8η Μάρτη: Μηνύματα για τη γυναίκα

2
1600

ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΚΩ -ΝΙΣΥΡΟΥ

        Κως,8/3/2023

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η 8η Μαρτίου  αποτελεί μέρα  τιμής σε όλες τις γυναίκες του κόσμου , όλων των ηλικιών και των κοινωνικών στρωμάτων για τους πολύχρονους αγώνες για τα δικαιώματα τους , που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα κοινωνίες που μαστίζονται από ενδοοικογενειακή βία, τις  γυναικοκτονίες , τα κοινωνικά στερεότυπα και τις διακρίσεις λόγω φύλου .

Χρόνια πολλά και σε κάθε ανώνυμη γυναίκα, η οποία προσφέρει μέσα στην οικογένεια, στην κοινωνία και την πατρίδα, στηρίζει και περιβάλλει όλους τους γύρω της με την αγάπη της εξασφαλίζοντας ένα βήμα σε έναν καλύτερο κόσμο .

 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

 

 

 

 

Ο Έπαρχος Κω-Νισύρου

Καμπανής Ιωάννης

 

 

Δήλωση Δημάρχου Κω Θεοδόση Νικηταρά

για την 8η Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 

Με σεβασμό στους πολύχρονους αγώνες των γυναικών για ισότητα, ισονομία και δικαιοσύνη, με την σκέψη μας στις μανάδες που θρηνούν την απώλεια των παιδιών τους στο τραγικό δυστύχημα που μας έχει συγκλονίσει, τιμούμε σήμερα, 8 Μαρτίου, τις γυναίκες όλου του κόσμου.

Τις γυναίκες που αγωνίζονται για ίσα δικαιώματα, που υπηρετούν πολλαπλούς ρόλους, στην οικογένεια, στην εργασία, στην κοινωνία μας.

Ενάντια στα στερεότυπα, σε κάθε είδους διακρίσεις λόγω φύλου, στην άσκηση βίας κατά των γυναικών, σε σεξιστικές συμπεριφορές και στην αναπαραγωγή σεξιστικών προτύπων.

Στον πολυδιάστατο κόσμο που ζούμε, κοινά προβλήματα και ίδιες ανάγκες, φέρνουν γυναίκες και άνδρες στην ίδια πλευρά.

Ως μέλη της κοινωνίας μας, ως συνεργάτες στους χώρους δουλειάς, ως συνοδοιπόρους στη ζωή, ως γονείς.

Για την αντιμετώπιση όλων αυτών, οι νέες και οι νέοι μας οφείλουν να αγωνίζονται μαζί.

Η Πολιτεία οφείλει να τους στηρίξει, γιατί μόνο έτσι έρχεται η πρόοδος αλλά και για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που απειλεί την κοινωνία μας.

Η 8η Μαρτίου συμβολίζει τους αγώνες, τις θυσίες και τις κατακτήσεις των γυναικών.

Το μήνυμα της σημερινής ημέρας, που εορτάζεται παγκοσμίως, από το 1977 με απόφαση του ΟΗΕ, ας αποτελέσει οδηγό όλων μας.

Χρόνια πολλά στη μάνα, στη σύζυγο, στην κόρη, στην αδελφή.

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες, σε όλο τον κόσμο!

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΙΣΥΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

 

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μια μέρα του χρόνου για να μας υπενθυμίζει την μοναδική συμβολή της γυναίκας στις ζωές μας. Καθιερώθηκε η 8η του Μάρτη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1977, ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη, έχοντας κατά νου την 8η του Μάρτη 1857, τη μέρα της μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Σήμερα σε όλο τον κόσμο οι γυναίκες εξακολουθούν να αγωνίζονται για εξάλειψη των διακρίσεων στην εργασία, την εκπαίδευση, την πολιτική, αλλά και στην οικογένεια και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Οι διακρίσεις και η βαθιά ριζωμένη πατριαρχία που ισχύουν για αιώνες, έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο χάσμα ισχύος μεταξύ των φύλων στις οικονομίες, τα πολιτικά συστήματα, τις επιχειρήσεις μας και τον πολιτισμό μας.

