Γιώργος Χρυσουλάκης, πρόεδρος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Δωδεκανήσου:
«Θέση μου είναι να παραμείνει η 12μετρη λωρίδα»
«Δεν είναι θετικό η κατάργηση του ιταλικού κτηματολογικού κανονισμού για τον αιγιαλό και την παραλία – Όσο μεταφέρονται ανθρώπινες διεργασίες πιο κοντά στη θάλασσα, πιο κοντά στον αιγιαλό, τόσο πιο βλαπτικό είναι για το περιβάλλον. Γι αυτό έχουν και τα Δωδεκάνησα τόσο μεγάλες παραλίες»
«Διίστανται οι απόψεις του ΤΕΕ Δωδεκανήσου. Η δική μου θέση ήταν να παραμείνει η 12μετρη λωρίδα. Η θέση των άλλων μελών ήταν ότι η 12μετρη λωρίδα πρέπει να καταργηθεί για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας, ούτως ώστε να ισχύουν τα ίδια σε όλη τη χώρα»
«Οι πάντες συμφωνούν με το έργο στη μαρίνα της Ρόδου, αλλά όχι με αυτή τη μορφή, όχι με αυτούς τους όρους δόμησης»
«Επειδή οι εκλογές του ΤΕΕ είναι οι εκλογές του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας, ο οποίος αριθμεί πάνω από 140.000 μέλη, πάντοτε συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του πολιτικού κόσμου και των κομμάτων διότι είναι τροχιοδεικτικές των εθνικών εκλογών και δει των επερχόμενων ευρωεκλογών»
Με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού σχετικά με το έργο που σχεδιάζεται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης της Ρόδου, με την επέκταση των εγκαταστάσεων της νέας μαρίνας, ο οποίος εντυπωσιάστηκε και το χαρακτήρισε «λογικό, καλαίσθητο και πολύ σημαντικό», απευθυνθήκαμε στον νέο πρόεδρο της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Δωδεκανήσου και πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής ΤΕΕ Κω Γιώργο Χρυσουλάκη, ο οποίος σε προηγούμενη συνέντευξή του στον «Σ» είχε διατηρήσει τις επιφυλάξεις του για το συγκεκριμένο έργο, λέγοντας πως, «ουσιαστικά δημιουργείται μία νέα πόλη μέσα στον αστικό ιστό της υφιστάμενης πόλης».
Ο κ. Χρυσουλάκης δηλώνει στον «Σ» πως, το θέμα συζητήθηκε στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, η οποία συμφωνεί με το έργο, αλλά με σεβασμό στον δημόσιο χώρο και στον πολίτη. «Οι πάντες συμφωνούν, αλλά όχι με αυτή τη μορφή, όχι με αυτούς τους όρους δόμησης» τονίζει, προσθέτοντας πως, θα εμπλακεί στην υπόθεση το ΤΕΕ Δωδ/σου για να γίνει το έργο πιο ήπιο.
Ο κ. Χρυσουλάκης ρωτήθηκε και για την υπόθεση της επερχόμενης κατάργησης του ιταλικού κτηματολογικού κανονισμού για τον αιγιαλό και την παραλία. Όπως μας ενημέρωσε, το θέμα συζητήθηκε στο ΤΕΕ αλλά δεν ελήφθη απόφαση. «Εδώ διίστανται οι απόψεις. Η δική μου θέση ήταν να παραμείνει η 12μετρη λωρίδα. Η θέση των άλλων μελών ήταν ότι η 12μετρη λωρίδα πρέπει να καταργηθεί για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας, ούτως ώστε να ισχύουν τα ίδια σε όλη τη χώρα» δηλώνει.
Τέλος, μας ενημερώνει πως θα είναι εκ νέου υποψήφιος για μέλος της Αντιπροσωπείας στις επερχόμενες εκλογές του ΤΕΕ οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 19 Μαΐου τρέχοντος έτους.
