ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΩ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Της Γυναίκας, είναι μία υπενθύμιση ενός πολυετούς, δυναμικού αγώνα ενάντια στην ανισότητα των δύο φύλων. Υπάρχει, για να μας θυμίζει τις αδιάκοπες μάχες ενός αγώνα που δεν συναντά γεωγραφικά σύνορα, που εντοπίζουμε στους χώρους της εκπαίδευσης, της τέχνης, της εργασίας, της υγείας, της πολιτικής, του αθλητισμού, του πολιτισμού. Αφορά κάθε γυναίκα, σε όλο το μήκος και πλάτος της γης και συναντάται σε κάθε ιστορική περίοδο, από τις απαρχές δημιουργίας των πρώτων ανθρώπινων κοινωνιών, μέχρι και σήμερα.
Σαν σήμερα, το 1857 στην Νέα Υόρκη, οι εργάτριες στην κλωστοϋφαντουργία συμμετείχαν στην πρώτη ιστορικά καταγεγραμμένη απεργία γυναικών ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και, αρκετά χρόνια αργότερα, το 1975, η 8η Μαρτίου θεσπίστηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας από τα Ηνωμένα Έθνη, ως φόρο τιμής στους γυναικείους αγώνες.
Από το 1857 έως τις μέρες μας, η θέση των γυναικών έχει ξεκάθαρα επαναπροσδιοριστεί, με τις γυναίκες, πλέον, να έχουν κατακτήσει δικαιώματα, θέση και φωνή στους περισσότερους τομείς της ανθρώπινης έκφρασης και δραστηριότητας. Παρ’ όλα αυτά, η ανισότητα, η διάκριση, η σεξιστική μεταχείριση και η ενδοοικογενειακή, αλλά και κάθε άλλης μορφής βία, εξακολουθούν να αναπαράγονται αδιαλείπτως. Οι γυναίκες, ακόμα και εν έτη 2021, στοχοποιούνται, θυματοποιούνται και αντιμετωπίζονται σαν πλάσματα β’ κατηγορίας.
Οι γυναίκες κοπιάζουν, για να αποδείξουν την αξία τους, αγκομαχούν, προκειμένου να ανταποκριθούν στους πολλαπλούς ρόλους, με τους οποίους έχουν επιφορτιστεί, φιμώνονται, όταν επιβάλλεται να μιλήσουν κι, όταν μιλούν, κατηγορούνται, επειδή το έκαναν, και χαρακτηρίζονται ως μνησίκακες, υστερικές και υπερβολικές. Οι γυναίκες ανατράφηκαν μαθαίνοντας να φυλούν τα νώτα τους παντού, ακόμα και μέσα στα σπίτια τους, κι έχουν εκπαιδευτεί στην υπερεπαγρύπνηση και στο συναίσθημα του φόβου. Ταυτόχρονα, όμως, διακρίνονται από αστείρευτη ζωντάνια και αγωνιστική διάθεση, προικισμένες, καθώς είναι, να δημιουργούν ζωή.
Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Κω τιμά την ημέρα αυτή και συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο του, παρά τις αντιξοότητες των δυσμενών συνθηκών του παρόντος, υπενθυμίζοντας και στα δύο φύλα ότι ισότητα δε σημαίνει ομοιότητα, σημαίνει, πάνω απ’ όλα, αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμό.
Για ένα κόσμο ισότητας και δικαιοσύνης.
Η 8η Μαρτίου, που εορτάζεται παγκοσμίως, από το 1977 με απόφαση του ΟΗΕ, ως ευκαιρία ανάδειξης των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων, ας αποτελέσει οδηγό όλων μας, ανδρών και γυναικών, για κοινωνία προόδου, χωρίς διακρίσεις και βία.
Για ένα καλύτερο κόσμο.
Γραφείο Τύπου
8η Μάρτη Σύλλογος Γυναικών Πυλίου
Με τιμή η πρόεδρος Κάννη Καλλιόπη
και τα μέλη του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Πυλίου η << Αναξίκλεια >>.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΚΩ
Η Ημέρα της Γυναίκας σηματοδοτεί τις θυσίες, τις διεκδικήσεις και τα επιτεύγματα των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Πολλά έχουν κατακτηθεί τα τελευταία χρόνια, πολλά μένουν να γίνουν. Είναι ημέρα τιμής και μνήμης για εκείνες τις εργάτριες που τόλμησαν να διεκδικήσουν όσα τους ανήκαν είναι Υπενθύμιση, ημέρα προβληματισμού και απολογισμού της προόδου που έχει επιτευχθεί προς την ισότητα των φύλων σε όλο τον κόσμο, ημέρα σκέψης και δράσης.
Αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια, οι γυναίκες ακόμη αγωνίζονται για τα αυτονόητα !!
Σε όλους τους τοµείς της ανθρώπινης δραστηριότητας χρειάστηκαν πολλές δεκαετίες έντονων αγώνων και διεκδικήσεων για να μπορέσουν οι γυναίκες να αποκτήσουν δύναµη και φωνή.
Η σύγχρονη γυναίκα, εργαζόμενη, άνεργη, συνταξιούχος, μετανάστρια σηκώνοντας το μεγάλο βάρος του πολλαπλού της ρόλου συμβάλλει αδιάκοπα στην κοινωνική και οικονομική ζωή και συνεχίζει να πρωτοπορεί στον αγώνα για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε μια κοινωνία δικαιοσύνης και ευημερίας. Αυτή την γυναίκα τιμούμε σήμερα που δίνει καθημερινά τον δικό της αγώνα να ανταποκριθεί στον πολυδιάστατο ρόλο της ως μητέρα, σύζυγος και εργαζόμενη. Και συνεχίζουμε με σκληρή δουλειά και δράσεις την υποστήριξη και την ενδυνάμωση των αγώνων της έως την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας.
Στηρίζουμε τις γυναίκες στον αγώνα τους, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και την φωνή μας για την αξιοπρεπή ζωή με ίσα δικαιώματα για όλους!
Το Διοικητικό Συμβούλιο.
Ανακοίνωση του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία
8 ΜΑΡΤΗ 2021- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Διαρκής αγώνας για ένα μέλλον Ισότητας χωρίς έμφυλες διακρίσεις και βία
Η 8η Μάρτη είναι ημέρα μνήμης των διαχρονικών αγώνων των γυναικών σε όλο των κόσμο.
Ταυτόχρονα, είναι ημέρα αφύπνισης και αγώνα όλων των γυναικών, για την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων στη δημόσια ζωή, την ενδυνάμωση τους σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής και στις πολλαπλές ιδιότητες και τους ετερόκλητους ρόλους που επωμίζονται τόσο στη δημόσια όσο και την ιδιωτική σφαίρα, την αντιμετώπιση και εξάλειψη κάθε μορφής βίας και σεξισμού, για να διαμορφωθεί ένα ισότιμο μέλλον, με ουσιαστική ισότητα των φύλων και πλήρη χειραφέτηση των γυναικών και των κοριτσιών.
Σήμερα, παγκόσμια αλλά και στη χώρα μας και για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι γυναίκες βρίσκονται πάλι στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση της πανδημίας. Χιλιάδες νοσηλεύτριες, νοσοκόμες, γιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί, οικιακοί βοηθοί, ταμίες ( μεταξύ άλλων εργαζομένων σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες στις οποίες το 70% των εργαζομένων είναι γυναίκες) φροντίζουν για να σταθεί η κοινωνία όρθια με κίνδυνο της ζωής τους που όμως, υποτιμώνται και δεν αμείβονται.
Οι γυναίκες σε περίοδο covid-19, εξακολουθούν να είναι πρώτες στην ανεργία, εργάζονται στις πιο επισφαλείς θέσεις εργασίας, υποφέρουν ακόμη περισσότερο από τη μερική ανεργία, τον κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους, την αναγκαστική τηλεργασία χωρίς κανόνες, συμβάσεις και έλεγχο. Οι νέες μορφές εργασίας που επιβάλλονται, εμποδίζουν τον διαχωρισμό μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής και έχουν προκαλέσει έκρηξη νέων μορφών ψυχολογικής και σεξουαλικής παρενόχλησης, τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός σύνδεσης. Εντείνουν επίσης το ψηφιακό χάσμα και την ανισότητα πρόσβασης στον χώρο εργασίας εντός του σπιτιού. Σταθερά οι γυναίκες και τα κορίτσια, παραμένουν τα πρώτα θύματα κάθε μορφής βίας, φαινόμενα που εντάθηκαν μέσα στην πανδημία.
Επιπλέον, ορισμένες κυβερνήσεις χρησιμοποιούν την πανδημία για να αντιστρέψουν τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων και των γυναικών, όπως την απαγόρευση των αμβλώσεων (Πολωνία, Σλοβακία) ή εντείνoυν ρατσιστικές δράσεις (Ουγγαρία).
