Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Ποσοστά φωτιά μετά το Eurogroup – Ποιοι μένουν εκτός Βουλής

1
1402

Ποια τα απίστευτα νούμερα στη νέα δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ;

Διευρύνεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

Την ίδια ώρα, αυξάνεται και η δυσαρέσκεια των πολιτών, οι οποίοι θέλουν κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία και εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός καθυστερεί την Aξιολόγηση γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος και θέλει να παραμείνει στην εξουσία.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 33% (32,5% τον Μάρτιο), έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει ποσοστό 15,5% (αμετάβλητο ποσοστό σε σχέση με τον Μάρτιο), με τη διαφορά των δύο κομμάτων να ανέρχεται στις 17,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7,5% (αμετάβλητο ποσοστό σε σχέση με τον Μάρτιο), το ΚΚΕ με 7 (7,5% τον Μάρτιο), η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 6,5% (αμετάβλητο ποσοστό σε σχέση με τον Μάρτιο), το Ποτάμι με 2% (1,5% τον Μάρτιο), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2% (2,5% τον Μάρτιο), η Ένωση Κεντρώων με 2% (αμετάβλητο σε σχέση με τον Μάρτιο), η Πλεύση Ελευθερίας με 2% (αμετάβλητο σε σχέση με τον Μάρτιο) και η Λαϊκή Ενότητα με 1% (αμετάβλητο σε σχέση με τον Μάρτιο).

Οι μεγάλες διαφορές που καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνονται και στους ποιοτικούς δείκτες της δημοσκόπησης ΠΑΜΑΚ, σύμφωνα με τους οποίους οι πολίτες – ακόμη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ- εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και θεωρούν πως τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση.

Πιο συγκεκριμένα, το 86% (αμετάβλητο σε σχέση με τον Μάρτιο) των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, έναντι ποσοστού 8% (9% τον Μάρτιο) που θεωρεί πώς τα πράγματα βαίνουν καλώς.

Το 73% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ θεωρεί πως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καθυστερεί την αξιολόγηση γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος και θέλει να παραμείνει στην εξουσία, ενώ μόλις το 18% εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός διαπραγματεύεται σκληρά με τους δανειστές για την εθνική υπερηφάνεια και το καλό της χώρας.

Όσον αφορά την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου, το 59,5% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πρωτίστως να παραμείνει στην εξουσία παρά να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της, το 33% εκτιμά ότι προσπάθησε να υλοποιήσει πολλά από τα μέτρα που εξήγγειλε, αλλά απέτυχε, ενώ μόλις το 3,5% θεωρεί ότι η κυβέρνηση υλοποίησε πολλά από όσα είχε εξαγγείλει.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω από τους μισούς (52,5%) θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν κατάφερε να υλοποιήσει όσα είχε εξαγγείλει.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο δείκτης ικανοποίησης στη δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ, όπου το 51% των ερωτηθέντων (25% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και 83% των ψηφοφόρων της ΝΔ) εμφανίζεται δυσαρεστημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης και πιστεύει πως υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές, το 44% (64,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και 15% των ψηφοφόρων της ΝΔ) δηλώνει δυσαρεστημένο, αλλά δεν βλέπει καλύτερες εναλλακτικές και μόλις το 3,5% (8,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και 0,5% των ψηφοφόρων της ΝΔ) εμφανίζεται ευχαριστημένο από τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη μέτρηση, το 38% των ερωτηθέντων επιθυμεί να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, το 30% θέλει να γίνουν πρόωρες εκλογές και το 19% να παραμείνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έως το τέλος της τετραετίας.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δημοσκόπησης ΠΑΜΑΚ, το 36% (39,5% τον Μάρτιο) των ερωτηθέντων επιθυμεί ύστερα από τις επόμενες εκλογές μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ ή μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ, το 20% (19% τον Μάρτιο) επιθυμεί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 13% των ερωτηθέντων (13,5% τον Μάρτιο) επιθυμεί οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΝΔ και ΚλεφτοΠασόκ στην εξουσία, Σύριζα αντιπολίτευση και ΧΑ και ΚΚΕ να τα ψάλουν από δεξιά και από αριστερά. Όσο για τους άλλους… κλάααααμα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