Ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Σαμαρά: «Έθεσε εαυτόν για δεύτερη φορά εκτός της ΝΔ» – Διαβάστε όλη την ανακοίνωση
Υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας τις δηλώσεις Γεραπετρίτη, λέει η κυβέρνηση και σημειώνει πως επεδίωξε τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας
Σε διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά προχώρησε το κυβερνών κόμμα μετά τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού στο ΒΗΜΑ της Κυριακής στην οποία εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γιώργου Γεραπετρίτη κάνοντας λόγο για μειοδοσία.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, «με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».
Κατά πληροφορίες η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά θα είναι «διπλή». Αυτό σημαίνει πως ήδη «τρέχουν» οι διαδικασίες για να τεθεί ο πρώην πρωθυπουργός τόσο εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όσο και από το κόμμα.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάνει σαφές πως ο κ. Σαμαράς δεν «διατύπωσε απόψεις. Αλλά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής». Όπως δε σημειώνει, «έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «χαριεντίζονταν» με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας».
Αναφορικά δε με την πρόταση Σαμαρά για να είναι ο Κώστας Καραμανλής ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Μαρινάκης σημειώνει πως πρόκειται για άκαιρη συζήτηση η οποία «συνιστά προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους».
Τέλος, ο κ. Μαρινάκης αφήνει αιχμές τονίζοντας πως η κοινωνία έχει αφήσει πίσω της το κομματικό «γινάτι» ενώ ξεκαθαρίζει πως «όσοι οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%, ας αναλογιστούν ότι, με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μέχρι σήμερα τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%».
Το παρασκήνιο πίσω από τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά – Αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις
Ο Μητσοτάκης είχε έρθει σε οριστική ρήξη με τον Αντώνη Σαμαρά εδώ και πολύ καιρό και ήθελε να προχωρήσει σε μία επιθετική κίνηση στην “κατάλληλη στιγμή”. Άλλωστε οι αναφορές του Μεσσήνιου πολιτικού για “μαγειρέματα” στο Αιγαίο και το Κυπριακό είχαν φτάσει το Μαξίμου στα όριά του. Πλέον, οι εξελίξεις στο εσωκομματικό πεδίο θα είναι ραγδαίες, καθώς υπάρχουν δεκάδες βουλευτές που συμφωνούν με τις απόψεις του Αντώνη Σαμαρά.
Ενδιαφέρον έχει και η αντίδραση του Μεσσήνιου πολιτικού που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι σκληρή, όπως και τι θέση θα πάρει ο Κώστας Καραμανλής. Υπενθυμίζεται άλλωστε, οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησαν την πολιτική κριτική προς την κυβέρνηση από το Πολεμικό Μουσείο (1/7), όπου αποδομήθηκαν όλες οι στρατηγικές επιλογές του πρωθυπουργού. Επίσης οι δύο πρώην πρωθυπουργοί δεν πήγαν στο street party για τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, στη Ρηγίλλης, ενώ τους είχε προσκαλέσει προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ανακοίνωση του Παύλου Μαρινάκη:
«Έχουμε πει πολλές φορές ότι οι πρώην Πρωθυπουργοί έχουν το ειδικό προνόμιο να διατυπώνουν κατά καιρούς τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για ζητήματα πολιτικής.
Ο κ. Σαμαράς, στην τελευταία συνέντευξή του, ωστόσο, δεν διατύπωσε απόψεις. Αλλά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Επιπλέον, με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά.
Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «χαριεντίζονταν» με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας.
Τέλος, η άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους.
Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν ούτε ανεκτά, ούτε αποδεκτά. Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι». Όσοι, δε, οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%, ας αναλογιστούν ότι, με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μέχρι σήμερα τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%.
Ως εκ τούτου, ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».
