Μεταναστευτικό: Ανατροπή μετά τις αποφάσεις της Γερμανίας- Ενόχληση από Μητσοτάκη, προς… κατάργηση η Σένγκεν

0
5989

«Νein» του πρωθυπουργού στις δηλώσεις του από την Αυστρία στις γερμανικές σκέψεις για απελάσεις και κλείσιμο συνόρων

Η πρόσφατη «εκτίναξη» της Εναλλακτικής για τη Γερμανία σε δύο κρατιδιακές εκλογές στην Ανατολική Γερμανία προκάλεσε πολιτικό «ηλεκτροσόκ» στο Βερολίνο και έφερε νέα αυστηρότερα μέτρα από τον τρικομματικό συνασπισμό του Όλαφ Σολτς που επιχειρεί να επιβάλλει ελέγχους στα χερσαία σύνορα, «ξηλώνοντας» ουσιαστικά τη Συνθήκη Σένγκεν.

Σε αυτή τη συγκυρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε χθες στην Αυστρία, προκειμένου να συναντηθεί με τον Καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ, ο οποίος έχει επίσης σκληρή στάση στο μεταναστευτικό, αλλά έχει σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας σε μια σειρά από ζητήματα, όπως το ελληνικό αίτημα για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του φράχτη στον Έβρο. Σημειωτέον, η Αυστρία είναι από τις λίγες χώρες που συνεισέφερε και με εξοπλισμό την περίοδο της μεταναστευτικής κρίσης στον Έβρο.

Με δεδομένη την αναδιάταξη στρατηγικής στην Ευρώπη εν συνόλω για το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε το ελληνικό αίτημα για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στον φράχτη, αν και ξεκαθάρισε ότι θα ολοκληρωθεί είτε με ευρωπαϊκούς είτε με εθνικούς πόρους. Και παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να φυλά τα ελληνικά-που είναι και ευρωπαϊκά-σύνορα. Από την άλλη, προς το φινάλε της συνέντευξης, ο κ. Μητσοτάκης επεφύλαξε «καρφιά» για τη στάση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ένα ξεκάθαρο «nein» στους γερμανικούς σχεδιασμούς για απελάσεις μεταναστών που είτε έχουν πάρει είτε δεν έχουν πάρει άσυλο προς χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα. Ο λόγος για πολλούς μετανάστες που βρίσκονται στη Γερμανία, η οποία από την άλλη εφαρμόζει μια γενναία επιδοματική πολιτική που λειτουργεί ως πόλος έλξης για όσους μπαίνουν στην Ευρώπη. «Αυτό το οποίο σίγουρα μία χώρα σαν την Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί είναι να επωμισθεί ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος λόγω απλά της γεωγραφικής της ιδιαιτερότητας, λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται, δηλαδή, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, τον περασμένο Νοέμβριο που ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στην Καγκελαρία άκουσε «από πρώτο χέρι» τις ιδέες του Γερμανού Καγκελαρίου Σολτς, ο οποίος ψάχνει απεγνωσμένα τρόπους αποσυμφόρησης και μάλιστα λέγεται ότι «ρίχνει στο τραπέζι» ακόμα και επιπρόσθετη χρηματοδότηση σε χώρες της πρώτης γραμμής, προκειμένου να αναλάβουν παραπάνω ευθύνες. «Κάτι τέτοιο δεν συζητείται ούτε για αστείο», είναι η σιβυλλική απάντηση ελληνικής πηγής με άμεση γνώση των γεγονότων.

«Δεν μπορεί κανείς να έχει την απαίτηση από την Ελλάδα να έχει ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο κοινωνικής προστασίας για τους πρόσφυγες από ό,τι έχει για τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες», προσέθεσε με νόημα ο πρωθυπουργός, απαντώντας και στη σκέψη ότι θα μπορούσε η Γερμανία να πληρώνει χώρες όπως η Ελλάδα για να τους δίνει ενισχυμένα επιδόματα. Θέμα για τις επιστροφές έβαλε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και ο Πράσινος αντικαγκελάριος Χάμπεκ που είδε τον κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο, αν και πιο ήπια.