Ο αγώνας για μια πιο δίκαιη κοινωνία δεν είναι μόνο αυτός για την εργασιακή ασφάλεια αλλά και για την κατάργηση των διακρίσεων του αυταρχισμού, της βίας και της πατριαρχίας.

Τα τελευταία χρόνια, οι αποκαλύψεις περί ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης, της  κακοποίησης των γυναικών, τις γυναικοκτονίες, έχουν συγκλονίσει τη κοινή γνώμη, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κοινωνία μας αντιμετωπίζει μια μεγάλη οπισθοδρόμηση. Είναι απαραίτητη η νομική προστασία των γυναικών ενάντια σε όλα αυτά τα φαινόμενα και η ενίσχυση της νομικής προστασίας των γυναικών στα  αναπαραγωγικά τους δικαιώματα που απειλούνται.

Ο Δήμος Νισύρου έχει την χαρά το δυναμικό του να απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από γυναίκες, και να έχει πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου γυναίκα, γεγονός που συντελεί μόνο θετικά στη λειτουργία του φορέα μας!

Σεβόμαστε και υποκλινόμαστε, σε κάθε επίπεδο,  στη γυναίκα, στη γυναίκα σύντροφο, στη γυναίκα μάννα. Δεν  περιμένουμε να το εκφράσουμε μία ή δύο φορές το χρόνο, απλώς οφείλουμε να το επισημαίνουμε και να το μεταλαμπαδεύουμε σε όσους παραλείπουν να το θεωρούν αυτονόητο!

 

Χριστοφής Ι. Κορωναίος

Δήμαρχος Νισύρου

 

Δημήτρης Γάκης: Σήμερα τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες των γυναικών

Η σημερινή μέρα δεν είναι μέρα γιορτής είναι μέρα τιμής, είναι μέρα πένθους και πόνου. Η χώρα μας καλύπτεται από ένα πέπλο θλίψης και οργής που προκάλεσε το εγκληματικό δυστύχημα των Τεμπών αλλά και η αλαζονική αντιμετώπιση του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και από τα στρατευμένα – πετσωμένα ΜΜΕ. Ο Ελληνικός λαός όμως σήμερα με τις μεγαλειώδης του συγκεντρώσεις και με μπροστάρη τη νεολαία έδειξε ότι θέλει την τιμωρία των ενόχων και την λήψη μέτρων που θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια της ζωής των πολιτών.
Τιμούμε όμως σήμερα, 8η Μαρτίου, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας .
Τιμούμε τη μνήμη των εργαζόμενων γυναικών της κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη το 1857, που διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και ίση αμοιβή για ίση εργασία.
Τιμούμε τις μεγάλες κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος όλα αυτά τα χρόνια, κατακτήσεις που επιτεύχθηκαν μετά από σκληρούς αγώνες.
Δεν ξεχνάμε ότι εξακολουθούν ακόμη και σήμερα οι πατριαρχικές αντιλήψεις και δομές σε πολλές περιπτώσεις να καταπιέζουν, να θέτουν φραγμούς, να προσβάλλουν, να ασκούν βία ακόμη σε ακραίες περιπτώσεις, όπως δυστυχώς είδαμε, τη χρονιά που πέρασε.
Αγωνιζόμαστε με αποφασιστικότητα και σχεδιάζουμε πολιτικές για τη θεσμική και ουσιαστική κατοχύρωση των γυναικείων δικαιωμάτων και την ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους τομείς, στην εργασία και τη μόρφωση, στην πολιτική και τη συμμετοχή στα κοινά.
Αξιοποιούμε, τέλος, και αναδεικνύουμε το τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο της γυναικείας δημιουργίας και την οργανωμένη προσφορά των γυναικείων συλλόγων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου μας.
Ρόδος 8-3-2023
Δημήτρης Γάκης

Βουλευτής Δωδ/σου

ΣΥΡΙΖΑ~ Π.Σ.