Η δεξιά κυβέρνηση της Ν.Δ. επέφερε μια σημαντική οπισθοδρόμηση στην αρχή της Ισότητας των φύλων και ανέκοψε μια σημαντική προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που επικαιροποίησε ότι θετικό είχε ήδη κατακτηθεί, εφάρμοσε νέες πολιτικές και άνοιξε το δρόμο σε νέα πεδία για την κατάκτηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων. Η σημερινή κυβέρνηση δέσμια των ακροδεξιών και πατριαρχικών της αντιλήψεων, ταυτίζει το ρόλο των γυναικών με την οικογένεια και τη μητρότητα, χρεώνει το δημογραφικό πρόβλημα αποκλειστικά στις γυναίκες, δημιουργεί θέση υφυπουργού δημογραφικής πολιτικής και οικογενειακής πολιτικής αντί Ισότητας των Φύλων, συνεχίζει να υποβαθμίζει τον αρμόδιο φορέα με τη νέα μετονομασία του σε Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων, σε βάρος οριζόντιων πολιτικών, όπως αυτές προβλέπονται από τις διεθνής και ευρωπαϊκές συνθήκες και συμβάσεις για την έμφυλη ισότητα.
Οι γυναίκες ενωμένες συνεχίζουμε τον αγώνα ώστε η επόμενη ημέρα της πανδημίας να είναι κοινή για όλες και όλους και χωρίς αποκλεισμούς.
Θέλουμε να οικοδομήσουμε μια κοινωνία απελευθερωμένη από το ζυγό της πατριαρχικής και καπιταλιστικής κυριαρχίας με μοναδικό στόχο την ισότητα και την ανθρώπινη χειραφέτηση.
Στηρίζουμε το ελληνικό κίνημα #Metoo,τις γυναίκες και τους άντρες που τόλμησαν, έσπασαν τη σιωπή τους και πλέον έσπρωξαν το φόβο στην απέναντι όχθη.
Βάζουμε φρένο στην οπισθοχώρηση της Ισότητας και των γυναικείων δικαιωμάτων και διεκδικούμε:
-
Επανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων με στόχο την οριζόντια ένταξη της διάστασης του φύλου στις πολιτικές όλων των υπουργείων και την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών, με στοχευόμενα μέτρα σε όλες τις πολιτικές και διοικητικές θέσεις ευθύνης. Ίση συμμετοχή (50-50) γυναικών και ανδρών σε όλα τα κέντρα λήψης των αποφάσεων
-
Αντιμετώπιση και εξάλειψη της έμφυλης βίας. Αναβάθμιση και αύξηση του εθνικού δικτύου δομών. Εισαγωγή του όρου γυναικοκτονία ως νέο αδίκημα στον Ποινικό Κώδικά. Πλήρη υλοποίηση του ν. 4531/2018 (Σύμβαση Κωνσταντινούπολης) και του ν.4604/2019 (Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων). Άμεση κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 190 σχετικά με την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας.
-
Προώθηση των αναγκαίων αλλαγών στον Ν.3500/2005 για την ενδοοικογενειακή βία – υπό το φως της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την ποινική διαμεσολάβηση.
-
Πλήρη εργασία και ίση αμοιβή, με ασφάλιση και ίσα εργασιακά δικαιώματα. Ίση κατανομή της μη αμειβόμενης φροντίδας και οικιακής εργασίας.
-
Ισχυρό κράτος πρόνοιας για όλες τις γυναίκες χωρίς διακρίσεις. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική φροντίδα και περίθαλψη. Προστασία της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας. Δικαίωμα στην αντισύλληψη, την άμβλωση και τη γέννα.
-
Ένταξη της σεξουαλικής αγωγής με υποχρεωτικότητα στη μαθησιακή ύλη όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Εξάλειψη του σεξισμού και των διακρίσεων με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.
-
Συμμετοχή των γυναικών στο σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στις εφαρμογές των προγραμμάτων της τεχνητής νοημοσύνης.
-
Ενσωμάτωση του φύλου στις περιβαλλοντικές και κλιματικές αλλαγές.
-
Μέτρα για την υποδοχή στην Ευρώπη των προσφυγισσών-μεταναστριών.
