5 οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – Ανακοίνωσε υποψηφιότητα και η Μιλένα Αποστολάκη

2
4329

Ανδρουλάκης, Δούκας, Γερουλάνος και Αποστολάκη θα διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος – Ανοιχτός ο κατάλογος των υποψηφίων, τουλάχιστον μέχρι τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου – Οι συμμαχίες και τα μέχρι τώρα στοιχήματα

Μεγαλώνει ώρα με την ώρα ο κατάλογος των υποψηφίων για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ, καθώς μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων τους την Κυριακή, από τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Χάρη Δούκα και τον Παύλο Γερουλάνο, το πρωί της Δευτέρας την δική της υποψηφιότητα γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της και η βουλευτής του κόμματος Μιλένα Αποστολάκη. 

«Θέτω όλες μου τις δυνάμεις ως υποψήφια για την ηγεσία και καλώ τον δημοκρατικό κόσμο της χώρας με την μαζική του συμμετοχή στην εκλογική μας διαδικασία, να σφραγίσει την επίτευξη του», αναφέρει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή της.

Ραντεβού το Σεπτέμβρη δίνουν λοιπόν οι μέχρι στιγμής τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, παρότι στις ημέρες που μεσολαβούν τόσο ο Χάρης Δούκας, ο Παύλος Γερουλάνος, η Μιλένα Αποστολάκη, όσο και ο νυν πρόεδρος του κόμματος, σκοπεύουν να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία προβολής της υποψηφιότητάς τους.

Η χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αποκάλυψε καταρχάς την υποχώρηση του Νίκου Ανδρουλάκη προς τη «γραμμή» των «αμφισβητιών» για εκλογή ηγεσίας μέσα στο φθινόπωρο. Ο κ. Ανδρουλάκης αποδέχθηκε το γραπτό αίτημα του Χάρη Δούκα- μάλιστα επιτάχυνε τα προτεινόμενα βήματα, φέρνοντας την προσφυγή στις κάλπες στις 6 και 13 Οκτώβρη, για τον πρώτο και δεύτερο γύρο αντίστοιχα.

androulakis-mak

Την ώρα που ο κ. Ανδρουλάκης ανακοίνωνε την «πράξη» υποχώρησης από την πιστή τήρηση του καταστατικού για εκλογές στο τέλος του 2025, ο Χάρης Δούκας και ο Παύλος Γερουλάνος ετοιμάζονταν να ανέβουν στο βήμα για να παρουσιάσουν, όπως και έκαναν, ένα σύντομο «βιογραφικό» της υποψηφιότητάς τους. «Μπαίνω μπροστά για να κάνω ξανά το ΠΑΣΟΚ κυβερνητική δύναμη. Πάμε να νικήσουμε τώρα», δήλωσε ο Χάρης Δούκας ξεκαθαρίζοντας το τοπίο και καλώντας τον κόσμο να στηρίξει την προσπάθεια με τη μαζική συμμετοχή του, ενώ έσπευσε να μιλήσει για ανοικτό κόμμα, έξω από μηχανισμούς. Ξεκίνησε την ομιλία του με σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και με την περιγραφή του στόχου για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές ενώ απευθυνόμενος στα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής δήλωσε «παρών» στις εξελίξεις. «Το ΠΑΣΟΚ έδωσε τη μάχη του αλλά δεν έπεισε. Ο Μητσοτάκης δεν θα φύγει με κόμματα της τάξεως του 13 και 15%. Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτήν την κατάσταση. Να πιάσουμε το νήμα της ιστορίας», πρόσθεσε και επεσήμανε: «Τώρα είναι η ώρα να ανοίξουμε τον κύκλο της υπέρβασης. Όμως για να ξανακάνουμε μεγάλο το ΠΑΣΟΚ, χρειάζονται τομές και ρήξεις, όχι εσωστρέφεια, όχι κόμμα μηχανισμών», είπε και συνέχισε με αναφορές στη νίκη του στην Αθήνα: «Στο Δήμο Αθηναίων δώσαμε μια σκληρή μάχη απέναντι στον εκλεκτό της ΝΔ. Αναδείξαμε τα ζητήματα… Η νίκη στην Αθήνα πρέπει να γίνει η απαρχή μιας νέας νικηφόρας πορείας. Το ΠΑΣΟΚ είναι σε μια δύσκολη καμπή. Πρέπει να δώσουμε μάχη. Όχι για να κερδίσουμε τον Κασσελάκη, αλλά για να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία και τον Μητσοτάκη στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ενώνουμε δυνάμεις για να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό το σχέδιο θέλω να υπηρετήσω. Δεν κρύβομαι, δεν φοβάμαι, λέω αυτό που αισθάνομαι. Θέλω τη στήριξη και τη συμμετοχή σας».

