«Δεν θα σταματήσουν οι σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη»: Μεγάλος κίνδυνος κατολισθήσεων | Σεισμός 4,5 Ρίχτερ μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού – Έγινε αισθητός και στην Αττική

0
73

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού – Έγινε αισθητός και στην Αττική

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού -  Έγινε αισθητός και στην Αττική
H σελίδα ανανεώνεται αυτόματα

Η δόνηση των 4,5 Ρίχτερ έγινε αισθητή και σε περιοχές της Αττικής

Σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού λίγο πριν τις 8 το απόγευμα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Το Ευρωμεσογειακό έδωσε τη δόνηση στα 4,8 Ρίχτερ.

Η δόνηση έγινε, σύμφωνα με αναφορές, αισθητή και σε περιοχές της Αττικής, αλλά και στην Τουρκία.

Δύο νέες δονήσεις μέσα σε διάστημα τριών λεπτών: 4,5 και 3,7 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή της Αμοργού

Οι τουρίστες από τη Χιλή που περνούν τις κορδέλες της Αστυνομίας για να πάνε στο Airbnb δωμάτιό τους στο γκρεμό της Οίας

Στην άκρη του γκρεμού της Οίας, εκεί όπου το Αιγαίο απλώνεται σαν απέραντος γαλάζιος καμβάς, ο Ροντρίγκο και η Λέσλι από τη Χιλή απολάμβαναν ένα ποτήρι κρασί. Καθισμένοι σε ένα μικρό τραπεζάκι, με τα ποτήρια να λαμπυρίζουν στο ηλιοβασίλεμα, έμοιαζαν απόλυτα γαλήνιοι, παρά το γεγονός ότι λίγα μέτρα πιο πέρα, ο απόκρημνος βράχος της Σαντορίνης έπεφτε απότομα προς τη θάλασσα.

Μόλις δύο μέρες βρίσκονται στο νησί, αλλά τίποτα δεν φαίνεται να τους ταράζει – ούτε καν η σεισμική δραστηριότητα που τις τελευταίες ημέρες έχει προκαλέσει ανησυχία στους επισκέπτες.

Διαβάστε αναλυτικά το θέμα ΕΔΩ

Δονήσεις 4,1 και 4 Ρίχτερ μέσα σε 20 λεπτά

Σεισμική δόνηση με μέγεθος 4 στην κλίμακα Ρίχτερ κατέγραψε, στις 17:58, το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο, 13 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος στα 8,2 χιλιόμετρα.

Περίπου 20 λεπτά αργότερα, καταγράφηκε δόνηση μεγέθους 4,1 Ρίχτερ με επίκεντρο στα 15 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης και εστιακό βάθος στα 11,9 χιλιόμετρα.

Απόκοσμες εικόνες στη Σαντορίνη: Άδεια σοκάκια και κατεβασμένα ρολά στα καταστήματα

Ερήμωσε – για τα δεδομένα της – η Σαντορίνη, καθώς χιλιάδες είναι οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες που αποχώρησαν, φοβούμενοι μεγαλύτερο ξέσπασμα του εγκέλαδου. Από την Κυριακή ως την Τρίτη και μόνο μέσω της θαλάσσιας οδού, αναχώρησαν πάνω από 9.500 άνθρωποι, όπως έκανε νωρίτερα γνωστό το υπουργείο Ναυτιλίας.

Έτσι, τα σοκάκια στο νησί είναι άδεια, τα καταστήματα έχουν κατεβάσει ρολά και ο κόσμος που κινείται σε ανοιχτούς χώρους είναι ελάχιστος.

