Διπλό χειρουργείο μεταμόσχευσης ήπατος και νεφρού πραγματοποιήθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης! Η επέμβαση, η οποία διήρκησε 16 ώρες, στέφθηκε από επιτυχία σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιατρικής ομάδας, δρ. Γεώργιο Τσουλφά, καθηγητή χειρουργικής και χειρουργικής μεταμοσχεύσεων στο ΑΠΘ.
«Είναι ένα χειρουργείο πολύ σπάνιο διεθνώς. Είναι η 5η φορά που γίνεται στο ‘Ιπποκράτειο’, η τελευταία ήταν το 2014. Το σημαντικό είναι ότι για να μπορέσει να συμβεί αυτό, είναι μια πολύ μεγάλη ομάδα πολλαπλών ειδικοτήτων και είναι ιδιαίτερης σημασίας ο ρόλος του αναισθησιολόγου. Για να γίνει αυτό χρειάζονται εξιδεικευμένοι αναισθησιολόγοι», ανέφερε αρχικά ο γιατρός, επισημαίνοντας πως στο νοσοκομείο έχουν μείνει μόνο δύο αναισθησιολόγοι της συγκεκριμένη ειδικότητας, οι οποίοι επωμίζονται όλο το βάρος των μεταμοσχεύσεων: «Δίνουν την ψυχή τους και το κάνουν με αγάπη. Αυτοί οι άνθρωποι αν πάθουν ένα κρύωμα, δημιουργείται πρόβλημα στη μεταμόσχευση».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην υγεία του ασθενούς, υπογραμμίζοντας πως είναι πολύ καλή η κατάστασή του. «Είναι στον θάλαμο, σηκώνεται, περπατάει, έχουμε πολύ καλή λειτουργία των μοσχευμάτων, είναι πολύ καλή η εικόνα», δήλωσε.
«Ήταν μια δύσκολη επέμβαση»
Από την πλευρά της, η Ελένη Γεωργοπούλου, η μία εκ των δύο αναισθησιολόγων, που ήταν παρούσα στο χειρουργείο, εξήγησε πως επρόκειτο για ένα σύνθετο χειρουργείο. «Ήταν μια δύσκολη επέμβαση, ευτυχώς τα αντιμετωπίσαμε όλα και είχαμε καλά αποτελέσματα. Ήταν μια γυναίκα που αν δε χειρουργούνταν, δεν είχε κάποια ελπίδα, ήταν μονόδρομος», τόνισε, ενώ έκανε αναφορά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο και την έλλειψη προσωπικού: «Η μεταμόσχευση είναι δύσκολο χειρουργείο που είμαστε πάρα πολλές φορές στη λεπτή ισορροπίας ζωής και θανάτου».
Από την πλευρά της, η ηπατολόγος Ελένη Θεοχαρίδου, σημείωσε πως το μεγάλο φορτίο το ανέλαβε το χειρουργικό και το αναισθησιολογικό τμήμα. «Το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων της θεσσαλονικείς αναλαμβάνει όλο και πιο δύσκολες προκλήσεις, όλο και πιο δύσκολα περιστατικά. Χρειάζεται μεγάλη στήριξη. Η ασθενής μας χρειάζονταν μεταμόσχευση και ήπατος και νεφρού για να έχει μια φυσιολογική ζωή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Είναι ευγνώμων»
Φανερά συγκινημένος είναι και ο σύζυγος της λήπτριας, Κώστας Τσιούτσας. «Αυτή η επέμβαση σημαίνει μια δωρεά ζωής, μια δεύτερη ευκαιρία για ζωή», εξήγησε, γεμάτος χαρά και συνέχισε:
«Είμαστε βαθιά ευγνώμονες. Δε θα άντεχε αν δε γινόταν αυτή η επέμβαση. Περίμενε στη λίστα 4 χρόνια και η ασθένεια είχε διαγνωστεί από το 1999. Είναι πολύ συγκινημένη και ευχαριστημένη και η αγάπη και η εξαιρετική ευγένεια που η Θεσσαλονίκη μας υποδέχτηκε είναι κάτι που θέλω να τονίσω».