Καλούμε όλες τις γυναίκες να συμμετέχουν
ΣΤΗ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 8ης ΜΑΡΤΗ
και στις συγκεντρώσεις του Ελληνικού Δικτύου για τη Φεμινιστική Απεργία
ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΦΤΑΚΛΑΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΙΝΑΛ
«Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Η Ελλάδα τιμά το ρόλο της ανώνυμης Ελληνίδας στην ελληνική Επανάσταση του 1821»
Καμία Επανάσταση δεν θα ήταν ίδια χωρίς τις γυναίκες. Δεν υπάρχει καμία επανάσταση στην οποία οι γυναίκες δεν είχαν σημαντικό ρόλο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις «επώνυμες» γυναικείες προσωπικότητες που αποτέλεσαν ιστορικά σύμβολα κάθε Αγώνα, αλλά τις άγνωστες γυναίκες, οι οποίες στήριξαν κάθε στιγμή της καθημερινότητας του πολέμου και που χωρίς αυτές καμία επανάσταση δεν θα μπορούσε ποτέ να πετύχει.
Το ίδιο συνέβη και στην Ελληνική του ΄21, στην οποία οι γυναίκες -επώνυμες και ανώνυμες- διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο. Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ήλθε πλέον ο καιρός για να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος για τον ρόλο και τη θέση των γυναικών σε αυτήν. Να αναγνωριστεί και να τιμηθεί η κάθε επώνυμη και ανώνυμη Ελληνίδα που αγωνίστηκε με κάθε τρόπο, συμβάλλοντας στον ιερό απελευθερωτικό αγώνα για να γίνει η Ελλάδα ένα Ελεύθερο κράτος.
Όλοι γνωρίζουμε από την ιστορία μας τις δυο ιστορικές μορφές, τη θρυλική Μπουμπουλίνα και τη Μαντώ Μαυρογένους, ως κυρίαρχες γυναικείες προσωπικότητες της Ελληνικής Επανάστασης, όπου ο ρόλος τους στην ελληνική επανάσταση αποτυπώθηκε στη συλλογική μνήμη μας λόγω της γενναιότητας τους και των ανδραγαθημάτων τους. Οι δύο αυτές ιστορικές γυναίκες με τη δράση τους συνέβαλαν στη δημιουργία ενός προτύπου «πατριωτικής μητρότητας», καθώς στόχος τους ήταν η ευόδωση του Αγώνα με κάθε κόστος, προσωπικό, οικονομικό αλλά και με την ίδια τους τη ζωή, καθιστώντας αυτές από τις κεντρικές μορφές γυναικών της Ελληνικής Επανάστασης.
Όμως τιμώντας τις δυο ηρωίδες, οφείλουμε να τιμούμε και όλες τις γυναίκες, μητέρες, κόρες, προστάτιδες των ηλικιωμένων και ανήμπορων ανθρώπων που έδιναν με το δικό τους τρόπο το μικρό αλλά πολύτιμο αγώνα τους μέσα από το δικό τους μετερίζι.
Τα γυναικόπαιδα – όπως περιγράφονται σε όλα μας τα συγγράμματα, οι γυναίκες, αθώες, άβουλες, αδύναμες που αποτελούν τα πρώτα θύματα κάθε πολέμου. Τις γυναίκες που κρατούσαν το σπίτι, το χωράφι, τα ζώα και κυρίως τα παιδιά όσο οι άνδρες τους πολεμούσαν και έλειπαν για μήνες ή και χρόνια. Τις γυναίκες που εργάζονταν στους μπαρουτόμυλους ή έφτιαχναν παξιμάδια στα νησιά για τα πληρώματα του στόλου, που έραβαν ρούχα και φρόντιζαν πληγωμένους, που έψηναν ψωμί και μετέφεραν μηνύματα, που κουβαλούσαν «ζωοτροφές» σε μεγάλες αποστάσεις, που πρόσφεραν καταφύγιο, που διαχειρίζονταν τον θάνατο των συζύγων, των γονιών τους, των αδελφών και των παιδιών τους.
Φόρος τιμής σε όλες τις ανώνυμες γυναίκες που έπεφταν στον αγώνα από τα αδέσποτα βόλια των κανονιών στο πολιορκημένο Μεσολόγγι. Τις αμέτρητες γυναίκες που βιάστηκαν, βασανίστηκαν, πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα, σφαγιάστηκαν ή πέθαναν από τις κακουχίες και την πείνα. Σε κάθε Γυναίκα της ελληνικής επανάστασης που έδωσε τη ψυχή της για να είναι σήμερα Ελεύθερη η Ελλάδα.
