Η μεγάλη φυγή από τη Σαντορίνη: Πάνω από 11.000 άνθρωποι και 1.200 ΙΧ έχουν αναχωρήσει από το νησί

1
210

Πέντε σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ μέσα σε μισή ώρα

Έντονη είναι η σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη την τελευταία μισή ώρα καθώς έχουν καταγραφεί πέντε σεισμικές δονήσεις με ένταση από 4,1 έως 4,8 Ρίχτερ.

5_seismoi

Άδειοι δρόμοι στη Σαντορίνη, ερήμωσε το νησί

Έρημοι είναι οι δρόμοι στη Σαντορίνη.   Περπατώντας στα σοκάκια των Φηρών, η εικόνα είναι πρωτόγνωρη καθώς θυμίζει κάτι από εποχές πανδημίας. Ορισμένα μαγαζιά είναι ανοικτά αλλά στους δρόμους δεν κυκλοφορεί κανείς.

Δείτε την ανταπόκριση του Φρίξου Δρακοντίδη και το βίντεο του Παναγιώτη Κουφαλέξη από τη Σαντορίνη

Έρημοι δρόμοι στην Σαντορίνη (3)

Δείτε φωτογραφίες

santorini-koufalexis-3
santorini-koufalexis-4
santorini-koufalexis-5
santorini-koufalexis-6
santorini-koufalexis-7
santorini-koufalexis-8
santorini-koufalexis-1
santorini-koufalexis-2

Σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ ανατολικά της Αμοργού

Σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,8 στην κλίμακα Ρίχτερ κατέγραψε, στις 22.00, το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ακυρώνονται δρομολόγια του Blue Star 1 λόγω καιρού

Δεν θα γίνουν τα πρωινά δρομολόγια του Blue Star 1 την Τετάρτη για τις Κυκλάδες λόγω του κακού καιρού, σύμφωνα με πληροφορίες.

Τα δρομολόγια θα επαναληφθούν όταν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες.

Στη διάθεση των κατοίκων των Κυκλάδων Λέσχη Φιλίας του Δήμου Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων κινητοποιήθηκε υπέρ των κατοίκων των Κυκλάδων μετά την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή τους.

Για το σκοπό ο Δήμος θέτει άμεσα σε λειτουργία τη Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου (Μαμούρη 22 & Δύμης) για να φιλοξενήσει τους ανθρώπους που αναγκάζονται να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Η Λέσχη Φιλίας θα παραμείνει ανοιχτή για όσο διάστημα χρειαστεί, προσφέροντας ασφαλές καταφύγιο, στέγη και τρόφιμα σε όσους το έχουν ανάγκη.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνούν με την 24ωρη γραμμή του Δήμου Αθηναίων στο 1595 για περισσότερες πληροφορίες και καθοδήγηση, προτού μεταβούν στη Λέσχη.

Ψύχραιμοι στην Αμοργό αν και «το σημερινό 5αρι ήταν τρομακτικό»

Το διαρκές βουητό ανησυχεί τους κατοίκους της Αμοργού, που απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από το επίκεντρο των συνεχών σεισμών, ωστόσο οι αντιδράσεις τους είναι ψύχραιμες.

Όπως λένε στο protothema.gr, και το 1956, με το μεγάλο σεισμό, δεν είχαμε μεγάλες ζημιές.

Διαβάστε περισσότερα

Συνεχίζουν να εγκαταλείπουν την Σαντορίνη όσοι διαμένουν στο νησί

Χιλιάδες πολίτες έχουν αποχωρήσει από τη Σαντορίνη, μετά από τις συνεχόμενες σεισμικές δονήσεις στο νησί και γύρω από αυτό.

Οι περισσότεροι που αποχωρούν είναι κυρίως εργαζόμενοι στο νησί, σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων. Όπως φαίνεται στις παρακάτω εικόνες, έχουν πάρει τα πράγματά τους και τα κατοικίδια τους και φεύγουν μαζικά.

6454980
6454977

«Κινδυνεύουν τα σπίτια με θέα, στο χείλος της Καλντέρας» λέει καθηγητής γεωλογίας για τους σεισμούς στη Σαντορίνη

Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα κτίσματα στη Σαντορίνη σε περίπτωση ενός ισχυρού σεισμού, μίλησε ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Οία θέλει προσοχή «γιατί είναι και πιο κοντά» στα επίκεντρα των σεισμικών δονήσεων.

