Γιορτή της Μητέρας – 9 Μαϊου 2021

1
715

                                 ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ – 9 ΜΑÏΟΥ 2021

     Γιορτή της  Μητέρας  η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών.

Στη σύγχρονη εποχή, η ιδέα της καθιέρωσης   μιας ιδιαίτερης ημέρας προς τιμήν της μητέρας ανήκει  στην αμερικανίδα ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις,  οι προσπάθειές της  οποίας ευοδώθηκαν τελικά στις 9 Μαΐου του 1914, όταν επίσημα η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Απόφαση που υιοθέτησαν έκτοτε όλες οι χώρες, τιμώντας τις μητέρες   όλων των εποχών, όλων των κοινωνιών και  όλων των  πολιτισμών.

Διαχρονικά, η μητέρα καλείται σε μια διαρκή προσπάθεια να εξισορροπήσει  τους πολλαπλούς ρόλους της  και να υπερβεί τις δυσκολίες της συμφιλίωσης επαγγελματικής και προσωπικής/οικογενειακής ζωής.

Σήμερα ακόμη περισσότερο, γιατί η  πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε τεράστια επιβάρυνση στις μητέρες οι οποίες επί ένα  και πλέον χρόνο  βιώνουν  μια  δύσκολη  κατάσταση. Με  τα παιδιά να ζουν  πρωτόγνωρους περιορισμούς της παιδικότητας τους  χωρίς σχολείο και   δραστηριότητες, με τους  εφήβους να  περνούν τη δυσκολότερη φάση της ζωής  τους κλεισμένοι μέσα, με  τις γιαγιάδες (που άλλοτε βοηθούσαν) να πρέπει να μένουν  μακριά από τις οικογένειες.

Σ΄ένα   σπίτι  που έγινε ταυτόχρονα σχολείο, εργασιακός χώρος και χώρος ψυχαγωγίας ,οι μητέρες ανέλαβαν  να φροντίσουν για  τα πρακτικά προβλήματα της καθημερινότητας, να μάθουν την τηλεκπαίδευση για να στηρίξουν  τα παιδιά ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στο σχολείο , οι ίδιες  να εργάζονται με τηλεργασία χωρίς ωράριο – γιατί αρκετά συχνά πλέον αυτό   καταστρατηγείται-  και   συχνά να γίνονται κυματοθραύστες των κραδασμών που ταράσσουν τις οικογενειακές σχέσεις  εν μέσω του παρατεταμένου εγκλεισμού.  Ακόμη δυσκολότερη  η θέση των γυναικών  μονογονέων που διαχειρίζονται  μόνες   επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις χωρίς ουσιαστική στήριξη από δομές πρόνοιας και υπηρεσίες φροντίδας.

Επιπλέον, οι συνεχόμενοι εγκλεισμοί έχουν οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας,  μια πανδημία βίας μέσα στην πανδημία. Η  ενδοοικογενειακή βία είναι δυστυχώς   η πρώτη αιτία θανάτου σε γυναίκες μεταξύ 15 και 44 ετών στην Ευρώπη.

Πολύ πιο δύσκολος  στις παρούσες συνθήκες ο γονεϊκός ρόλος , αφού οι γονείς έπρεπε, παρά την  πίεση και την εξουθένωση,   τον φόβο, την αγωνία για το αβέβαιο μέλλον  και την οικονομική επισφάλεια , τη  μοναξιά, το άγχος  της  ανεργίας ή των δραματικών αλλαγών στην απασχόληση ,να μείνουν οι ίδιοι σε καλή ψυχολογική κατάσταση για να  στηρίξουν και ψυχολογικά τα παιδιά τους .

Είναι γεγονός ότι παρά τη συνευθύνη των γονέων,  οι μητέρες   αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των πρόσθετων ευθυνών.

Γι αυτό κι εμείς αφιερώνουμε τη φετινή  Γιορτή της Μητέρας   στις μητέρες της πανδημίας, που είτε έμειναν κλεισμένες στο σπίτι είτε εργάζονταν στην πρώτη γραμμή.

Η γιορτή αυτή  μάς δίνει την ευκαιρία να τονίσουμε  ότι   ο σεβασμός,  η τιμή, η  αναγνώριση της προσφοράς της μητέρας στην  οικογενειακή και κοινωνική συνοχή  είναι  αυτονόητη υποχρέωση και όχι απλά  μια επετειακή αναφορά .

  Η  μητρότητα ως ύψιστη διάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας.

Προτεραιότητα όλων πρέπει να είναι η  έμπρακτη αναγνώριση του κοινωνικού λειτουργήματος της μητρότητας  με την ενίσχυση της οικογενειακής πολιτικής και της  αναγκαίας πρόνοιας, με  την  αποτελεσματική στήριξη με επαρκή  μέτρα, δράσεις   και δομές που θα συμβάλουν στη διευκόλυνση και υποστήριξη της καθημερινότητας  και των υποχρεώσεων που έχει η λειτουργία της οικογένειας στην κάθε της μορφή .

Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας – Παράρτημα Κω με την ευκαιρία της Γιορτής της Μητέρας και των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση,  ετοίμασε ένα  ημίωρο τηλεοπτικό αφιέρωμα στις Μάνες-κόρες – αδελφές-συζύγους του ΄21 για τη μεγάλη συμβολή τους στον Αγώνα, το οποίο θα προβληθεί από τη Δημοτική Τηλεόραση  στις 14.30μ.μ.

                                                                                     Το Δ.Σ.Ε.Γ.Ε.-ΚΩ

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