Δείτε σχετικές φωτογραφίες

santorini-adeia
santorini-adeia2
santorini-adeia3
santorini-adeia4

Συνεχίζονται οι κατολισθήσεις στη Σαντορίνη – Κορδέλες και σημάνσεις σε πολλά σημεία του νησιού

Συνεχίζονται ασταμάτητα  οι σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη νησιωτική περιοχή της Σαντορίνης, με συνέπεια να προκαλούνται διαρκώς κατολισθήσεις, προβληματίζοντας Αρχές και ειδικούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Κόκκινη Παραλία, όπου έχουν αποκολληθεί μεγάλα τμήματα βράχου. Ειδικά συνεργεία έχουν τοποθετήσει κορδέλες και σημάνσεις σε πολλά σημεία του νησιού, προειδοποιώντας για τους κινδύνους.

Έκτακτη ανακοίνωση του ΕΚΠΑ: Ξεπέρασαν τους 6.400 οι σεισμοί στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού από τις 26 Ιανουαρίου

Έκτακτη ανακοίνωση για τη σεισμικότητα στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού, εξέδωσε η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ.

Σε αυτήν αναφέρονται τα εξής:

«Κατά την περίοδο από 2 Φεβρουαρίου έως και τις πρώτες ώρες της 5ης Φεβρουαρίου 2025, η σεισμικότητα στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού εντάθηκε ακόμη περισσότερο. Η ανάλυση σεισμολογικών δεδομένων έως και την 3η Φεβρουαρίου, η οποία επικαιροποιήθηκε με τη χρήση μηχανικής μάθησης, απέδωσε ένα πλήθος άνω των 1,300 σεισμών την 2η Φεβρουαρίου και άνω των 1,400 σεισμών την 3η Φεβρουαρίου, ξεπερνώντας συνολικά τους 6,400 σεισμούς από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι και τις 3 Φεβρουαρίου, εκ των οποίων πάνω από 4,800 είχαν μέγεθος Μ³1.0 και πάνω από 800 είχαν μέγεθος Μ³2.5.

Ο αριθμός σεισμών με μέγεθος Μ³2.5 αυξάνεται σταδιακά ανά ημέρα, με πλήθος 0, 1, 2, 6, 9, 25, 45, 340, και 437 σεισμούς από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι και τις 3 Φεβρουαρίου. Στις 2 Φεβρουαρίου εκδηλώθηκαν 5 σεισμοί με Μ³4.5, στις 3 Φεβρουαρίου 7 σεισμοί και στις 4 Φεβρουαρίου 9 σεισμοί. Το μέγεθος του μεγαλύτερου σεισμού ήταν 4.6 στις 2 Φεβρουαρίου, ενώ στις 3 και 4 Φεβρουαρίου εκδηλώθηκαν τρεις σεισμοί με μεγέθη 4.9-5.0 και άλλοι τέσσερις με μέγεθος 4.8. Κατά τις πρώτες ώρες της 5ης Φεβρουαρίου, η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται πλησίον της Ανύδρου. Έχουν εντοπιστεί πάνω από 30 σεισμοί, με το μέγεθος του μεγαλύτερου σεισμού να φτάνει το 4.4.

Η κατανομή των σεισμικών επικέντρων στις 2 Φεβρουαρίου ξεκίνησε συγκεντρωμένη περίπου στο μέσο της απόστασης Ανύδρου-Σαντορίνης, και στη συνέχεια μετανάστευσε στα ΒΑ προς την Άνυδρο. Στις 3 Φεβρουαρίου, η σεισμικότητα παρέμεινε συσσωρευμένη κυρίως στα νοτιοδυτικά της Ανύδρου, ενώ μικρές συστάδες σεισμών εκδηλώθηκαν και σε περιοχές δυτικά και βόρεια της Ανύδρου, σε αποστάσεις γενικά μικρότερες των 10 km από αυτήν. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, στις 4 Φεβρουαρίου παρέμεινε στην περιοχή κυρίως δυτικά της Ανύδρου, αλλά εξαπλώθηκε και λίγο ανατολικότερα. Κατά την περίοδο από 1 Φεβρουαρίου έως 4 Φεβρουαρίου, το άκρο της σεισμικά ενεργοποιημένης ζώνης φαίνεται να μετανάστευσε προς τα βορειοανατολικά με ταχύτητα ~4-5 χλμ/ημέρα (km/day) σε κατεύθυνση ~Β40°Α. Από την ανάλυση με μέθοδο μηχανικής μάθησης φαίνεται κατά τη διάρκεια διαφόρων εξάρσεων, η μετανάστευση να γίνεται με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα κατά περιοχές, καλύπτοντας μικρότερες αποστάσεις.