«Η Οία είναι πιο κοντά και καθαρά από λάβες και ελαφρόπετρα. Όμως στη νότια περιοχή, τα πετρώματα από κάτω είναι ασβεστόλιθοι και μάρμαρα, συμπαγή και συνεκτικά. Η συμπεριφορά είναι τελείως διαφορετική. Άρα οι επιπτώσεις θα είναι διαφορετικές και ο κίνδυνος θα είναι κυρίως για όσα σπίτια έχουν την ωραία θέα και θέση αλλά είναι και πιο επικίνδυνα λόγω αστάθειας των πρανών στην Καλντέρα».
«Όσο και αν έχουν χτιστεί με σωστό τρόπο δεν παύουν να είναι σε ένα υπόβαθρο ασταθές γιατί είναι στο χείλος της Καλντέρας. Επομένως εκεί υπάρχουν συνέχειες στους βράχους και τη δομή που μπορεί με τη δόνηση 5,5 ή 6 Ρίχτερ να φύγουν κάποια κομμάτια και να υπάρξουν προβλήματα από κατολισθήσεις που θα προκληθούν. Είδατε μόλις περάσαμε το 4,5 Ρίχτερ είχαμε εικόνες στα πρανή της Σαντορίνης με καταπτώσεις και χώματα. Πέφτουν και είναι λογικό. Κατά τα άλλα οι κατασκευές που είναι δομημένες σωστά δεν αναμένεται να πάθουν ζημιές», συμπλήρωσε ο κ. Παπανικολάου μιλώντας στο MEGA.

Αναστολή αθλητικών δραστηριοτήτων σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό συστήνει ο Γιάννης Βρούτσης

Με επιστολή του προς όλες τις Ομοσπονδίες, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, συστήνει την αναστολή των αθλητικών δραστηριοτήτων, βάσει των οδηγιών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στα νησιά Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό, λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού συνιστά την αναστολή αγώνων και προπονήσεων, ειδικά σε κλειστούς χώρους.

Αναλυτικά, η επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού αναφέρει: «Λαμβάνοντας υπόψη τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Θήρας και Αμοργού και των εφαρμοσμένων προληπτικών μέτρων σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό, συστήνουμε στις αθλητικές ομοσπονδίες και στα αθλητικά σωματεία να προχωρήσουν σε αναστολή των αθλητικών τους δραστηριοτήτων (προπονήσεις, αγώνες) ιδιαιτέρως αυτών που διεξάγονται σε κλειστούς χώρους. Προληπτικά μέτρα κατ΄αναλογία καλό θα ήταν να ληφθούν και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων».

Στην Πολιτική Προστασία ο πρωθυπουργός την Τετάρτη – Θα ενημερωθεί για την εικόνα της κατάστασης στη Σαντορίνη

Στην Πολιτική Προστασία θα μεταβεί στη 1 το μεσημέρι της Τετάρτης (5/2) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά από την εισήγηση του υπουργού Βασίλη Κικίλια, τέσσερις εξειδικευμένοι επιστήμονες θα δώσουν εικόνα της κατάστασης στη Σαντορίνη: Ο Ευθύμιος Λέκκας, ο Κώστας Συνολάκης, ο Κώστας Παπαζάχος και η Εύη Νομικού. Ακολούθως θα κάνει δηλώσεις ο πρωθυπουργός.

Σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ στην Αρκεσίνη Αμοργού

Σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,5 στην κλίμακα Ρίχτερ κατέγραψε, στις 19:10, το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο, 24 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

anatheorimeni

Κλείνουν τα σχολεία σε Πάτμο και Λέρο

Φοβόμαστε αρκετά, κάθε τρεις και λίγο κουνιόμαστε και είναι κουραστικό να το ζεις τόσες μέρες, λένε κάτοικοι και εργαζόμενοι

Στην πτήση για Σαντορίνη η Βίρα μαζί με την οικογένειά της περιμένουν να ξεκινήσει η επιβίβαση για να ταξιδέψουν για πρώτη φορά στο ξακουστό και φημισμένο για την ιδιαίτερη ομορφιά του ελληνικό νησί. Είναι από την Ταϊβάν και όπως λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι σεισμοί δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για εκείνην. Αν και Φλεβάρης στην αίθουσα των αναχωρήσεων του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος περιμένουν μερικοί τουρίστες ώστε να επισκεφθούν το νησί για μία-δυο ημέρες και έπειτα να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Στις συζητήσεις των ντόπιων μέσα στο αεροσκάφος το ενδιαφέρον μονοπωλεί η συνεχής σεισμική δραστηριότητα που σημειώνεται εδώ και μέρες, και αυτό το συχνό βουητό που ακούγεται κάθε φορά που η γη σείεται. Όπως λένε αν και το έχουν συνηθίσει αυτό δεν το κάνει λιγότερο τρομακτικό.

«Φοβόμαστε αρκετά. Κάθε τρεις και λίγο κουνιόμαστε. Είναι κουραστικό να το ζεις τόσες μέρες», αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάτοικοι και εργαζόμενοι στο νησί.

