Έφη Πίκουλα: Όταν είδα για πρώτη φορά τη Βουγιουκλάκη, με γοήτευσε

0
6581

Η Εφη Πίκουλα, το γλυκό κορίτσι των ταινιών της δεκαετίας του ’80, μιλά για την εθνική μας σταρ που υπήρξε κουνιάδα της
❱❱ Η μεγάλη επιτυχία με τη «Λάμψη», τα φλερτ και η επιλογή της να μη γίνει μητέρα

Από την
ΚΛΑΡΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Αυθόρμητη, χαρούμενη, γοητευτική, η Εφη Πίκουλα έχει το ταλέντο να σε κερδίζει με την πρώτη ματιά! Η γλυκιά κοπέλα των ταινιών της δεκαετίας του ’80 έχει αφήσει πίσω της την υποκριτική και ασχολείται πλέον με τη σκηνοθεσία, «ρόλο» που την κάνει να αισθάνεται πολύ δημιουργική και πλήρης.

Παντρεμένη -και απόλυτα ευτυχισμένη- εδώ και 30 χρόνια με τον Τάκη Βουγιουκλάκη, μας μιλά για τη γνωριμία της με την κουνιάδα της Αλίκη Βουγιουκλάκη, αλλά και για την απόφασή της να μη γίνει μητέρα.

Πού γεννηθήκατε;
Στο Ζευγολατιό Μεσσηνίας. Είμαι επαρχιώτισσα (γέλια)! Πολύ ωραία χρόνια! Πέρασα όμορφη παιδική ηλικία, μέσα στη φύση! Παίζαμε και τρέχαμε με τα παιδιά στην αλάνα. Εκείνα τα 12 χρόνια που έζησα στην επαρχία διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα μου.

Θυμάστε καμιά παιδική σκανδαλιά σας;
Στο δημοτικό έδειρα έναν συμμαθητή μου, γιατί μας πείραζε. Μας έκανε αυτό που λέμε σήμερα «bullying»! Και τον έδειρα! Πολύ. Μια σταλιά παιδί ήμουν, κι όμως τον έδειρα! Τον έπιασα και τον έβαλα μέσα σε ένα χαντάκι, και μαζεύτηκε όλο το χωριό. Υστερα από χρόνια, αυτός μου έστειλε χαιρετίσματα και είπε: «Πείτε της χαιρετίσματα από αυτόν που έδειρε μικρή!»

Η εφηβεία σας;
Υστερα από 12 χρόνια φύγαμε από το χωριό για την Αθήνα. Εσωτερικοί μετανάστες! Ηταν λίγο δύσκολη η προσαρμογή, αλλά ήταν και μεγάλη η χαρά μου. Από παιδί μού άρεσαν οι αλλαγές. Μείναμε στην Κυψέλη. Τελειώνοντας το σχολείο μπήκα στη δραματική σχολή κρυφά από τους γονείς μου, που δεν το ενέκριναν. Τα βράδια έλεγα ότι πήγαινα στα αγγλικά και πήγαινα στη σχολή! Κάποια στιγμή, το έμαθαν, έγινε ένας μικρός χαμός, αλλά το πείσμα της νεανικής ηλικίας δεν μπορείς να το τιθασεύσεις με τίποτα. Το ήθελα πάρα πολύ. Αλλωστε, με το που μπήκα στη σχολή άρχισα να δουλεύω. Με έπαιρναν οι δάσκαλοι σε μικρά ρολάκια σε σίριαλ της εποχής, όπως του Πρετεντέρη και του Ξενόπουλου. Την ίδια εποχή έκανα και μεταγλώττιση στο «Μικρό σπίτι στο λιβάδι» – αρχικά στη φωνή της Μαίρης και στη συνέχεια της Λόρα!

