Γιάννης Παπαδομαρκάκης & o Γιώργος Χλαπάνης μίλησαν στην εκπομπή «ΜΑΖΙ στο KosTv» Με αφορμή τα μέτρα κατά του bullying που ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Στην εκπομπή «ΜΑΖΙ στο KosTv»
μίλησαν ο Γιάννης Παπαδομαρκάκης προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και o Γιώργος Χλαπάνης Διευθυντής στο 2ο Γενικό Λύκειο Κω με αφορμή τα μέτρα κατά του bullying που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ώστε να μπει οριστικό τέλος στα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και κακοποίησης, μέσω της νέας πλατφόρμας stop-bullying.gov.gr.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
• την πλατφόρμα καταγραφής, διαχείρισης και παρακολούθησης περιστατικών stop-bullying.gov.gr,
• τη στελέχωση των σχολείων με περισσότερους κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους,
• την ένταξη στο σχολικό πρόγραμμα σπουδών δράσεων ενεργού πολίτη,
• νέο σχολικό κανονισμό,
• την επαναφορά της πενθήμερης αποβολής και δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων απουσιών,
• ψηφιοποίηση του απουσιολογίου,
• την απλοποίηση των διαδικασιών για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος,
• αυστηροποίηση των κανόνων για τη χρήση κινητών τηλεφώνων.
Αυστηροποίηση του κανονισμού για τα κινητά
Ειδικά για τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε ότι η χρήση του πάει μαζί με τα πιο βαριά περιστατικά bullying.
Γι’ αυτό ορίζονται συνέπειες, όπως ότι ο σύλλογος μπορεί να επιβάλει 5ήμερη αποβολή για αποτύπωση περιστατικού σχολικής βίας. Αν υπάρξει διαρροή προσωπικών δεδομένων για προσωπικές στιγμές παιδιών στο διαδίκτυο, τότε θα υπάρχει ακαριαία αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
Πλατφόρμα stop bullying
Την πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr στην οποία θα μπορούν οι μαθητές και οι γονείς τους, να υποβάλλουν αναφορές για περιστατικά τα οποία τους απασχολούν, παρουσίασε ο Υπουργός Παιδείας.
Όσον αφορά στην πλατφόρμα, μπορεί να μπει γονιός παιδιού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τους κωδικούς που έχει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και μπορούν να μπουν παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου και να καταγγείλουν περιστατικά με τους κωδικούς τους στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.
Προβλέπει τη δημιουργία ενός προσωπικού λογαριασμού τον οποίο μπορεί κανείς να δημιουργήσει. Υπάρχει ένα ερωτηματολόγιο της καταγραφής του περιστατικού ενδοσχολικής βίας, όπου ζητούνται κάποια πολύ συγκεκριμένα στοιχεία να δοθούν, αλλά πιο χαρακτηριστικά περιλαμβάνει μια αποτύπωση του είδους της ενδοσχολικής βίας που έχει υποστεί κανείς.
Eίναι αστείο να πιστεύει κανείς ότι με μια πλατφόρμα θα καταπολεμηθεί οριστικά το σχολικό bulling ή με την αυστηροποίηση των αποβολών. Τα αίτια του εκφοβισμού είναι βαθιά και ριζωμένα στα προβλήματα της κοινωνίας.