Ελαιόλαδο: Διπλασιάστηκε η τιμή του Νέα τιμή ρεκόρ στη Λακωνία – Τι γίνεται με τη νοθεία

0
4956

«Όταν ο καταναλωτής αγοράζει ένα φθηνό ελαιόλαδο τη στιγμή που όλη η αγορά είναι ακριβή θα πρέπει να καταλάβει ότι κάτι περίεργο γίνεται», αναφέρει στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, Παναγιώτης Μπατσάκης

Νέα υψηλή τιμή για το ελαιόλαδο στη Λακωνία πέτυχε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων καθώς προχώρησε στην πώληση 3 βυτίων εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, εσοδείας 2023-2024 στην τιμή των 9,05 ευρώ το κιλό.

Μετά τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βλαχιώτη, που πέτυχε, 30 Νοεμβρίου, συμφωνία ενός βυτίου (27 τόνους) έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2023-2024 και οξύτητας 0,4, στην τιμή των 8,80 ευρώ το κιλό, τώρα σπάει και το φράγμα των 9 ευρώ από γειτονικό συνεταιρισμό.

Για την πορεία στις τιμές ελαιολάδου μίλησε στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, Παναγιώτης Μπατσάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η φετινή παραγωγή τελείωσε για εμάς με μείωση που αγγίζει το 75% σε σχέση με πέρσι. Το τελευταίο διάστημα έγιναν τρεις πράξεις στο 9,05 ευρώ το κιλό. Τα συγκεκριμένα βυτία πουλήθηκαν τόσο σε Έλληνες τυποποιητές όσο και σε Ιταλούς εμπόρους».

Και πρόσθεσε: «Όσον αφορά τις νοθείες που ακούγονται οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικός. Όταν αγοράζει ένα φθηνό λάδι όταν όλη η αγορά είναι ακριβή θα πρέπει να καταλάβει ότι κάτι παίζει. Μια λογική τιμή στο ράφι θα είναι στα 12 ευρώ το λίτρο».

Τέλος όσον αφορά την τιμή του τενεκέ ο κ. Μπατσάκης εξήγησε στο Newsbomb.gr ότι είναι στα 170 ευρώ στην Λακωνία.

Να σημειωθεί ότι προηγουμένως ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φοινικίου Λακωνίας είχε συμφωνήσει για την πώληση ενός βυτίου έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2023-2024, με την εταιρεία Χελιώτης στην τιμή των 8,65 ευρώ το κιλό.

Οργιάζει η νοθεία

Σε μάστιγα εξελίσσεται η νοθεία στο ελαιόλαδο, με τον ΣΕΒΙΤΕΛ να κάνει λόγο για ανάμειξή του με άλλες ουσίες και την τιμή του να φτάνει στα 8 ευρώ το λίτρο!

Ο ΣΕΒΙΤΕΛ αναφέρει πως η ενωσιακή νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να απαγορεύσουν την παραγωγή τέτοιων μειγμάτων στην επικράτειά τους για διακίνηση στην εσωτερική τους αγορά, πράγμα που ισχύει και στην Ελλάδα.

Οι απάτες σε βάρος ανυποψίαστων καταναλωτών βρίσκονται φέτος, λόγω των υψηλών τιμών του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, σε έξαρση στη χώρα μας, με τον ελαιοκομικό τομέα να εισέρχεται σε νέες περιπέτειες από την κυκλοφορία μειγμάτων ελαιόλαδου με σπορέλαια, παραγόμενα σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και εισαγόμενα στην Ελλάδα.

Την αποκάλυψη αυτή κάνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), ενώ ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου Μανόλης Γιαννούλης καλεί μέσω της «Νέας Κρήτης» τους καταναλωτές να μην κάνουν το λάθος να ψάχνουν από τους παραγωγούς την αγορά χύμα ελαιολάδου σε ντενεκέδες, γιατί κανείς δεν μπορεί να τους διαβεβαιώσει ως προς το περιεχόμενο!

