Ποια τα απίστευτα ευρήματα του ΣΔΟΕ για τον Γιάννο Παπαντωνίου;
Σε περίπου 15 ημέρες θα είναι έτοιμο το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής, που ολοκλήρωσε σήμερα την έρευνά της για την υπόθεση του πρώην υπουργού Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου, για τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Ήδη έχει ανατεθεί στους εισηγητές των κομμάτων η σύνταξη του πορίσματος, το οποίο θα έρθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 28 Ιουνίου.
Σημειώνεται ότι όλα τα κόμματα συμφώνησαν ότι η Προανακριτική Επιτροπή, σε ό,τι την αφορά, έχει ολοκληρώσει το έργο της, πλην του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, που ζήτησαν να συνεχιστούν οι εργασίες της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τα μέλη της Προανακριτικής προέκυψαν νέα στοιχεία, καθώς από τον πρόσφατο έλεγχο που διενήργησε το ΣΔΟΕ στο σπίτι του κ. Παπαντωνίου, διαπιστώθηκε ότι διατηρούσε σε πέντε διαφορετικές τράπεζες στην Ελλάδα, 46 τραπεζικούς λογαριασμούς σε δεκάδες υποκαταστήματα, που έφθαναν συνολικά το ποσό των 2,3 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τραπεζικοί λογαριασμοί εμφανίζονται την περίοδο 2000-2010, ενώ ένα ποσό, ύψους 300.000 ευρώ, από το οποίο 150.000 ευρώ είναι στο όνομα του κ. Παπαντωνίου και 150.000 ευρώ στο όνομα της συζύγου του, είναι την περίοδο που ήταν υπουργός Άμυνας.
Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι ο κ. Παπαντωνίου ελέγχεται συνολικά για 1,9 εκατ. ευρώ, καθώς τα στοιχεία που του ζητήθηκαν και κατέθεσε στην Προανακριτική, δεν δικαιολογούν το ποσό αυτό, από το οποίο το ένα εκατομμύριο είναι στο όνομά του και οι 900.000 στο όνομα της συζύγου του.
Ποινική δίωξη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ασκήθηκε στον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Στο ζευγάρι επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η έρευνα προχωρά σε νέο στάδιο, και συγκεκριμένα στην ανάκριση, μετά τον εντοπισμό τραπεζικού λογαριασμού του Γιάννου Παπαντωνίου ο οποίος περιλαμβάνεται στη λίστα Μπόργιανς και φέρεται να περιλάμβανε το 2006 περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ. Είναι ο ένας από τους τρεις λογαριασμούς, για τους οποίους έχουν ζητηθεί και αναμένονται στοιχεία από τις ελβετικές αρχές.
Το ζεύγος Παπαντωνίου κρίθηκε -κατά τις ίδιες πηγές- ύποπτο φυγής και έτσι απαγορεύθηκε η έξοδός τους από τη χώρα. Ο εν λόγω περιοριστικός όρος θα επικυρωθεί ή όχι από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών εντός δεκαπενθημέρου, ενώ μέχρι τότε ισχύει κανονικά.
Η ποινική δίωξη έρχεται στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που διενεργείτο για να διαπιστωθεί η νομιμότητα των καταθέσεων αλλά και του τιμήματος αγοράς της ακίνητης περιουσίας του πρώην υπουργού. Ζήτημα της έρευνας ήταν να εξακριβωθεί εάν η ακίνητη περιουσία του Γιάννου Παπαντωνίου, που αποτελείται στην Ελλάδα, προήλθε από μαύρο πολιτικό χρήμα ή από πόρους του πρώην υπουργού και οικογένειάς του.
Στο εισαγγελικό πόρισμα με το οποίο ζητήθηκε η άσκηση της ποινικής δίωξης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρεται πως από δηλωθέντα εισοδήματα του ζεύγους Παπαντωνίου υπάρχει μεγάλη απόκλιση και είναι εντελώς δυσανάλογα με τις καταθέσεις τους και το τίμημα για την αγορά τεσσάρων ακινήτων, μεταξύ των οποίων και το ακίνητο που πουλήθηκε στη Σύρου.