Το χρονικό της υπόθεσης
Όλα ξεκίνησαν με την συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού στο Βήμα της Κυριακής. Ο κ. Σαμαράς εγκάλεσε την κυβέρνηση πως καλλιεργεί κλίμα «ευκαιρίας» στα ελληνοτουρκικά την ώρα μάλιστα που η γείτονα έχει αυξήσει το επίπεδο των διεκδικήσεων και των προκλήσεών της. Σχολίασε δε παράλληλα πως, με αφορμή πρόσφατη δήλωση του κ. Γεραπετρίτη, κάποιοι πρέπει «να σταλούν σπίτι τους» από τον πρωθυπουργό, εφόσον έχουν πει «ας χαρακτηριστούν και μειοδότες».
Αντίστοιχα ο πρώην πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Μητσοτάκη με αφορμή τις αναφορές για χαριεντισμούς με τον Νίκο Παππά λέγοντας: «Λέτε για τον ίδιο Νίκο Παππά που χάρισε βιβλίο με ιδιόχειρη αφιέρωση στον Πρωθυπουργό στη Βουλή, προχθές; Χαριεντίσματα εννοείτε τα γέλια και την εγκαρδιότητα που είδαμε μεταξύ Ερντογάν, Ράμα, Χριστοδουλίδη, Φιντάν και του Έλληνα πρωθυπουργού στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Συνόδου; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».
Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο να προταθεί ο ίδιος από τον κ. Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας σημειώνοντας πως «θεωρώ τον Κώστα Καραμανλή την καλύτερη επιλογή».
Τι απαντά η πλευρά του Κώστα Καραμανλή
Την ίδια ώρα, πηγές από το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή σχολιάζοντας την πρόταση Σαμαρά να προταθεί ο πρώην πρωθυπουργός για την Προεδρία της Δημοκρατίας ανέφεραν ότι «δεν υπήρξε καμία προσυνέννοηση» μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η δήλωση ήταν πρωτοβουλία αποκλειστικά του Αντώνη Σαμαρά.
Κριτική Σαμαρά για τα ελληνοτουρκικά και τον Γιώργο Γεραπετρίτη
Στην συνέντευξή του ο Αντώνης Σαμαράς τονίζει πως «η κυβέρνηση ξεκινά διάλογο δηλώνοντας προκαταβολικά ότι θα κάνει υποχωρήσεις από τις αρχικές της θέσεις» κατηγορώντας επίσης την Αθήνα για αφελή «επίκληση γενναιότητας» υπογραμμίζοντας δε πως, αντί να αποθαρρύνει τις τουρκικές διεκδικήσεις, η Ελλάδα στέλνει λάθος μηνύματα στην Άγκυρα.
Ο πρώην πρωθυπουργός κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «δεν απαιτεί ούτε καν την άρση του casus belli από την Τουρκία, ενώ προβάλλει δημόσια τη φιλία της με τη γειτονική χώρα». Επιπλέον, σχολίασε την τουρκική θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας», που, όπως είπε, «διδάσκεται πλέον ανοιχτά στα σχολεία της Τουρκίας», κάνοντας λόγο για σοβαρές παραλείψεις της ελληνικής πλευράς.
Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να διαπραγματευθούμε την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Τουρκία! Όχι να συζητήσουμε εάν τα νησιά έχουν ΑΟΖ…». Επιπλέον, τόνισε ότι «η Τουρκία ζητά να έχουμε συμφωνήσει εκ των προτέρων ότι χάνουμε τη δικαιοδοσία των νησιών μας – δηλαδή την οικονομική εκμετάλλευση τεράστιων θαλασσίων εκτάσεων».
Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε: «Η Τουρκία ζητά να παρακάμψουμε εντελώς το Δίκαιο, αποδεχόμενοι συνεκμετάλλευση αιολικών πάρκων στο Αιγαίο, πάνω σε ΑΟΖ δικής μας δικαιοδοσίας! Μας ζητάει δηλαδή να μοιραστούμε τα “δικά μας” ή, έστω, να τα συνεκμεταλλευθούμε! Οπότε τι ακριβώς “συζητάμε”;».