Συγκεκριμένα, o ΣΕΒΙΤΕΛ αναφέρει πως η ενωσιακή νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να απαγορεύσουν την παραγωγή τέτοιων μειγμάτων στην επικράτειά τους για διακίνηση στην εσωτερική τους αγορά, πράγμα που ισχύει και στην Ελλάδα. Αλλά δεν μπορούν να απαγορεύσουν την εμπορία των μειγμάτων αυτών στην εσωτερική τους αγορά μέσω εισαγωγών από άλλες χώρες.

Κίνδυνοι εξαπάτησης

«Εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί τους κινδύνους εξαπάτησης του καταναλωτή από την κυκλοφορία μειγμάτων στη χώρα μας, είτε με αντικανονικές ονομασίες είτε και με απεικονίσεις ελιάς στις ετικέτες, που παραπέμπουν σε ελαιόλαδα», επισημαίνει ο ΣΕΒΙΤΕΛ.

«Σε μια περίοδο έντονα ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο και με μειωμένη τη διαθεσιμότητα του ελαιολάδου, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν από τα αρμόδια υπουργεία και τους ελεγκτικούς φορείς προστατευτικές δικλίδες ασφαλείας, πριν προκληθούν σημαντικά προβλήματα στον ελαιοκομικό τομέα, έναν τομέα που αναζητά επί δεκαετίες την προστιθέμενη αξία που του ανήκει στην εγχώρια αλλά και τις διεθνείς αγορές», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ Κωνσταντίνος Κουτσιούμπης.

«Η ντενέκα απαγορεύεται»

Μιλώντας στη «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος της ΕΔΟΕ Μανόλης Γιαννούλης ήταν ξεκάθαρος: «Έχεις την παγκόσμια πρωτοτυπία ότι πουλάς σε ανώνυμη συσκευασία ένα τρόφιμο. Και ενώ δεν ξέρουμε σε τέτοια έκταση άλλο τρόφιμο να πουλιέται έτσι».
Βέβαια, “παρατράγουδα” με νοθευμένα λάδια έχουν αποκαλυφθεί κατά καιρούς και στο ράφι. Στο ζήτημα αυτό, ο Μανόλης Γιαννούλης τονίζει: «Στο ράφι ξέρουμε ποιος έχει κάνει κάτι τέτοιο και θα υποστεί στις συνέπειες. Όταν παρουσιάζεται κάτι στο ράφι, ξέρουμε ποιον θα κυνηγήσουμε. Για τον ντενεκέ που παίρνεις στο σπίτι σου δεν ξέρεις ποιον κυνηγάς. Να είμαστε ξεκάθαροι. Υπάρχει ένας ολόκληρος μηχανισμός της Πολιτείας, ο οποίος παίρνει δείγμα από το ράφι και, αν παρουσιαστεί πρόβλημα εκεί, θα πληρώσει ο τυποποιητής. Πηγαίνει στο δικαστήριο».

Και συνεχίζει λέγοντας ότι σήμερα διακινούνται ανώνυμα λάδια στη χώρα μας πάνω από 50 με 60 χιλιάδες τόνους.

«Όταν έχουν φτάσει στις λαϊκές κάτι απίθανοι τύποι, που λένε “είμαι παραγωγός και πουλώ λάδι”, μην τρελαθούμε εντελώς»…

Και προσθέτει κατηγορηματικά: «Απαγορεύεται η διάθεση της χύμα και ανώνυμης διαδικασίας. Επιτρέπεται η διάθεση σε συσκευασία μέχρι πέντε λίτρα και ο συσκευαστής θα πρέπει να είναι εγκεκριμένη τυποποιητική μονάδα. Δεν μπορώ εγώ να βάλω σε ένα πεντόκιλο μια ετικέτα με το όνομά μου απέξω και να πω “πουλώ λάδι”».