Αλλαγή στρατηγικής

Όπως και να έχει, πάντως, η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες παίρνουν πλέον πιο αυστηρά μέτρα για τη μετανάστευση, βλέποντας αύξηση ροών. Αυξημένες ροές στο επτάμηνο καταγράφει και η Ελλάδα, έστω και αν πλέον στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου οι Τούρκοι τουρίστες που έρχονται με το καθεστώς της τουριστικής βίζα είναι περισσότεροι από τους μετανάστες. Σε κάθε περίπτωση, η Γερμανία έδωσε το σήμα με τους χερσαίους ελέγχους που, ούτως ή άλλως, εφαρμόζει από το 2015 στην περίπτωση της Αυστρίας. Ήδη, βέβαια, υπάρχουν οξείες αντιδράσεις από τον Πολωνό Ντόναλντ Τουσκ, ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «ότι δεν θα ήταν σωστό, θα είναι να κινηθούμε σε μια λογική ad hoc εξαιρέσεων από το Σένγκεν».

Η διατύπωση του πρωθυπουργού κρύβει έναν επιπρόσθετο προβληματισμό της Αθήνας. Κινήσεις χωρίς συντονισμό από μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να οδηγήσουν μετανάστες, ακόμα και αυτούς που έχουν καθεστώς ασύλου, να εγκλωβιστούν σε χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα. Το σενάριο αυτό φαντάζει κάπως μακρινό, αλλά όλη η Ευρώπη αλλάζει πλέον ρότα και η Ελλάδα παίρνει θέση. Ελληνογερμανική επαφή θα υπάρξει τη Δευτέρα, όταν ο υπουργός Μετανάστευσης Νίκος Παναγιώτοπουλος θα βρεθεί στο Βερολίνο για Διάσκεψη για την ασφάλεια και τη μετανάστευση και θα έχει συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό Μπερντ Κρέσερ.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Η απάντηση στο μεταναστευτικό πρόβλημα δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν

Δεν μπορούμε να πετάξουμε το μπαλάκι στις χώρες πρώτης εισόδου, είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη – Το Λιμενικό δεν είναι μια υπηρεσία υποδοχής παράνομων μεταναστών – Δεν πάμε για αυξήσεις στο νερό

mitsotakis-radio

Μήνυμα προς τις κινήσεις της Γερμανίας στο μεταναστευτικό με τρόπο που ουσιαστικά καταργεί τη Συνθήκη Σένγκεν έστειλε το πρωί της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας οτι «η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν και να πετάξουμε το μπαλάκι στις χώρες πρώτης εισόδου. Γι αυτό υπήρξε αντίδραση και από χώρες που έχουν χερσαία κοινά σύνορα με τη Γερμανία. Η απάντηση μπορεί να είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός για την φύλαξη των ευρωπαικών συνόρων.

Όπως θύμισε «η κυβέρνηση της ΝΔ από τότε που μας εμπιστεύτηκε ο λαός έχει ακολουθήσει δίκαιη και αυστηρή πολιτική προστασίας των συνόρων της χώρας. Η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα ευρωπαικά σύνορα στον Έβρο και ήταν το πρώτο βήμα σε μια συτηματική προσπάθεια να πείσουμε όλη την ΕΕ ότι αν δεν μπορούμε να περιορίσουμε τον αριθμό που περνούν τα σύνορα δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των δευτερογενών ροών. Και από τότε η Ευρώπη προσαρμόστηκε στο ζήτημα αυτό» δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αυτή η πολιτική είχε αποτέλεσμα να μειωθούν οι είσοδοι μεταναστών από τα σύνορα και να εξομαλυνθεί η εικόνα στα νησιά. Τώρα θα σας μιλήσουν για τους Τούρκους που έρχονται με φαστ τρακ βίζα. Στείλαμε μήνυμα ότι δεν θα κάνουν κουμάντο οι διακινητές, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός στη ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Talk Radio.

