Η μηδενική παραγωγή του ελαιόλαδου είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ.
Με τον φόβο να μην καταφέρουν να μαζέψουν καθόλου ελιές φέτος φθινόπωρο ζουν οι ελαιοπαραγωγοί στη Μαγνησία.
«Εχουμε σοβαρά προβλήματα και δεν ξέρουμε πώς να τα αντιμετωπίσουμε» λέει προβληματισμένος ο Γιάννης Καλαντζής, ελαιοπαραγωγός από την περιοχή του Πτελεού. «Ετσι και αλλιώς πηγαίναμε για μία χαμηλή παραγωγή, περίπου στο 50-60%, και τώρα ζούμε με τον φόβο ότι μπορεί να μην μαζέψουμε και καθόλου» εξηγεί.
Όπως παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα, εξαιτίας της ανομβρίας ο καρπός παραμένει σε πολύ μικρό μέγεθος ενώ όσο… προχωράει ο Αύγουστος πολλά κτήματα έχουν βγει… εκτός γιατί πλέον ο παραγωγός επιλέγει τα κτήματα που θα σώσει αφού δεν επαρκεί το νερό.
«Βλέπουμε ότι η εικόνα των δέντρων έχει αλλάξει σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες. Ειδικά, την περίοδο με τον καύσωνα των 16 ημερών, τα δέντρα είχαν αλλάξει μορφή. Τα φύλλα ήταν ξερά και αφυδατωμένα, με αποτέλεσμα οι ελιές να συρρικνώνονται και να πέφτουν στο έδαφος» συνεχίζει ο κ. Καλαντζής.
Ενώ η συγκομιδή για τις πράσινες, τις λεγόμενες άγουρες ελιές, είναι να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, οι ελαιοπαραγωγοί εκτιμούν ότι δεν θα καταφέρουν να μαζέψουν. «Δεν υπάρχει άγουρη ελιά, είναι ζαρωμένη. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να μαζέψουμε τις άλλες για το ελαιόλαδο» εξηγεί ο κ. Καλαντζής.
«Εχουμε αναφέρει και στον ΕΛΓΑ το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, αλλά δεν έχουμε κάποια ενημέρωση για το εάν θα αποζημιωθούμε τελικά για την καταστροφή» προσθέτει ο κ. Καλαντζής.