Η έως τώρα σεισμική δραστηριότητα στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού πιθανώς φέρει τα χαρακτηριστικά ενός σεισμικού σμήνους, καθώς δεν διακρίνεται κάποιος σεισμός με μέγεθος σαφώς μεγαλύτερο από όλους τους υπόλοιπους, ο οποίος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κύριος σεισμός. Επιπλέον, ο ρυθμός σεισμικότητας βαίνει αυξανόμενος, ενώ οι μετασεισμικές ακολουθίες χαρακτηρίζονται από φθίνουσα χρονική κατανομή σεισμών, με το μέγεθος του μεγαλύτερου μετασεισμού συνήθως να είναι μικρότερο από ~0.5 συγκριτικά με τον κύριο σεισμό. Αν και πιθανώς να πρόκειται για σμήνος που εμπεριέχει σεισμούς μεγάλων μεγεθών, συγκριτικά με άλλα πρόσφατα σεισμικά σμήνη στον Ελλαδικό χώρο, ένα ενδεχόμενο είναι να συνεχιστεί η δράση του αλλά με σταδιακά μικρότερα μεγέθη και μικρότερο πλήθος σεισμών, αλλά να διαρκέσει πολλούς μήνες, όπως στην περίπτωση του σεισμικού σμήνους της Θήβας. Ωστόσο, ένα δεύτερο ενδεχόμενο είναι το σμήνος αυτό να διεγείρει τη διάρρηξη ενός σημαντικού τμήματος μεγάλου ενεργού ρήγματος της περιοχής, δίνοντας έτσι έναν κύριο σεισμό, και στη συνέχεια η δραστηριότητα να πάρει τη μορφή μιας τυπικής μετασεισμικής ακολουθίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, το σεισμικό σμήνος που έχει προηγηθεί του κύριου σεισμού θα χαρακτηριστεί (εκ των υστέρων) ως προσεισμική ακολουθία. Αν και η παρατηρούμενη σεισμική έξαρση λαμβάνει χώρα εντός του ενεργού ηφαιστειακού τόξου του Νοτίου Αιγαίου, δεν σχετίζεται άμεσα με κάποιο γνωστό ηφαιστειακό κέντρο, αλλά φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει ένα σύστημα κανονικών ρηγμάτων, διεύθυνσης ΝΔ-ΒΑ στη θαλάσσια λεκάνη της Ανύδρου. Τα σεισμικά σμήνη, και ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε ηφαιστειακά περιβάλλοντα, συχνά διεγείρονται από διείσδυση ρευστών στον ρηξιγενή ιστό, τα οποία διευκολύνουν τις διαρρήξεις, σε συνδυασμό με τη μεταφορά τάσης που προκαλείται από τους ίδιους τους τεκτονικούς σεισμούς.

Οι δυνατότητες ανιχνευσιμότητας μικροσεισμών αναμένεται να βελτιωθούν, και οι αβεβαιότητες εντοπισμού των υποκέντρων να μειωθούν τις προσεχείς ημέρες, καθώς όλοι οι φορείς του Ενιαίου Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων εργάζονται για την πύκνωση του δικτύου τοπικών σταθμών. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εντατικής παρακολούθησης της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στη περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, μέλη των δύο Εργαστηρίων (Σεισμολογίας και Γεωφυσικής) του Τομέα Γεωφυσικής και Γεωθερμίας καθώς και της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ θα μεταβούν στην Ίο και τη Σαντορίνη για εγκατάσταση και συντήρηση σεισμογράφων καθώς και για μετρήσεις εδαφικής παραμόρφωσης».