Εκατοντάδες διακινητές είναι πλέον στη φυλακή και θα αντιμετωπίσουν αυστηρές ποινές. Το μεταναστευτικό δεν απασχολεί τους Έλληνες αλλά απασχολεί την Ευρώπη και ειδικά τη Γερμανία που ακολουθούσε χαλαρή μεταναστευτική πολιτική.

Η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη στο ζήτημα και είναι ικανοποιητική καθώς έχει πάρει το μήνυμα ότι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού δεν θα γίνει ανεκτή από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Το ελληνικό λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους που έχουν βρεθεί στη θάλασσα, με αυτοθυσία. Προσβλητικό να διακινούνται θεωρίες συνωμοσίας για pushbaks. Από την άλλη να είμαι σαφής ότι η ενεργητική αποτροπή αποτελεί αποστολή που το Λιμενικό πρέπει να την επιτελεί. Όταν ξεκινά κάποιος από την Τουρκία, πρέπει να επιστρέψει στην Τουρκία με ασφάλεια. Το Λιμενικό δεν είναι μια υπηρεσία υποδοχής παράνομων μεταναστών.

Για την παιδεία, τα σχολεία και τα κινητά τηλέφωνα

Οι γονείς αντιλαμβάνονται ότι ο εθισμός των παιδιών από το κινητό δεν μπορεί να γίνει ανεκτός

Η σύσταση για απαγόρευση χρήσης κινητών στα σχολεία υπήρχε αλλά κανείς δεν την είχε εφαρμόσει. Εμείς πάμε να την εφαρμόσουμε με τη συνεργασία γονέων και εκπαιδευτικών

Κάνω έκκληση να κάνουμε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση για το κινητό στην τσάντα.

Δεύτερη γραμμή άμυνας τα locker στα σχολεία. Θέλω να δώσω μεγαλύτερη αυτονομία σε συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών αν θέλουν να το εφαρμόσουν. Ας αντιληφθούμε επί της αρχής ότι υπάρχει μεγάλο ζήτημα που δεν περιορίζεται μόνο στο τι γίνεται στο σχολείο. Φοβάμαι ότι τα παιδιά και οι έφηβοι είναι υπερβολικά εξαρτημένοι από τις πλατφόρμες στα κινητά.

Θέλω να παίξω ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο θέμα αυτό γιατί βλέπω τις επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγείων των νέων.

Είμαστε υπερβολικά αυστηροί στο τι κάνουν τα παιδιά έξω και υπερβολικά χαλαροί στο τι κάνουν στον ψηφιακό κόσμο όπου ο έλεγχος είναι πιο δύσκολος.

Έχουμε ελάχιστα κενά και η συζήτηση για τις συγχωνεύσεις τμημάτων αφορά ελάχιστα τμήματα. Το κάναμε γιατί έχουμε ιδιαιτερότητες ως χώρα π.χ. νησιοτικότητα

Πρόκληση για μένα να διδάσκονται τα παιδιά και για τον ρόλο του ως πολίτες, την προστασία του περιβάλλοντος, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

Πρέπει να κάνουμε το μάθημα πιο ενδιαφέρον και σε αυτό βοηθούν οι διαδραστικοί παράγοντες. Έχουν μπει 30.000 και θα μπούν 36.000 μέχρι το τέλος του έτους με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι προσλήψεις εκπαιδευτικών έγιναν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μπορούσαν. Το πρόγραμμα παροχής στέγης σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς, αστυνομικούς μας απασχολεί ειδικά σε περιοχές που υπάρχει στεγαστικό πρόβλημα.

Για τους μισθούς στο Δημόσιο και τους ένστολους

Έχουμε προχωρήσει στην αύξηση των αποδοχών στο Δημόσιο, προχωράμε σε αύξηση της νυχτερινης αποζημίωσης.