Απαντώντας στις κατηγορίες για συνομιλίες του με τον Ερντογάν, ο κ. Σαμαράς εξήγησε: «Τότε δεν υπήρχε τουρκολιβικό μνημόνιο! Το οποίο παραβιάζει πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, καταπατά ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και – παρεμπιπτόντως – δεν το έχει καν επικυρώσει ούτε η Εθνοσυνέλευση της Λιβύης! Δηλαδή είναι από κάθε άποψη παράνομο!». Παράλληλα, επεσήμανε ότι «στα δικά μου χρόνια δεν υπήρχε ούτε ο εποικισμός της Αμμοχώστου, ούτε η επιμονή για δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο… Όλα αυτά τότε δεν υπήρχαν».
Για τον Γιώργο Γεραπετρίτη
Ο κ. Σαμαράς, δίχως να τον κατονομάζει, ζητά την αποπομπή του Γιώργου Γεραπετρίτη από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Αφορμή στέκεται δήλωσή του στην οποία έχει πει πρόσφατα, «ας χαρακτηριστώ και μειοδότης εάν είναι να έχουμε μία ήρεμη γειτονιά».
Όπως λέει ο πρώην πρωθυπουργός, «στην προκείμενη περίπτωση, λ.χ., πρέπει να «στείλει σπίτι τους» όσους δηλώνουν ότι στο όνομα της «φιλίας και ειρήνης» με την Τουρκία «ας χαρακτηριστούν και μειοδότες»! Αυτό πώς προέκυψε; Γιατί να χαρακτηριστεί μειοδότης κάποιος που ακολουθεί τη σταθερή εθνική γραμμή; Δεν λέγονται ποτέ τέτοια πράγματα!».
Woke ατζέντα και πράσινη μετάβασης
Σχολιάζοντας τις διεθνείς εξελίξεις, ο κ. Σαμαράς συνδύασε την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ με την άνοδο της Δεξιάς στην Ευρώπη. «Για τους ίδιους λόγους εξελέγη ο Τραμπ στην Αμερική, για τους ίδιους λόγους ανέβηκε τόσο πολύ στη Γαλλία η Λεπέν, για τους ίδιους λόγους είναι ήδη κυβέρνηση στην Ιταλία η Μελόνι, στην Ολλανδία το κόμμα του Βίλντερς».
Αναφέρθηκε επίσης στη «woke ατζέντα», χαρακτηρίζοντάς την ως έναν από τους λόγους που πλήττουν την κοινωνία. «Η woke ατζέντα, η παράνομη μετανάστευση και η βεβιασμένη “πράσινη μετάβαση” έφεραν τη μεγάλη νίκη του Τραμπ».
«Ο Καραμανλής είναι η καλύτερη επιλογή για την Προεδρία»
Σχετικά με το ενδεχόμενο πρότασης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Δεν πρόκειται να γίνει αυτό. Βέβαια, αν θέλετε την άποψή μου, θεωρώ τον Κώστα Καραμανλή την καλύτερη επιλογή».
Οι λόγοι που οδήγησαν στην διαγραφή Σαμαρά από τον Μητσοτάκη και η επόμενη μέρα
Το «βαρύ» παρελθόν της σχέσης της οικογένειας Μητσοτάκη με τον Σαμαρά ρίχνει ξανά τη σκιά του πάνω από τη ΝΔ – Η σκληρή ανακοίνωση Μαρινάκη για τη δεύτερη φορά μετά το 1993, που «θέτει εαυτόν» εκτός κόμματος και η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού
Μια νέα σελίδα ανοίγει πλέον στη ΝΔ μετά την απόφαση-τομή του Κυριάκου Μητσοτάκη να καρατομήσει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τον είχε στηρίξει το 2015 στην εσωκομματική μάχη, πλην όμως εσχάτως βρίσκεται με συνέπεια απέναντι του, ιδίως ως προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα. Αυτά, άλλωστε, αποτέλεσαν και τη θρυαλλίδα της διαγραφής, μετά τις μειωτικές αναφορές του κ. Μητσοτάκη περί «χαριεντισμών» του κ. Μητσοτάκη και του Κύπριου προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Έντι Ράμα.