«Στην Ισπανία μέχρι πριν από 30 χρόνια είχαν το ίδιο σκηνικό με το δικό μας. Και είχαν κι εκεί το χύμα στον ντενεκέ για να έχει ο καλός παραγωγός εισόδημα. Γίνεται λοιπόν μία ιστορία με κάτι νοθευμένα, που είχαν χρωματίσει τα σπορέλαια με τοξικά χρώματα, πέθαναν καμιά 300αριά άνθρωποι. Μείνανε παράλυτοι και κάτι χιλιάδες και από τότε, επί ποινή “θανάτου”, απαγορεύεται η διακίνηση ενός κιλού χύμα λαδιού. Ο παραγωγός πηγαίνει τις ελιές του στο ελαιοτριβείο. Και άμα θέλει να αγοράσει λάδι, πηγαίνει από πίσω και αγοράζει λάδι από το τυποποιητήριο. Δεν υπάρχει “το δικό μου λάδι” και το “δικό σου λάδι”… Εκεί ο παραγωγός πουλάει ελιές στο ελαιοτριβείο. Πώς είναι να πουλάς τα σταφύλια στο οινοποιείο; Το ελαιοτριβείο κάνει την ανάλυση του ελαιοκάρπου, την αγοράζει την ελιά και τελειώσαμε», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της ΕΔΟΕ Μανόλης Γιαννούλης.

«Εκμεταλλεύονται τη φετινή έλλειψη και τις τιμές»

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΔΟΕ Μανόλης Γιαννούλης, πάντα γίνονταν αυτές οι παρανομίες, αλλά φέτος η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο λόγω των υψηλών τιμών και της ανυπαρξίας της παραγωγής.

«Η παραγωγή του ελαιολάδου φέτος είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Μιλάμε για μία μείωση άνω του 40%. Καταρχήν, στοιχεία για την παραγωγή στην Ελλάδα δεν έχουμε. Πάντως υπολογίζουμε ότι σε μια πολύ μεγάλη χρονιά, το ρεκόρ μας είναι γύρω στους 400.000 τόνους ελαιόλαδο. Πέρυσι πρέπει να ήμασταν γύρω στις 300.000 με 320.000 τόνους. Φέτος ξεκινήσαμε να κάνουμε προβλέψεις για 180.000 με 200.000 τόνους. Αυτή τη στιγμή, όπως εξελίσσεται η κατάσταση, θα είμαστε κάτω από τους 150.000 τόνους κι εγώ δε θα εκπλαγώ αν δεν ξεπεράσουμε τους 130.000 τόνους».

Ελαιόλαδο: Διπλασιάστηκε η τιμή του – Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί

Ελαιόλαδο: Διπλασιάστηκε η τιμή του - Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί

Στα όριά τους βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί ανά τη χώρα και ζητούν αποζημιώσεις

«Οι ελιές σε ένα λιοστάσι είναι εδώ, δεν υπάρχει παραγωγή», λένε στην κάμερα του Alpha ελαιοπαραγωγοί. Βλέπουν τα δέντρα τους χωρίς καρπούς και αυτός είναι ο λόγος που οι ελαιοπαραγωγοί σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε απόγνωση εξαιτίας της ακαρπίας.

Όπως λένε αγρότες από την Αχαΐα, δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα των τελευταίων ετών. «Αυτό το πράγμα έχουμε να το ζήσουμε πάνω από 20 χρόνια», σημειώνουν. Στη Χαλκιδική η οικονομική ζημιά θα αγγίξει το ποσό των 200 εκατ. ευρώ, όπως εκτιμούν. «Ζητάμε τουλάχιστον το 50% του κόστους καλλιέργειας, το οποίο βγαίνει από κρατική υπηρεσία», λένε.

Στα όριά τους βρίσκονται και οι ελαιοπαραγωγοί στη Μαγνησία. Όσα ελαιόδεντρα τους απέμειναν από τις καταστροφικές πλημμύρες είναι χωρίς καρπό. «Η περιοχή έχει χτυπηθεί από την κλιματική αλλαγή τουλάχιστον εδώ και μια πενταετία και αυτό είναι εμφανές. Είναι συνεχής η απώλεια καρπού», συνεχίζουν.

Την ίδια ώρα η τιμή του ελαιολάδου έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Ένα λίτρο που κόστιζε πέρυσι 1,5 ευρώ φέτος πωλείται 14,48 ευρώ. «Ισχύει ο νόμος προσφοράς και ζήτησης. Προσφορά δεν υπάρχει, οπότε η ζήτηση είναι αυξημένη. Επομένως, αυξάνεται και το προϊόν», συμπληρώνουν.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