Χαμός στα social media με τα γενέθλια του Νότη Σφακιανάκη. Εκατοντάδες ευχές!

1
1979

Ο Νότης έχει γενέθλια και συμπληρώνει 58 χρόνια ζωής. Μια πορεία στην μουσική βιομηχανία με πολλές επιτυχίες, πρωτιές, καλλιτεχνικές ισσοροπίες και λάθη που άλλοτε έχει παραδεχτεί και άλλοτε οχι.

Σήμερα όλες οι σελίδες σε facebook και instagram γιορτάζουν απο τους θαυμαστές του που του εύχονται με πολύ ωραία μηνύματα και αφιερώσεις.

Να είναι καλά του ευχόμαστε και να τα εκατοστήσει !!!

Πηγή: newspistol.gr

 

10 «κρυμμένα» τραγούδια του Νότη Σφακιανάκη

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Σήμερα που ο Νότης Σφακιανάκης έχει τα γενέθλιά του, 10 «ιδιαίτερα» τραγούδια μέσα από την δισκογραφία του.

Είναι τραγούδια και συνεργασίες του Νότη Σφακιανάκη, που σε πρώτη ματιά, δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς.

Κι όμως ο ερμηνευτής στη διαδρομή του έχει δείξει πως για εκείνον δε μετράνε ονόματα, ταμπέλες και στεγανά, αφού πάνω απ’ όλα μετράει το ίδιο το τραγούδι.

Νότης Σφακιανάκης – 10 ξεχωριστά & «κρυμμένα» τραγούδια

«Σιγανά και ταπεινά»

Από την «Πρώτη Φορά» (1991) του ερμηνευτή στη δισκογραφία που χρυσώθηκε. Πίσω απ’ το ομώνυμο, το «Δάνειο ζωής», το πειραγμένο παραδοσιακό τραγούδι βρήκε στα χρόνια πέρασμα και αγαπήθηκε απ’ τους φανατικούς του Σφακιανάκη και όχι μόνο.

«Μη λες τίποτα»

Ήταν το 1993 και στο δίσκο του Σφακιανάκη «Με το Ν και με το Σ» όταν οι Πυξ Λαξ, δηλαδή οι ανοιχτόμυαλοι Μάνος Ξυδούς, Φίλιππος Πλιάτσικας και Μπάμπης Στόκας έγραφαν γι’ αυτόν…

«Η μάνα η Τούρκα»

Την επόμενη χρονιά, και στον πολυπλατινένιο δίσκο του «Νοτιοανατολικά του κόσμου», ο Νότης Σφακιανάκης θα δείξει την πλατιά του τραγουδιστική κουλτούρα αλλά και την αγάπη του στο Μανώλη Αγγελόπουλο και το ρεπερτόριό του, επιλέγοντας ένα απ’ τα τραγούδια που ο «Μεγάλος Τσιγγάνος» έφερε δυναμικά στο προσκήνιο. Οι στίχοι είναι του Κώστα Μαλκώτση και η μουσική του Δημήτρη Μηλιού.

«Όλος ο κόσμος είσαι»

Η πλατίνα όσο περνάει ο καιρός αυξάνεται μαζί με τα βήματα (5ο) του ερμηνευτή. Στον περίφημο αυτόν πέμπτο δίσκο του ο Νότης Σφακιανάκης ερμηνεύει μια δημιουργία του συνάδελφού του Βασίλη Παϊτέρη σε στίχους του Θεόδωρου Άγγελου.

«Εμπειριών συλλέκτης»

Ο δίσκος «Εμπειριών συλλέκτης» του 1997 είναι μια «πρόταση», μόνο για φίλους, που τη συγκεκριμένη στιγμή δεν την περιμένεις με τίποτα. Κι όμως ο ερμηνευτής για τα δεδομένα και τα όριά που κινείται τολμά… και βγαίνει νικητής! Και όχι μόνο στους φίλους…

«Σαν βγαίνει ο Χότζας στο τζαμί»

Ζωντανή ηχογράφηση «ΧΧΧ Ενθύμιον» του 1998, μια προσωπική αποθέωση. Πωλήσεις, επιτυχία, λαοφιλία, όλα στο κόκκινο. Πέρα απ’ τα δικά του ξαφνιάζει με τις επιλογές του από το κλασικό λαϊκό -και όχι μόνο- τραγούδι. Ποιος θα περίμενε να διαλέξει να δισκογραφήσει το ζεϊμπέκικο «Σαν βγαίνει ο Χότζας στο τζαμί» απ’ τα χρόνια του ’50 του Γιάννη Σταμούλη (γνωστού και ως Μπιρ Αλλάχ, απ’ την επιτυχία του τραγουδιού) σε στίχους του Τσάντα;

«Η πιο γλυκιά πατρίδα»

«Πολύχρωμα και έντονα» του 2000. Όνομα και πράγμα, ο δίσκος που κλείνει με το νησιώτικο – αναφορά στην πατρίδα του Σφακιανάκη και τις μνήμες του. Την μουσική υπογράφει ο Μιχάλης Κουμπιός -θεωρητικά, για ορισμένους, απ’ την άλλη όχθη του τραγουδιού- και τους στίχους ο Μ.Κ. Σύρνας.

Στην Αντιμάχεια της Κως
τα πίνουν με το Χάρο
φωτιά αέρα και νερό
και σέρτικο τσιγάρο

«Είναι ν’ απορείς»

Αντιστοίχως κλείνει και η «Ανα…γέννησις» του 2005 όπου ο Νότης Σφακιανάκης τραγουδά με «πειραγμένη» ματιά ένα κλασικό του Γιάννη Σπανού μέσα από την Τρίτη Ανθολογία του στα μισά της δεκαετίας του ’70 σε ποίηση Μαρίνας Λαμπράκη. «Είναι ν’ απορείς…»

«Είναι η σκέψη μου τρελή»

«Νύκτες… Μαγικές» το 2007 και ανάμεσα στις άλλες ζωντανές ηχογραφήσεις, η εκλεκτικότητα του Σφακιανάκη βγαίνει σε ένα «αθάνατο» του Αντώνη Ρεπάνη…

«Το φινάλε της καρδιάς» & «Πόσο σ’ αγάπησα»

Κλείνω με το σημείωμα στα ξεχωριστά και κρυμμένα του Σφακιανάκη με δύο τραγούδια αδελφάκια σε μουσική του Τάκη Σούκα. Απ’ τους λίγους κλασικούς των καιρών μας που ο ερμηνευτής τραγούδησε σε πρώτη εκτέλεση.

Τους στίχους στο «Φινάλε της καρδιάς» υπογράφει η Ελένη Γιαννατσούλια, και στο «Πόσο σ’ αγάπησα» ο δικός (συγγραφέας, μουσικός παραγωγός και διευθυντής του ogdoo.gr) Κώστας Μπαλαχούτης.

Video

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