Είναι προφανές ότι οι εν λόγω αναφορές, όπως και το μήνυμα να παραιτηθεί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ήταν οι αφορμές της ρήξης, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον κ. Μητσοτάκη.
Οι αιτίες είναι βαθύτερες και ανάγονται στην ψυχική και πολιτική αποστασιοποίηση των δύο πολιτικών που το πάλαι ποτέ είχαν καλούς διαύλους επικοινωνίας και έναν προσωπικό κώδικα αλληλοκατανόησης, παρά το «βαρύ» παρελθόν της σχέσης της οικογένειας Μητσοτάκη με τον κ. Σαμαρά.
Η διαγραφή Σαμαρά αποτελεί, πέρα από μήνυμα ισχύος, και μια πρόκληση για τον κ. Μητσοτάκη, ως προς τη διαχείριση της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος.
Από την άλλη, ο κ. Σαμαράς που σίγουρα αντιλαμβανόταν τις λεπτές ισορροπίες, δεν έμοιαζε να περίμενε αυτή τη στιγμή την απόφαση του κ. Μητσοτάκη-είναι χαρακτηριστικό ότι ετοιμαζόταν να αναχωρήσει το μεσημέρι της Κυριακής για τις ΗΠΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο, καλείται και αυτός να συγκεκριμενοποιήσει τις επόμενες κινήσεις του, καθώς δεν είναι εύκολο να ιδρύσει ξανά νέο κόμμα και μένει να φανεί ποιους θα έχει ως συνοδοιπόρους. Αλλιώς, για τον πρώην πρωθυπουργό υπάρχει πάντα ο ρόλος του «ιδεολογικού καθοδηγητή» της ελληνικής Δεξιάς πέραν της ΝΔ-αν και είναι ακόμα αμφίβολο μέσα από ποιους κομματικούς σχηματισμούς αυτή θα εκφράζεται.
Το χρονικό της υπόθεσης
Όλα ξεκίνησαν με την συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού στο Βήμα της Κυριακής. Ο κ. Σαμαράς εγκάλεσε την κυβέρνηση πως καλλιεργεί κλίμα «ευκαιρίας» στα ελληνοτουρκικά την ώρα μάλιστα που η γείτονα έχει αυξήσει το επίπεδο των διεκδικήσεων και των προκλήσεών της. Σχολίασε δε παράλληλα πως, με αφορμή πρόσφατη δήλωση του κ. Γεραπετρίτη, κάποιοι πρέπει «να σταλούν σπίτι τους» από τον πρωθυπουργό, εφόσον έχουν πει «ας χαρακτηριστούν και μειοδότες».
Αντίστοιχα ο πρώην πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Μητσοτάκη με αφορμή τις αναφορές για χαριεντισμούς με τον Νίκο Παππά λέγοντας: «Λέτε για τον ίδιο Νίκο Παππά που χάρισε βιβλίο με ιδιόχειρη αφιέρωση στον Πρωθυπουργό στη Βουλή, προχθές; Χαριεντίσματα εννοείτε τα γέλια και την εγκαρδιότητα που είδαμε μεταξύ Ερντογάν, Ράμα, Χριστοδουλίδη, Φιντάν και του Έλληνα πρωθυπουργού στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Συνόδου; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».
Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο να προταθεί ο ίδιος από τον κ. Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας σημειώνοντας πως «θεωρώ τον Κώστα Καραμανλή την καλύτερη επιλογή».
Ο Παύλος Μαρινάκης
Όπως ανέφερε ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, «με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».
Κατά πληροφορίες η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά θα είναι «διπλή». Αυτό σημαίνει πως ήδη «τρέχουν» οι διαδικασίες για να τεθεί ο πρώην πρωθυπουργός τόσο εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όσο και από το κόμμα.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάνει σαφές πως ο κ. Σαμαράς δεν «διατύπωσε απόψεις. Αλλά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής». Όπως δε σημειώνει, «έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «χαριεντίζονταν» με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας».
