Κώστας Μακέδος: Ο «κόπανος» του σινεμά βάζει τα γυαλιά στον κόσμο

0
2111

ΣΠΑΝΙΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟ ΚΩΣΤΑ ΜΑΚΕΔΟ

Η «Espresso» συνάντησε τον πιο αγαπημένο «χοντρό» της δεκαετίας του ’80 στο κατάστημα οπτικών που διατηρεί στην Κυψέλη

Από την
ΤΕΡΙΑΝΝΑ ΠΑΠΠΑ

Ο πάλαι ποτέ σταρ της βιντεοκασέτας, ο πιο αγαπημένος «χοντρός» της δεκαετίας του ’80, εδώ και χρόνια έχει γυρίσει την πλάτη του στο θέαμα, αλλά εξακολουθεί να έχει επαφή με τον κόσμο μέσα από το κατάστημα οπτικών που διατηρεί στην Κυψέλη, αλλά και με τα δύο blogs του.

Ο Κώστας Μακέδος, σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, μιλά στην «Espresso» για το πώς από ένα στοίχημα έγινε ηθοποιός, για την τηλεόραση του σήμερα και για το… κριθάρ σίστεμ, που κυριαρχεί στην ελληνική showbiz!

Εκτός από ηθοποιός, είστε και οπτικός…

Οπτικός είμαι 35 χρόνια και ηθοποιός λίγο περισσότερα. Ασχολήθηκα παράλληλα για ένα διάστημα και με τα δύο αντικείμενα και αποκλειστικά με την οπτική ασχολούμαι τα τελευταία εννέα χρόνια.

Σπουδάσατε για να έχετε τη δυνατότητα να λέτε «όχι» σε δουλειές;

Οσον αφορά τη δυνατότητα του «όχι», μου την πρόσφερε αυτή η εναλλακτική, αλλά δεν ήταν αρχικά σχεδιασμένο έτσι. Δεν είχα υπόψη μου να γίνω ηθοποιός. Ξεκίνησα να γίνω γιατρός και από την Ιατρική βρέθηκα στην Οπτική. Από την άλλη, ηθοποιός έγινα από… περιέργεια! Στην παρέα μου πίστευαν ότι, για να μπει κάποιος στον χώρο της υποκριτικής και να κάνει καριέρα, πρέπει να είναι ζεν πρεμιέ. Ετσι, λοιπόν, βάλθηκα να τους αποδείξω ότι και κάποιος που δεν έχει τα χαρίσματα του ζεν πρεμιέ μπορεί να γίνει ηθοποιός. Και έβαλα στοίχημα.

Μάλιστα, έλεγαν: «Ο γιατρός που θέλει να γίνει ηθοποιός». Κάποια στιγμή αυτός ο γιατρός μπήκε στη δραματική σχολή. Η αλήθεια είναι ότι το μικρόβιο υπήρχε μέσα μου, γιατί, ως φοιτητές, ανεβάζαμε παραστάσεις και περιοδεύαμε Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι με δικά μας έξοδα σε περιοχές του Εβρου.

Πώς μπήκατε στον χώρο;

Αρχισα από το αμφιθέατρο του πανεπιστημίου με παραστάσεις «off Βroadway». Κάποια στιγμή βρήκα ένα σημείωμα στα έδρανα, να επικοινωνήσω με τον Βύρωνα Μακρίδη, τον οποίο τότε δεν ήξερα, καθώς δεν είχα σχέση με τον χώρο. Πήγα, τον είδα, μου είπε ότι ετοιμάζεται μια περιοδεία και να πάω να παίξω τον ρόλο ενός Ρομά.

Ο κόσμος σάς θυμάται ακόμη… Φέρνετε στο μυαλό σας κάποιο σχόλιο που σας έχει συγκινήσει;

Θυμάμαι ότι, όταν είχα πάει σε ένα πολυκατάστημα να πάρω μια καρέκλα γραφείου, με ενημέρωσαν πως θα πρέπει να την κατεβάσω με την ηλεκτρική σκάλα και να πληρώσω στα ταμεία. Τελικά, ήρθε ο υπάλληλος με την καρέκλα από την αποθήκη μέσα σε καρότσι και τη μετέφερε ο ίδιος στο ταμείο. Οταν τον ευχαρίστησα για την εξυπηρέτηση, μου απάντησε:

«Κύριε Μακέδο, αλίμονο! Μεγάλωσα παρακολουθώντας τις ταινίες σας. Τι γέλιο μου έχετε χαρίσει δεν λέγεται». Αυτό με συγκίνησε. Μια άλλη περίπτωση ήταν όταν πριν από έναν χρόνο αγόρασα ένα φίλτρο νερού που μπαίνει στη βρύση. Λόγω κακής συνεννόησης με το παιδί στο οποίο έδωσα την παραγγελία, με χρέωναν με κόστος παραλαβής, για το οποίο με ενημέρωσε ο κούριερ. Τηλεφώνησα στην εταιρία και μίλησα με τον υπεύθυνο. Επειδή έγινε ονομαστικά η παραγγελία, εκείνος αναρωτήθηκε: «Είστε ο ηθοποιός;»

Του απάντησα θετικά κι εκείνος μου είπε ότι τακτοποιήθηκε το θέμα. Την επομένη θα παραλάμβανα την παραγγελία μου. Την άλλη μέρα ήρθε ο κούριερ και μου έφερε τέσσερα φίλτρα με μηδέν χρέωση! Οταν τηλεφώνησα να τους πω ότι είχε γίνει λάθος, μου απάντησαν: «Αλίμονο, κύριε Μακέδο, με τόσο γέλιο που έχουμε ρίξει, είναι δώρο για την προσφορά σας».

Στο μαγαζί με τα οπτικά σάς αναγνωρίζει ο κόσμος;

Βέβαια! Στην αρχή σκεφτόμουν ότι μπορεί να ήταν και αρνητικό αυτό, γιατί κάποιος θα έλεγε: «Πού να πάω να φτιάξω τα μάτια μου σε ηθοποιό;» Γι’ αυτό και έβαλα τα πτυχία σε περίοπτη θέση… αλλά και γιατί το ζητούσε ο νόμος!

Σας έχει αγγίξει η κρίση; Γιατί πολλοί υποθέτουν ότι οι ηθοποιοί έχετε ζήσει περιόδους… παχιών αγελάδων!

Απέχω από την ηθοποιία περίπου 10 χρόνια. Αρα το «λίπος» δεν υπάρχει πια. Υπάρχει πάνω μου, αλλά όχι στην τσέπη μου! Και δεν υπάρχει εδώ και τρία χρόνια. Κατά συνέπεια, είμαι υποχρεωμένος να συντηρώ αυτή την επιχείρηση, ώστε να μπορέσω να βγω στη σύνταξη… Ντάισελμπλουμ θέλοντος (γέλια). Διότι για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως είμαι εγώ, θα πρέπει τα τελευταία πέντε χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση να έχουμε μίνιμουμ 100 ένσημα τον χρόνο. Σύνολο 500! Και στην ηλικία που είμαι, στην κατάσταση που είμαι, ποιος θα με προσλάμβανε να μου επικολλά 100 ένσημα τον χρόνο; Κανείς.

Σας θυμόμαστε να κρατάτε ένα σάντουιτς ως μέρος του ρόλου σας… Αντιμετωπίσατε ποτέ bullying για τα παραπανίσια κιλά; 

Οταν ήμουν παιδί στην Καβάλα, γιατί από παιδί ήμουν ευτραφής. Δεν χρησιμοποιώ ξενόφερτους όρους, δεν μπορείς να το πεις bullying, ήταν σχόλια που είχαν να κάνουν με την υγεία. Επειδή όμως είχα ηγετικές ικανότητες, αυτό που γινόταν περνούσε σε δεύτερη μοίρα. Περισσότερο πρόσεχαν την ηγετική φυσιογνωμία μου, τις απόψεις μου, τη διατύπωση του λόγου μου.

Δημιούργησαν ποτέ πρόβλημα τα κιλά στη δουλειά σας;

Αντιθέτως! Στο σίριαλ «Μη μου γυρνάς την πλάτη», στο οποίο με τον Γιώργο Κωνσταντίνου είχαμε ένα γραφείο ντετέκτιβ, για να γράψουν τον ρόλο, χρησιμοποίησαν στοιχεία από μένα, ενώ στην ταινία «The… Κόπανοι» ο ρόλος είχε υπολογιστεί για μένα.

Εχετε προσπαθήσει να μπείτε σε δίαιτα για λόγους υγείας;

Ηθελα να κάνω μια αξονική τομογραφία και δεν χωρούσα στον τομογράφο. Το τελευταίο διάστημα προσπαθώ να μπω σε ένα πρόγραμμα διατροφής.

Δεν θέλησε ο γιος σας να ακολουθήσει τα βήματά σας στην υποκριτική;

Οχι, αλλά δεν θα ήθελα κι εγώ. Θα προσπαθούσα να τον αποτρέψω με κάθε τρόπο. Σήμερα οι ηθοποιοί αμείβονται με 1,5 ευρώ!

Πώς κρίνετε την τηλεόραση σήμερα;

Επειδή έχω ακόμη το μικρόβιο του ηθοποιού, παρακολουθώ όσο μπορώ, για να έχω και άποψη. Ολες αυτές οι εκπομπές, «Greece’s Next top model», «Shopping star», εκμεταλλεύονται τα κορίτσια για να βγει το πρόγραμμα και ουσιαστικά, για μένα, είναι εμπόριο λευκής σαρκός!

«Survivor» ή «Nomads»;

Ωσπου να πληροφορηθώ ότι αυτοί που παίρνουν μέρος πληρώνονται, έλεγα: «Μα τι ηλίθιοι που είναι; Πάνε και σκοτώνονται για να έχει το κανάλι πρόγραμμα και να εισπράττει από τις διαφημίσεις;» Επειτα ενδιαφέρθηκα να μάθω πόσο πληρώνονται. Ε, λοιπόν αυτά που παίρνουν είναι ψίχουλα μπροστά στην προσπάθεια που καταβάλλουν».

Θα χαρακτηρίζατε αυτά τα προγράμματα σκουπίδια;

Είναι trash tv οπωσδήποτε. Αλλά δυστυχώς, είπαμε, η τηλεόραση έχει ανάγκη από πρόγραμμα. Θα δανειστώ κάτι που μου είπε ένας διευθυντής καναλιού όταν πήγα να του παρουσιάσω μια πρόταση για σίριαλ, καθώς γράφω και σενάρια.

Το διάβασε και, αφού μου ανέφερε ότι είχα απαιτήσεις για τα γυρίσματα του πιλότου, είπε: «Ο,τι σερβίρουμε στον κόσμο θα το φάει. Θέλουμε πρόγραμμα για να βάζουμε σερβιέτες και απορρυπαντικά, μη μένεις σε αυτό». Εφυγα και δεν έγινε ποτέ ο πιλότος.

Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι άτομα από realities γίνονται ηθοποιοί;

Πώς θα σας φαινόταν λοιπόν αν έκανα εγώ το μοντέλο στην πασαρέλα; Για να είσαι ηθοποιός, πρέπει να έχεις τελειώσει μια δραματική σχολή, να έχεις εχέγγυα και εφόδια.

Σκέφτεστε να επιστρέψετε στην τηλεόραση είτε ως ηθοποιός είτε ως σεναριογράφος;

Μου το έχουν προτείνει, αλλά απέρριψα την πρόταση. Οταν βάζω τελεία, βάζω παντού. Δεν είμαι άνθρωπος του «τραβάτε με κι ας κλαίω». Από την άλλη, δεν πιστεύω ότι ενδιαφέρεται κανείς για μένα, όχι όσον αφορά το κοινό, αλλά όσον αφορά τους ιθύνοντες των καναλιών… Αυτούς που κάνουν τα κάστινγκ.

Εχετε σκεφτεί να γράψετε βιβλίο;

Εδώ και χρόνια έχω φτιάξει δύο blogs! Το ένα λέγεται Εξέγερση 2012, όπου εκεί εκθέτω τις απόψεις μου για τα πολιτικά τεκταινόμενα και δρώμενα στην Ελλάδα, και το δεύτερο λέγεται Τrabouketo.

Σας είχε γίνει πρόταση από κάποιο κόμμα να ασχοληθείτε με τα κοινά;

Ναι, αλλά δεν δέχτηκα. Είναι ο χαρακτήρας μου τέτοιος. Οταν αναλαμβάνω κάτι, το αναλαμβάνω και το φέρω εις πέρας με πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στην Ελλάδα «σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν»; Γιατί στην Αμερική ακόμα και ηλικιωμένοι έχουν ρόλους σε παραγωγές.

Σε όλο τον κόσμο σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν, αλλά υπάρχουν και μερικά άλογα που δεν γερνάνε. Η Αμερική είναι άλλο πράγμα. Εκεί υπάρχει star system και εδώ… κριθάρ σίστεμ!

Πηγή: espressonews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