Περπατώντας στα σοκάκια των Φηρών, πάνω από την Καλδέρα, η εικόνα θυμίζει κάτι από εποχές πανδημίας. Μαγαζιά ανοιχτά που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, διερχόμενοι επισκέπτες που φωτογραφίζονται σιωπηλά με φόντο το ηφαίστειο και κάτοικοι που με ένα κινητό στο χέρι προσπαθούν να ενημερωθούν για τις εξελίξεις σχετικά με τη σεισμική ακολουθία.

«Το 2011 είχε αντίστοιχη σεισμική δραστηριότητα. Αλλά όχι αυτό το πράγμα τόσες μέρες. Κοιμάμαι στην αυλή του σπιτιού μου. Από το να κοιμάμαι και να σηκώνομαι καλύτερα στο αυτοκίνητο», λέει κάτοικος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Ματθαίος τα τελευταία σχεδόν 10 χρόνια ζει και εργάζεται στο νησί. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το βράδυ είναι αρκετά δύσκολο για όλους. «Εκείνη την ώρα που κοιμάσαι κάθε μία, μιάμιση, δύο ώρες κουνιέσαι. Εμείς έχουμε στο νου μας τώρα ότι υποτίθεται πως περιμένουμε τον μεγάλο σεισμό για να κοπάσει όλη αυτή η ιστορία και κάθε φορά λες, «λες να είναι αυτός, λες να είναι αυτός; και πετάγεσαι». Η αναμονή είναι κουραστική, κοιμάσαι 2-3 ώρες και εξαντλείσαι», τονίζει.

Την εποχή αυτή όπως επισημαίνει συνήθως ξεκινάει η προετοιμασία για την επόμενη τουριστική περίοδο με πολλούς επιχειρηματίες αλλά και εργαζόμενους να καταφτάνουν στο νησί για να προγραμματίσουν όσες δουλειές χρειάζεται να γίνουν. «Επίσημα ξεκινάμε τη σεζόν Μάρτιο. Θα εξαρτηθεί από τις επόμενες ημέρες αν θα έχει επιπτώσεις», λέει ενώ εκφράζει την ανησυχία του κατά πόσο είναι εξοπλισμένοι κατάλληλα οι ειδικοί για αυτό το φαινόμενο που συμβαίνει στο νησί. «Το φαινόμενο αυτό είναι πρωτόγνωρο, δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχουν τα κατάλληλα μηχανήματα για να αξιολογηθεί», λέει.

Λίγο πριν την έξοδο των Φηρών σε ένα ιδιωτικό βανάκι η κυρία Βαγγελιώ κάθεται μαζί με τον κ. Φραγκούλη έχοντας μαζί τους κάποιες σακούλες με χόρτα. Τους καλοκαιρινούς μήνες μένουν στη Θηρασιά ενώ το χειμώνα τους τον περνούν στη Σαντορίνη. « Έζησα τον σεισμό του 1956 σε ένα υπόσκαφο στη Θηρασιά» λέει ο κ. Φραγκούλης.

Η ώρα είναι 13:30 το μεσημέρι και στο λιμάνι, στον Όρμο του Αθηνιού τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος έχουν αρχίσει να βάζουν στη σειρά τα αυτοκίνητα που ετοιμάζονται να αναχωρήσουν με το Blue Star 1. Καθώς η ώρα περνάει ο κόσμος συνεχώς πυκνώνει. Ανάμεσά τους και ο κ. Σταύρος Αναστασιάδης, που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο νησί.

«H Σαντορίνη μάς κουνάει κάθε 10 λεπτά. Πάρα πολλοί σεισμοί, υπάρχει μια ανησυχία. Δεν θα έφευγα αλλά ήταν προγραμματισμένο να κάνω κάποιες δουλειές, ήρθα τις έκανα, κουνήθηκα. Εύχομαι όλα να πάνε καλά. Έχουμε σπίτι εδώ και επιχείρηση. Ήρθα 26/1 και τις 2 πρώτες μέρες δεν μπορούσα να κοιμηθώ, ξυπνούσα. Πιθανότατα να με ξυπνούσαν οι σεισμοί. Όταν κάποιος με ρώτησε αν ο Μελίκ ο σκύλος μου προβλέπει ότι θα γίνει σεισμός τότε κατάλαβα ότι κάτι γίνεται, τότε το βράδυ ήταν ενοχλητικό. Ας ελπίσουμε να μην πάθει κάτι το νησί», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Λίγο μετά τις 15:00 και την ώρα που περιμένουν όλο και περισσότεροι στην αίθουσα αναμονής του Λιμανιού σημειώνεται ο ισχυρότερος μέχρι στιγμής σεισμός με μέγεθος 5 στην κλίμακα Ρίχτερ. «Το βλέπεις; Συνέχεια αυτό νιώθουμε τις τελευταίες μέρες. Τη γη να τρέμει» λέει η κυρία Φλώρα Καραμολέγκου.