«Επειδή οι εκλογές του ΤΕΕ είναι οι εκλογές του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας, ο οποίος αριθμεί πάνω από 140.000 μέλη, πάντοτε συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του πολιτικού κόσμου και των κομμάτων διότι είναι τροχιοδεικτικές των εθνικών εκλογών και δει των επερχόμενων ευρωεκλογών. Είναι ένα πρώτο δείγμα των εκλογών που συνήθως ακολουθούν» καταλήγει.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ερ: Κύριε Χρυσουλάκη, ο πρόεδρός σας Γιώργος Στασινός, εντυπωσιάστηκε από τα σχέδια για το νέο έργο στη μαρίνα της Ρόδου, χαρακτηρίζοντάς το «λογικό, καλαίσθητο και πολύ σημαντικό». Ποια η δική σας άποψη, δεδομένου ότι είχατε εκφράσει τις επιφυλάξεις σας για ένα έργο «φαραωνικού τύπου» όπως το είχατε χαρακτηρίσει;
Γ.Κ.: Κοιτάξτε να δείτε, αυτή είναι η άποψη του ΤΕΕ Δωδεκανήσου ότι, λόγω της σπουδαιότητας του θέματος και τα λοιπά, θα επιδιώξει την υλοποίηση της επένδυσης με σεβασμό στο δημόσιο χώρο, τον πολίτη, αλλά με όρους βιωσιμότητας. Σε αυτό συμφωνούμε από τα 35 μέλη της Αντιπροσωπείας, τα 34.
Αυτή η απόφαση ψηφίστηκε, ότι, επιθυμούμε την επένδυση. Τελικά πέρασε η πρόταση της Διοικούσας Επιτροπής, γιατί υπήρχε και μία δεύτερη, να γίνει αίτηση ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Βέβαια η πρόταση της Διοικούσας προϋποθέτει την προσπάθεια συνεννόησης και αν δεν εισακουστούμε τότε θα προσφύγουμε όπου προβλέπεται ακόμα και στο ΣΤΕ.
Υπήρξε και μια άλλη πρόταση της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών (ΔΚΜ), η οποία λέει να ανοίξουμε εποικοδομητικό διάλογο και να παρέμβουμε σαν τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας, γιατί στην ουσία αυτό το έργο ενοχλεί μόνο ως προς το ύψος του κτιρίου .
Ερ: Η προσφυγή για ποιο λόγο θα γίνει;
Γ.Χ.: Διότι έχουν θεσπιστεί όροι δόμησης σε κάποιο οικοδομικό τετράγωνο του έργου με ύψος πολλών μέτρων.
Ερ: Στην ουσία, δίνετε το «πράσινο φώς» στο έργο;
Γ.Χ.: Οι πάντες συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει, αλλά όχι με αυτή τη μορφή. Θα εμπλακεί το ΤΕΕ ούτως ώστε, σε ένα διάλογο και με τους φορείς και με το δήμο να δούμε πώς το έργο θα γίνει πιο ήπιο, πιο βιώσιμο, κ.λ.π.
Ερ: Με λίγα λόγια, συμφωνείτε με την επένδυση, αλλά όχι με τους όρους δόμησης.
Γ.Χ.: Ναι. Όχι όμως με αυτούς τους όρους δόμησης, με το ύψος ουσιαστικά.
Ερ: Υπάρχει περιθώριο να αλλάξουν οι όροι δόμησης ή όχι;
Γ.Χ.: Βέβαια, διότι αυτό το οποίο κυκλοφόρησε είναι μια μακέτα η οποία επί της ουσίας, όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, είναι μια μακέτα διαφημιστική περισσότερο για να τραβήξουν αγοραστές, επενδυτές. Δεν έχει εκδοθεί καμία άδεια, δεν έχουν εγκριθεί σχέδια, οπότε εντάξει, μπορούμε να έχουμε λόγο εκεί και να υπάρξει ένας διάλογος. Το ζήτημα είναι ότι, το ΤΕΕ το ενέπλεξαν στο τέλος. Δηλαδή, αυτό το έργο πήρε 40 εγκρίσεις από διάφορες υπηρεσίες του δήμου Ρόδου και από το δημοτικό συμβούλιο πήρε εγκρίσεις και κανείς δεν ειδοποίησε τότε το ΤΕΕ για να πάρει τη γνώμη του. Και τώρα έρχονται όλοι και λένε, ό,τι πει το ΤΕΕ…
Ερ: Αντιλαμβάνομαι το οξύμωρο. Ας ελπίσουμε ότι, η τελική απόφαση θα ωφελήσει και δεν θα βλάψει, ως συνήθως. Με την εμπειρία σας και με τα ελληνικά δεδομένα, πότε εκτιμάτε ότι θα ξεκινήσει το έργο;
Γ.Χ.: Μετά από 3-4 χρόνια.
