Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας- Παράρτημα Κω πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία στις 28 Ιουλίου στο Ρωμαïκό Ωδείο στα πλαίσια των Ιπποκρατείων, σε συνεργασία με τον Δήμο και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τη μουσικοθεατρική παράσταση «ΜΑΡΙΚΑ ΠΑΠΑΓΚΙΚΑ-ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΟΡΙΤΣΙ»,με την εξαιρετική Κερασία Σαμαρά στον ομώνυμο ρόλο και τη συνοδεία των εκλεκτών μουσικών τουjazz barberis group . Οι Χρήστος Κεχρής στο μπάσο, Γιώργος Μπαρμπέρης στα ντραμς, Μάνος Σαριδάκης στα πλήκτρα και ο Τάκης Μπαρμπέρης στην κιθάρα και στη μουσική επεξεργασία της παράστασης, απέδωσαν με τον δικό τους τρόπο, μικρασιατικά, δημοτικά, ελαφρά και κλασικά τραγούδια, σφραγίζοντας το ύφος της παράστασης.
Το κείμενο, αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας αλλά και με στοιχεία μυθοπλασίας, ανήκει στον Νίκο Σταματιάδη , η σκηνοθεσία της Κερασίας Σαμαρά ,ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Τώνιας Αβδελιωτη .
Η Μαρία -Κωνσταντίνα Κατσώρη του Αναστασίου και της Ανθούλας Μαντούκου,(με μία αδελφή, τη Σταματία), σύζυγος του Κώστα/Γκας Παπαγκίκα , γεννήθηκε την 1ηΣεπτεμβρίου του 1890 στην Αντιμάχεια της Κω.
Η ΜΑΡΙΚΑ ΠΑΠΑΓΚΙΚΑ ήταν η διασημότερη και πλέον αγαπημένη και πολυγραμμοφωνημένη τραγουδίστρια των Ελλήνων της Αμερικής στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα με πλούσιο και ποικίλο ρεπερτόριο και με υψηλή τεχνική .Από την Κω, βρέθηκε στη Σμύρνη, στην Αλεξάνδρεια, στην Αθήνα και τέλος στην Νέα Υόρκη, όπου μεγαλούργησε, οργώνοντας όλη την Αμερική και διαδίδοντας τα ακούσματα της ελληνικής καταγωγής της, όμως καταστράφηκε με το κραχ του ’29 και έφυγε από τη ζωή στις 2/8/1943.
Στην Ελλάδα άρχισε να γίνεται γνωστή τη δεκαετία του ΄70, οπότε ξεκίνησε η μελέτη του έργου της από τον Παναγιώτη Κουνάδη. Στο νησί μας τη γνωρίσαμε όταν το 2005 ο Δήμος Ηρακλειδών ,η Επαρχιακή Επιτροπή Ισότητας , η Πρόοδος και Κώοι Καλλιτέχνες επιμελήθηκαν ένα cd με 16 τραγούδια της .Ακολούθησε η δημοσιογραφική έρευνα της Μαρίας Παπαζαχαρίου που έφθασε μέχρι τον τάφο της στην Αμερική , ένα αφιέρωμα της ΕΓΕ-Περιφέρειας Ν. Αιγαίου το 2018 στις Ρεμπέτισσες σε μουσική επιμέλεια του Κυριάκου Γκουβέντα και το 2023 του συλλόγου Αργώ.
Η Ε.Γ.Ε-ΚΩ ευχαριστεί θερμά όσους/ες συνέβαλαν ώστε η Μαρίκα έναν και πλέον αιώνα μετά, να ¨επιστρέψει¨ στη γενέτειρά της , και με την αφήγηση και το τραγούδι της να γνωρίσουμε καλύτερα την πολυκύμαντη ζωή της, συνυφασμένη με τα γεγονότα που σημάδεψαν τον ελληνισμό εντός και εκτός της χώρας:
– το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου ,την Αντιδήμαρχο κ. Βουκελάτου και τα στελέχη για την αποδοχή της πρότασης και την οικονομική στήριξη
– την Έπαρχο Κω ,κ. Ντίνα Σβύνου για τη διαμεσολάβηση και το Τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την οικονομική στήριξη,
-την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου για την παραχώρηση του πανέμορφου χώρου του Ωδείου και το προσωπικό φύλαξης
– τον Αλέξανδρο Δεληγιάννη και Γιάννη Αγρέλλη για την ηχοφωτιστική και τεχνική κάλυψη.
-τον Μαέστρο Νίκο Γκαναβούρα, τον Πάρη Ζέγιαννη και τον Χρήστο Κρητικό για τη διάθεση των μουσικών οργάνων
-τους εθελοντές του Τμήματος Κω του Ερυθρού Σταυρού για την προστατευτική παρουσία
-τα ΜΜΕ για την προβολή της εκδήλωσης , όσους και όσες επίσης πρόβαλαν το γεγονός και εκθείασαν την παράσταση πριν και μετά, μέσα από δημοσιεύσεις και αναρτήσεις.
– Επίσης, τον Μητροπολίτη κ.κ. Ναθαναήλ για την τιμητική του παρουσία και τα θερμά σχόλια
-τους εκπροσώπους των Συλλόγων, τα μέλη της Ε.Γ.Ε. , όλους τους φίλους και τις φίλες και επισκέπτες/τριες- ιδιαιτέρως δε τους εξ Αντιμαχείας ορμωμένους- που κατέκλυσαν τον χώρο και παρακολούθησαν με μεγάλη προσήλωση και εμφανή συγκίνηση την παράσταση. Ένα εξαιρετικό κοινό που ευχαρίστησαν θερμά οι συντελεστές, που κι εμείς με τη σειρά μας ευγνωμονούμε για τη μοναδική ευκαιρία που μάς έδωσαν.
πόσο ΠΑΣΟΚ να αντέξει αυτός ο τόπος!