Αναφορικά δε με την πρόταση Σαμαρά για να είναι ο Κώστας Καραμανλής ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Μαρινάκης σημειώνει πως πρόκειται για άκαιρη συζήτηση η οποία «συνιστά προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους».
Τέλος, ο κ. Μαρινάκης αφήνει αιχμές τονίζοντας πως η κοινωνία έχει αφήσει πίσω της το κομματικό «γινάτι» ενώ ξεκαθαρίζει πως «όσοι οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%, ας αναλογιστούν ότι, με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μέχρι σήμερα τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%».
Η ανακοίνωση του Παύλου Μαρινάκη:
«Έχουμε πει πολλές φορές ότι οι πρώην Πρωθυπουργοί έχουν το ειδικό προνόμιο να διατυπώνουν κατά καιρούς τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για ζητήματα πολιτικής.
Ο κ. Σαμαράς, στην τελευταία συνέντευξή του, ωστόσο, δεν διατύπωσε απόψεις. Αλλά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Επιπλέον, με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά.
Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «χαριεντίζονταν» με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας.
Τέλος, η άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους.
Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν ούτε ανεκτά, ούτε αποδεκτά. Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι». Όσοι, δε, οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%, ας αναλογιστούν ότι, με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μέχρι σήμερα τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%.
Ως εκ τούτου, ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».
Τι απαντά η πλευρά του Κώστα Καραμανλή
Την ίδια ώρα, πηγές από το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή σχολιάζοντας την πρόταση Σαμαρά να προταθεί ο πρώην πρωθυπουργός για την Προεδρία της Δημοκρατίας ανέφεραν ότι «δεν υπήρξε καμία προσυνέννοηση» μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η δήλωση ήταν πρωτοβουλία αποκλειστικά του Αντώνη Σαμαρά.
Η απάντηση Σαμαρά για τη διαγραφή
Αλαζονεία και προφανή έλλειψη ψυχραιμίας «καταλογίζει» στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αντώνης Σαμαράς, σε δήλωσή του μετά την ανακοίνωση της διαγραφής του από τη ΝΔ.
«Μιλούσα, μίλησα και θα μιλάω μόνο γι’ αυτά που απασχολούν την Ελλάδα» λέει ο πρώην πρωθυπουργός, διερωτώμενος που κάνει λάθος.
«Για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, μέχρι και την υγεία μου. Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλει να θυσιάσω και τη συνείδησή μου. Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία» καταλήγει.
Αναλυτικά η δήλωση Σαμαρά:
«Η αλαζονεία και η προφανής έλλειψη ψυχραιμίας, εξηγούν την κίνηση Μητσοτακη. Αποκομμένος από τη βάση, οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία.
Μιλούσα, μίλησα και θα μιλάω μόνο γι αυτά που απασχολούν την Ελλάδα.
Ας μας πει λοιπόν πού κάνω λάθος. Στα ελληνοτουρκικά, όπου μόλις χθες παραιτήθηκε ο αρμόδιος γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών; Στη δυσκολία των πολιτών να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια; Στην woke ατζέντα, που ενώ ο ίδιος την έφερε στην Ελλάδα, μετά την εκλογή Τραμπ μιλάει ξαφνικά για την τυραννία της μειοψηφίας;
Μήπως στη σκευωρία Νοβαρτις;
Ή μήπως επειδή πρότεινα τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
Για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, μέχρι και την υγεία μου. Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλει να θυσιάσω και τη συνείδησή μου.
Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία».
Ως προς τις πληροφορίες που θέλουν τον Αντώνη Σαμαρά να έχει φύγει σήμερα για τις ΗΠΑ, πηγές από το περιβάλλον του αναφέρουν ότι είναι προγραμματισμένο για αύριο, αλλά μένει να φανεί αν θα γίνει.