Είναι λογικό όταν του χρόνου τα πράγματα θα είναι καλύτερα να προσβλέπει κανείς σε επιπλέον αυξήσεις

Είναι ένα ακόμα βήμα, όχι αρκετό, αλλά ενδεικτικό των προθέσεων η αύξηση στη νυχτερινή αποζημίωση.

Επειδή οι πυροσβέστες κάνουν μια υπερπροσπάθεια να αντιμετωπίσουν μέτωπα, φέτος είχαμε πολύ λιγότερες καμμένες εκτάσεις σε σχέση με τον αριθμό των πυρκαγιών, από τις 4.000 φωτιές μια ξέφυγε και πρέπει να καταλάβουμε τι έγινε. Δεν πρέπει να ξαναγίνει αυτό.

Για τις στρατιωτικές σχολές και την ενίσχυση του στρατεύματος

Έχω συζητήσει το θέμα εκτενώς το θέμα με τον υπ. Άμυνας και σύντομα θα έχουμε πρωτοβουλίες για να κάνουμε τις στρατιωτικές σχολές πιο ελκυστικές. Μια Belh@arra κοστίζει 1 δισ. αλλά χρειάζεται 150 ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη

Για το περιβάλλον και την ανάπτυξη

Έχουμε πλέον τα εργαλεία να αντιλαμβανόμαστε γρήγορα αν κάτι κατασκευάζεται ή λειτουργεί παράνομα. Όταν θα πάμε για κατεδαφίσεις μην έρθετε να πείτε τι είναι αυτά που κάνετε;

Δυστυχώς στη χώρα διακινούνται απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας. Η χώρα χρειάζεται φτηνή ενέργεια που παράγεται από τον άνεμο και τον αέρα και όχι από το ακριβό αέριο. Άρα αν θέλουμε φτηνή ηλεκτρική ενέργεια χρειαζόμαστε περισσότερα φωτοβολαΐκα και αιολικά

Για το πρόγραμμα Σπίτι μου 2

Έχουμε εξασφαλίσει 2 δισ. παραπάνω Εξετάζουμε σοβαρά να διευρύνουμε στο μέτρο του κοινωνικά λογικού τα κριτήρια ώστε να εξασφαλίσουμε σπίτι με δόση δανείου μικρότερη από το ενοίκιο που θα χρειαζόταν για το ίδιο ακίνητο.

Για το νερό και την λειψυδρία

Δεν πάμε για αυξήσεις στο νερό. Το νερό είναι και θα παραμείνει φτηνό για τις χαμηλές καταναλώσεις. Είανι λογικό αν καταναλώνεις περισσότερο να πληρώνεις περισσότερο. Το μάξιμουμ το οποίο συζητάμε είναι αύξηση στα όρια του πληθωρισμού

Η Αττική δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας. Είχαμε δύο κακούς χειμώνες. Αυτό το νερό που έχουμε αντέχει για άλλους 4 κακούς χειμώνες. Εμείς θα προχωρήσουμε έργο μεταφοράς νερού από την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών ώστε να είμαστε διασφαλισμένοι ότι η Αττική δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα λειψυδρίας.

Για τα νησιά χρειάζομαστε μια καλύτερη πολιτική συντονισμού για να μην κάνει το κάθε νησί τη δι΄κη του πολιτική αλλά να γίνεται κεντρικά. Και μιλάμε για την ύδρευση και όχι την άρδευση.

