ΕΓΕ Κω: Δίπλα στη Σοφία και την κάθε Σοφία

0
936

    ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ                                                                                                               

                                                                                                                   18/1/2021

                       ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΣΟΦΙΑ

Η συγκλονιστική αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου για τη σεξουαλική κακοποίηση   που υπέστη ως νεαρή κοπέλα  από υψηλόβαθμο μέχρι και σήμερα στέλεχος της Ελληνικής Ιστιοπλοΐκής Ομοσπονδίας, έχει προκαλέσει οργή και τεράστιο  κύμα συμπαράστασης προς την Ολυμπιονίκη που βρήκε το κουράγιο και το ψυχικό σθένος να μιλήσει γι’ αυτό το γεγονός που σημάδεψε τη ζωή της.

Η σπουδαία πρωταθλήτρια  έκανε κάτι εξίσου  σπουδαίο: με αξιοθαύμαστο θάρρος αποκάλυψε το τεράστιο φορτίο που σήκωνε τόσα χρόνια,  το οποίο  –όπως ομολόγησε- την είχε κάνει μάλιστα να χάσει  την αγάπη στον εαυτό της, δίνοντας έτσι  φωνή και σε άλλα  φοβισμένα κορίτσια.

Η παρενόχληση, η σεξουαλική κακοποίηση και ο βιασμός είναι  οδυνηρή  εμπειρία που σημαδεύει για πάντα, αποτελεί εγκληματική πράξη, αλλά καλύπτεται από  σιωπή, λόγω της υποκρισίας της κοινωνίας που αναπαράγοντας  τα στερεότυπα, φέρνει  τα θύματα  αντιμέτωπα με τον κοινωνικό στιγματισμό και   την ατιμωρησία των θυτών.

Η   βία  στην όποια της μορφή είναι διαδεδομένη σ΄όλον τον κόσμο. Συναντάται καθημερινά στον δρόμο, σε χώρους δουλειάς, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα,  στον αθλητισμό. Και όμως ο αθλητισμός αποτελεί μια από τις πιο όμορφες δραστηριότητες της ανθρώπινης ζωής για υγεία και ευεξία μικρών και μεγάλων .

Δυστυχώς η «κουλτούρα της βίας και του βιασμού» συνεχίζει να καλλιεργείται ακόμη και από τα ΜΜΕ. Τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί κατά ένα τρίτο σε κάποιες χώρες της Ε.Ε. μετά την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Εμείς, ως Γυναικεία Οργάνωση στεκόμαστε απέναντι σε κάθε μορφή βίας, εκμετάλλευσης και περιφρόνησης  των γυναικών. Η ανοχή μας είναι μηδενική.

Εκφράζουμε τον θαυμασμό μας, την στήριξη και την  αλληλεγγύη μας προς τη Σοφία αλλά και όλες τις Σοφίες που  πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνες, ώστε να   απεγκλωβισθούν  από την εσωστρέφεια, την άγνοια και τον φόβο και  να σπάσουν τη σιωπή τους .

Ελπίζουμε η γενναία πράξη της Σοφίας να αφυπνίσει και να  ενεργοποιήσει άμεσα  πολιτεία και κοινωνία για την  αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Οφείλουμε  όλοι και όλες μαζί  να δουλέψουμε για την εξάλειψη  κάθε μορφή έμφυλης βίας. Για την εκδίωξη  της βίας  από την ψυχή και το σώμα   κάθε παιδιού ή εφήβου, κάθε γυναίκας ή άνδρα, κάθε ανθρώπου, γενικότερα. Να ευαισθητοποιήσουμε τα νέα παιδιά   Να τους διδάξουμε  ότι το «όχι» σημαίνει όχι. Να  τα διαπαιδαγωγούμε   με τις αξίες του σεβασμού της προσωπικότητας και της  ελευθερίας του άλλου, αποτρέποντας τα  από κάθε βίαιη συμπεριφορά. Ε.Γ.Ε

 

 

 

 

                                                           

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