ΔΕΙΤΕ Όλες οι αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (Ιατρεία γειτονιάς-Οικογενειακοί γιατροί)

2
1215

Με τις ευλογίες θεσμών και Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπως δηλώνουν αξιωματούχοι της Αριστοτέλους, μπαίνει σε σταδιακή εφαρμογή η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Το νομοσχέδιο θ’ ανέβει για δημόσια διαβούλευση την Τρίτη το απόγευμα στην ψηφιακή πλατφόρμα OpenGov όπου και θα παραμείνει καθόλη την διάρκεια του Πάσχα.

Αμέσως μετά ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αρμόδιος γενικός Γραμματέας Σταμάτης Βαρδαρός θα έχουν συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Πρόθεση του Υπουργείου Υγείας είναι στις αρχές Μαϊου να γίνει η προκύρηξη θέσεων και μέχρι το τέλος του Ιουνίου να έχουν στελεχωθεί οι πρώτες Τοπικές Μονάδες Υγείας.

Ραχοκοκαλιά του νέου συστήματος είναι ο Οικογενειακός Γιατρός: παθολόγος, γενικός ιατρός, παιδίατρος.

Πιλοτική εφαρμογή

Σε πρώτη φάση θα καλυφθεί ένα μέρος του πληθυσμού (το 30% του αστικού και το 25% του συνολικού). Συγκεκριμένα:

  • 2.407.506 μόνιμοι κάτοικοι
  • 62 σημεία σε όλη την χώρα
  • 240 Τοπικές Μονάδες Υγείας (Το.Μ.Υ)
  • 1.024 οικογενειακοί γιατροί
  • 356 παιδίατροι
  • 3.053 συνολικά το προσωπικό στις Το.Μ.Υ

Σταδιακά μέσα στο τρέχον έτος το δίκτυο αυτό θα αναπτυχθεί μέχρις ότου καλυφθεί το 100% του πληθυσμού.

Σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα θα συμπεριληφθούν περιοχές της χώρας με τα εξής χαρακτηριστικά :

  • πληθυσμό με υψηλό ποσοστό ανεργίας
  • πληθυσμό με χαμηλό ετήσιο εισόδημα
  • αδυναμία σύναψης σύμβασης με ιδιώτες γιατρούς

yp1 πηγή: CNN Greece

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στη συνέντευξη τύπου:

«Στόχος της μεταρρύθμισης είναι η καθολική κάλυψη του μόνιμου πληθυσμού, η ισότιμη πρόσβαση, ανεξαρτήτως εισοδήματος και περιοχής και η οικονομική προστασία τόσο των ασφαλισμένων όσο και των ανασφάλιστων με την παροχή δωρεάν υπηρεσιών υγείας καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι εξαιτίας της ανεπάρκειας των δημόσιων δομών έχει μετακυλιστεί το κόστος της περίθαλψης στους ίδιους τους ασθενείς.»

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πλέον θα χωρίζεται σε δυο επίπεδα.

Το πρώτο επίπεδο θα αποτελείται από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας ή αλλιώς από τα ιατρεία γειτονιάς, τα οποία θα είναι η πύλη εισόδου στο σύστημα. Ο ασθενής θα παίρνει την φροντίδα που χρειάζεται είτε από αυτόν είτε ο οικογενειακός γιατρός θα του κλείνει ραντεβού σε ειδικό γιατρό του δημόσιου συστήματος υγείας.

Το δεύτερο επίπεδο θα αποτελείται από τα σημερινά ΠΕΔΥ, κέντρα υγείας και κέντρα υγείας αστικού τύπου όπου εκεί θα υπηρετούν γιατροί όλων των ειδικοτήτων.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορεί κάποιος ασθενής να πηγαίνει απευθείας στις μονάδες ΠΕΔΥ ή στο νοσοκομείο.

Ταυτόχρονα το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει άμεσα να εφαρμόσει την 24ωρη λειτουργεία σε 6 μονάδες ΠΕΔΥ (μεταξύ αυτών είναι το ΠΕΔΥ της λεωφόρου Αλεξάνδρας) σε μια προσπάθεια να ελαφρύνει τα δημόσια νοσοκομεία από τον όγκο των ασθενών που δέχονται σε κάθε εφημερία

Εγγραφή και καθεστώς λειτουργίας

Το κάθε ιατρείο γειτονιάς που θα βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό θα καλύπτει 10.000 με 12.000 κατοίκους.

Οι κάτοικοι θα πηγαίνουν στην τοπική μονάδα και θα εγγράφονται μόνο με το ΑΜΚΑ τους. Έτσι θα αποκτούν τον οικογενειακό τους γιατρό, ο οποίος θα μπορεί να τους επισκεφτεί και στο σπίτι.

Αν δεν μείνουν ευχαριστημένοι από τον συγκεκριμένο γιατρό θα μπορούν να εγγραφούν σε άλλον μετά από ορισμένο διάστημα, το οποίο ακόμη δεν έχει οριστεί.

Το ιατρείο γειτονιάς θα λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και θα είναι στελεχωμένο ως εξής:

  • 4 οικογενειακοί γιατροί (γενικοί ιατροί και παθολόγοι)
  • 1 παιδίατρος
  • 2 νοσηλευτές
  • 1 κοινωνική λειτουργός

2152599πηγή:Eurokinissi-Γιώργος Κονταρίνης

Οι γιατροί που θα απασχοληθούν στα ιατρεία γειτονιάς θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης -δηλαδή δεν θα μπορούν να έχουν δικό τους ιατρείο- με διετή σύμβαση και με δυνατότητα επέκτασης δύο ετών, ενώ ο μηνιαίος μισθός  υπολογίζεται στα 1.500 ευρώ καθαρά.

Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν και όσοι έλληνες γιατροί βρίσκονται στο εξωτερικό και θέλουν να επιστρέψουν.

Ανάμεσα στα καθήκοντα τους θα είναι και οι επισκέψεις κατ οίκον.

Οι ειδικοί γιατροί οι οποίοι θα υπηρετούν στο δεύτερο επίπεδο θα αναβαθμιστούν όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο γενικός γραματέας Σταμάτης Βαρδαρός καθώς θα έχουν την δυνατότητα πλέον να κάνουν εφημερίες και χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία.

Το ετήσιο κόστος λειτουργίας για τις τοπικές μονάδες υγείας υπολογίζεται στα 80.000.000 ευρώ και θα καλυφθεί από κοινοτικά κονδύλια για τα πρώτα τρία χρόνια, μετά θα περάσει στον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Ανάσα για τα δημόσια νοσοκομεία

Σύμφωνα με την ομάδα εργασίας του υπουργείου υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας υπολογίζεται ότι με την λειτουργία των τοπικών μονάδων, οι επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων:

  • στο τέλος του 2017 θα έχουν μειωθεί κατά 11,3% δηλαδή 3.091.000 λιγότερες επισκέψεις
  • ενώ στο τέλος του 2018 η μείωση θα φτάσει στο 20,4% δηλαδή 5.572.000 λιγότερες επισκέψεις.

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