Δήμος Τήνου: Οδηγίες προστασίας και ορισμός χώρων καταφυγής περίπτωση Σεισμού

Λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, ο Δήμος Τήνου και οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας συνιστούν στους πολίτες κι επισκέπτες του νησιού:

– να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια,
– να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους αποφεύγοντας περιοχές που εγκυμονούν κινδύνους κατολισθήσεων
– να απομακρύνονται άμεσα από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης και
– να λάβουν γνώση για τους χώρους καταφυγής που έχουν οριστεί.

Συνεχίζονται οι δονήσεις: Δύο 4 Ρίχτερ, μια 3,8 και δύο 3,7, οι ισχυρότερες από τις 3 το μεσημέρι

Ψηφιακός χάρτης με τα ασφαλή σημεία συγκέντρωσης σε Σαντορίνη και Αμοργό

Τη λειτουργία της νέας ψηφιακής πλατφόρμας mysafetyplan.gov.gr, η οποία αποτελεί εργαλείο ενημέρωσης και καθοδήγησης των πολιτών σε περιπτώσεις σεισμού και άλλων φυσικών καταστροφών και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ανακοίνωσε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο Διαδικτυακός Χάρτης Ασφαλών Χώρων είναι σχεδιασμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται:

Προσβασιμότητα: Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη διαδικτυακά, χωρίς να απαιτείται εγκατάσταση εφαρμογής. Αρκεί η επίσκεψη στην ιστοσελίδα mysafetyplan.gov.gr.

Πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο: Ο χάρτης εμφανίζει όλες τις εγκεκριμένες τοποθεσίες προσωρινής φιλοξενίας πολιτών (καταφύγια), όπως έχουν οριστεί από την Πολιτική Προστασία, τους δήμους και τις περιφέρειες.

Σταδιακή αναβάθμιση: Στο προσεχές διάστημα θα εμπλουτιστεί με πρόσθετες οδηγίες και ενημερωτικό υλικό για διάφορες κατηγορίες φυσικών καταστροφών.

simeia-santorini1
simeia-santorini2

Επιπλέον, έχει υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα ώστε να εξασφαλιστούν οι τηλεπικοινωνίες ακόμα και σε έκτακτες συνθήκες.

Πιο συγκεκριμένα:

– Συνεργασία με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους: Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με τις εταιρείες Cosmote, Vodafone και Nova, μεριμνά ώστε οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι να τοποθετήσουν κινητές μονάδες και γεννήτριες στις περιοχές που πλήττονται ή είναι πιθανό να πληγούν από έντονη σεισμική ή άλλη φυσική δραστηριότητα. Ήδη έχουν μεταφερθεί σε Σαντορίνη, Ανάφη, Αμοργό και Ίο. Στόχος είναι να παραμείνουν οι τηλεπικοινωνίες αδιάλειπτες ακόμη και σε συνθήκες διακοπής ρεύματος.

– Ο HellasSat έχει προετοιμάσει την κινητή μονάδα για δορυφορικές επικοινωνίες η οποία θα μεταφερθεί στη Σαντορίνη και συγκεκριμένα στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η νέα υπηρεσία mysafetyplan.gov.gr αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής της Πολιτείας για την πρόληψη, την ασφάλεια και την άμεση ενημέρωση των πολιτών. Ο έγκαιρος προγραμματισμός, η γρήγορη καθοδήγηση και η βελτιωμένη επικοινωνία ανάμεσα στους φορείς αλλά και τους πολίτες, μπορούν να σώσουν ζωές και να περιορίσουν τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών.

Οι 8 επισημάνσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας για την αντιμετώπιση των έκτακτων προβλημάτων λόγω των σεισμών στις Κυκλάδες

Σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στις Κυκλάδες, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επισημαίνει τα εξής:

1ον. ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ αύξηση στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων πραγματοποιήθηκε.

