ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΕΓΕ-ΚΩ
ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΑΡΙΚΑ ΠΑΠΑΓΚΙΚΑ
ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΡΕΜΠΕΤΙΣΣΕΣ
Το Δ.Σ. της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας- Παράρτημα Κω μετά την επιτυχή πραγματοποίηση της μουσικής εκδήλωσης στις 21 Αυγούστου 2018,εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς :
- Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την κάλυψη μεγάλου μέρους της συνολικής δαπάνης της εκδήλωσης και με τη σειρά: τον εντεταλμένο Περ/κό Σύμβουλο Πολιτισμού κ. Κάλλιστο Διακογεωργίου τον Έπαρχο Κω, κ. Γιώργο Χαλκιδιό , την Περ/κή Σύμβουλο κ.Ευρυδίκη Νάκη που στάθηκε δίπλα μας.
- Τους καλεσμένους μας δεξιοτέχνες μουσικούς για την αποδοχή της πρόσκλησης. Με βαθιά γνώση του ρεμπέτικου, με επικεφαλής τον καταξιωμένο μουσικό και δάσκαλο Κυριάκο Γκουβέντα στο βιολί, η Μόρφω Τσαïρέλη (τραγούδι),ο Γιάννης Νιάρχος(κιθάρα-τραγούδι),ο Φώτης Βεργόπουλος(μπουζούκι) χάρισαν ένα ξεχωριστό μουσικό ταξίδι γνωρίζοντας μας το έργο μεγάλων ερμηνευτριών.
- την Αναστασία Χατζηκαλύμνιου για τη διαμεσολάβηση στην παρουσία του συγκεκριμένου μουσικού σχήματος και τη συμμετοχή της σ΄αυτό
- την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου για την παραχώρηση του Ρωμαïκού Ωδείου, τις Αρχαιολόγους και τους/τις εργαζόμενους/ες στη φύλαξη του χώρου για τη συνεργασία.
- το Περιφερειακό Τμήμα Κω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και την Πρόεδρο κ. Ειρήνη Παναγιωτοπούλου για την έγκριση της παρουσίας εθελοντών – διασωστών του Ερυθρού Σταυρού στη διάρκεια της εκδήλωσης
- Τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη, π. Περικλή, τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και των Φορέων για την παρουσία τους, όπως και τα μέλη της Ε.Γ.Ε., τις φίλες και τους φίλους που μας τίμησαν κατακλύζοντας τον χώρο του Ρωμαïκού Ωδείου
- τον υπεύθυνο ήχου και φωτισμού κ.Σκεύο Ξυλουρά
- τον φίλο κ. Λευτέρη Δρόσο για την προσφορά του
- τα μέλη Μάρω Χατζηνικολάου και Φωτεινή Παπαχαρτοφίλη για την ανάγνωση των κειμένων
- τα Μέσα Ενημέρωσης για την δημοσιογραφική προβολή και κάλυψη της εκδήλωσης.
H ιδέα ενός μουσικού αφιερώματος στις γυναίκες που άφησαν εποχή στο ρεμπέτικο και παραδοσιακό τραγούδι γεννήθηκε κατ΄αρχήν ως υποχρέωση για την απόδοση τιμής και την παρουσίαση του έργου της συμπατριώτισσας μας, Μαρίκας Παπαγκίκα, της αυθεντικότερης ρεμπέτικης φωνής. Στη συνέχεια επεκτάθηκε η αναφορά σε μεγάλες ελληνίδες ρεμπέτισσες –όχι βέβαια όλες. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η Μαρίκα Παπαγκίκα άρχισε να γίνεται γνωστή στην ιδιαίτερη πατρίδα της, χάρη στην πρωτοβουλία της Επαρχιακής Επιτροπής Ισότητας που με τη στήριξη του Δήμου Ηρακλειδών και του πολιτιστικού Συλλόγου Αντιμάχειας Η ΠΡΟΟΔΟΣ κυκλοφόρησαν ένα cd με γνωστά τραγούδια της σε απόδοση από το «Κώων Κοινόν» και αργότερα από τη δημοσιογραφική έρευνα της Μαρίας Παπαζαχαρίου.
Ευτυχής συγκυρία η ανακήρυξη του 2018 ως έτους αφιερωμένου στην πολιτιστική κληρονομιά και η απόφαση της Unesco λίγο πριν την εκπνοή του 2017 να συμπεριλάβει στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το ρεμπέτικο τραγούδι, αναγνωρίζοντας πλέον παγκόσμια με τον πιο επίσημο τρόπο αυτό που επί έναν αιώνα αντιμετωπιζόταν ως μια «ένοχη απόλαυση».
ΤΟ Δ.Σ. Ε.Γ.Ε.-ΚΩ