Είναι στα πρόθυρα πολέμου το Ιράν με το Πακιστάν; – Πέντε ερωταπαντήσεις για τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή | Πακιστανικά μαχητικά βομβαρδίζουν το Ιράν-

0
2457

Κοινός εχθρός ένα αυτονομιστικό κίνημα που δρα και στις δύο χώρες, οι οποίες ως τώρα ήταν πολύ προσεκτικές στο πού και πώς θα το χτυπούσαν

Ένα νέο μέτωπο κρίσης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής εμφανίστηκε αυτή την εβδομάδα λόγω της έντασης μεταξύ του Ιράν και του Πακιστάν.

Και όμως η κρίση «σιγοβράζει» εδώ και πολλά χρόνια και εκδηλώθηκε τις τελευταίες ημέρες με εκατέρωθεν βομβαρδισμούς με νεκρούς. Είναι όμως πιθανό ότι οι δύο χώρες να κλιμακώσουν τη σύγκρουση, φέρνοντας η μία την άλλη σε ευθεία και ενδεχομένως πολεμική αντιπαράθεση;

Στο επίκεντρο, όπως σημειώνει το CNN, είναι η περιοχή Μπαλόχ που απλώνεται και στις δύο πλευρές των συνόρων. Ιράν και Πακιστάν μοιράζονται έναν κοινό αυτονομιστικό εχθρό, αλλά και σύνορα μήκους 900 χιλιομέτρων. Ως σήμερα, πάντως, ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστο για τη μία πλευρά να επιτεθεί σε μαχητές στο έδαφος της άλλης.

Τι συνέβη;

Η κρίση ξεκίνησε την Τρίτη όταν το Ιράν πραγματοποίησε αεροπορικά πλήγματα στην επαρχία Μπαλουχιστάν του Πακιστάν, σκοτώνοντας δύο παιδιά και τραυματίζοντας αρκετά άλλα άτομα, σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές. Η Τεχεράνη ισχυρίστηκε ότι «στόχευσε μόνο Ιρανούς τρομοκράτες στο έδαφος του Πακιστάν» και ότι δεν στόχευε σε Πακιστανούς πολίτες.

Ειδικότερα στόχος ήταν προπύργια της σουνιτικής μαχητικής οργάνωσης Jaish al-Adl («Στρατός της Δικαιοσύνης»), μια αυτονομιστική ομάδα που δραστηριοποιείται και στις δύο πλευρές των συνόρων Ιράν-Πακιστάν και στο παρελθόν έχει αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον ιρανικών στόχων. Απώτερος στόχος της είναι η ανεξαρτησία της ιρανικής επαρχίας Σιστάν και Μπαλουσεστάν.

Από την πλευρά του το Πακιστάν εξοργίστηκε, μιλώντας για «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του πνεύματος των διμερών σχέσεων μεταξύ Πακιστάν και Ιράν». Η απάντηση του ήλθε δύο ημέρες αργότερα με «χτυπήματα ακριβείας» σε κρησφύγετα αυτονομιστών στο Σιστάν και Μπαλουχιστάν. Κατά το Πακιστάν σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις γυναίκες και τέσσερα παιδιά.

Γιατί τώρα;

Η σύγκρουση έχει προϊστορία καθώς αιματηρές συγκρούσεις, αλλά σε μικρή κλίμακα, συνέβησαν και άλλες φορές τα τελευταία χρόνια.

Τον περασμένο Δεκέμβριο μαχητές της Jaish al-Adl εισέβαλαν σε αστυνομικό τμήμα στο Σιστάν και Μπαλουσεστάν του Ιράν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 αστυνομικοί.

Αυτό που σχεδόν δεν είχαμε δει ως τώρα ήταν η προθυμία της κάθε πλευράς να πλήξει στόχους πέρα από αυτά τα σύνορα, χωρίς να ενημερώσει πρώτα η μία την άλλη. Όλα αυτά σε μια περίοδο εντάσεων λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, με το Ιράν να ενδιαφέρεται πάντα να προβάλλει την ισχύ του και τον ηγεμονικό ρόλο που επιδιώκει να παίζει σε όλη τη Μέση Ανατολή.

balochstan
Η περιοχή όπου ζουν οι Μπαλόχ βρίσκεται μεταξύ Ιράν και Πακιστάν

Ποιοι είναι οι Μπαλόχ;

Ο λαός των Μπαλόχ (ή Μπαλούχ) ζει ανάμεσα στο Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Ιράν. Πολλά χρόνια τώρα επιδεικνύουν τάσεις ανεξαρτησίας και πάντα δυσανασχετούσαν με το γεγονός ότι κυβερνώνται τόσο από το Πακιστάν και το Ιράν, καταφεύγοντας σε εξεγέρσεις.

Η περιοχή στην οποία ζουν, σημειώνει το CNN, είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους, όμως οι ίδιοι οι Μπαλόχ βλέπουν ελάχιστα κέρδη.

