Υπερσυσσώρευση υποθέσεων σ’ όλα τα Δικαστήρια της χώρας – Επιστολή «καμπανάκι» Δικαστικών

0
1121

ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ, ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ, ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ, ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ Ε.Δ.Ε., ΜΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ

Μαργαρίτας Στενιώτη, Εφέτη, μέλους του ΔΣ της ΕΔΕ

Κωνσταντίνου Βουλγαρίδη, Προέδρου Πρωτοδικών, μέλους του ΔΣ της ΕΔΕ

                                                                                   Αθήνα, 8-3-2017

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ως επιστημονικό σωματείο, μεταξύ των καταστατικών της σκοπών έχει και τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας της Δικαιοσύνης.  Ωστόσο, αν και οι συνθήκες σ’ όλα τα Δικαστήρια της χώρας συνεχώς χειροτερεύουν, το Προεδρείο της Ε.Δ.Ε.  αδιαφορεί και αδρανεί. ΄Ηδη, από τον Οκτώβριο του έτους 2015  στο συνέδριο, που είχε διοργανώσει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας για τις νέες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, είχαμε επισημάνει τα προβλήματα, που θα δημιουργήσει η εφαρμογή των διατάξεων αυτών. Σε μικρό χρονικό διάστημα από την εφαρμογή τους, επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες μας. Η υπερσυσσώρευση υποθέσεων σ’ όλα τα Δικαστήρια της χώρας (κυρίως Πρωτοδικεία και Ειρηνοδικεία), ως συνέπεια και της οικονομικής κρίσης (εργατικές διαφορές, εμπορικές διαφορές, πτωχεύσεις, υπεχρεωμένα νοικοκυριά κλπ.), σε συνδυασμό και με τη θέσπιση  ασφυκτικών προθεσμιών για τους συναδέλφους, την απαρέγκλιτη τήρηση των οποίων υπενθυμίζουν τα Πειθαρχικά Όργανα με σχετικά έγγραφά τους, διαταράσσουν το περιβάλλον ασφάλειας και ηρεμίας, στο οποίο πρέπει να απονέμεται η Δικαιοσύνη. Η πίεση  για ποσοτική απόδοση, κυρίως στις δίκες περί την εκτέλεση,  και μάλιστα πέραν των ορίων των ανθρωπίνων δυνατοτήτων, πλήττουν τη Δικαστική Λειτουργία, παρά την υπερπροσπάθεια, ευσυνειδησία  και αυτοθυσία, που επιδεικνύουν οι Δικαστικοί Λειτουργοί. Ο κίνδυνος κατάργησης του απόλυτα επιτυχημένου και αποτελεσματικού Ποινικού Τμήματος του Εφετείου Αθηνών είναι πλέον ορατός, λόγω έλλειψης του αναγκαίου αριθμού Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών. Τα Ειρηνοδικεία της χώρας αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στον τεράστιο αριθμό δικογραφιών, ενώ συνεχώς τους ανατίθενται νέα καθήκοντα και μάλιστα κατά παράβαση του Συντάγματος  (ανάθεση καθηκόντων Υποθηκοφύλακα σε Ειρηνοδίκες) (βλ. σχετικά και την απόφαση της Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Πειραιά, αναρτημένη στο διαδίκτυο). Ενώ κεκτημένα ετών απωλέσθησαν εντός ολίγων μηνών  (Προεδρία Δικαστικών Λειτουργών στις Εφορευτικές Επιτροπές στις εκλογές των συνδικαλιστικών οργάνων).

Το Προεδρείο, δε, της ΕΔΕ αρκείται στην έκδοση βαρύγδουπων αναποτελεσματικών ανακοινώσεων και στην προσπάθεια εν μέρει αποδόμησης και εν μέρει οικειοποίησης του σπουδαίου έργου των Προεδρείων της τετραετίας 2012 – 2016. Δεν διστάζει, δε, να αποστέλλει  και διχαστικό για τους συναδέλφους έγγραφο προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης (βλ. το από 24-2-2017 έγγραφο προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, στην ιστοσελίδα της ΕΔΕ), προτείνοντας την μετάθεση της αρμοδιότητας για τις υποθέσεις υπεχρεωμένων βιώσιμων επιχειρήσεων (κόκκινα δάνεια), με επιπολαιότητα και προχειρότητα, από τα υπερφορτωμένα Πολυμελή Πρωτοδικεία στα επίσης υπερφορτωμένα Ειρηνοδικεία. Μη τολμώντας, έτσι, να υποστηρίξει την υπαγωγή των διαφορών αυτών εξ ολοκλήρου στο θεσμό της διαμεσολάβησης (δίχως την προσφυγή στο Δικαστήριο σε κανένα στάδιο), καθότι αυτό αντιβαίνει στη μεμονωμένη προσωπική αντίληψη του Προέδρου αυτής, παρά το γεγονός ότι οι παραπάνω υποθέσεις απαιτούν ταχεία και αποτελεσματική επίλυση και αγνοώντας ότι ο ίδιος ο νομοθέτης με την ψήφιση του σχετικού νόμου προσέδωσε εμπράκτως ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στο εν λόγω θεσμό (της διαμεσολάβησης), τον οποίο το Προεδρείο ουδόλως αξιοποιεί. Επιπροσθέτως, δε, διότι ούτε τα Πολυμελή Πρωτοδικεία, τα οποία έχουν υπερχρεωθεί με υποθέσεις προσδιορισμένες προς συζήτηση έως το έτος 2019, ούτε τα Ειρηνοδικεία στα οποία εκκρεμεί τεράστιος όγκος υποθέσεων υπερχρεωμένων ιδιωτών δύνανται να ανταποκριθούν  στην ταχεία περαίωση των προαναφερόμενων υποθέσεων με την υπάρχουσα κατάσταση, ως προς τις υποδομές, τη γραμματειακή υποστήριξη και πολύ περισσότερο λόγω του αριθμού των υπηρετούντων Δικαστικών Λειτουργών.  Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη από τον περασμένο Μάιο είχαμε διαπιστώσει την αναγκαιότητα περαιτέρω αύξησης  των οργανικών θέσεων των Ειρηνοδικών τουλάχιστον κατά 100 και άμεσης κάλυψης αυτών, ενώ με το από 20-9-2016 έγγραφό μας, που καταθέσαμε κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΔΕ υποστηρίξαμε τεκμηριωμένα και την άμεση αύξηση των οργανικών θέσεων των Πρωτοδικών και Εφετών.            

Η παντελής έλλειψη θεσμικής συνεργασίας με την φυσική ηγεσία της Δικαιοσύνης καθώς και με τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης (ουδεμία θεσμική συνάντηση έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα του ΔΣ της ΕΔΕ με τον Υπουργό Δικαιοσύνης) έχουν σαν συνέπεια όχι μόνο να παραμένουν ανεπίλυτα τα προβλήματα των συνθηκών απονομής της Δικαιοσύνης αλλά  να μην τίθενται καν προς συζήτηση, με περαιτέρω συνέπεια να πλήττονται  βασικές αρχές του Κράτους Δικαίου.

 

Με εκτίμηση

Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης, μέλος του ΔΣ της ΕΔΕ

Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, Πρόεδρος Πρωτοδικών, μέλος του ΔΣ της ΕΔΕ

 

Επιστολή Μαργαρίτας Στενιώτη, προέδρου της Ένωσης Δικαστών&Εισαγγελέων στο zougla.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