Και μια που είθισται σε κάθε εορτασμό να ευχόμαστε, Χρόνια Πολλά σε κάθε γυναίκα- επώνυμη, ανώνυμη, που συνεχίζει αθόρυβα και περήφανα να αγωνίζεται για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την κοινωνική ισότητα και ευημερία.
Μήνυμα του Δημήτρη Γάκη για την Ημέρα της Γυναίκας
-Τιμούμε σήμερα, 8η Μαρτίου, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας . Τιμούμε τη μνήμη των εργαζόμενων γυναικών της κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη το 1857, που διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και ίση αμοιβή για ίση εργασία.
Τιμούμε τις μεγάλες κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος όλα αυτά τα χρόνια, κατακτήσεις που επιτεύχθηκαν μετά από σκληρούς αγώνες.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19. Οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς αποτελούν την πλειονότητα των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας ή της απασχόλησής τους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Παράλληλα, οι συνεχόμενοι εγκλεισμοί (lock down) έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας.
Δεν ξεχνάμε ότι εξακολουθούν ακόμη και σήμερα οι πατριαρχικές αντιλήψεις και δομές σε πολλές περιπτώσεις να καταπιέζουν, να θέτουν φραγμούς, να προσβάλλουν, να ασκούν βία ακόμη σε ακραίες περιπτώσεις, όπως δυστυχώς είδαμε, τη χρονιά που πέρασε.
Αγωνιζόμαστε με αποφασιστικότητα και σχεδιάζουμε πολιτικές για τη θεσμική και ουσιαστική κατοχύρωση των γυναικείων δικαιωμάτων και την ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους τομείς, στην εργασία και τη μόρφωση, στην πολιτική και τη συμμετοχή στα κοινά.
Αξιοποιούμε, τέλος, και αναδεικνύουμε το τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο της γυναικείας δημιουργίας και την οργανωμένη προσφορά των γυναικείων συλλόγων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου μας.
Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ρόδος 8-3-21
Θανάσης Μπαράκας: Τιμή και ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες 365 ημέρες το χρόνο
Hμέρα αναγνώρισης και τιμής της προσφοράς των γυναικών, είναι η σημερινή που εορτάζεται σε όλο τον κόσμο.
Είναι ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος, για τα δικαιώματα των γυναικών και προτάθηκε, από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας.
Με αφορμή την σημερινή ημέρα, πρέπει να θυμηθούμε το σημαίνοντα ρόλο των γυναικών στην κοινωνία και στην οικογένεια. Μια αναδρομή στην Ελληνική ιστορία, θα μας θυμίσει την αγωνιστικότητα, το σθένος και το θάρρος των γυναικών, που δεν δέχθηκαν ζυγό και αγωνίστηκαν για την ελευθερία.
Οι γυναίκες είναι στην πρώτη γραμμή του Υγειονομικού Τομέα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.Είναι οι νοσηλεύτριες και γιατροί που δίνουν καθημερινά τη μάχη με τον κορονοϊό, για να σώσουν ανθρώπινες ζωές.
Πολλές γυναίκες, βρέθηκαν στη δίνη των επιπτώσεων, που είχαν τα μέτρα περιορισμού διάδοσης της πανδημίας, αφού βρέθηκαν από τη μια ημέρα στην άλλη χωρίς εργασία.
Οι περιορισμοί και τα συνεχόμενα lockdown, τις ανάγκασαν να κλειστούν στα σπίτια τους και αρκετές να γίνουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.Κάποιες βυθίστηκαν στην απελπισία σιωπώντας, εξαιρώντας την ύπαρξη τους, από τη δυνατότητα αντίδρασης και διαφυγής.
Η σημερινή ημέρα έρχεται να μας θυμίσει την πίεση, τις ανισότητες, τη λεκτική βία και σε ορισμένες περιπτώσεις, τη σεξουαλική παρενόχληση που υφίστανται οι γυναίκες στην εργασία.
To κίνημα #Metoo, ανέδειξε υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης σε διάφορους χώρους γεγονός που πρέπει να μας ευαισθητοποιήσει όλους, ώστε να ενθαρρύνουμε τα θύματα, να σπάσουν τη σιωπή τους και να τα υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο.