Οι εισαγγελείς φαίνεται πως έκριναν ότι προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ότι καταθέσεις ή και αγορές των δύο κατηγορουμένων πραγματοποιήθηκαν με βρώμικο χρήμα, το οποίο προήλθε από «δώρα» για την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά την υπουργία του.
Μάλιστα, οι εισαγγελικοί λειτουργοί δείχνουν στο πόρισμά τους να έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο οι αγορές των ακινήτων να προήλθαν από ενδεχόμενη φοροδιαφυγή καθώς τόσο ο Γιάννος Παπαντωνίου όσο και η σύζυγός του ήταν αμειβόμενοι από το Δημόσιο και δεν ασκούσαν κάποιο ελεύθερο επάγγελμα ή επιχειρηματική δραστηριότητα, από τα οποία να προέκυπταν αδήλωτα εισοδήματα.
Η προανακριτική
Νωρίτερα, και από την έρευνα της προανακριτικής ο πρώην υπουργός φέρεται να μην μπορεί να δικαιολογήσει περιουσιακά στοιχεία, δικά του και της συζύγου του, ύψους 1,9 εκ. ευρώ.
Ειδικότερα, ήρθε στο φως η ύπαρξη 46 τραπεζικών λογαριασμών του Γιάννου Παπαντωνίου σε δεκάδες υποκαταστήματα 5 τραπεζών ανά την Ελλάδα όπως προέκυψε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής που διερευνά την εμπλοκή του πρώην υπουργού Άμυνας στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών.
Η ύπαρξη των λογαριασμών ήρθε σε γνώση της Προανακριτικής Επιτροπής ύστερα από έρευνες που διενήργησε το ΣΔΟΕ. Οι λογαριασμοί αυτοί εξετάζονται πλέον από την Προανακριτική η οποία διερευνά αν αφορούν την επίμαχη περίοδο 2001- 2004 κατά την οποία ο κ. Παπαντωνίου ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας της κυβέρνησης Σημίτη.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες μελών της Προανακριτικής ο κ. Παπαντωνίου δεν έχει κατορθώσει ακόμη να δικαιολογήσει ένα τεράστια ποσό των περιουσιακών στοιχείων, τόσο δικών του όσο και της συζύγου του, το οποίο προσεγγίζει το 1,9 εκ. ευρώ.
Στο τραπέζι η συγκρότηση Εξεταστικής
Στη σημερινή κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση έπεσε, εντωμεταξύ, στο τραπέζι πρόταση να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή για τα εξοπλιστικά η οποία θα πιάσει από την αρχή το νήμα του σκανδάλου. Θετικοί απέναντι στην πρόταση εμφανίζονται βουλευτές από διάφορες πτέρυγες της Βουλής. Πάντως ενδεχόμενη απόφαση για τη συγκρότηση ή όχι της Εξεταστικής μπορεί να ληφθεί μόνον από την Ολομέλεια της Βουλής και όχι από τον Προανακριτική.
Εντωμεταξύ έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος έδωσε ήδη εντολή για τη σύνταξη του προσχεδίου του πορίσματος της Προανακριτικής που θα κατατεθεί στην Ολομέλεια. Κεντρικό ζήτημα παραμένει το θέμα της αρμοδιότητας ή όχι της Προανακριτικής για τις κατηγορίες που αποδίδονται στον κ. Παπαντωνίου.
Η Προανακριτική αναμένεται, πάντως, να ολοκληρώσει εμπρόθεσμα το έργο της δηλαδή πριν από την 28η Ιουνίου, βάσει της σχετικής προθεσμίας που της έχει δοθεί από την Ολομέλεια.