Δεν μπορεί να έχουμε περισσότερα στρατόπεδα από ό,τι οι ΗΠΑ – Θα φτάσουμε τα 200 αεροσκάφη 4.5 και 5ης Γενιάς – Χρειάζεται καινοτομία για τους εφέδρους και μεταρρύθμιση στη στρατιωτική δικαιοσύνη
Τις αλλαγές και τα δεδομένα που προωθούνται στο στράτευμα περιέγραψε ο Νίκος Δένδιας στην εναρκτήρια τοποθέτησή του ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλή για τη Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων 2024-2035.
Όπως είπε «πάμε σε ευέλικτες μονάδες μεγάλης πληρότητας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μονάδες στον Εβρο με πληρότητα κάτω από 30% και μονάδα στην Πελοπόννησο με 130%. Δεν έχει λογική να έχουμε 800 και στρατόπεδα, περισσότερα και από τις ΗΠΑ. Χρειάζομαι βοήθεια ξέρω τι είναι να κλείνουν στρατόι. Πάμε σε κλείσιμο 137 στρατοπέδων και αυτό να τελειώσει μέχρι το 2025. Το κάνουμε γιατί δεν έχουμε χρήματα να κλείσουμε άλλα 250».
«Παράλληλα θα καταργήσουμε πάνω από 30 σχηματισμούς θα ενοποιήσουμε σχηματισμούς» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τονίζοντας, επίσης, ότι «πρέπει να μπούμε στην εποχή των Drones, καθε μονάδα θα έχει τη δυνατότητα αντι drone».
Το ναυτικό και η αεροπορία
Ειδικά για το Πολεμικό Ναυτικό είπε ότι «θα υπάρξει τεράστια ενίσχυση. Θα αποκτήσει δυνατότητες που δεν είχε ποτέ στην ιστορία του και αποκτά δυνατότητα αεροπορικής άμυνας στην περιχή. Θα μπορεί, δηηλαδή, να προβάλει την ισχύ του».
Ως προς την Πολεμική Αεροπορία, ο κ. Δένδιας είπε ότι «ο πτέραρχος Γεωργιάδης έχει προωθήσει ένα πρόγραμμα ομογενοποίησης των τύπων για να φτάσουμε σε μια οροφή 200 αεροσκαφών 4,5 και 5ης Γενιάς και αναφέρομαι στα εκσυγχρονισμένα Viper, τα Rafale και τα F-35.
Πάμε σε εξοικονόμηση 2 δισ. μόνο από τα λειτουργικά έξοδα
O υπουργός Άμυνας επισήμανε ακόμα την ανάγκη «για να λειτουργήσουμε τα συστήματα πρέπει να πάμε σε δορυφορικές επικοινωνίες κρυμμένες, πρέπει να πάμε σε ελληνικό δορυφόρο» καθώς και ότι «πρέπει να πάμε σε δυνατότητες κυβερνοπολέμου αμυντικές και επιθετικές».
Όπως εξήγησε «στα 10 χρόνια της κρίσης έλειψαν 2,5 δισ. ευρώ τον χρόνο άρα ένα συνολικό έλλειμα 20 δισ. Όπου υπάρχει ιδιωτική βοήθεια είναι καλοδεχούμενη. Φέτος θα ξεπεράσουμε τα 20 εκατ. Η δυνάμει απειλή έχει έναν προυπολογισμό 40 δισ. ευρώ. Εκτιμούεμ ότι θα πάμε σε 2 δισ. εξοικονόμηση σε βάθος 10ετιας από τα λειτουργικά έξοδα και αυτό είναι το απαισιόδοξο σενάριο».
Ως προς τους εφέδρους περιέγραψε ότι «πρέπει να πάμε σε μια άλλη πραγματικότητα. Οι αριθμοί οδηγούν στην ανάγκη της χώρας να αντιμετωπίσει μια απειλή απο εννεαπλάσιο πληθυσμό, αυτό απαιτεί καινοτομία».
Μεταρρύθμιση στη στρατιωτική δικαιοσύνη και αλλαγές στα στρατιωτικά νοσοκομεία
Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτέλεσε η μεταρρύθμιση της στρατιωτικής δικαιοσύνης με τον κ. Δένδια να σχολιάζει ότι «δεν μπορεί να υπάρχει ναυτοδικείο στα Ιωάννινα. Υπάρχει μια σειρά από ναυτοδικεία, στρατοδικεία, αεροδικεία που δεν εξυπηρετούν καμιά ανναγκη Ο μέσος όρος για στρατιωτική δικαστή είναι 5 υποθέσεις τον χρόνο όταν οι πολιτικοί δικαστές εξετάζουν 25 υποθέσεις τον μήνα».
Ειδικά, δε, για τα στρατιωτικά νοσοκομεία είπε ότι «πρέπει να εξυγιάνουμε το σύστημα – ισολογισμός, απολογισμός, λογοδοσία – θα προχωρήσουμε σε καινοτόμες προσεγγίσεις ως προς την καλύτερη μονάδα αντιμετώπισης τραύματος. Θα αξιοποιήσουμε την έρευνα Έλληνα καθηγητή στο Χάρβαρντ που αντιμετώπισε τραυματίες από την επίθεση στον μαραθώνιο της Βοστώνης. Ίσως να υπάρχει άλλη μια αμερικανική τετοια μονάδα στη Γερμανία».
Προανήγγειλε, επίσης, ένα πρόγραμμα στήριξης της οικογένειας των στελεχών του στρατού, «το καλύτερο στον δημόσιο τομέα» κάνοντας αναφορά στο τι έχει συμβεί στις στρατιωτικές σχολές: «παρά τον τετραπλασιασμό της αποζημίωσης και τη βελτίωση υποδομών, εάν δεν αλλάξουμε το δρομολόγιο καριέρας και τον τρόπο που στηρίζουμε το σύστημα, σε 10 χρόνια δεν θα έχουμε στελέχη».