Πρόσωπο από τον στενό του κύκλο έλεγε στο protothema.gr ότι οι επόμενες κινήσεις του θα αποφασιστούν το επόμενο διάστημα και τονίζει ότι ο κ. Σαμαράς είχε στο μυαλό του ως δυνητικό σενάριο μια διαγραφή του με βάση τις κινήσεις του. Θεωρούσε όμως ότι θα ήταν μάλλον ακραίο να διαγραφεί για τη συνέντευξη στο Βήμα.
Κριτική Σαμαρά για τα ελληνοτουρκικά και τον Γιώργο Γεραπετρίτη
Στην επίμαχη συνέντευξή του ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε επίσης πως «η κυβέρνηση ξεκινά διάλογο δηλώνοντας προκαταβολικά ότι θα κάνει υποχωρήσεις από τις αρχικές της θέσεις» κατηγορώντας επίσης την Αθήνα για αφελή «επίκληση γενναιότητας» υπογραμμίζοντας δε πως, αντί να αποθαρρύνει τις τουρκικές διεκδικήσεις, η Ελλάδα στέλνει λάθος μηνύματα στην Άγκυρα.
Ο πρώην πρωθυπουργός κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «δεν απαιτεί ούτε καν την άρση του casus belli από την Τουρκία, ενώ προβάλλει δημόσια τη φιλία της με τη γειτονική χώρα». Επιπλέον, σχολίασε την τουρκική θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας», που, όπως είπε, «διδάσκεται πλέον ανοιχτά στα σχολεία της Τουρκίας», κάνοντας λόγο για σοβαρές παραλείψεις της ελληνικής πλευράς.
Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να διαπραγματευθούμε την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Τουρκία! Όχι να συζητήσουμε εάν τα νησιά έχουν ΑΟΖ…». Επιπλέον, τόνισε ότι «η Τουρκία ζητά να έχουμε συμφωνήσει εκ των προτέρων ότι χάνουμε τη δικαιοδοσία των νησιών μας – δηλαδή την οικονομική εκμετάλλευση τεράστιων θαλασσίων εκτάσεων».
Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε: «Η Τουρκία ζητά να παρακάμψουμε εντελώς το Δίκαιο, αποδεχόμενοι συνεκμετάλλευση αιολικών πάρκων στο Αιγαίο, πάνω σε ΑΟΖ δικής μας δικαιοδοσίας! Μας ζητάει δηλαδή να μοιραστούμε τα “δικά μας” ή, έστω, να τα συνεκμεταλλευθούμε! Οπότε τι ακριβώς “συζητάμε”;».
Απαντώντας στις κατηγορίες για συνομιλίες του με τον Ερντογάν, ο κ. Σαμαράς εξήγησε: «Τότε δεν υπήρχε τουρκολιβικό μνημόνιο! Το οποίο παραβιάζει πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, καταπατά ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και – παρεμπιπτόντως – δεν το έχει καν επικυρώσει ούτε η Εθνοσυνέλευση της Λιβύης! Δηλαδή είναι από κάθε άποψη παράνομο!». Παράλληλα, επεσήμανε ότι «στα δικά μου χρόνια δεν υπήρχε ούτε ο εποικισμός της Αμμοχώστου, ούτε η επιμονή για δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο… Όλα αυτά τότε δεν υπήρχαν».
Για τον Γιώργο Γεραπετρίτη
Ο κ. Σαμαράς, δίχως να τον κατονομάζει, ζήτησε την αποπομπή του Γιώργου Γεραπετρίτη από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Αφορμή στάθηκε δήλωσή του στην οποία έχει πει πρόσφατα, «ας χαρακτηριστώ και μειοδότης εάν είναι να έχουμε μία ήρεμη γειτονιά».
Όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός, «στην προκείμενη περίπτωση, λ.χ., πρέπει να «στείλει σπίτι τους» όσους δηλώνουν ότι στο όνομα της «φιλίας και ειρήνης» με την Τουρκία «ας χαρακτηριστούν και μειοδότες»! Αυτό πώς προέκυψε; Γιατί να χαρακτηριστεί μειοδότης κάποιος που ακολουθεί τη σταθερή εθνική γραμμή; Δεν λέγονται ποτέ τέτοια πράγματα!».
Woke ατζέντα και πράσινη μετάβασης
Σχολιάζοντας τις διεθνείς εξελίξεις, ο κ. Σαμαράς συνδύασε την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ με την άνοδο της Δεξιάς στην Ευρώπη. «Για τους ίδιους λόγους εξελέγη ο Τραμπ στην Αμερική, για τους ίδιους λόγους ανέβηκε τόσο πολύ στη Γαλλία η Λεπέν, για τους ίδιους λόγους είναι ήδη κυβέρνηση στην Ιταλία η Μελόνι, στην Ολλανδία το κόμμα του Βίλντερς».
Αναφέρθηκε επίσης στη «woke ατζέντα», χαρακτηρίζοντάς την ως έναν από τους λόγους που πλήττουν την κοινωνία. «Η woke ατζέντα, η παράνομη μετανάστευση και η βεβιασμένη “πράσινη μετάβαση” έφεραν τη μεγάλη νίκη του Τραμπ».
Σαμαράς: «Μιλάω μόνο γι’ αυτά που απασχολούν την Ελλάδα, πείτε μου πού κάνω λάθος» – Φεύγει αύριο για ΗΠΑ
«Για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, μέχρι και την υγεία μου» – «Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλει να θυσιάσω και τη συνείδησή μου» λέει, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός – Έχει αύριο προγραμματισμένο ταξίδι για τις ΗΠΑ, μένει να φανεί αν θα φύγει
Αλαζονεία και προφανή έλλειψη ψυχραιμίας «καταλογίζει» στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αντώνης Σαμαράς, σε δήλωσή του μετά την ανακοίνωση της διαγραφής του από τη ΝΔ.
«Μιλούσα, μίλησα και θα μιλάω μόνο γι’ αυτά που απασχολούν την Ελλάδα» λέει ο πρώην πρωθυπουργός, διερωτώμενος που κάνει λάθος.
«Για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, μέχρι και την υγεία μου. Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλει να θυσιάσω και τη συνείδησή μου. Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία» καταλήγει.
Αναλυτικά η δήλωση Σαμαρά:
«Η αλαζονεία και η προφανής έλλειψη ψυχραιμίας, εξηγούν την κίνηση Μητσοτακη. Αποκομμένος από τη βάση, οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία.
Μιλούσα, μίλησα και θα μιλάω μόνο γι αυτά που απασχολούν την Ελλάδα.
Ας μας πει λοιπόν πού κάνω λάθος. Στα ελληνοτουρκικά, όπου μόλις χθες παραιτήθηκε ο αρμόδιος γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών; Στη δυσκολία των πολιτών να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια; Στην woke ατζέντα, που ενώ ο ίδιος την έφερε στην Ελλάδα, μετά την εκλογή Τραμπ μιλάει ξαφνικά για την τυραννία της μειοψηφίας;
Μήπως στη σκευωρία Νοβαρτις;
Ή μήπως επειδή πρότεινα τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
Για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, μέχρι και την υγεία μου. Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλει να θυσιάσω και τη συνείδησή μου.
Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία».
Ως προς τις πληροφορίες που θέλουν τον Αντώνη Σαμαρά να έχει φύγει σήμερα για τις ΗΠΑ, πηγές από το περιβάλλον του αναφέρουν ότι είναι προγραμματισμένο για αύριο, αλλά μένει να φανεί αν θα γίνει.