Ν.Ε. Βορείου Συγκρ/τος Δωδεκανήσου

ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Στις 8 Μαρτίου κάθε έτους εορτάζεται  με απόφαση του ΟΗΕ η διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών,  που έχει τις ρίζες της στις αρχές του εικοστού αιώνα και στις διαμαρτυρίες των γυναικών για ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας, καθώς και δικαίωμα ψήφου!

 

Παρά το γεγονός ότι ο σημερινός εορτασμός γίνεται με τη σκέψη μας στις μανάδες και στις οικογένειες που θρηνούν την απώλεια των παιδιών τους, στο τραγικό για την πατρίδα μας δυστύχημα των Τεμπών, ο συμβολισμός παραμένει επίκαιρος και μας θυμίζει τους αγώνες, τις διεκδικήσεις, τις κατακτήσεις  των γυναικών, προκειμένου η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων να είναι ουσιαστική.  Δυστυχώς όμως, ακόμα και σήμερα,  αντιμετωπίζουν διακρίσεις, κακοποιήσεις (σωματικές και λεκτικές) και εν γένει άνισες συμπεριφορές,  σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής. Γι’ αυτό οι αγώνες και οι διεκδικήσεις για ουσιαστική ισότητα δεν πρέπει να εξαντλούνται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους.

Αναγνωρίζοντας αυτήν την αναγκαιότητα, οφείλουμε να συμβάλουμε ενεργά για την πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας και διακρίσεων κατά των γυναικών, που έχουν υποστεί  -μαζί με τα παιδιά τους- και υφίστανται βία σε όλες τις μορφές (ενδο-οικογενειακή, βιασμός, trafficking, σεξουαλική παρενόχληση) ή/και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες, άστεγες κ.λπ.).

Με σύμβολο, λοιπόν, τη σημερινή επέτειο και τη κοινή πεποίθηση ότι η γυναίκα και ο άνδρας επιβάλλεται να βαδίζουν δίπλα – δίπλα χτίζοντας μια κοινωνία με περισσότερη δικαιοσύνη, ισότητα και αλληλεγγύη, ας προσπαθήσουμε να εξαλείψουμε σαθρές νοοτροπίες και κατάλοιπα του παρελθόντος και να επαναπροσδιορίσουμε τις ιδέες και τις πρακτικές μας στο θέμα της ισότητας των γυναικών και των δικαιωμάτων μας.

Η δράση, η πολλαπλή προσφορά, οι αξίες και οι προοδευτικές αρχές της σύγχρονης γυναίκας καθορίζουν τη διαμόρφωση μια σύγχρονης κοινωνίας και η συμμετοχή τους στη πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου επιβάλλεται να είναι ενεργή, θεσμικά κατοχυρωμένη και θωρακισμένη, για ένα πιο ανθρώπινο και δημοκρατικό μέλλον.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & Μ.Μ.Ε.

Ν.Ε.Β.Σ.Δ. ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

 

Φώτης Χατζηδιάκος: Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 

8η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Ημέρα τιμής αλλά και ημέρα μνήμης.

Σήμερα τιμούμε τις γυναίκες παγκοσμίως, αλλά και προβληματιζόμαστε για τον τρόπο αντιμετώπισης της έμφυλης βίας, του σεξισμού και των διακρίσεων σε βάρος τους.

Έχουμε χρέος να παρέμβουμε:

Για την εξασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης και αξιοπρεπούς εργασίας.

Για την ισότιμη συμμετοχή στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.

Για την αντιμετώπιση της φτώχειας και κάθε είδους βίας.

Ο πολυδιάστατος ρόλος των γυναικών, η δύναμη, η επινοητικότητα, η δημιουργικότητα, οι ιδέες τους, αλλάζουν τον κόσμο προς το καλύτερο. Αγωνίζονται, διεκδικούν, αντιστέκονται, κατακτούν και προσφέρουν ισότιμα σε κάθε επιστημονικό, πολιτικό και κοινωνικό πεδίο δράσης.

