Πρέσβης ΗΠΑ στην Ελλάδα: Ανησυχώ για «ατύχημα» στο Αιγαίο (Ταινία προπαγάνδα για Ερντογάν -ΒΙΝΤΕΟ)

1
1059

Την έντονη ανησυχία του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ένταση στο Αιγαίο εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

Αναφερόμενος στην έντονη κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στο Αιγαίο, τόνισε πως «ανησυχεί για ατυχήματα», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται πολύ υπεύθυνα την τρέχουσα περίοδο.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ΗΠΑ και Ελλάδα παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Τουρκία εντός του ΝΑΤΟ, ενώ ερωτηθείς ποιον μπορεί να καλέσει η Αθήνα αν ξεφύγουν τα πράγματα, επισήμανε ότι «έχουμε εμπλακεί στενά, και εμείς και η πρεσβεία στην Άγκυρα».

Όσον αφορά στο ζήτημα του Κυπριακού, έκανε λόγο για παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο θα ήταν κρίμα να χαθεί, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα συνεχίσει την προσπάθεια επίλυσης.

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση, αλλά και τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είπε ότι ο ίδιος δεν έχει παρατηρήσει κάποια αλλαγή στάσης από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση ως προς το ζήτημα του Ταμείου.

«Δεν θα υπάρξουν αλλαγές. Είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ μια ισχυρή Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Πάιατ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ανάπτυξη της Ελλάδας, αναδεικνύοντας τη σημασία των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά, ώστε να έρθουν επενδύσεις στη χώρα.

Ταινία-προπαγάνδα για τον Ερντογάν ετοίμασαν οι Τούρκοι

Ταινία-προπαγάνδα για τον Ερντογάν ετοίμασαν οι Τούρκοι

Έκανε ανεπίσημη πρεμιέρα ανήμερα των γενεθλίων του

Περίπου ενάμισι μήνα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα για την συνταγματική αλλαγή, μια ταινία… ύμνος στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Ικανός για όλα φαίνεται πως είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να πετύχει τον στόχο του και να κηρυχτεί μέσα από το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, ο απόλυτος «Σουλτάνος» της Τουρκίας, έχοντας τα ινία της εξουσίας τουλάχιστον μέχρι το 2030.

Μάλιστα, ένα φιλμ με τον τίτλο «Reis», δηλαδή «Ηγέτης», στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Reha Beyoglu, αφηγείται την παιδική ζωή του Ερντογάν στην περιοχή Κασίμπασα της Κωνσταντινούπολης, τα πρώτα βήματα του στην πολιτική, την εκλογή του ως δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και την φυλάκισή του με την κατηγορία ότι σε ομιλία του είχε κάνει αναφορά σε ένα ισλαμικό ποίημα.

Σημειώνοντας πως η ταινία είναι η πρώτη του είδους που αναφέρεται στον πρόεδρο με το πλήρες του όνομα, ο Beyoglu είπε: «Θέλω να γιορτάσω τα γενέθλια του προέδρου μας. Του εύχομαι ο Θεός να τον ευλογήσει και να είναι μαζί μας για πολλά χρόνια ακόμα. Γίναμε μέρος αυτού του εγχειρήματος οικειοθελώς και κάναμε τη δουλειά μας με αγάπη. Δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό στην ταινία».

Ο Beyoglu έδωσε μερικά στοιχεία για την υπόθεση και είπε ότι εξιστορεί τη ζωή του Ερντογάν από την παιδική του ηλικία και καλύπτει ορόσημα της ζωής του, όπως την περίοδο που υπηρέτησε ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, όπως και την περίοδο που φυλακίστηκε.

«Τα γυρίσματα διήρκησαν τρεις μήνες. Είμαι χαρούμενος και υπερήφανος που συμμετείχα σε αυτήν την ταινία. Πιστεύω ότι η σκληρή μας δουλειά θα φανεί και στις εισπράξεις. Ελπίζω να υπάρξει και συνέχεια. Παρά τα όσα πιστεύουν πολλοί, ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν παρενέβη στην ταινία,» είπε ο πρωταγωνιστής.

Η ταινία που κόστισε 8 εκατομμύρια δολάρια αφηγείται την παιδική ηλικία του Ερντογάν με την απελπισμένη αντίδραση του πατέρα του για την εκτέλεση του πρώτου ισλαμιστή πρωθυπουργού Αντνάντ Μεντερές το 1961, και σκιαγραφεί έναν καλοσυνάτο νεαρό ο οποίος είναι έτοιμος να βοηθήσει τους πάντες. 

Χαρακτηριστικότατο γεγονός, του πόσο προσπαθεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα του επερχόμενου δημοψηφίσματος στην Τουρκία, αποτελεί το ότι η ταινία, έκανε πρεμιέρα, την περασμένη Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου, ανήμερα των γενεθλίων του, όταν ο «Σουλτάνος» έγινε 62 ετών, ενώ αναμένεται να προβληθεί επίσημα στους κινηματογράφους της Τουρκίας, σήμερα.

Σε χωριό της κατεχόμενης Κύπρου γυρίστηκαν πλάνα της ταινίας

Η ταινία γυρίστηκε στην Κωνσταντινούπολη και την Κύπρο και συγκεκριμένα στο χωριό Τρίκωμο, στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού.

Το κατεχόμενο χωριό Τρίκωμο, στην επαρχία Αμμοχώστου, αποτέλεσε το σκηνικό για την αναπαράσταση της περιοχής Κασίμπασα της Κωνσταντινούπολης, όπου έζησε ο Ερντογάν.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