Το σκληρότερο πρόσωπο του συστήματος υγείας αντίκρισε ένας 72χρονος καρκινοπαθής στο Ηράκλειο της Κρήτης. Υστερα από δύο μήνες αγωνιώδους αναζήτησης ενός φαρμάκου χημειοθεραπείας, σχετικά φτηνού αλλά εξειδικευμένου για τον καρκίνο του πνεύμονα, και αντιμετωπίζοντας αφόρητους πόνους, ο άνθρωπος αυτός οδηγήθηκε στην αυτοκτονία, την περασμένη Κυριακή.
Σύμφωνα με την καταγγελία της κόρης του και των συγγενών του, ο 72χρονος Γιάννης Τουρνάς, που τα τελευταία χρόνια εργαζόταν ως πωλητής βιβλίων σε λαϊκές αγορές, περίπου από τις αρχές του χρόνου αναζητούσε το φάρμακο ETOPOSIDE, ώστε να πραγματοποιήσει τις χημειοθεραπείες που του είχαν συσταθεί.
Το συγκεκριμένο φάρμακο, αν και κοστίζει 11,75€, με μηδενική συμμετοχή από τους ασφαλισμένους, δεν παρέχεται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων. Αντίθετα, ζητείται από τους ασθενείς να αγοράσουν το φάρμακο από τα φαρμακεία και να το φέρουν μαζί τους στις προγραμματισμένες χημειοθεραπείες τους.
Οπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο ξάδελφος του Γ. Τουρνά, Ευτύχης Σαρτζετάκης, από την ώρα που ο Γ. Τουρνάς ενημερώθηκε για την αναγκαιότητα του φαρμάκου, έψαχνε για περίπου δύο μήνες, αρχικά στο Ηράκλειο και κατόπιν σε όλη την Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα.
Ο μόνος τρόπος για να έρθει το φάρμακο στη χώρα μας είναι να υπάρξει γνωμάτευση από το νοσοκομείο, ύστερα από την οποία ξεκινά η διαδικασία παραγγελίας, η οποία μπορεί να πάρει αρκετά μεγάλο διάστημα.
Ωστόσο, για τον 72χρονο ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα, όχι μόνο λόγω της έλλειψης του φαρμάκου αλλά και λόγω της απίστευτης γραφειοκρατίας για να πραγματοποιήσει την εξέταση με το ειδικό ακτινολογικό μηχάνημα PET SCAN, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
Οι αφόρητοι πόνοι και η αδυναμία του να ανταποκριθεί στις δυσκολίες της κατάστασής του τον οδήγησαν, την Κυριακή, στο απονενοημένο διάβημα.
Εκτεθειμένος ο Αδωνις Γεωργιάδης
Ο υπουργός Υγείας, μετά τη γνωστοποίηση της ιστορίας του 72χρονου, τόλμησε να διαψεύσει την αλήθεια των γεγονότων, λέγοντας πως το φάρμακο άργησε μόνο 24 ώρες και πως ήταν ο ίδιος ο ασθενής που δεν προσήλθε στην προγραμματισμένη εξέταση για την οποία είχαν κλειστεί όχι ένα αλλά δύο ραντεβού.
Πάντως, η κόρη του αυτόχειρα αναφέρει σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα πως ο πατέρας της, στην ουσία, διαλύθηκε από ένα διαλυμένο ΕΣΥ «με εξετάσεις που έπρεπε να κάνει εκτός νοσοκομείου, με το εξαντλημένο φάρμακο της χημειοθεραπείας που έπρεπε να βρει και να φέρει ο ίδιος στο νοσοκομείο και χωρίς καμία ψυχολογική υποστήριξη».
Στο πρώτο ραντεβού προφανώς ο ασθενής δεν μπορούσε να πάει, αφού δεν είχε προμηθευτεί το φάρμακο. Το δεύτερο ραντεβού, που επικαλείται ο Αδ. Γεωργιάδης, είχε κλειστεί για χθες, Τρίτη, όταν όντως το φάρμακο είχε πλέον φτάσει στο Ηράκλειο. Μόνο που από την Κυριακή ο 72χρονος είχε βάλει τέλος στη ζωή του, όπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο εξάδελφός του, Ευτύχης Σαρτζετάκης. «Πήραμε τελικά τη συνταγή στα χέρια μας στις 29 Φεβρουαρίου. Εν τω μεταξύ, σε όλο αυτό το διάστημα της αναμονής, ο όγκος του φαίνεται να μεγάλωνε με ταχύ ρυθμό, αφού από τα 6 εκατοστά έφτανε στα 9,5, προκαλώντας του φριχτούς πόνους και χωρίς να έχει κάποιον να τον στηρίξει σε όλο αυτό. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να του δώσουμε κουράγιο, μέχρι να ξεκινήσει τις χημειοθεραπείες, αλλά δυστυχώς δεν προλάβαμε», λέει ο ίδιος.
Στον υπουργό, πάντως, φαίνεται πως απαντά μέσω του σημειώματός του ο ίδιος ο αυτόχειρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αφού αποχαιρετά τους δικούς του ζητώντας συγγνώμη, αναφέρει ξεκάθαρα πως είχε υποστεί τεράστια ταλαιπωρία, πως δεν άντεχε τους πόνους και πως δεν μπορούσε να κοιμηθεί, ενώ αναφέρεται και στην κωλυσιεργία για την πραγματοποίηση της εξέτασης Pet Scan, με την οποία θα έβλεπε αν είχε κάνει μετάσταση σε άλλα όργανα ο καρκίνος.
Παράσταση χωρίς θεατές
Σόου στην έναρξη εφαρμογής των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων, στη Θεσσαλονίκη, έδωσε χτες ο υπουργός Υγείας, υπερήφανος που κάνει όλο και πιο ταξικό το ΕΣΥ, διαλύοντας το δικαίωμα του ασθενούς στη δωρεάν περίθαλψη και καταδικάζοντας τους υγειονομικούς των δημόσιων νοσοκομείων στην απαξίωση και την υπερεργασία έναντι ιδιωτικής αμοιβής.
Την ώρα που με συνθήματα όπως «Δώστε λεφτά για την Υγεία – όχι φακελάκια για τα χειρουργεία» και «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, κάντε τώρα μαζικές προσλήψεις» οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» κατήγγελλαν την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας και ασθενείς φώναζαν ότι δεν ανέχονται να πληρώνουν για υπηρεσίες που έχουν χρυσοπληρώσει με τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ο Αδωνις Γεωργιάδης εξέφραζε τη μεγάλη του χαρά «γι’ αυτό το ιστορικό για το ΕΣΥ γεγονός».
Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο η λίστα αναμονής, μετά την πρόσφατη εκκαθάριση το 2023, αθροίζει περίπου 9.000 χειρουργεία, ενώ λειτουργούν κατά μέσο όρο 9 με 10 από τις 14 αίθουσες λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων. Εκεί κόμπασε ο υπουργός Υγείας ότι οι ασθενείς περίπου δεν κρατιούνται και σπεύδουν να πληρώσουν για να χειρουργηθούν! Τη φιέστα τού χάλασε η ίδια η πραγματικότητα: ήταν προγραμματισμένα 5 χειρουργεία, όμως τα δύο ακυρώθηκαν όταν οι ασθενείς συνειδητοποίησαν ότι επρόκειτο να γίνουν επί πληρωμή. Ετσι πραγματοποιήθηκαν ένα χειρουργείο κοίλης με κόστος 500 ευρώ και δύο αρθροπλαστικής με κόστος 1.200 ευρώ έκαστο.