Πότε ήταν η πρώτη μεγάλη δουλειά σας;
Μόλις τελείωσα τη σχολή. Ηταν «Η μάχη των πελαργών» στην ΥΕΝΕΔ, με τον Νίκο Γαλανό. Πρώτη φορά πρωταγωνίστρια. Αμέσως μετά, με βρήκε ο Φώσκολος και έκανα την πρώτη ταινία μου, τα «Αγρια νιάτα»! Με σημάδεψε αυτή η ταινία και ήταν η πρώτη επαφή μου με τον κινηματογράφο. Οφείλω πάρα πολλά στον Νίκο Φώσκολο. Αμέσως μετά ήρθε ο Γιάννης Δαλιανίδης και μπήκα στην παραγωγή του Γιώργου Καραγιάννη -του μετέπειτα κουμπάρου μου-, που και σ’ αυτόν οφείλω πάρα πολλά – όχι μόνο εγώ, όλοι μας!

Γιατί χωρίς αυτόν δεν θα γίνονταν αυτές οι ταινίες. Μετά, ήρθε η εποχή της βιντεοκασέτας. Παράλληλα, δούλευα πολύ και στη δημόσια τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στο «Θέατρο της Δευτέρας» κ.α. Θα ακουστεί εγωιστικό, αλλά είχα συνέχεια προτάσεις. Δεν την κυνήγησα τη δουλειά. Αφηνα δουλειές, γιατί δεν προλάβαινα. Περιορίστηκα στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Δεν μετανιώνω που δεν έκανα πολύ θέατρο. Από τότε που μπήκα στη δραματική σχολή μέχρι που τελείωσε η «Λάμψη», ήμουν συνέχεια στην τηλεόραση!

Σας κούρασε αυτό;
Οχι, καθόλου… Με εξάντλησε δημιουργικά! Ως ηθοποιός τα έδωσα όλα. Τι άλλο να δώσω;

Τώρα, τι κάνετε;
Από το 2009 έχω αναλάβει το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Βριλησσίων. Είμαι 30 χρόνια στον δήμο και το 2009 μού έγινε πρόταση να αναλάβω σκηνοθετικά μια παράσταση. Αρχικά, αρνήθηκα… Είπα «παιδιά, εγώ είμαι ηθοποιός. Δεν είμαι σκηνοθέτις. Τι να σας κάνω;». «Ελα» μου λένε «για μία φορά. Για μία παράσταση». Εκανα μια παράσταση και είμαι πλέον εννέα χρόνια εκεί! Σκηνοθετώ και διασκευάζω ελληνικά έργα που ανεβάζουμε στο Θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη» – Νταμάρι Βριλησσίων. Ο δήμαρχος Ξένος Μανατογιάννης έχει «αγκαλιάσει» το εργαστήρι. Μας παρέχει τα πάντα! Τώρα έχω 16 μαθητές και φέτος θα ανεβάσουμε, στα τέλη Ιουνίου, το «Σάντα Τσικίτα» του Αλέκου Σακελλάριου.

Κεφάλαιο «προσωπική ζωή». Ο Τάκης Βουγιουκλάκης μού μίλησε για τη γνωριμία σας σε πρόσφατη συνέντευξή μας και θα ήθελα να ακούσω και τη δική σας εκδοχή! Οντως σας προσέφερε τριαντάφυλλο στη Βίλα Λεβίδη;
Ναι! Είχαμε πάει εκεί για μια ταινία με τη Δέσποινα Στυλιανοπούλου. Τον ήξερα τον Τάκη, τον είχα γνωρίσει σε κάποιο γραφείο παραγωγής. Ηρθε με ένα τριαντάφυλλο. Δεν έδωσα σημασία. «Ευχαριστώ πολύ! Ωραία» του είπα και πήγα μέσα! Εγινε και μια φασαρία με τον κηπουρό για το τριαντάφυλλο, γιατί ήταν αυστηρός και δεν άφηνε να τα κόβουν. Τη δεύτερη μέρα, ξανά τριαντάφυλλο. Την τρίτη μέρα, πάλι τριαντάφυλλο… Ε, άρχισε κι έμενα να μου τραβάει την προσοχή! Σιγά σιγά γνωριστήκαμε καλύτερα. Είδα πολλά «συν» στον Τάκη. Και είχαμε και κοινή γλώσσα στη δουλειά. Μου πρότεινε να παίξω σε μια μίνι ταινία. Την κάναμε και τότε ξεκίνησε ο δεσμός μας, που είναι πια σχέση ζωής! Στο πρώτο ραντεβού, μου λέει: «Θέλεις να παντρευτούμε;» «Οχι!» του απάντησα! «Τι είναι αυτά που λες; Να έρθω στους δικούς σου» επέμενε. «Είμαι κατά του γάμου» του είπα. Φυσικά, δεν πίστεψα ότι σοβαρολογούσε στο πρώτο ραντεβού. Εναν χρόνο μετά παντρευτήκαμε!