Σήμερα θυμόμαστε και τιμούμε τις γυναίκες θύματα της έμφυλης βίας, με νωπές τις μνήμες στη Ρόδο, από τον τραγικό θάνατο που βρήκε στα χέρια των βιαστών της η Ελένη Τοπαλούδη.
Θυμόμαστε τις μετανάστριες και τις πρόσφυγες που ζουν σε καθεστώς φόβου και αβεβαιότητας, τις ηλικιωμένες, που ζουν με ελάχιστα ή καθόλου εισοδήματα, μέσα στην φτώχεια και την ανέχεια χωρίς δικαίωμα στις υπηρεσίες Υγείας.
Η σημερινή ημέρα έρχεται να μας θυμίσει, τις ανισότητες και τις διακρίσεις κατά των γυναικών σε όλους τους τομείς.
Οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα παντού και για αυτό χρειάζεται, η στήριξη της πολιτείας, που πρέπει να κατανοήσει επιτέλους πως δεν είναι κάτι κατώτερο ή διαφορετικό.Έχουν ίσα δικαιώματα παντού με τους άνδρες.
Θανάσης Μπαράκας
Μέλος Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ 25
Μήνυμα του κ.Μανώλη Γλυνού για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Όλες τις γυναίκες όπου και αν βρίσκονται αλλά και τις νησιώτισσες μας σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες τιμούμε σήμερα.Τις τιμούμε και αναγνωρίζουμε όσα καθημερινά κάνουν στο περιβάλλον τους και γενικότερα στην κοινωνία.
Όσα έγιναν στο πέρασμα του χρόνου, οι λεγόμενες κοινωνικές κατακτήσεις δεν στάθηκαν ικανές, να γκρεμίσουν τα στερεότυπα και να ισοπεδώσουν τις διακρίσεις και τις ανισότητες σε βάρος των γυναικών και ας έχουν φθάσει να πρωτοπορούν ακόμη και σε ανδροκρατούμενα επαγγέλματα .
Οι γυναίκες εργάζονται στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα χωρίς ακόμη να έχουν αποκτήσει ίσα δικαιώματα με τους άνδρες.
Η οικονομική κρίση έγινε η αιτία, να επιδεινωθεί η κατάσταση και να γιγαντωθούν οι ανισότητες και οι διακρίσεις κατά των γυναικών.
Κάποιες έμειναν χωρίς δουλειά και χρειάστηκε να επιστρατεύσουν, όλες τις δυνάμεις και τις γνώσεις τους, για να επανέλθουν στην αγορά εργασίας.
Άλλες έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στη δουλειά τους. Χρειάστηκε να περάσουν χρόνια για να δημιουργηθεί ένα κίνημα, μια πλατφόρμα, που να ρίχνει φως στις σκοτεινές αυτές υποθέσεις και να ωθεί τα θύματα να βγουν από το φόβο και να καταγγείλουν τους θύτες.
Σήμερα οι εργαζόμενες γυναίκες, ξαναβρέθηκαν στο περιθώριο εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή και κλυδώνισαν οικονομία και επιχειρηματικότητα.Τα lockdown τις έκλεισαν στα σπίτια τους όπου βρέθηκαν αντιμέτωπες με την ενδοοικογενειακή βία.
Δεν είναι τυχαίο που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφιέρωσε τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών, κατά της κρίσης του COVID-19.
Και στη χώρα μας οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Εργάζονται στην πρώτη γραμμή μεν αλλά δεν έχουν ίδια ανέλιξη δε, με τους άνδρες.
Τον αγώνα των γυναικών σε όλους τους τομείς τιμούμε σήμερα με την ευχή οι έχοντες την ευθύνη, να πράξουν όσα πρέπει ώστε να πάψουν οι διακρίσεις.
«ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ «-ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ
Ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος στα πλαίσια της αυριανής ημέρας (8 Μαρτίου) που είναι αφιερωμένη στη Γυναίκα , μοίρασε από ένα κόκκινο τριαντάφυλλο και γλυκά σε όλες τις γυναίκες ιατρούς , νοσηλεύτριες και διοικητικό προσωπικό , ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την τεράστια προσφορά τους στην αντιμετώπιση του covid-19.
H 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας».
Αφού οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί.
Την εποχή εκείνη εορταζόταν κατά κύριο λόγο από το σοσιαλιστικό κίνημα και τις κομμουνιστικές χώρες μέχρι την υιοθέτησή της το 1975 από τα Ηνωμένα Έθνη.