Ερ: Ας αλλάξουμε θέμα κι ας έρθουμε σε αυτό που έχει «ταρακουνήσει» τις τοπικές κοινωνίες. Την κατάργηση του ιταλικού κτηματολογικού κανονισμού για τον αιγιαλό και την παραλία. Ποια είναι η θέση του ΤΕΕ Δωδεκανήσου;
Γ.Χ.: Εδώ διίστανται οι απόψεις. Συζητήθηκε το θέμα αλλά δεν πάρθηκε απόφαση. Η δική μου θέση ήταν να παραμείνει η 12μετρη λωρίδα. Η θέση των άλλων μελών ήταν ότι, η 12μετρη λωρίδα πρέπει να καταργηθεί για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας, ούτως ώστε να ισχύουν τα ίδια σε όλη τη χώρα.
Ερ: Για να γίνει απόλυτα κατανοητό, ποια είναι τα επιχειρήματα για τη διατήρηση της 12μετρής λωρίδας προστασίας;
Γ.Χ.: Όσο μεταφέρονται ανθρώπινες διεργασίες πιο κοντά στη θάλασσα, πιο κοντά στον αιγιαλό, τόσο πιο βλαπτικό είναι για το περιβάλλον. Γι αυτό έχουν και τα Δωδεκάνησα τόσο μεγάλες παραλίες, γιατί είναι όλα τα κτίρια 12 μέτρα πιο πίσω.
Και σε κάθε περίπτωση 12 μέτρα επι πλέον παραλία δίνει άλλη υπεραξία στα νησιά.
Ερ: Αν καταργηθεί αυτή η προστασία, τι προβλέπετε να γίνει;
Γ.Χ.: Σίγουρα δεν είναι θετικό.
Ερ: Πότε θα ληφθεί η απόφαση από την Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Δωδ/σου για το συγκεκριμένο θέμα;
Γ.Χ.: Θα το συζητήσουμε πρώτα με τη Διοικούσα Επιτροπή και ανάλογα με το τι θα αποφασίσει, η πρόταση θα κατατεθεί, θα καταθέσουν προτάσεις και οι παρατάξεις και θα το δούμε.
Ερ: Ένα τελευταίο ερώτημα. Οι εκλογές στο ΤΕΕ θα διεξαχθούν στις 19 Μαΐου τρέχοντος έτους. Θα είστε υποψήφιος;
Γ.Χ.: Θα είμαι πάλι υποψήφιος με την «Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών» για το περιφερειακό τμήμα Δωδ/σου για μέλος της Αντιπροσωπείας.
Ερ: Και η Μόνιμη Επιτροπή της Κω πότε και πώς ορίζεται;
Γ.Χ.: Για την Μόνιμη Επιτροπή δεν υπάρχει χρονικό όριο. Όταν αποφασίσει η Διοικούσα.
Ερ: Εσάς ποια θέση σας ενδιαφέρει;
Γ.Χ.: Δεν έχω αποφασίσει ακόμα. Ας πάμε στις εκλογές, να δούμε πώς θα πάει η παράταξή μας και θα σκεφτώ. Να σας πω μόνο πως, επειδή οι εκλογές του ΤΕΕ είναι οι εκλογές του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας, ο οποίος αριθμεί πάνω από 140.000 μέλη, πάντοτε συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του πολιτικού κόσμου και των κομμάτων διότι είναι τροχιοδεικτικές των εθνικών εκλογών και δει των επερχόμενων ευρωεκλογών. Είναι ένα πρώτο δείγμα των εκλογών που συνήθως ακολουθούν.
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ
Σας λέω να πάτε να ρίξετε μια ματιά εκεί που χτίζονται τα Ξενοδοχεία στο ΑΒΙΚΩ. Απορώ για το πόσο πλησίον του κύμματος έφτασαν. Δεν υπάρχει εισαγγελέας?,Ενας ελεγκτής τίποτα? Η Κτηματικά θα πηγαίνει με την μεζούρα να ρίχνει πρόστιμο στον δεκάμετρο?
Περάστε μια ματιά αύριο ,είναι ξενοδοχείο, ή φρούριο για τους πειρατές?
αντι να καταργηθει η δωδεκαμετρη λωριδα, στα δωδεκανησα, να προστεθει σε ολη την ελλαδα. αυτη θα ηταν η σωστοτερη λυση, που απαντα και στην διαβρωση των ακτων. προσωπικη μου αποψη, ειναι να γινει στα 80 μετρα αντι 30 απο το χειμεριο κυμα. Η προθεση της κυβερνησης για καταργηση της δωδεκαμετρης λωριδας στα δωδεκανησα, υπακουει στην απαιτηση καποιων μεγαλοξενοδοχων για καταληψη των παραλιων.
ΑΣΕ ΦΤΙΑΞΑΤΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΕΡΦΟΣΑΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΑΕΡΟΛΟΓΙΕΣ