Πρόσωπο από τον στενό του κύκλο έλεγε στο protothema.gr ότι οι επόμενες κινήσεις του θα αποφασιστούν το επόμενο διάστημα και τονίζει ότι ο κ. Σαμαράς είχε στο μυαλό του ως δυνητικό σενάριο μια διαγραφή του με βάση τις κινήσεις του. Θεωρούσε όμως ότι θα ήταν μάλλον ακραίο να διαγραφεί για τη συνέντευξη στο Βήμα.
Πρόωρες εκλογές (με λίστα) ή προς «νέο 1993» – Τι σηματοδοτεί η διαγραφή Σαμαρά
Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις σηματοδοτεί η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η εσωκομματική κρίση περνάει πλέον και στο εσωτερικό της ΝΔ, με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί με τη διαγραφή Σαμαρά να περιορίσει την αμφισβήτηση μέσα από την παράταξή του.
Η ανακοίνωση του Μαξίμου, μάλιστα, επιχειρώντας να προκαταλάβει τις εξελίξεις, διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση πως ο Σαμαράς δεν θα ρίξει για δεύτερη φορά κυβέρνηση της ΝΔ -για την ακρίβεια κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Στην ουσία, ωστόσο, οι εξελίξεις μόλις πυροδοτήθηκαν και εκτός από ραγδαίες δεν αποκλείεται να είναι και έκτακτες. Να οδηγηθεί δηλαδή η χώρα σε έκτακτες εκλογές.
Φήμες δεν αποκλείουν ο Αντ. Σαμαράς σε σύντομο χρονικό διάστημα να προχωρήσει σε συγκρότηση κόμματος, με ερώτημα εάν σε αυτό θα συμμετάσχουν και «σαμαρικοί» βουλευτές της ΝΔ, με ότι αυτό μπορεί να σηματοδοτεί για τη δεδηλωμένη της κυβέρνησης.
Ο ρόλος Καραμανλή
Πέραν του Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο, σημαντικό είναι τι θα πράξει ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος λειτουργεί το τελευταίο διάστημα ως “δίδυμο” με τον Μεσσήνιο πρώην πρωθυπουργό.
Ο Καραμανλής γνώριζε τις προθέσεις Σαμαρά να τον προτείνει για Πρόεδρο. Δεν υπήρχε όμως προσυνεννόηση για την πρόταση και πολύ περισσότερο συμφωνία.
Με τα δεδομένα ωστόσο που δημιουργούνται πολύ δύσκολα θα μπορεί πλέον το όνομα Καραμανλή να είναι στο τραπέζι την ώρα που ο Μητσοτάκης θα καταθέσει την πρότασή του για τον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Εκλογές με λίστα
Εφόσον, ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς κινηθεί προς την κατεύθυνση δημιουργίας κόμματος και ο Κώστας Καραμανλής έστω τον υπερασπιστεί για τη διαγραφή του, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι κάτι παραπάνω από πιθανό.
Πολύ περισσότερο που οι εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να ελέγξει πλήρως τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Νεότερα προσεχώς!
α ρε Μητσοτάκη..θα έχεις πολύ άσχημο τέλος..
Εσύ είσαι πατριώτης;
Απλά άργησε.ΑΛΗΘΕΙΑ ο Σαμαράς τι έμενε σε τέτοιο κόμμα;Θα συνέχιζε να παραμένει αν δεν τον διέγραφε;Μια φορά προδότης πάντα προδότης.Αντωνη έκανες χαβαλέ .Χρεισιμοποιουν πια τα τελευταία όπλα τους όσοι θέλουν την Ελλάδα μικρή.Μητσοτακη γερά,έχεις μαζί σου τον λαό που καταλαβαίνει τι γίνεται.Πότε η Ελλάδα ήταν πιο δυνατή;Αυτό καίει τους εχθρούς εντός και εκτός της χώρας.Ετσι Αντωνάκη;
ΣΑΜΑΡΑ Η ΜΠΟΓΙΑ ΣΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΤΡΑΒΑ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΤΑ ΚΟΥΜΠΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΙΝΑΣ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΣ ΠΙΑ ΚΥΡΙΑΚΑΡΟΣ ΜΟΝΟ