2ον. Για την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση της Σαντορίνης προς τον Πειραιά, έχουν εκτελεστεί εννέα (9) δρομολόγια από τις 2/2/2025 έως και 4/2/2025, μεταφέροντας 7.376 επιβάτες και 1.307 οχήματα. Αποδεικνύεται, έτσι, πως η ακτοπλοΐα εκτόνωσε καταλυτικά την πίεση για άμεση αναχώρηση κατοίκων και επισκεπτών από το νησί.

3ον. Με έγκριση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτική Πολιτικής και την συνδρομή των ακτοπλοϊκών εταιριών και των πληρωμάτων τους, εκτελέστηκαν στις 4/2/2025, δύο (2) έκτακτα δρομολόγια που εξυπηρέτησαν, επιπλέον, 2.264 επιβάτες και 399 οχήματα.

4ον. Από την πρώτη στιγμή έναρξης του σεισμικού φαινομένου στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης, το Υ.ΝΑ.Ν.Π και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής συμμετείχαν σε όλες τις επιχειρησιακές συσκέψεις, υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

5ον. Επιχειρησιακές μονάδες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (πλωτά μέσα και ένστολο προσωπικό), μεταφέρθηκαν με βάση τον σχεδιασμό και διατηρούν τις δυνάμεις τους στα νησιά που αντιμετωπίζουν το σεισμικό φαινόμενο. Συγκεκριμένα, επιπλέον των σκαφών του Λιμενικού Σώματος που επιχειρούν καθημερινά στα τέσσερα νησιά (Ίος, Αμοργός, Θήρα και Ανάφη), βρίσκονται σε επιφυλακή στην περιοχή και άλλα τέσσερα (4) σκάφη του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. Επίσης, με βάση το Τοπικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης, σε ετοιμότητα βρίσκονται άλλα είκοσι ένα (21) σκάφη (ρυμουλκό, επιβατηγά, μεγάλα αλιευτικά κ.ά.). Παράλληλα, ένα (1) ελικόπτερο του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ παραμένει σε 24ωρη ετοιμότητα στη βάση του.

6ον. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει λάβει μέτρα αστυνόμευσης στις λιμενικές εγκαταστάσεις που αποκλείστηκαν από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επειδή σημειώθηκαν φαινόμενα κατολίσθησης. Παράλληλα, τροποποίησε τα δρομολόγια της τοπικής γραμμής Θηρασιά – Οία Θήρας, λόγω της αποφυγής πρόσβασης του τοπικού πλοίου στους λιμένες Αμμούδι και Κόρφο.

7ον. Παράλληλα το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει σχεδιάσει, εγκρίνει και ικανοποιήσει ΑΜΕΣΑ κάθε επιθυμία των αρμοδίων κυβερνητικών Αρχών για τη θαλάσσια μεταφορά επιθεωρητών, κλιμακίων επιστημόνων, υλικών, γεννητριών και άλλου εξοπλισμού, στα νησιά που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

8ον. Σήμερα, 5/2/2025, στην περιοχή επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες και έχει επιβληθεί απαγορευτικό απόπλου. Ως εκ τούτου, σήμερα δεν εκτελέστηκαν τα δρομολόγια των «Blue Star 1» και «Διονύσιος Σολωμός». Το δρομολόγιο του «Blue Star Chios» από Πειραιά στις 17:00, θα εκτελεστεί αναλόγως των καιρικών συνθηκών που θα επικρατούν. Αν οι καιρικές συνθήκες βελτιωθούν νωρίτερα, θα εξεταστεί η δυνατότητα έκτακτης δρομολόγησης πλοίου από την Κρήτη για τον Πειραιά.