geroulanos

Το μήνυμα του κ. Δούκα είναι ότι συνεχίζοντας τη μάχη της Αθήνας στοχεύει σε μια νέα μεγαλύτερη νίκη, αντιμετωπίζοντας ως συμπληρωματικούς τους δύο ρόλους. Έχει άλλωστε εξασφαλίσει στο πλευρό του δυναμικά στελέχη από την κοινοβουλευτική ομάδα και το κομματικό «οπλοστάσιο» του ΠΑΣΟΚ, ενώ η συμμαχία του με το Μανώλη Χριστοδουλάκη με τον τίτλο «Πάμε», φαίνεται ότι δημιουργεί «ρεύμα» υποστηρικτών στην περιφέρεια, όπως στη Βόρεια Ελλάδα και κινητοποιεί δυνάμεις στο δύσβατο για το ΠΑΣΟΚ λεκανοπέδιο της Αττικής.

Το σίγουρο είναι ότι ο Χάρης Δούκας δεν θέλει στην αφετηρία της εκστρατείας να κλείσει τους διαύλους επικοινωνίας με δυνάμεις που ακουμπούν στο σύστημα Ανδρουλάκη. Απευθύνθηκε με ενωτικό λόγο στη Χαριλάου Τρικούπη, υπερασπίστηκε την απόφασή του να διεκδικήσει την ηγεσία με τρόπο που δεν προκάλεσε υπεραντίδραση στο στενό πυρήνα του νυν αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, παρότι στην αίθουσα της Κεντρικής Επιτροπής ήταν «ακροβολισμένα» στελέχη έτοιμα να απαντήσουν στις όποιες βολές του Δημάρχου. Θα έλεγε κανείς, ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αν και επιτέθηκε, κυρίως στον κ. Δούκα και τον βασικό σύμμαχό του, Μανώλη Χριστοδουλάκη κάνοντας λόγο για «παρασκηνιακές συμφωνίες» και «πασαρέλα προσωπικών φιλοδοξιών», απέφυγε να «τραβήξει το σκοινί» δημιουργώντας συνθήκες ανοιχτού πολέμου εντός της κρίσιμης συνεδρίασης. Ο ίδιος υποστήριζε αργότερα σε συνομιλητές του ότι θεώρησε επιβεβλημένη την κίνηση να επιταχύνει την εκλογική διαδικασία, αν και οι εισηγήσεις που δέχθηκε παρουσίαζαν αρνητικό τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ για την άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Η αλήθεια είναι ότι προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο, όπου όλοι συνομίλησαν με όλους. Είτε απευθείας , είτε μέσω της «γέφυρας» που επέλεξε η κάθε πλευρά. Σε κάθε περίπτωση το «δια ταύτα» της συνεδρίασης έδειξε ότι η διάθεση για «πόλεμο» περιορίστηκε από την παραδοχή Ανδρουλάκη ότι η κορυφαία διαδικασία εκλογής ηγεσίας δεν μπορούσε πλέον να καθυστερήσει. Μάλιστα, στελέχη που ήδη βρίσκονται στο πλευρό του Χάρη Δούκα και έχουν σηκώσει από την πρώτη στιγμή το βάρος της μετεκλογικής επίθεσης προς τον κ. Ανδρουλάκη, προτίμησαν να «ακυρώσουν» στη συνέχεια μια νέα καταγγελτική εμφάνιση από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής. Ήταν εκεί αλλά δεν πήραν τελικά το λόγο, ο Πέτρος Ευθυμίου, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η Τόνια Αντωνίου και άλλοι- ο δε Μανώλης Χριστοδουλάκης αποχώρησε νωρίς «τρέχοντας» στην εκλογική του περιφέρεια όπου δινόταν μάχη εναντίον των πύρινων μετώπων. Κάποιοι από αυτούς ήταν στον κατάλογο με τους 90 ομιλητές που για να ανέβουν στο βήμα θα έπρεπε η μονοήμερη συνεδρίαση να μετατραπεί σε διήμερη.