Ο κόσμος συνεχώς αυξάνεται, με τα αυτοκίνητα να είναι γεμάτα μέχρι πάνω, άλλοι κρατώντας στην αγκαλιά τους τα παιδιά τους, άλλοι τα λουριά των σκυλιών τους και άλλοι βάζοντας δίπλα στις θέσεις των αμαξιών τους τα γατιά τους με τα κλουβιά μεταφοράς τους.

«Αν και δουλεύω εδώ φεύγω γιατί ήμουν μόνη μου εδώ. Η κόρη μου φοβήθηκε για μένα μην εγκλωβιστώ και είπαμε για λίγο, δεν ξέρω πόσο θα τραβήξει, να κατέβω. Τουλάχιστον να είμαστε μαζί γιατί όταν είσαι μόνος σου είναι πιο δύσκολο. Όταν ξέρεις ότι είσαι σε επίκεντρο σε ένα ηφαιστειογενές νησί που το έδαφος είναι σαθρό είναι πιο τρομακτικό απ’ ό,τι να είσαι σε κάποια άλλη περιοχή της Ελλάδος που το επίκεντρο ξέρεις μπορεί να είναι πιο μακριά. Έχει και ιστορία, μπορεί να είμαστε και λίγο υπερβολικοί, αλλά ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που σε κυριεύει, μπορεί να τραβήξει μήνες. Αυτό είναι το δύσκολο, να μην τραβήξει μήνες», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δήμητρα Κάππου.

Λίγο πριν τις 17:00 το πλοίο σαλπάρει για Πειραιά με 1.150 επιβάτες που πήραν την απόφαση να φύγουν από το νησί άλλοι κάτοικοι που έχουν περάσει όλη τους τη ζωή κι άλλοι εργαζόμενοι.

Οδηγίες από τον Δήμο στους τουρίστες στη Σαντορίνη: Αποφύγετε επικίνδυνα σημεία

Ανακοίνωση στην οποία καλεί τις ενώσεις ξενοδόχων και ενοικιαζόμενων δωματίων αλλά και τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων να ενημερώσουν τους τουρίστες για τους σεισμούς στη Σαντορίνη εξέδωσε ο Δήμος Θήρας.

Συγκεκριμένα, καλεί τους ιδιοκτήτες να ενημερώσουν άμεσα τους επισκέπτες για την αποφυγή επικίνδυνων σημείων της Σαντορίνης, όπως ο βράχος Σκάρος στον οποίο φωτογραφίζονται οι τουρίστες.

Ταυτόχρονα, ο Δήμος Θήρας παραθέτει και οδηγίες για να λάβουν οι τουρίστες λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών, όπως τα σημεία συγκέντρωσης μετά από μεγάλο σεισμό.

Οι χώροι καταφυγής σε περίπτωση σεισμού έχουν οριστεί και οριοθετηθεί από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θήρας ως εξής:

Για τις περιοχές: ΟΙΑ – ΦΟΙΝΙΚΙΑ – ΚΟΛΟΥΜΠΟΣ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΠΑΞΕΔΕΣ.

Για τις περιοχές: ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ – ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΣ στην πεδιάδα του ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΥ.

Για τις περιοχές: ΦΗΡΑ – ΦΗΡΟΣΤΕΦΑΝΙ – ΚΟΝΤΟΧΩΡΙ – ΚΑΡΤΕΡΑΔΟ στην πεδιάδα των ΦΗΡΩΝ μεταξύ ΕΞΩ ΓΥΑΛΟΥ ΦΗΡΩΝ – ΕΞΩ ΓΥΑΛΟΥ ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΥ.

Για τις περιοχές: ΒΟΘΩΝΑ – ΜΕΣΣΑΡΙΑ – ΜΟΝΟΛΙΘΟ – ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΓΩΝΙΑΣ -ΚΑΜΑΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ.

Για τις περιοχές: ΠΥΡΓΟΣ – ΕΞΩ ΓΩΝΙΑ – ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΝΟΤΙΑ του ΠΥΡΓΟΥ και ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ του ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ.

Για τις περιοχές: ΕΜΠΟΡΕΙΟ – ΠΕΡΙΣΣΑ – ΒΛΥΧΑΔΑ – ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ στην ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΠΕΔΙΑΔΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ.

Για τις περιοχές: ΑΚΡΩΤΗΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΝΟΤΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ

Για την περιοχή της ΘΗΡΑΣΙΑΣ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΝΩΛΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