Το αρματαγωγό «Σάμος» έχει σταθμεύσει την Ιό

Στον όρμο Μυλοπότα στην Ίο έχει σταθμεύσει το αρματαγωγό «Σάμος», όπως ενημέρωσε νωρίτερα και ο Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να βοηθήσει στην απεμπλοκή κατοίκων από τα γύρω νησιά, αν κριθεί απαραίτητο.

armatagogo-samos

Κλειστά και αύριο τα σχολεία της Τήνου

Σύμφωνα με το tinostoday.gr, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία της Τήνου και αύριο, Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο που λαμβάνει χώρα σε αρκετά νησιά των Κυκλάδων όπως στη Σύρο, στη Μύκονο, στην Άνδρο, στην Πάρο και στη Νάξο λόγω της σεισμικής δραστηριότητας.

tinos-sxoleio

Η ανακοίνωση του Δήμου Θήρας – Σαντορίνης για τις κορδέλες σήμανσης που έχουν τοποθετηθεί στο νησί

Ο Δήμος Θήρας – Σαντορίνης εξέδωσε ανακοίνωση για τις κορδέλες σήμανσης που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του νησιού για την προληπτική προστασία κατοίκων και επισκεπτών.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Σας ενημερώνουμε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν τοποθετηθεί κορδέλες σήμανσης για την απαγόρευση πρόσβασης σε διάφορα σημεία του νησιού, για την προληπτική προστασία των κατοίκων και των επισκεπτών. Παρακαλούμε να γίνει σεβαστή η απαγόρευση προσέγγισης στα σημεία αυτά και να ενημερωθούν οι επισκέπτες στις ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν, ώστε να μην τις προσπερνούν».

simansi-santorini


Οι πέντε περιοχές με υψηλό κίνδυνο κατολισθήσεων – Τι λένε οι επιστήμονες για το ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού

Τα δεδομένα που παρουσίασαν μέσα από χάρτες και γραφικές απεικονίσεις ο καθηγητής Γεωφυσικής και σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και η ηφαιστειολόγος Εύη Νομικού, στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης.

Διαβάστε αναλυτικά το θέμα ΕΔΩ

Μέχρι και οι «μαθημένοι» Ιάπωνες φοβήθηκαν στη Σαντορίνη – Δείτε το γιατί στο βίντεο

Δύο τουρίστες από το Τόκιο αποφάσισαν να φύγουν νωρίτερα από το νησί λόγω των συνεχόμενων δονήσεων και εξηγούν το λόγο στο Protothema.

Ο Σουζούκι και η Ακάνε, ένα ζευγάρι από το Τόκιο, έφτασαν χθες στο νησί για μια ολιγοήμερη απόδραση, όμως οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις τους έκαναν να αναθεωρήσουν.

Τρόμαξαν μέχρι και οι Ιάπωνες με τους σεισμούς στη Σαντορίνη!

Διαβάστε αναλυτικά το θέμα ΕΔΩ

Εύη Νομικού: Μετράμε την αναπνοή του Κολούμπο – Όλα τα ρήγματα εντοπίζονται ΒΑ της Σαντορίνης

Ψυχραιμία, συνέστησε η ηφαιστειολόγος Εύη Νομικού μιλώντας ζωντανά από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για τα τελευταία σεισμικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού.

«Ο καθρέφτης του υποθαλάσσιου ρήγματος με βαθυμετρία δείχνει τη μορφολογία του Κολούμπο, αλλά και τα ρήγματα, που όλα εντοπίζονται βορειοανατολικά της Σαντορίνης προς Αρκεσίνη και όχι προς την Αμοργό», τόνισε η ηφαιστειολόγος.

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε για τα σεισμικά φαινόμενα σε Σαντορίνη και Αμοργό, στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας υπό τον Κυριάκο ΜητσοτάκηΣτη σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας και την ηφαιστειολόγο Εύη Νομικού.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, σημειώθηκαν επτά σεισμοί μέσα σε μισή ώρα (13:08-13:40) στο τρίγωνο Σαντορίνη, Αμοργός, Ανάφη. Μεγαλύτεροι ήταν των 4,8 και 4,7 της κλίμακας Ρίχτερ.