Η σημερινή ήμερα, είναι και ημέρα ΜΝΗΜΗΣ, για όσες και όσους χάθηκαν στην ανείπωτη τραγωδία από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Φώτης Χατζηδιάκος

Υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

τ. Δήμαρχος Ρόδου

 

ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

     ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΩ

 

               8 Μάρτη 2023:ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Διαφορετική η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στη σκιά της εθνικής τραγωδίας με την αδόκητη και  άδικη απώλεια  τόσων  νέων ανθρώπων, που μας γεμίζει θλίψη και οργή για  όλες τις χρόνιες παθογένειες του κράτους.

Με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και στον πόνο των οικογενειών τους, τιμάμε την Ημέρα της Γυναίκας ως Ημέρα μνήμης των αγώνων των γυναικών του κόσμου  στο πέρασμα των χρόνων , ως Ημέρα αξιολόγησης της θέσης της γυναίκας στη χώρα μας. Και επειδή εμείς -γυναίκες και  μητέρες- έχουμε  συνείδηση της ευθύνης που μας αναλογεί για ένα καλύτερο  μέλλον των παιδιών μας , συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα  μπροστά στις νέες προκλήσεις της εποχής,

την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  τη διεκδίκηση της ίσης αντιμετώπισης και των   ίσων ευκαιριών στην οικογένεια, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην υγεία,  στη ζωή….

Ε.Γ.Ε.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γιατί θα πρέπει να γιορτάζει κανείς λόγω φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού (gay pride, κλπ.). Κατανοώ ότι αυτές οι γιορτές θεσπίστηκαν υπό το πνεύμα άλλων εποχών, αλλά επί των ημερών μας οι γυναίκες είναι παντού. Στην αγορά εργασίας, στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, σε φορείς και θεσμούς, ενώ και το κυνήγι μαγισσών έχει πάψει, αλλά ούτε και στην πυρά καίγονται. Στην δε αγορά εργασίας, αν κανείς θέλει να διαβάσει κάτι πιο συγκεκριμένο, έχουν συγκριτική προτεραιότητα ως προς την πρόσληψη, για άγνωστους ή μη στοιχειοθετημένους λόγους. Έχω πολλάκις απορριφθεί από θέσεις εργασίας λόγω φύλου, διότι οι εργοδότες κρίνουν ότι μια γυναίκα είναι καταλληλότερη από έναν άνδρα της ίδιας ηλικίας και των ίδιων πάνω-κάτω αναγκών, ώστε π.χ. να εμπορεύεται αποδοτικότερα ξηρούς καρπούς ή να παρασκευάζει καλύτερα ροφήματα. Είναι εξάλλου πασίγνωστος ο τύπος αγγελίας “Ζητείται γυναίκα”, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω είναι παράνομος, καθώς απαγορεύεται να εξειδικεύεις την αγγελία εργασίας βάσει φύλου.

  2. Και φυσικά, καμμία γυναίκα δεν θα καταγγείλει σήμερα την καλύτερη μεταχείριση που έχει, σε πολλούς τομείς της κοινωνικής ζωής. Θα ακούσουμε για γυναικοκτονίες και όχι για ανθρωποκτονίες. Άλλωστε, είναι πιο εύκολο να αντιπαραβάλλεις έναν άντρα με μια γυναίκα, παρά έναν κοινωνικά προνομιούχο με έναν μη κοινωνικά προνομιούχο, ανεξαρτήτως φύλου. Αφού λοιπόν οι γυναίκες επιμένουν να γιορτάζουν σήμερα, εφόσον ό,τι και να έχεις κάνει παραμένεις γυναίκα, προτείνω να προσκαλέσετε και να τιμήσετε και την Δέσποινα Κουτσέγκου-Πολύζου, που σκότωσε τον γιό της και τον έθαψε με τα ίδια της τα χέρια. Καταδικάστηκε, δεν ομολόγησε ποτέ, και αν δεν ήταν κάποιος να βρει τυχαία το πτώμα του άτυχου παιδιού, σήμερα θα κατέβαινε στην πορεία, με το λάβαρο των δικαιωμάτων των γυναικών. Αφήστε το, κορίτσια. Η φάση λέγεται ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα (για όλους). Και την έχετε χάσει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