Άδ. Γεωργιάδης (το βιολί του): Άμεσα νομοθετική ρύθμιση για επιπλέον 3.600 ευρώ σε γιατρούς που θα καλύψουν τα κενά σε άγονες περιοχές

4
4828
Με ταχείς ρυθμούς επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να να καλύψει τα κενά στις εφημερίες των νοσοκομείων στα νησιά. Ειδική αντιμετώπιση αναμένεται να υπάρξει στο μεγάλο νοσοκομείο της Κω, όπως διαμηνύει ο Άδωνις Γεωργιάδης και απευθυνόμενος κυρίως στους ιδιώτες παθολόγους τονίζει ότι θα φέρει διάταξη που θα του δίνει την πλήρη ελευθερία κινήσεων.
Πρακτικά η διάταξη σημαίνει ότι οι ιδιώτες γιατροί θα πρέπει να ανταποκριθούν και να στηρίξουν την εφημερία στο νοσοκομείο του νησιού, καθώς, όπως είπε ο υπουργός Υγείας μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής, « ναι μεν ασκούν ιδιωτικό επάγγελμα, οι γιατροί αυτοί ωστόσο έχουν συγκλονιστικές παροχές από το κράτος», εξηγώντας ότι δέχονται μέσω του ΕΟΠΥΥ τους ασθενείς τους και συνταγογραφούν.
Ο υπουργός Υγείας άφησε να εννοηθεί ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει στην περίπτωση κατά την οποία εξακολουθεί να υπάρχει η άρνηση να συμμετάσχουν στις εφημερίες, όπως και άρνηση του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου της Κω.
Ο υπουργός, διευκρίνισε ότι για το μεσοδιάστημα και μέχρι να λυθεί το πρόβλημα στελέχωσης των νοσοκομείων, «για το οποίο δρομολογούνται άλλες λύσεις», πρόκειται να κατατεθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα παίρνουν οι γιατροί 3.600 ευρώ επιπλέον εισόδημα το χρόνο, όταν πάνε να καλύψουν περιοχές στις οποίες οι προκηρύξεις μέχρι τώρα βγαίνουν άγονες.
Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη

ert.gr

Μ.Κόνσολας: Νέα δέσμη κινήτρων για τους γιατρούς που θα υπηρετούν στα νοσοκομεία των νησιών

Πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ.Μάνου Κόνσολα,  η ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής παρουσία του Υπουργού Υγείας, κ.Άδωνι Γεωργιάδη για το ζήτημα της υποστελέχωσης των δομών δημόσιας υγείας στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές.

Ο κ.Κόνσολας ανοίγοντας τη συνεδρίαση, εξέφρασε την απόλυτη εκτίμηση του στους γιατρούς, που υπερβάλλουν εαυτόν στις δομές δημόσιας υγείας, αλλά και στους γιατρούς στον ιδιωτικό τομέα που έχουν αποδείξει, την περίοδο της πανδημίας, ότι έχουν υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και ενσυναίσθησης.

Χαρακτήρισε υπαρκτό το πρόβλημα της υποστελέχωσης των δομών υγείας στις νησιωτικές περιοχές και εξίσου υπαρκτό το πρόβλημα των προκηρύξεων θέσεων που αποβαίνουν άκαρπες, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από τους γιατρούς, ζητώντας να επικαιροποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο των κινήτρων που παρέχει η Πολιτεία.

Ο Υπουργός Υγείας, στην ενημέρωσή του προς την Επιτροπή Περιφερειών, αναφέρθηκε σε μια νέα δέσμη κινήτρων που θα νομοθετηθούν το επόμενο διάστημα και περιλαμβάνουν:

1ον: Τη διεύρυνση των κριτηρίων χαρακτηρισμού άγονων περιοχών τύπου «Α» και «Β». Θα συνυπολογίζεται, πλέον, εάν σε μια περιοχή υπάρχουν διαδοχικά προκηρύξεις που βγαίνουν άγονες και θα λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα με τη μορφή οικονομικών κινήτρων.

2ον: Τη χορήγηση στους γιατρούς που υπηρετούν στα νοσοκομεία στις  νησιωτικές περιοχές, της κατηγορίας Α, ενός ποσού ύψους  3.600 ευρώ το χρόνο.

3ον: Για ειδικότητες που υπάρχει υποστελέχωση, όπως εσωτερικής παθολογίας, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής ακτινολογίας, ιατρικής βιολογίας και εργαστηριακής ιατρικής. θα δίνονται 7.200 ευρώ το χρόνο στους γιατρούς

4ον: Στην κατηγορία Β, αντίστοιχα, θα δίνονται 2.400 το χρόνο και στην περίπτωση των παραπάνω έξι ειδικοτήτων που είναι σε έλλειψη θα δίνονται 4.800 ευρώ στους γιατρούς των νοσοκομείων.

5ον: Αυξάνεται το έκτακτο οικονομικό επίδομα των πρόσθετων 2.100 ευρώ το μήνα, στους ιατρούς που θα επιλέξουν κατά τους θερινούς μήνες να φύγουν από ένα αστικό κέντρο και να πάνε σε ένα νησί.

Επισήμανε,επίσης, ότι παρέχεται η δυνατότητα στους ιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν παράλληλα ιδιωτική ιατρική, ενώ υπάρχει  και η δυνατότητα των ιδιωτών ιατρών να προσφέρουν υπηρεσίες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Ο Μάνος Κόνσολας ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας να εξετάσει και μια σειρά πρόσθετων κινήτρων, όπως:

-Τον επανυπολογισμό του επιδόματος αγόνου που πρέπει να γίνει με βάση τους σημερινούς μισθούς και όχι του παρελθόντος. Το συγκεκριμένο επίδομα σήμερα είναι πολύ χαμηλό.

Θα μπορούσαν,επίσης, να λαμβάνουν και οι ειδικευμένοι γιατροί που υπηρετούν στα νησιά το ειδικό επίδομα που λαμβάνουν οι αγροτικοί γιατροί.

-Την προσαύξηση της υπηρεσίας αλλά και της μοριοδότησης των γιατρών που υπηρετούν σε νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές για τη μόνιμη πρόσληψη τους στο ΕΣΥ. Θα μπορούσαν να υπάρχουν,επίσης, βαθμολογικά κίνητρα για την εξέλιξη των γιατρών στο ΕΣΥ, με την προϋπηρεσία σε δομή δημόσιας υγείας σε νησιωτική και δυσπρόσιτη περιοχή να προσμετράται διπλή.

-Την παροχή δυνατότητας στους γιατρούς που θα υπηρετήσουν 18 μήνες σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές να ξεκινήσουν την ειδικότητά τους σε νοσοκομείο, εκτός επετηρίδας.

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μπράβο κ,υπουργε είμαστε μαζί σας σπαστέ επιτέλους της κλίκες που δεν είχε σπαστή κανένα εδώ και χρονιά

  2. μόνο λόγια.δουλευει για τα λαμόγια τους ιδιώτες ιατρους.ου ρε ψεύτη.

  3. Πω πω επιδόματα. Και εγώ νόμιζα ότι θα πάρουν αν έρθουν στα νησιά αρκετά χρήματα. Τα περισσότερα που είδα είναι 7200 το χρόνο. Δηλαδή 600 κατοστάρικα τον μήνα έξτρα για τον ιατρο που θα φύγει από την Αθήνα και θα μετακομίσει στην Κω . Περιμένετε να έρθουν

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