Ποιοι είναι οι τρομοκράτες;

Η Jaish al-Adl είναι μία από τις πολλές αυτονομιστικές ομάδες που δρουν στο Ιράν. Αρχικά ήταν μέρος της σουνιτικής ομάδας Jundallah, η οποία διασπάστηκε μετά την εκτέλεση του ηγέτη της από το Ιράν το 2010. Από αυτή προέκυψε η Jaish al-Adl, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Στόχος της ομάδας είναι το προσωπικό ασφαλείας στο Ιράν, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και σιίτες.

Το 2015, η ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση στην οποία σκοτώθηκαν οκτώ Ιρανοί συνοριοφύλακες, κατά την οποία μαχητές πέρασαν στο Ιράν από το Πακιστάν. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2019, ανέλαβε την ευθύνη για βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που έπληξε λεωφορείο που μετέφερε μέλη του ιρανικού στρατού, σκοτώνοντας τουλάχιστον 23 άτομα.

Θα φτάσουμε σε πόλεμο;

Παρά τη διπλωματική κρίση, δεν είναι σαφές αν το Ιράν ή το Πακιστάν θα ήθελαν να οδηγηθούν σε εχθροπραξίες για αυτονομιστικές ομάδες τις οποίες και οι δύο θεωρούν εχθρό.

Και οι δύο πλευρές εξέδωσαν δηλώσεις μετά τα χτυπήματα που υπονοούσαν την επιθυμία τους να μην υπάρξει κλιμάκωση των πραγμάτων. Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν αποκάλεσε μάλιστα το Ιράν «αδελφική χώρα» και τόνισε την ανάγκη «να βρεθούν κοινές λύσεις». Αλλά και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, αποκάλεσε το Πακιστάν «φιλική χώρα» και δήλωσε ότι τα χτυπήματά τους ήταν αναλογικά και στόχευαν μόνο σε μαχητές.

Ειδήσεις σήμερα:

Πακιστανικά μαχητικά βομβαρδίζουν το Ιράν-Παίρνει φωτιά η Μ.Ανατολή- Κίνδυνος φοβερής πολεμικής αναμέτρησης στην περιοχή

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Share
Διαφημίσεις

Μια πολεμική αναμέτρηση Ιράν-Πακιστάν θα έχει τέτοια ένταση και επακόλουθα, ώστε μπροστά της ο πόλεμος στη Γάζα θα μοιάζει με “παιγνίδι”.

Είναι γνωστό ότι το Ιράν την Τρίτη εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση κατά περιοχής του Πακιστάν, ως αντίποινα για την βομβιστική ενέργεια στο μνημόσυνο του Στρατηγού Σουλεϊμανί, με αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων Ιρανών πολιτών, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε ο ISIS.

Αιφνιδιαστική αεροπορική επίθεση του Πακιστάν κατά στόχων στο Ιράν

Το Πακιστάν απάντησε με αεροπορική επίθεση, αφού σύμφωνα με άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ, “Σήμερα το πρωί στις 6:00 π.μ., Πακιστανικά μαχητικά JF-17 και J-10C έπληξαν στόχους 80 χιλιόμετρα εντός του Ιράν”, αναφέροντας σχετικά:

“Νωρίς την Πέμπτη, το Πακιστάν πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον του γείτονά του, του Ιράν, χρησιμοποιώντας μαχητικά αεροσκάφη, συγκεκριμένα τα JF-17 «Thunder» και J-10C «Vigorous Dragon», που κατασκευάζονται στην Κίνα.

Επιπλέον, το Πακιστάν χρησιμοποίησε κινεζικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα “Wing Loong II”, ως μέρος μιας επιχείρησης που ονομάστηκε «Marg Bar Samachar» ή «θάνατος στους αντάρτες μαχητές».

Πολλοί ανέφεραν ότι η Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν ξεκίνησε αυτές τις αεροπορικές επιδρομές ως απάντηση στις ενέργειες του Ιράν και την κλιμάκωση της διαμάχης με την Τεχεράνη. Τα πλήγματα σημειώθηκαν την Πέμπτη στο Σιστάν και το Μπαλουχιστάν, μετά την επίθεση του Ιράν την Τρίτη με βαλλιστικούς πυραύλους σε πακιστανικό έδαφος.

Η επιχείρηση «Marg Bar Samachar»
Αναφορές ανοικτών πηγών την επίθεση πραγματοποίησαν μαχητικά JF-17 Thunder από τη Μοίρα πολλαπλών ρόλων Number 2 «Minhasians» που προέρχονταν από την αεροπορική βάση PAF Masroor της Πακιστανικής Αεροπορίας.

Ενεργώντας εντός του Πακιστανικού εναέριου χώρου, τα μαχητικά αεροσκάφη της PAF συμμετείχαν σε «προληπτικά» πλήγματα χρησιμοποιώντας πυραύλους stand-off μεγάλου βεληνεκούς.

Επτά σημεία στοχοποιήθηκαν με επιτυχία αφού τα UAV επαλήθευσαν τις τοποθεσίες «υψηλής αξίας τρομοκρατικών στόχων» κατά τη διάρκεια εναέριας επιτήρησης. Τα UAV μεσαίου υψομέτρου μεγάλης αντοχής Wing Loongχρησιμοποιήθηκαν σε όλες τις επιχειρήσεις.