Το 85% του νερού που καταναλώνεται πηγαίνει για τη γεωργία και σε μικρό βαθμό στην κτηνοτροφία. Είναι ζήτημα το πώς θα εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε νερό για άρδευση χωρίς διαρροές και πώς θα εφαρμόσουμε τη χρήση της τεχνολογίας

Για τις μονογονεϊκές οικογένειες

Είναι πάντα προτεραιότητα σε προγράμματα επιδοματικού χαρακτήρα που εφαρμόζουμε ή τα προγράμματα επιμόρφωσης από την ΔΥΠΑ

Για την ακρίβεια

Είναι το πρώτο θέμα. Αν δείτε το πλαίσιο της ομιλίας μου στη ΔΕΘ θα αντιληφθείτε ότι όλες οι παρεμβάσεις έχουν χαρακτήρα στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος και αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την αύξηση του μισθού ή τη μείωση των επιβαρύνσεων ώστε να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα

Τώρα θα μειώσουμε αυτό που έμεινε από το Τέλος Επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες, θα μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές.

Οι αυξήσεις των μισθών θα συνεχίσουν με πιο γρήγορο ρυθμό από τη μείωση του πληθωρισμού

Ο σκοπός είναι να στηρίξουμε δομικά το διαθέσιμο εισόδημα απέναντι στις αυξημένες τιμές

Να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να βγαίνει ο λογαριασμός και να αποφύγουμε τη χρεοκοπία του παρελθόντος. Να συμφωνήσουμε επίσης ότι η κυβέρνηση κάνει κοινωνική πολιτική. Μακάρι να είχαμε περισσότερα να δώσουμε και όσο αναπτύσσεται η οικονομία θα μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Αν η οικονομία δεν αναπτύσσεται περισσότερο από τον μέσο ευρωπαικό όρο δεν θα παράγεται πλούτος. Η κυβέρνηση αυτή δημιούργησε πάνω από 500.000 θέσεις εργασίας. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι αυτή που θα βγάλει έναν πολίτη από την ανεργία και θα τον βάλει στην αγορά εργασίας. Είμαι ένας κεντροδεξιός φιλεύλεθερος πολιτικός, ούτε σοσιαλιστής, ούτε κομμουνιστής.

Για το επίδομα ανεργία και τη «μαύρη» εργασία

Αυτό που δεν πρέπει ποτέ να γίνεται είναι αυτός που μπορεί να έχει μια δουλειά, να τη βγάζει με επιδόματα. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Γι’ αυτό ετοιμάζουμε παρέμβαση στο επίδομα ανεργίας.

Μειώσαμε μια μονάδα τις ασφαλιστικές εισφορές γιατί αυτό μπορούμε, θα θέλαμε περισσότερα. Βάλτε και τις άλλες πέντε που έχουμε κάνει, άρα έξι συνολικά.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας. Την επιβάλαμε με αντιδράσεις και τη θέλαμε για να μπορούν να δηλώνονται οι υπερωρίες και να εισπράττει ο εργαζόμενος αυτά που δουλεύει. Και είδαμε με την εφαρμογή του μέτρου ότι αυξήθηκαν οι δηλωμένες υπερωρίες.

Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να ενώσουμε τις βάσεις δεδομένων για να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή. Έχει γίνει μια σημαντική προσπάθεια που έχει ήδη έμπρακτα αποτελέσματα. Η πρώτη παρέμβαση που κάναμε και εισπράξαμε πολιτικό κόστος ήταν ο τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Για το ψηφιακό φροντιστήριο

Ο τρόπος με τον οποίο τα παιδία μπαίνουν στο πανεπιστήμιο είναι θέαμ μεγάλης συζήτησης. Οι πανελλαδικές έιναι αδιάβλητο και αξιόπιστο σύστημα αλλά το λυκειο έχει μετατραπεί σε μηχανισμό προετοιμασίας εισόδου στην ανώτατη εκπαίδευση με πρόσθετη ενίσχυση εκτός σχολείου.

Κάνουμε συζητήσεις για να αποδεσμεύσουμε το απολυτήριο λυκείου από την είσοδο στα ΑΕΙ. Αλλά ένας τρόπος πανελλαδικών εξετάσεων πιστεύω ότι πάντα θα χρειάζεται

Στόχος το ψηφιακό φροντιστήριο να γίνει ισάξιο των ιδιωτικών φροντιστηρίων

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