλεια των θεατών. Θέατρα σαν το Μείζονος, τα οποία έχουν μηχάνημα που φέρνει τον υγρό αέρα απέξω και μεγάλο φουαγιέ, είναι ασφαλή. Πιο πολύ ανησυχώ για τους ηθοποιούς, που είμαστε κοντά-κοντά, χωρίς μάσκες. Θέλω το έργο «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη», που έκλεισε με απόλυτη πληρότητα, να ξανανοίξει όταν θα είμαστε όλοι ασφαλείς.

πηγή: tlife.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