Στενές σχέσεις με τον εκδότη των Παραπολιτικών, Γιάννη Κουρτάκη είχε στο παρελθόν το πρώην στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και επιχειρηματίας στον κλάδο του αυτοκινήτου Αιμίλιος Κοτσώνης ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 62 ετών. Ένα πρόσωπο που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα για την εμπλοκή του στην υπόθεση του ναρκόπλοιου Noor 1 με τους 2,1 τόνους ηρωίνης, αλλά σε δεύτερο βαθμό αθωώθηκε.
Συγκεκριμένα ο Κοτσώνης είχε συνδεθεί επιχειρηματικά με το σημερινό εκδότη των Παραπολιτικών, Γιάννη Κουρτάκη, όταν ο τελευταίος ήταν ακόμη ένας απλός δημοσιογράφος. Ειδικότερα κατά το παρελθόν ο Κοτσώνης ήταν νόμιμος εκπρόσωπος της Μetrorama Εκδοτική ΕΠΕ που εξέδιδε τη free press εφημερίδα «Metro».
Όπως είχε αποκαλύψει το Hot Doc το 2016, η εταιρεία ανήκε κατά 1% στον Αιμ. Κοτσώνη και κατά 99% στην κυπριακή offshore Voisins Limited. Από την έρευνα προέκυψε ότι μοναδικός εταίρος της εξωχώριας εταιρείας ήταν ο ίδιος ο Κοτσώνης. Η Μetrorama εισέπραξε από το ΚΕΕΛΠΝΟ για μία χρονιά 86.848 ευρώ. Την περίοδο που του ΚΕΕΛΠΝΟ «μοίραζε» εκατομμύρια ευρώ σε φίλα προσκείμενα στην τότε κυβέρνηση ΝΔ ΜΜΕ.
Ο Γ. Κουρτάκης εμφανιζόταν ως σύμβουλος έκδοσης, με τον Παναγιώτη Τζένο να κατέχει τη θέση του εκδότη στην εφημερίδα Metro. Κανείς και ποτέ δεν ρώτησε τον τότε σύμβουλο έκδοσης αλλά και τον Κοτσώνη από πού προήλθε το τεράστιο κεφάλαιο εκατομμυρίων ευρώ τη στιγμή που η «Metro» εμφάνιζε στον ισολογισμό της αρκετά εκατομμύρια ευρώ ζημία. Εύλογο ερώτημα και ο μισθός του Κουρτάκη μιας και μερικά χρόνια αργότερα, όταν κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής που ερευνούσε τα θαλασσοδάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, δήλωσε ότι έγινε εκδότης χάρη στις επτά δουλειές που έκανε.
Διαβάστε επίσης: Ο Κουρτάκης και οι… εντιμότατοι φίλοι του
Οι κατηγορίες για το ναρκόπλοιο
Ο Κοτσώνης έγινε για πρώτη φορά γνωστός λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση του Noor 1. Το 2015 μάλιστα προφυλακίστηκε μετά την απολογία του ενώπιον του ανακριτή ενώ ήταν αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της εμπορίας ναρκωτικών και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.
Σε πρώτο βαθμό ο Κοτσώνης είχε καταδικαστεί για απλή συνέργεια σε μεταφορά ναρκωτικών και ποινή κάθειρξης δέκα ετών ενώ του είχε χορηγηθεί αναστολή μέχρι την εκδίκαση της έφεσης. Σε δεύτερο βαθμό ωστόσο ο Κοτσώνης είχε κριθεί αθώος «με ελαχιστότατες αμφιβολίες», όπως είχε σημειώσει η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουφούδη.
Νωρίτερα, στην εισήγηση της, η εισαγγελέας της έδρας Βασιλική Βλάχου, γνωστή από την εμπλοκή της στην υπόθεση των υποκλοπών, είχε προτείνει την ενοχή Κοτσώνη και του χημικού Βασίλειου Κουρούβανη ως αυτουργών στη διαμετακόμιση των 2,1 τόνων ηρωίνης με το «Noor 1».
Συγκεκριμένα η κα Βλάχου είχε αποδώσει στον Κοτσώνη και ακόμη τρία πρόσωπα ότι «ενήργησαν με πλήρη συνείδηση και στα πλαίσια ενός οργανωμένου σχεδίου προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικό όφελος για τους ίδιους». Όπως είχε αναφέρει «σκοπός της οργάνωσης ήταν η διαμετακόμιση ναρκωτικών μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη, που θα διέθεταν σε τρίτα πρόσωπα με σκοπό το κέρδος». Η εισήγηση της όμως δεν είχε γίνει δεκτή από την έδρα του δικαστηρίου.
Η επίθεση με πυροβολισμούς το 2013
Μερικά χρόνια πριν ο Κοτσώνης είχε απασχολήσει τη δημοσιότητα και για μία ακόμη υπόθεση. Άγνωστοι είχαν στήσει ενέδρα στον Κοτσώνη στην επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων που διατηρούσε στον Άλιμο. Με το που τον βλέπουν να πλησιάζει ανοίγουν πυρ. Ο Κοτσώνης ανταποδίδει τα πυρά. Οι δράστες αιφνιδιάζονται. Αναπτύσσουν ταχύτητα και εξαφανίζονται. Ο ίδιος, φανερά σοκαρισμένος είχε καταθέσει στους αστυνομικούς ότι δεν γνώριζε ποιοι μπορεί να κρύβονται πίσω από την δολοφονική επίθεση εναντίον του.
Διαβάστε επίσης: Noor 1: Πέθανε ο Αιμίλιος Κοτσώνης
Αυτή είναι η μαφία που σας κυβερνά
Εσύ που δεν κυβερνιέσαι από μαφία?
Για πες μου μια έστω μια εποχη που δεν υπήρξε μαφία στα ελληνικά δρώμενα.