Οι μαχητές του PAF χρησιμοποίησαν πυρομαχικά ακριβείας για να επιτεθούν σε στόχους εντός των συνόρων του Ιράν, που φέρεται να συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση BLF που εδρεύει στο Μπαλουχιστάν.

Οι στοχευμένες περιοχές ήταν πάνω από 80 χιλιόμετρα εντός του ιρανικού εδάφους, με αναφορές να κάνουν λόγο για επτά θύματα από τα πλήγματα.

Πιθανόν, να χρησιμοποιήθηκε από το Πακιστάν , το κιτ επέκτασης εμβέλειας γνωστό ως GIDS B-REK [Boosted Range Extension Kit] , που πετυχαίνει εντυπωσιακή εμβέλεια 170 χιλιομέτρων.

Τα JF-17 εξοπλίστηκαν με αυτό το κιτ επέκτασης εμβέλειας από το Πακιστάν τον Μάρτιο του 2017.

Παρόμοια με το αμερικανικό JDAM-ER, το REK μετατρέπει τις βόμβες γενικής χρήσης της σειράς MK-80 σε βόμβες καθοδηγούμενες από GPS/INS με βεληνεκές 50-60 χιλιόμετρα και ακρίβεια μικρότερη από 20 μέτρα CEP.

Τα πακιστανικά τζετ J-10C παρείχαν κάλυψη ως εφεδρεία.

Η ανακοίνωση του Πακιστανικού ΥΠΕΞ
Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν, σε ανακοίνωσή του, επιβεβαίωσε το πλήγμα αναφέροντας:

«Σήμερα το πρωί το Πακιστάν πραγματοποίησε μια σειρά από άκρως συντονισμένες και συγκεκριμένα στοχευμένες στρατιωτικές επιθέσεις σε κρησφύγετα τρομοκρατών στην επαρχία Σιστάν-ο-Μπαλουτσιστάν του Ιράν. Οι επιχειρήσεις που ονομάστηκαν «Marg Bar Sarmachar» είχαν ως αποτέλεσμα πολλαπλά θύματα τρομοκρατών».

Το Πακιστάν τόνισε τις συνεχιζόμενες ανησυχίες του σχετικά με τα ασφαλή καταφύγια τρομοκρατικών ομάδων πακιστανικής καταγωγής που φέρεται να απολαμβάνουν στο ιρανικό έδαφος. Μοιράστηκαν επίσης πολλά έγγραφα που δείχνουν στοιχεία για την παρουσία και τη δραστηριότητα αυτών των υπόπτων.

Τόσο το Ιράν όσο και το Πακιστάν, έχουν από καιρό κουνήσει το δάχτυλο το ένα στο άλλο για μαχητικές δραστηριότητες.

Πολλές μαχητικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της σουνιτικής αυτονομιστικής ομάδας Jaish al-Adl που στοχοποιήθηκε από την Τεχεράνη, κατοικούν και στα δύο έθνη.

Όλες αυτές οι ομάδες έχουν κοινή φιλοδοξία να ιδρύσουν ένα ανεξάρτητο Μπαλουχιστάν για τις εθνοτικές κοινότητες των Βαλούχων στο Αφγανιστάν, το Ιράν και το Πακιστάν.

Τα τελευταία 20 χρόνια, οι εθνικιστές των Μπαλούτς έχουν εμπλακεί σε εξέγερση χαμηλού επιπέδου τόσο στην περιοχή του Μπαλουχιστάν του Πακιστάν όσο και στις γειτονικές ιρανικές επαρχίες, Σιστάν και Μπαλουχιστάν.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο Ali Reza Marhamati, αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας Sistan and Baluchestan του Ιράν, επιβεβαίωσε το χτύπημα της Πέμπτης και σημείωσε ότι τα θύματα περιλαμβάνουν τρεις γυναίκες και τέσσερα παιδιά, κανένα από τα οποία δεν ήταν Ιρανός υπήκοος”

Η Μ. Ανατολή παίρνει φωτιά
Το Πακιστανικό αεροπορικό χτύπημα κατά του Ιράν, δυναμιτίζει επικίνδυνα την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μ.Ανατολής, δείχνοντας για μια ακόμη φορά πόσο εύθραυστη είναι η ειρήνη στην πολύπαθη περιοχή.

Ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης μεταξύ Ιράν-Πακιστάν είναι τεράστιος, ενώ αν οδηγήσει σε στρατιωτική αναμέτρηση των δύο χωρών, θα απειληθεί όχι μόνο η περιφερειακή αλλά και η Παγκόσμια ασφάλεια, αφού το Πακιστάν κατέχει πυρηνικά όπλα, ενώ το Ιράν επισήμως, κατέχει πληθώρα χημικών και βιολογικών όπλων τα οποία δύναται να εκτοξεύσει σε μεγάλες αποστάσεις με τα πολλά πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς που διαθέτει.

Μια πολεμική αναμέτρηση Ιράν-Πακιστάν θα έχει τέτοια ένταση και επακόλουθα, ώστε μπροστά της ο πόλεμος στη Γάζα θα μοιάζει με “παιγνίδι”.

pentapostagma.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