 

Μητσοτάκης: «Να είναι ψύχραιμοι οι νησιώτες και να συνεργάζονται με τις αρχές»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η εκτίμηση του φαινομένου θα είναι καθημερινή, είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι». «Κρατώ την λίγο πιο ενθαρρυντική τοποθέτηση του κυρίου καθηγητή (σσ κ. Παπαζάχου) ότι είμαστε σήμερα λίγο πιο αισιόδοξοι απ’ ό, τι ήμασταν χθες χωρίς το τονίζω, να μπορεί κανείς να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη» είπε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε του νησιώτες να είναι ψύχραιμοι. «Να ξεκινήσω εκφράζοντας και εγώ με τη σειρά μου τις ευχαριστίες τους εκλεκτούς επιστήμονες στην κυρία καθηγήτρια στους δύο καθηγητές για αυτή την πολύ ουσιαστική παρουσίαση, την οποία μας έκαναν, την κρίναμε μαζί με τον Υπουργό απαραίτητη, προκειμένου να υπάρχει μία ενημέρωση αλλά και μία εκπαίδευση της κοινής γνώμης για ένα εξαιρετικά σύνθετο και περίπλοκο γεωλογικό φαινόμενο, το οποίο όμως με τη δυνατότητα να το αποκωδικοποιήσουμε και νομίζω να το εξηγήσουμε με απλά λόγια» τόνισε στην αρχή της τοποθέτησής του.

 

 

Πρώτος για το μείζον ζήτημα μίλησε ο Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος παρουσίασε μία αισιόδοξη πλευρά της κατάστασης, καθώς ανέφερε ότι πηγαίνει σε ένα καλύτερο σενάριο σε σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα. Ωστόσο, είπε πως οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται δονήσεις και το επόμενο χρονικό διάστημα, συνιστώντας ψυχραιμία στους πολίτες. 

 

 

Η Εύη Νομικού, καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έκανε μία αναδρομή στο ιστορικό των σεισμών, εξηγώντας πώς συμπεριφέρεται η Καλδέρα της Σαντορίνης και τι συμβαίνει στον υποθαλάσσιο χώρο Σαντορίνης – Αμοργού, όπου σημειώνονται οι δονήσεις. «Υπάρχει ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο που λέγεται Κολούμπος. Φανταστείτε ότι είναι μια τεράστια χοάνη. Μέσα στον Κολούμπο οι πλαγιές είναι από ελαφρόπετρα, εκτός από λίγες που είναι από λάβα. Υπάρχουν, επίσης, κάποιες καμινάδες, που είναι “αναπνοές” του ηφαιστείου», είπε σχετικά με το ηφαίστειο για το οποίο έχει γίνει μεγάλος ντόρος το τελευταίο καιρό.

Λέκκας: «Πρώτη φορά που η επιστημονική κοινότητα δεν εκφράζει αντιπαλότητα»

Ο Ευθύμιος Λέκκας επισήμανε τον υψηλό κίνδυνο κατολισθήσεων στο νησί της Σαντορίνης, παραθέτοντας τις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο. «Ο κίνδυνος κατολίσθησης σε όλο το μήκος των πρανών της Καλντέρας της Σαντορίνης είναι υψηλός, δεδομένου ότι σε αυτά τα σημεία συγκεντρώνονται πλήθος κόσμου τουλάχιστον 8 μήνες τον χρόνο».

 

Αυτές οι περιοχές κινδυνεύουν με κατολισθήσεις: 

  • ο Παλαιός Λιμένας Φηρών
  • Λιμάνι Αθηνιού
  • Οία – περιοχή Αμμούδι
  • Οία – περιοχή Αρμένης
  • Θηρασιά – Οικισμούς Κόρφου

 

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