Viral: H φωτογραφία αυτής της νεαρής μητέρας δείχνει την ωμή πραγματικότητα της κατάθλιψης

0
278

Κανείς δεν μιλάει εύκολα γι’αυτήν. Παραμονεύει σαν σκιά. Κάνει τη ζωή να δείχνει μια κουραστική διαδικασία. Μοιάζει με έναν ατέλειωτο δρόμο, που οδηγεί σε αδιέξοδο.

Δεν χρειάζεται να μεσολαβήσει κάποιο τραγικό γεγονός στη ζωή σου για να εμφανιστεί. Βρίσκει χώρο ακόμα και σε μια καθημερινότητα που δείχνει ότι κυλά αβίαστα.

Οι μικρές καθημερινές στιγμές χαράς χάνουν την αξία τους, όταν εκείνη έχει τον πρώτο λόγο. Είναι αδυσώπητη, σαν μια μαύρη τρύπα που μοιάζει με το χάος. Εχει όνομα. Τη λένε κατάθλιψη.

Πολλοί είναι εκείνοι που δεν κατανοούν την ύπαρξή της και άλλοι τόσοι ζουν μαζί της. Ισως και χωρίς να το συνειδητοποιούν. Μια φωτογραφία στο Facebook μιας νεαρής μητέρας κάνει τον γύρo του διαδικτύου και δείχνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο πώς είναι να ζεις με τον σύζυγο, τα παιδιά σου και την κατάθλιψη στο σπίτι σου.

Η Brittany Ernsperger μοιράστηκε μια εικόνα από την κουζίνα της που δείχνει πώς συμπεριφέρεται ένας άνθρωπος με κατάθλιψη. Τίποτα δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο στην καθημερινότητά μας. Ό,τι καταφέρνουμε, ακόμα και το πιο «μικρό και ασήμαντο», είναι μια μικρή νίκη. Το μήνυμα της Brittany συγκινεί και δείχνει την πραγματικότητα όπως είναι.

 

«Ετσι μοιάζει η κατάθλιψη. Δεν είναι τα καθαρά πιάτα, όχι. Αλλά το ότι αυτά παρέμειναν έτσι, μες τη μέση. Έχουν περάσει δύο εβδομάδες χωρίς να ασχοληθώ μαζί τους. Πριν από τρεις ημέρες, κάθισα στο πάτωμα της κουζίνας και τα κοίταζα καθώς έκλαιγα. Ήξερα ότι έπρεπε να τα τακτοποιήσω. Ηθελα τόσο πολύ να το κάνω. Αλλά η κατάθλιψη με τράβαγε πίσω. Σαν μια μαύρη τρύπα. Σε μια λακούβα με λάσπη.

Tα έβλεπα πρωί και βράδυ, όλη την ημέρα. Απλά τα έβλεπα.

Ελεγα στον εαυτό μου ότι έπρεπε να τα τακτοποιήσω. Ελεγα στον εαυτό μου ότι θα τα τακτοποιούσα. Και κάθε μέρα που δεν το έκανα, ένιωθα ηττημένη. Έκανα την κατάθλιψη ακόμα χειρότερη, γιατί το να μην καταφέρνεις να κάνεις κάτι που έχεις την υποχρέωση να κάνεις, είναι αποτυχία.

Ανούσιο. Αποτυχία. Aνίκανος. Χαζός. Τεμπέλης.

Όλα αυτά τριγυρνούν στο μυαλό κάποιου με κατάθλιψη. Ολη την ημέρα. Και πέρα αυτό, έχεις ένα συνεχές άγχος. Φοβάσαι ότι ο άνδρας σου θα φύγει γιατί νομίζει ότι είσαι τεμπέλα. Φοβάσαι μην μπουν άνθρωποι στο σπίτι σου και νομίζουν ότι είσαι βρωμιάρα. Nιώθεις ότι έχεις αποτύχει με τα παιδιά σου γιατί τρία βράδια στη σειρά δεν έχεις καθαρά πιάτα για το βραδινό. Ετσι, πίτσα και πάλι! Το χειρότερο κομμάτι, δεν είναι μόνο τα πιάτα. Είναι το πλύσιμο των ρούχων, το καθάρισμα, το να ντυθείς, να κάνεις μπάνιο, να ντύσεις τα παιδιά σου, να βουρτσίσεις τα δόντια σου και τα δικά τους, να κάνεις τις καθημερινές δουλειές. Ολα γίνονται εφιάλτης. Mια αγχωτική υποχρέωση.

Η κατάθλιψη είναι κάτι για το οποίο δεν μιλούν οι δυνατοί άνθρωποι γιατί δεν θέλουν να νομίζουν οι άλλοι ότι είναι «αδύναμοι». Δεν είστε αδύναμοι. Απλά ήσασταν πολύ δυνατοί για πολύ και πολλά πράγματα, και τώρα το σώμα σας χρειάζεται ένα διάλειμμα. Δεν με νοιάζει αν το μόνο πράγμα που έκανες σήμερα ήταν να βάλεις το αποσμητικό σου. Eίμαι υπερήφανη για σένα. Έκανες καλή δουλειά. Είμαι μαζί σου. Δεν ψάχνω για συμπόνοια, ούτε καν. Θέλω απλά να δείξω ότι είμαι εδώ για εσάς. Αν θέλετε σε κάποιον να μιλήσετε, είμαι εδώ για να βοηθήσω». 

 

Η Βritanny μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Facebook εξέφρασε τη βαθιά της συγκίνηση για την ανταπόκριση του κόσμου στο μήνυμά της. Xιλιάδες άνθρωποι είδαν το ποστ της και άλλοι τόσοι έδειξαν ότι ταυτίζονται μαζί της, συγχαίροντάς την για την ειλικρίνεια και το θάρρος της.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