Πώς γνωριστήκατε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη;
Ξεκίνησε η σχέση τον Νοέμβριο του ’85 και τα Χριστούγεννα η Αλίκη έκανε ρεβεγιόν στο σπίτι της, όπως κάθε χρόνο. Μου είπε τότε ο Τάκης: «Θα έρθεις στο ρεβεγιόν. Να γνωρίσεις την Αλίκη και την οικογένειά μου». Σε έναν μήνα γνωριμίας αρνείσαι, και αυτό έκανα. Την επόμενη μέρα χτύπησε το τηλέφωνό μου και ήταν η Αλίκη! «Εδώ Αλίκη Βουγιουκλάκη!» Επαθα πλάκα! Σκέφτηκα «καταδέχτηκε η Βουγιουκλάκη και πήρε εμένα τηλέφωνο για να με καλέσει στο ρεβεγιόν;», οπότε δεν μπόρεσα να αρνηθώ. Οταν πρωτοείδα την Αλίκη, με καταγοήτευσε! Είναι μία από τις στιγμές που δεν θα ξεχάσω ποτέ! Με το άνοιγμα της πόρτας, όταν με υποδέχθηκε, ήταν λες και ήρθε ένας προβολέας πάνω μου, μια λάμψη! Για να επιστρέψω, όμως, στη σχέση μου με τον Τάκη, ήταν και είναι πολύ χαρούμενη, πολύ γεμάτη.

Το ότι δεν ήρθε ένα παιδί ήταν επιλογή σας;
Ναι! Δεν θέλω να το αναλύσω, αλλά ήταν επιλογή μου. Δεν το έχω μετανιώσει.

Μια και συζητείται πολύ τελευταία, θα σας ρωτήσω εάν έχετε δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση…
Θα γίνω έξαλλη τώρα! Θα πάρω το μέρος της Κατρίν Ντενέβ! Εμένα με φλέρταραν πολύ και συνέχεια, αλλά ήταν ωραίο. Ενιωθα ωραία. Δεν ήταν παρενόχληση. Δεν ξεπερνούσαν τα όρια. Οχι, δεν δέχτηκα τέτοιο πράγμα!

Εχετε κάνει πολλές σημαντικές συνεργασίες, μεταξύ αυτών με τον Σωτήρη Μουστάκα και τον Στάθη Ψάλτη.
Ο Σωτήρης Μουστάκας είχε ήθος. Είχε μια έμφυτη ευγένεια. Ηταν τζέντλεμαν! Ο Στάθης Ψάλτης ήταν «πατέρας», νοιαζόταν. Μας είχε όλες υπό την επίβλεψή του. Καμιά φορά, μας έβαζε και τις φωνές! «Τι ώρα ήρθατε; Καθίστε φρόνιμα». Μαέστρος του όλου πράγματος. Εκανε το χιούμορ του. Αλλο ταμπεραμέντο ο ένας, άλλο ο άλλος. Αλλά ήταν και οι δυο τους ψυχούλες!

Τηλεόραση βλέπετε σήμερα; Σίριαλ;
Οχι! Βλέπω μια προχειρότητα.

Ποιος είναι ο αγαπημένος ρόλος σας;
Η «Εφη» της «Λάμψης»! Γιατί ήταν ένας κωμικός και παράλληλα δραματικός ρόλος. Δεν υπάρχουν κωμωδία χωρίς κλάμα και δράμα χωρίς γέλιο.

Είστε ευχαριστημένη από τη ζωή σας;
Ναι! Η ζωή δεν χορταίνεται. Οι ηλικίες περνούν και, αν δεν τις γευθείς όπως πρέπει, αν δεν ζήσεις αυτά που αναλογούν σε κάθε ηλικία και στη συνέχεια έχεις απωθημένα, πάει… πέταξε το πουλάκι!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