doukas

Από σήμερα και για κάθε μέρα μέχρι την επίσημη πρεμιέρα του Σεπτέμβρη ο Χάρης Δούκας σχεδιάζει σειρά επαφών, δράσεων και πρωτοβουλιών ανά την Ελλάδα, ενώ σκοπεύει να εμπλουτίσει το δυναμικό του επιτελείου του με τους νέους συμμάχους, ώστε στρατηγική και τακτικές κινήσεις να περνούν από πολλαπλές κρησάρες. Το ίδιο διάστημα έχει αποφασίσει να καταλήξει στη συγκρότηση της πολιτικής «πλατφόρμας» την οποία και θα παρουσιάσει αναλυτικά στη νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στα μέσα του Σεπτέμβρη. Η επετειακή 3η του Σεπτέμβρη θα έχει άλλο χαρακτήρα, αφού η Χαριλάου Τρικούπη θέλησε να την αφήσει έξω από τις προεκλογικές καμπάνιες των υποψηφίων προέδρων.

Από την πλευρά του, ο Παύλος Γερουλάνος έσπευσε να χαρακτηρίσει «ενωτικό» το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, το οποίο προβλέπει, – πέραν των ημερομηνιών για την εκλογή – την παρουσίαση των υποψηφίων σε ανοικτή συνεδρίαση της Κ.Ε του κόμματος τρεις εβδομάδες πριν από την εκλογική διαδικασία. Ο κ Γερουλάνος επιμένει στην περιγραφή του στρατηγικού σχεδίου για την «αναγέννηση» της παράταξης ενώ ετοιμάζεται να ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση κύκλο περιοδειών στην περιφέρεια, προκειμένου να καλύψει τη μεγαλύτερη απόσταση μέχρι την 3η του Σεπτέμβρη, γνωρίζοντας πάντως ότι οι καλοκαιρινοί μήνες δεν προσφέρονται για πολιτική συζήτηση, σε πόλεις και χωριά.

Το «στοίχημα» Δούκα και Γερουλάνου είναι η προσέλευση στις κάλπες μελών και φίλων που ει δυνατόν θα ξεπεράσουν τον αριθμό των συμμετεχόντων στις εσωκομματικές εκλογές του 2021. Γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, ωστόσο η καμπάνια τους θα είναι προσανατολισμένη προς αυτόν τον στόχο. Θέλουν να κινητοποιήσουν κόσμο από τον «καναπέ», έχοντας σημειώσει στον σχεδιασμό τους ότι ένα βασικό μέρος της κεντροαριστεράς παρέμεινε διστακτικό και μακριά από τις κάλπες και στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Θα κινητοποιηθούν για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ;

Η Χαριλάου Τρικούπη κάθε φορά που στήνει κάλπες βλέπει ότι ανεβαίνει η συμμετοχή- συνέβη στις εκλογές του 2021, όπου η κόντρα Ανδρουλάκη, Παπανδρέου, Λοβέρδου και των άλλων τριών υποψηφίων (των κ.κ. Γερουλάνου, Χρηστίδη και Καστανίδη) έκοψε 270 χιλιάδες και πλέον «εισιτήρια». Και ενώ η μαζική συμμετοχή μελών και φίλων ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών στην κάθε αφετηρία, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ συζητούν για το «φρένο» στους «περαστικούς» ψηφοφόρους την ώρα της κάλπης. Για παράδειγμα ο Μανώλης Όθωνας – κι όχι μόνο- πρότεινε στην Κεντρική Επιτροπή να ξαναδούν την εκλογική διαδικασία: «Είναι η ώρα να τελειώνουμε με την ιλαροτραγωδία των ψηφοφόρων του 2ευρου. Η ανοιχτή διαδικασία εκλογής από τη βάση είναι μια σημαντική κατάκτηση που εμείς πρώτοι υιοθετήσαμε , έσπασε τα στεγανά των κλειστών ελεγχόμενων σωμάτων εκλεκτόρων. Αλλά να γίνει αυτό που είναι και όχι να συντηρούμε αυτό στο οποίο εκφυλίστηκε. Ανοιχτή διαδικασία εκλογής από τη βάση σημαίνει βάσει του μητρώου μελών του κόμματος και όποιου άλλου θέλει να εγγραφεί μέλος, μέχρι κάποιο εύλογο χρόνο πριν την ημερομηνία εκλογής. Περαστικοί, εισοδιστές από δεξιά και αριστερά, τέλος».

Μήπως η σχετική πρόταση οδηγεί τελικώς στην εκλογή ενός αρχηγού, όχι από την κοινωνία, αλλά μόνο από τους κομματικούς; Και αν ναι, ποιους υποψήφιους ωφελεί; Πρόκειται για δύο ερωτήματα που σκέφτηκαν με καχύποπτη διάθεση στελέχη που τάσσονται με την ανάγκη εκλογής νέας ηγεσίας. Βέβαια, ο Πάνος Βλάχος όταν πήρε το λόγο και στήριξε τη σχετική πρόταση, σημείωσε ότι η όποια απόφαση αν ληφθεί θα πρέπει να ισχύσει όχι αυτήν αλλά την επόμενη φορά. Και ο λόγος είναι για να δοθεί χρόνος, από την αρχή της νέας αρχηγικής θητείας, σε ανοιχτό και αναλυτικό διάλογο σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές.

Ανδρουλάκης, Δούκας, Γερουλάνος και η σημερινή ανακοίνωση της Αποστολάκη, κλείνουν το κάδρο των υποψηφίων; Κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι ο κατάλογος θα παραμείνει ανοιχτός, τουλάχιστον μέχρι τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου. Η παρουσίαση πλατφόρμας από το Μιχάλη Κατρίνη, το «θα είμαι παρούσα στην πρώτη γραμμή» από τη Νάντια Γιαννακοπούλου, σύμφωνα με συντρόφους τους στο κόμμα, πρόβες καθόδου, χωρίς όμως βέβαια κατάληξη. Τα παραπάνω στελέχη, ασχέτως της προσωπικής τους στόχευσης, άσκησαν με τις ομιλίες τους κριτική στο μοντέλο λειτουργίας της Χαριλάου Τρικούπη και επανέλαβαν τις προτάσεις που είχαν καταθέσει και κατά τη θυελλώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής.

Και η Άννα Διαμαντοπούλου ενδιαφέρεται για τους «πρωταγωνιστικούς» ρόλους του ΠΑΣΟΚ; Η επικεφαλής του Δικτύου για τις Μεταρρυθμίσεις εμφανίστηκε προεκλογικά ως καλεσμένη στο πλευρό του σοσιαλδημοκράτη Νίκολας Σμιτ (υποψήφιου για την Κομισιόν) με αφορμή εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ με το Νίκο Ανδρουλάκη στη Λάρισα. Οι διαχρονικά πολιτικοί της φίλοι από το εκσυγχρονιστικό μπλοκ και από την Κοζάνη, όπου εκλεγόταν βουλευτής, λέγεται ότι συγκεντρώνουν υπογραφές υπέρ της υποψηφιότητάς της για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Η κυρία Διαμαντοπούλου αποφεύγει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει δημοσίως το σενάριο, ωστόσο οι πιέσεις προ εκείνη να κατέβει συνεχίζονται.

Μακριά από τις κάλπες φαίνεται ότι επιλέγει να μείνει αυτή τη φορά ο Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος με την ομιλία του κράτησε ισορροπίες με την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη αλλά και προσπάθησε να εκφράσει δυνάμεις του κόμματος, που επί του παρόντος αρκούνται στο σκανάρισμα των εσωκομματικών εξελίξεων. Στους ίδιους τόνους κινείται και ο Στέφανος Παραστατίδης- το όνομά τους ακούστηκε ακόμη και για τη θέση του Γραμματέα, όμως ο Ανδρέας Σπυρόπουλος «έσκισε» το ενδεχόμενο παραίτησης, αφού μετά την εκλογή ηγεσίας όλο το σκηνικό και τα πρόσωπα θα λειτουργήσουν με την ταχύτητα και τους όρους του restart.

ΠΑΣΟΚ: Σε θέσεις μάχης οι πέντε υποψήφιοι για την ηγεσία – Ποιοι άλλοι θα μπουν στην κούρσα

Οι επόμενες κινήσεις των διεκδικητών της ηγεσίας – Τι θα κάνουν Διαμαντοπούλου και Γιανακοπούλου – Τι δίνουν οι στοιχηματισμένος

pasok-arthroy800
Όλο και περισσότερα στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των υποψήφιων αρχηγών και μπαίνουν στον «αστερισμό» της σκληρής εσωκομματικής αντιπαράθεσης, επιλέγοντας πλευρά και ρόλους.

Την ίδια ώρα ετοιμάζονται να ανακοινώσουν την υποψηφιότητά τους και άλλα στελέχη, ενώ Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Μιλένα Αποστολάκη, Μιχάλης Κατρίνης και ο νυν αρχηγός, Νίκος Ανδρουλάκης οργανώνουν με τα επιτελεία τους το πλάνο των «επιθέσεων» μέχρι τον πρώτο γύρο της μάχης στις 6 Οκτωβρίου.

Νάντια Γιαννακοπούλου και Άννα Διαμαντοπούλου φαίνεται ότι μπαίνουν επίσης στο κάδρο των υποψήφιων αρχηγών, χωρίς να αποκλείονται νέες «εκπλήξεις» μέχρι την επίσημη παρουσίαση των υποψηφιοτήτων στα μέσα του Σεπτέμβρη.

Ο Χάρης Δούκας ο οποίος εμφανίστηκε πρώτος και δυναμικά στην κούρσα, σχεδιάζει να προχωρήσει σε στοχευμένες παρεμβάσεις, διευρύνοντας τόσο το επιτελείο του όσο και τις συμμαχίες του με βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα το απόγευμα θα απευθυνθεί μέσω βίντεο στο υπό διεύρυνση ακροατήριό του, ενώ από το γραφείο του στο Δημαρχείο θα συνδυάσει κινήσεις που προκύπτουν από το διπλό του ρόλο. Ως Δήμαρχος προσπαθεί κάθε μέρα να επιταχύνει ρυθμούς για να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του για την Αθήνα και ταυτόχρονα να ηγηθεί της εκστρατείας με στόχο την κυβερνητική προοπτική του ΠΑΣΟΚ. «Πρόκειται για ένα δύσκολο στοίχημα που βάζει με αισιοδοξία και πίστη στο στόχο του», λέει στενός του συνεργάτης. Τα πονταρίσματα των στοιχηματικών εταιρειών εν τω μεταξύ αρχίζουν και δείχνουν Δούκα στη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- αμέσως μετά την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με τη Stoiximan, είναι να δούμε τον Χάρη Δούκα ως νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς η υποψηφιότητά του παίζεται με απόδοση μόλις 1,45. Αυτό σημαίνει ότι, αν κάποιος ποντάρει ένα ευρώ και αναδειχθεί νικητής ο Δήμαρχος Αθηναίων στις εσωκομματικές κάλπες, τότε θα πάρει πίσω ένα ευρώ και 45 λεπτά. Αντίθετα, η υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη δίνει απόδοση 3,50 και αυτή του Παύλου Γερουλάνου δίνει 6,00 που είναι και η υψηλότερη. «Καλοδεχούμενες όλες οι υποψηφιότητες», προσθέτουν από την πλατεία Κοτζιά, βλέποντας να συμπληρώνεται εν τω μεταξύ το πράσινο κάδρο και με άλλες υποψηφιότητες. Στο ίδιο κλίμα και η Χαριλάου Τρικούπη που «διαβάζει» τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της υποψηφιότητας Δούκα, ακονίζει τα «μαχαίρια» και παράλληλα αναλαμβάνει να σχεδιάσει με άρτιο τρόπο την εκλογική διαδικασία. Η συμφωνία για το εκλογικό χρονοδιάγραμμα την Κυριακή θεωρείται πλέον η δυναμική αφετηρία για την «αλλαγή σελίδας» και δίνει στους υποψηφίους τη δυνατότητα να προγραμματίσουν βήμα-βήμα, χωρίς καθυστερήσεις, τις κινήσεις τους στην εσωκομματική σκακιέρα.

«Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα έπρεπε να οδηγηθούν σε ένα καθαρό αποτέλεσμα ηγεσίας- καλώς γίνονται εκλογές», δήλωσε χθες το βράδυ από το δελτίο του ΕΡΤNews η Άννα Διαμαντοπούλου. Η πρώην υπουργός και Επίτροπος της Ελλάδας στη Ε.Ε. επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο της καθόδου της στην εκλογική αναμέτρηση του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι «αυτές οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ έχουν μεγάλη σημασία για τη χώρα” κι ότι καλώς αποφασίστηκαν να γίνουν τώρα, ενώ σημείωσε ότι το αντίπαλο δέος πρέπει από την πρώτη στιγμή να έχει χαρακτηριστικά πρωθυπουργού και θετική ατζέντα.

Για το ενδεχόμενο να καταθέσει η ίδια υποψηφιότητα απάντησε συγκεκριμένα η επικεφαλής σήμερα του Δικτύου για τις Μεταρρυθμίσεις, Άννα Διαμαντοπούλου ότι: “Με ενδιαφέρει πάρα πολύ και από πολλές πλευρές. Θα προσπαθήσω να συμμετέχω στο να οργανωθεί αυτό το πολιτικό πλαίσιο γιατί βλέπω ότι δεν υπάρχει χρόνος και ότι υπάρχει κίνδυνος πολύ γρήγορα και πριν την τριετία, να φτάσουμε σε μια διαδικασία πολλών μικρών κομμάτων τα οποία δεν θα κάνουν κυβέρνηση. Ο καθένας λοιπόν από τη δική του πλευρά νομίζω ότι πρέπει να βοηθήσει. Γι’ αυτό και λέω ότι και με ενδιαφέρει και θα βοηθήσω, με όλες τις δυνάμεις που έχω. Μπορεί να είναι πολλαπλοί οι ρόλοι με τους οποίους θα συμμετέχω”.

Από την πλευρά της, η Νάντια Γιαννακοπούλου υπογράμμισε χθες ότι «θα ανακοινώσω άμεσα την απόφασή μου- είμαι παρούσα στην πρώτη γραμμή» και μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ εξήγησε ότι στόχος της είναι να εκφράσει «το χώρο του Κέντρου και της μεταρρυθμιστικής κεντροαριστεράς». Η κυρία Γιαννακοπούλου επισήμανε ότι οι πολλές υποψηφιότητες δεν σημαίνουν πλασάρισμα για την επόμενη μέρα, αλλά το ότι το κάθε στέλεχος που βγαίνει μπροστά κομίζει τη δική του διαφορετική άποψη για ένα σύγχρονο πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ. «Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε. Δεν προσθέτει στην προσπάθεια να πούμε «φύγε εσύ, έλα εσύ», αλλά να μιλήσουμε με καθαρές πολιτικές προτάσεις για τη συγκρότηση ενός στιβαρού σχεδίου διακυβέρνησης», υποστήριξε επίσης η κυρία Γιαννακοπούλου, ενώ το επιτελείο Ανδρουλάκη έλεγε ότι είναι «θεμιτές όλες οι φιλοδοξίες και οι υποψηφιότητες».

Ο Παύλος Γερουλάνος που χαρακτηρίζει σενάρια επιστημονικής φαντασίας σε αυτή τη φάση τις συνεργασίες και τις συμπράξεις στην κεντροαριστερά, όταν ρωτήθηκε την ίδια στιγμή για την απόφαση του Δημάρχου Αθηναίων να διεκδικήσει και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όντας στην πλατεία Κοτζιά, απάντησε με έμμεσες αιχμές στο Χάρη Δούκα: «Δεν σχολιάζω κανέναν. Μπορώ να μιλήσω για εμένα . Όταν ήμουν στην αντιπολίτευση του Δήμου Αθήνας, έμεινα εκεί και δεν διεκδίκησα κάτι άλλο». Ο κ. Γερουλάνος με συνέντευξή του στο OPEN χαρακτήρισε χρέος του ΠΑΣΟΚ «να γίνει δυνατό και να πείσει τους πολίτες» και άσκησε κριτική και προς τη Χαριλάου Τρικούπη και το Νίκο Ανδρουλάκη υποστηρίζοντας ότι «δεν αξιοποιήθηκαν όλοι», ότι «υπήρξαν οργανωτικά προβλήματα» κι ότι έγιναν και επικοινωνιακά λάθη. Στο ONE CHANNEL στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι μιλά συχνά με το Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος είχε μία εβδομάδα πριν από την Κεντρική Επιτροπή συνάντηση με τον Χάρη Δούκα για να τον καλέσει στο Συμπόσιο της Σύμης που συνεχίζεται στη Σάμο. Ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο Παύλος Γερουλάνος, εφόσον κατακτήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ; «Θα ανοίξω τις πόρτες του κόμματος. Πρέπει να βρούμε την κοινωνία. Να συμμετέχει ξανά στις διαδικασίες που διαχρονικά μεγάλωναν την παράταξη».

Για τη Μιλένα Αποστολάκη η επανεκκίνηση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι αναγκαία αλλά και ιστορικά κρίσιμη, καθώς η χώρα έχει επιτακτική ανάγκη από μια νέα αλλαγή. «Το μοντέλο διακυβέρνησης και η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας πρέπει και μπορούν να ηττηθούν», υποστηρίζει η κυρία Αποστολάκη ανακοινώνοντας χθες την υποψηφιότητά της και καλώντας τον προοδευτικό κόσμο να προσέλθει μαζικά στις κάλπες την 6η και την 13η Οκτωβρίου, στον πρώτο και δεύτερο εσωκομματικό γύρο για την εκλογή ηγεσίας. Η Μιλένα Αποστολάκη προανήγγειλε την υποψηφιότητά της με την ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή. Άσκησε κριτική στην ηγεσία, πρότεινε ένα «αναβαπτισμένο κόμμα με συλλογική λειτουργία, καθαρό πολιτικό μήνυμα, μαχητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση στη Βουλή, που είναι το κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, επαφή με τους φορείς, τα συνδικάτα και τα κινήματα και άνοιγμα στους πολίτες του κατακερματισμένου προοδευτικού χώρου, ώστε να γεννηθεί ξανά ελπίδα και προσδοκία».

Στο κάδρο των υποψηφίων και ο Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όταν ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης εκλέχτηκε στην ηγεσία πριν μπει και στο εθνικό κοινοβούλιο. «Με συνείδηση της ευθύνης και επίγνωση της κρισιμότητας της εποχής για τη χώρα και τη δημοκρατική παράταξη, ανακοινώνω την απόφασή μου να συμμετάσχω ως υποψήφιος πρόεδρος στη διαδικασία εκλογής για την νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Στόχος μου είναι το ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθεί στο ώριμο αίτημα των προοδευτικών πολιτών για μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης», αναφέρει με τη δήλωσή του ο κ. Κατρίνης, ο οποίος τάσσεται υπέρ του ανοιχτού διαλόγου με τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι και όλες που κατεβαίνουν διεκδικώντας την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τάσσονται υπέρ των συνεργασιών των κεντροαριστερών δυνάμεων, με βασικό κορμό το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν διαφορές στο κάθε αφήγημα, αλλά είναι κοινός ο παρονομαστής. «Να ενώσουμε δυνάμεις για να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία», επιμένει για παράδειγμα ο κ. Δούκας, καλώντας σε συστράτευση και βάσει του μοντέλου που ακολούθησε στο Δήμο. «Δεν έγινε συνένωση παρατάξεων στο Δήμο», θυμίζει και στηρίζει την ένωση δυνάμεων για ένα ισχυρό και αποτελεσματικό ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ.

Ειδήσεις σήμερα:

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